Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ધમ્મપદપાળિ • Dhammapadapāḷi

    ૧૪. બુદ્ધવગ્ગો

    14. Buddhavaggo

    ૧૭૯.

    179.

    યસ્સ જિતં નાવજીયતિ, જિતં યસ્સ 1 નો યાતિ કોચિ લોકે;

    Yassa jitaṃ nāvajīyati, jitaṃ yassa 2 no yāti koci loke;

    તં બુદ્ધમનન્તગોચરં, અપદં કેન પદેન નેસ્સથ.

    Taṃ buddhamanantagocaraṃ, apadaṃ kena padena nessatha.

    ૧૮૦.

    180.

    યસ્સ જાલિની વિસત્તિકા, તણ્હા નત્થિ કુહિઞ્ચિ નેતવે;

    Yassa jālinī visattikā, taṇhā natthi kuhiñci netave;

    તં બુદ્ધમનન્તગોચરં, અપદં કેન પદેન નેસ્સથ.

    Taṃ buddhamanantagocaraṃ, apadaṃ kena padena nessatha.

    ૧૮૧.

    181.

    યે ઝાનપસુતા ધીરા, નેક્ખમ્મૂપસમે રતા;

    Ye jhānapasutā dhīrā, nekkhammūpasame ratā;

    દેવાપિ તેસં પિહયન્તિ, સમ્બુદ્ધાનં સતીમતં.

    Devāpi tesaṃ pihayanti, sambuddhānaṃ satīmataṃ.

    ૧૮૨.

    182.

    કિચ્છો મનુસ્સપટિલાભો, કિચ્છં મચ્ચાન જીવિતં;

    Kiccho manussapaṭilābho, kicchaṃ maccāna jīvitaṃ;

    કિચ્છં સદ્ધમ્મસ્સવનં, કિચ્છો બુદ્ધાનમુપ્પાદો.

    Kicchaṃ saddhammassavanaṃ, kiccho buddhānamuppādo.

    ૧૮૩.

    183.

    સબ્બપાપસ્સ અકરણં, કુસલસ્સ ઉપસમ્પદા 3;

    Sabbapāpassa akaraṇaṃ, kusalassa upasampadā 4;

    સચિત્તપરિયોદપનં 5, એતં બુદ્ધાન સાસનં.

    Sacittapariyodapanaṃ 6, etaṃ buddhāna sāsanaṃ.

    ૧૮૪.

    184.

    ખન્તી પરમં તપો તિતિક્ખા, નિબ્બાનં 7 પરમં વદન્તિ બુદ્ધા;

    Khantī paramaṃ tapo titikkhā, nibbānaṃ 8 paramaṃ vadanti buddhā;

    ન હિ પબ્બજિતો પરૂપઘાતી, ન 9 સમણો હોતિ પરં વિહેઠયન્તો.

    Na hi pabbajito parūpaghātī, na 10 samaṇo hoti paraṃ viheṭhayanto.

    ૧૮૫.

    185.

    અનૂપવાદો અનૂપઘાતો 11, પાતિમોક્ખે ચ સંવરો;

    Anūpavādo anūpaghāto 12, pātimokkhe ca saṃvaro;

    મત્તઞ્ઞુતા ચ ભત્તસ્મિં, પન્તઞ્ચ સયનાસનં;

    Mattaññutā ca bhattasmiṃ, pantañca sayanāsanaṃ;

    અધિચિત્તે ચ આયોગો, એતં બુદ્ધાન સાસનં.

    Adhicitte ca āyogo, etaṃ buddhāna sāsanaṃ.

    ૧૮૬.

    186.

    ન કહાપણવસ્સેન, તિત્તિ કામેસુ વિજ્જતિ;

    Na kahāpaṇavassena, titti kāmesu vijjati;

    અપ્પસ્સાદા દુખા કામા, ઇતિ વિઞ્ઞાય પણ્ડિતો.

    Appassādā dukhā kāmā, iti viññāya paṇḍito.

    ૧૮૭.

    187.

    અપિ દિબ્બેસુ કામેસુ, રતિં સો નાધિગચ્છતિ;

    Api dibbesu kāmesu, ratiṃ so nādhigacchati;

    તણ્હક્ખયરતો હોતિ, સમ્માસમ્બુદ્ધસાવકો.

    Taṇhakkhayarato hoti, sammāsambuddhasāvako.

    ૧૮૮.

    188.

    બહું વે સરણં યન્તિ, પબ્બતાનિ વનાનિ ચ;

    Bahuṃ ve saraṇaṃ yanti, pabbatāni vanāni ca;

    આરામરુક્ખચેત્યાનિ, મનુસ્સા ભયતજ્જિતા.

    Ārāmarukkhacetyāni, manussā bhayatajjitā.

    ૧૮૯.

    189.

    નેતં ખો સરણં ખેમં, નેતં સરણમુત્તમં;

    Netaṃ kho saraṇaṃ khemaṃ, netaṃ saraṇamuttamaṃ;

    નેતં સરણમાગમ્મ, સબ્બદુક્ખા પમુચ્ચતિ.

    Netaṃ saraṇamāgamma, sabbadukkhā pamuccati.

    ૧૯૦.

    190.

    યો ચ બુદ્ધઞ્ચ ધમ્મઞ્ચ, સઙ્ઘઞ્ચ સરણં ગતો;

    Yo ca buddhañca dhammañca, saṅghañca saraṇaṃ gato;

    ચત્તારિ અરિયસચ્ચાનિ, સમ્મપ્પઞ્ઞાય પસ્સતિ.

    Cattāri ariyasaccāni, sammappaññāya passati.

    ૧૯૧.

    191.

    દુક્ખં દુક્ખસમુપ્પાદં, દુક્ખસ્સ ચ અતિક્કમં;

    Dukkhaṃ dukkhasamuppādaṃ, dukkhassa ca atikkamaṃ;

    અરિયં ચટ્ઠઙ્ગિકં મગ્ગં, દુક્ખૂપસમગામિનં.

    Ariyaṃ caṭṭhaṅgikaṃ maggaṃ, dukkhūpasamagāminaṃ.

    ૧૯૨.

    192.

    એતં ખો સરણં ખેમં, એતં સરણમુત્તમં;

    Etaṃ kho saraṇaṃ khemaṃ, etaṃ saraṇamuttamaṃ;

    એતં સરણમાગમ્મ, સબ્બદુક્ખા પમુચ્ચતિ.

    Etaṃ saraṇamāgamma, sabbadukkhā pamuccati.

    ૧૯૩.

    193.

    દુલ્લભો પુરિસાજઞ્ઞો, ન સો સબ્બત્થ જાયતિ;

    Dullabho purisājañño, na so sabbattha jāyati;

    યત્થ સો જાયતિ ધીરો, તં કુલં સુખમેધતિ.

    Yattha so jāyati dhīro, taṃ kulaṃ sukhamedhati.

    ૧૯૪.

    194.

    સુખો બુદ્ધાનમુપ્પાદો, સુખા સદ્ધમ્મદેસના;

    Sukho buddhānamuppādo, sukhā saddhammadesanā;

    સુખા સઙ્ઘસ્સ સામગ્ગી, સમગ્ગાનં તપો સુખો.

    Sukhā saṅghassa sāmaggī, samaggānaṃ tapo sukho.

    ૧૯૫.

    195.

    પૂજારહે પૂજયતો, બુદ્ધે યદિ વ સાવકે;

    Pūjārahe pūjayato, buddhe yadi va sāvake;

    પપઞ્ચસમતિક્કન્તે, તિણ્ણસોકપરિદ્દવે.

    Papañcasamatikkante, tiṇṇasokapariddave.

    ૧૯૬.

    196.

    તે તાદિસે પૂજયતો, નિબ્બુતે અકુતોભયે;

    Te tādise pūjayato, nibbute akutobhaye;

    ન સક્કા પુઞ્ઞં સઙ્ખાતું, ઇમેત્તમપિ કેનચિ.

    Na sakkā puññaṃ saṅkhātuṃ, imettamapi kenaci.

    બુદ્ધવગ્ગો ચુદ્દસમો નિટ્ઠિતો.

    Buddhavaggo cuddasamo niṭṭhito.







    Footnotes:
    1. જિતમસ્સ (સી॰ સ્યા॰ પી॰), જિતં મસ્સ (ક॰)
    2. jitamassa (sī. syā. pī.), jitaṃ massa (ka.)
    3. કુસલસ્સૂપસમ્પદા (સ્યા॰)
    4. kusalassūpasampadā (syā.)
    5. સચિત્તપરિયોદાપનં (?)
    6. sacittapariyodāpanaṃ (?)
    7. નિબ્બાણં (ક॰ સી॰ પી॰)
    8. nibbāṇaṃ (ka. sī. pī.)
    9. અયં નકારો સી॰ સ્યા॰ પી॰ પાત્થકેસુ ન દિસ્સતિ
    10. ayaṃ nakāro sī. syā. pī. pātthakesu na dissati
    11. અનુપવાદો અનુપઘાતો (સ્યા॰ ક॰)
    12. anupavādo anupaghāto (syā. ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ધમ્મપદ-અટ્ઠકથા • Dhammapada-aṭṭhakathā / ૧૪. બુદ્ધવગ્ગો • 14. Buddhavaggo


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact