Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā

    ૩. બુદ્ધસઞ્ઞકત્થેરઅપદાનવણ્ણના

    3. Buddhasaññakattheraapadānavaṇṇanā

    દુમગ્ગે પંસુકૂલિકન્તિઆદિકં આયસ્મતો બુદ્ધસઞ્ઞકત્થેરસ્સ અપદાનં. અયમ્પિ પુરિમબુદ્ધેસુ કતાધિકારો તત્થ તત્થ ભવે વિવટ્ટૂપનિસ્સયાનિ પુઞ્ઞાનિ ઉપચિનન્તો તિસ્સસ્સ ભગવતો કાલે એકસ્મિં કુલગેહે નિબ્બત્તો વુદ્ધિપ્પત્તો સદ્ધાજાતો દુમગ્ગે લગ્ગિતં ભગવતો પંસુકૂલચીવરં દિસ્વા પસન્નમાનસો ‘‘અરહદ્ધજ’’ન્તિ ચિન્તેત્વા વન્દનપૂજનાદિસક્કારમકાસિ. સો તેન પુઞ્ઞકમ્મેન દેવમનુસ્સસમ્પત્તિમનુભવિત્વા ઇમસ્મિં બુદ્ધુપ્પાદે વિભવસમ્પન્ને એકસ્મિં કુલગેહે નિબ્બત્તો સદ્ધાજાતો પબ્બજિત્વા નચિરસ્સેવ અરહા અહોસિ.

    Dumagge paṃsukūlikantiādikaṃ āyasmato buddhasaññakattherassa apadānaṃ. Ayampi purimabuddhesu katādhikāro tattha tattha bhave vivaṭṭūpanissayāni puññāni upacinanto tissassa bhagavato kāle ekasmiṃ kulagehe nibbatto vuddhippatto saddhājāto dumagge laggitaṃ bhagavato paṃsukūlacīvaraṃ disvā pasannamānaso ‘‘arahaddhaja’’nti cintetvā vandanapūjanādisakkāramakāsi. So tena puññakammena devamanussasampattimanubhavitvā imasmiṃ buddhuppāde vibhavasampanne ekasmiṃ kulagehe nibbatto saddhājāto pabbajitvā nacirasseva arahā ahosi.

    . સો પત્તઅરહત્તાધિગમો અત્તનો પુબ્બકમ્મં સરિત્વા સોમનસ્સજાતો પુબ્બચરિતાપદાનં પકાસેન્તો દુમગ્ગે પંસુકૂલિકન્તિઆદિમાહ. તત્થ ધુનાતિ કમ્પતીતિ દુમો. દુહતિ પૂરેતિ આકાસતલન્તિ વા દુમો, દુમસ્સ અગ્ગો કોટીતિ દુમગ્ગો, તસ્મિં દુમગ્ગે. પંસુમિવ પટિક્કૂલભાવં અમનુઞ્ઞભાવં ઉલતિ ગચ્છતીતિ પંસુકૂલં, પંસુકૂલમેવ પંસુકૂલિકં, સત્થુનો પંસુકૂલં દુમગ્ગે લગ્ગિતં દિસ્વા અહં અઞ્જલિં પગ્ગહેત્વા તં પંસુકૂલં અવન્દિં પણામમકાસિન્તિ અત્થો. ન્તિ નિપાતમત્તં. સેસં સબ્બત્થ ઉત્તાનત્થમેવાતિ.

    9. So pattaarahattādhigamo attano pubbakammaṃ saritvā somanassajāto pubbacaritāpadānaṃ pakāsento dumagge paṃsukūlikantiādimāha. Tattha dhunāti kampatīti dumo. Duhati pūreti ākāsatalanti vā dumo, dumassa aggo koṭīti dumaggo, tasmiṃ dumagge. Paṃsumiva paṭikkūlabhāvaṃ amanuññabhāvaṃ ulati gacchatīti paṃsukūlaṃ, paṃsukūlameva paṃsukūlikaṃ, satthuno paṃsukūlaṃ dumagge laggitaṃ disvā ahaṃ añjaliṃ paggahetvā taṃ paṃsukūlaṃ avandiṃ paṇāmamakāsinti attho. Tanti nipātamattaṃ. Sesaṃ sabbattha uttānatthamevāti.

    બુદ્ધસઞ્ઞકત્થેરઅપદાનવણ્ણના સમત્તા.

    Buddhasaññakattheraapadānavaṇṇanā samattā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi / ૩. બુદ્ધસઞ્ઞકત્થેરઅપદાનં • 3. Buddhasaññakattheraapadānaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact