Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi |
૨. બુદ્ધસઞ્ઞકત્થેરઅપદાનં
2. Buddhasaññakattheraapadānaṃ
૯.
9.
‘‘અજ્ઝાયકો મન્તધરો, તિણ્ણં વેદાન પારગૂ;
‘‘Ajjhāyako mantadharo, tiṇṇaṃ vedāna pāragū;
લક્ખણે ઇતિહાસે ચ, સનિઘણ્ડુસકેટુભે.
Lakkhaṇe itihāse ca, sanighaṇḍusakeṭubhe.
૧૦.
10.
‘‘નદીસોતપટિભાગા , સિસ્સા આયન્તિ મે તદા;
‘‘Nadīsotapaṭibhāgā , sissā āyanti me tadā;
૧૧.
11.
‘‘સિદ્ધત્થો નામ સમ્બુદ્ધો, લોકે ઉપ્પજ્જિ તાવદે;
‘‘Siddhattho nāma sambuddho, loke uppajji tāvade;
તમન્ધકારં નાસેત્વા, ઞાણાલોકં પવત્તયિ.
Tamandhakāraṃ nāsetvā, ñāṇālokaṃ pavattayi.
૧૨.
12.
‘‘મમ અઞ્ઞતરો સિસ્સો, સિસ્સાનં સો કથેસિ મે;
‘‘Mama aññataro sisso, sissānaṃ so kathesi me;
સુત્વાન તે એતમત્થં, આરોચેસું મમં તદા.
Sutvāna te etamatthaṃ, ārocesuṃ mamaṃ tadā.
૧૩.
13.
‘‘બુદ્ધો લોકે સમુપ્પન્નો, સબ્બઞ્ઞૂ લોકનાયકો;
‘‘Buddho loke samuppanno, sabbaññū lokanāyako;
૧૪.
14.
‘‘અધિચ્ચુપ્પત્તિકા બુદ્ધા, ચક્ખુમન્તો મહાયસા;
‘‘Adhiccuppattikā buddhā, cakkhumanto mahāyasā;
યંનૂનાહં બુદ્ધસેટ્ઠં, પસ્સેય્યં લોકનાયકં.
Yaṃnūnāhaṃ buddhaseṭṭhaṃ, passeyyaṃ lokanāyakaṃ.
૧૫.
15.
‘‘અજિનં મે ગહેત્વાન, વાકચીરં કમણ્ડલું;
‘‘Ajinaṃ me gahetvāna, vākacīraṃ kamaṇḍaluṃ;
અસ્સમા અભિનિક્ખમ્મ, સિસ્સે આમન્તયિં અહં.
Assamā abhinikkhamma, sisse āmantayiṃ ahaṃ.
૧૬.
16.
‘‘ઓદુમ્બરિકપુપ્ફંવ, ચન્દમ્હિ સસકં યથા;
‘‘Odumbarikapupphaṃva, candamhi sasakaṃ yathā;
૧૭.
17.
‘‘બુદ્ધો લોકમ્હિ ઉપ્પન્નો, મનુસ્સત્તમ્પિ દુલ્લભં;
‘‘Buddho lokamhi uppanno, manussattampi dullabhaṃ;
ઉભોસુ વિજ્જમાનેસુ, સવનઞ્ચ સુદુલ્લભં.
Ubhosu vijjamānesu, savanañca sudullabhaṃ.
૧૮.
18.
‘‘બુદ્ધો લોકે સમુપ્પન્નો, ચક્ખું લચ્છામ નો ભવં;
‘‘Buddho loke samuppanno, cakkhuṃ lacchāma no bhavaṃ;
એથ સબ્બે ગમિસ્સામ, સમ્માસમ્બુદ્ધસન્તિકં.
Etha sabbe gamissāma, sammāsambuddhasantikaṃ.
૧૯.
19.
‘‘કમણ્ડલુધરા સબ્બે, ખરાજિનનિવાસિનો;
‘‘Kamaṇḍaludharā sabbe, kharājinanivāsino;
તે જટા ભારભરિતા, નિક્ખમું વિપિના તદા.
Te jaṭā bhārabharitā, nikkhamuṃ vipinā tadā.
૨૦.
20.
‘‘યુગમત્તં પેક્ખમાના, ઉત્તમત્થં ગવેસિનો;
‘‘Yugamattaṃ pekkhamānā, uttamatthaṃ gavesino;
આસત્તિદોસરહિતા, અસમ્ભીતાવ કેસરી.
Āsattidosarahitā, asambhītāva kesarī.
૨૧.
21.
‘‘અપ્પકિચ્ચા અલોલુપ્પા, નિપકા સન્તવુત્તિનો;
‘‘Appakiccā aloluppā, nipakā santavuttino;
ઉઞ્છાય ચરમાના તે, બુદ્ધસેટ્ઠમુપાગમું.
Uñchāya caramānā te, buddhaseṭṭhamupāgamuṃ.
૨૨.
22.
‘‘દિયડ્ઢયોજને સેસે, બ્યાધિ મે ઉપપજ્જથ;
‘‘Diyaḍḍhayojane sese, byādhi me upapajjatha;
બુદ્ધસેટ્ઠં સરિત્વાન, તત્થ કાલઙ્કતો અહં.
Buddhaseṭṭhaṃ saritvāna, tattha kālaṅkato ahaṃ.
૨૩.
23.
‘‘ચતુન્નવુતિતો કપ્પે, યં સઞ્ઞમલભિં તદા;
‘‘Catunnavutito kappe, yaṃ saññamalabhiṃ tadā;
દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, બુદ્ધસઞ્ઞાયિદં ફલં.
Duggatiṃ nābhijānāmi, buddhasaññāyidaṃ phalaṃ.
૨૪.
24.
‘‘કિલેસા ઝાપિતા મય્હં…પે॰… વિહરામિ અનાસવો.
‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavo.
૨૫.
25.
‘‘સ્વાગતં વત મે આસિ…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં.
‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.
૨૬.
26.
‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.
‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.
ઇત્થં સુદં આયસ્મા બુદ્ધસઞ્ઞકો થેરો ઇમા ગાથાયો
Itthaṃ sudaṃ āyasmā buddhasaññako thero imā gāthāyo
અભાસિત્થાતિ.
Abhāsitthāti.
બુદ્ધસઞ્ઞકત્થેરસ્સાપદાનં દુતિયં.
Buddhasaññakattherassāpadānaṃ dutiyaṃ.
Footnotes:
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā / ૧-૧૦. પંસુકૂલસઞ્ઞકત્થેરઅપદાનાદિવણ્ણના • 1-10. Paṃsukūlasaññakattheraapadānādivaṇṇanā