Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૧૦. બુદ્ધુપટ્ઠાકત્થેરઅપદાનં

    10. Buddhupaṭṭhākattheraapadānaṃ

    ૫૬.

    56.

    ‘‘વિપસ્સિસ્સ ભગવતો, અહોસિં સઙ્ખધમ્મકો;

    ‘‘Vipassissa bhagavato, ahosiṃ saṅkhadhammako;

    નિચ્ચુપટ્ઠાનયુત્તોમ્હિ, સુગતસ્સ મહેસિનો.

    Niccupaṭṭhānayuttomhi, sugatassa mahesino.

    ૫૭.

    57.

    ‘‘ઉપટ્ઠાનફલં પસ્સ, લોકનાથસ્સ તાદિનો;

    ‘‘Upaṭṭhānaphalaṃ passa, lokanāthassa tādino;

    સટ્ઠિતૂરિયસહસ્સાનિ, પરિવારેન્તિ મં સદા.

    Saṭṭhitūriyasahassāni, parivārenti maṃ sadā.

    ૫૮.

    58.

    ‘‘એકનવુતિતો કપ્પે, ઉપટ્ઠહિં મહાઇસિં;

    ‘‘Ekanavutito kappe, upaṭṭhahiṃ mahāisiṃ;

    દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, ઉપટ્ઠાનસ્સિદં ફલં.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, upaṭṭhānassidaṃ phalaṃ.

    ૫૯.

    59.

    ‘‘ચતુવીસે 1 ઇતો કપ્પે, મહાનિગ્ઘોસનામકા;

    ‘‘Catuvīse 2 ito kappe, mahānigghosanāmakā;

    સોળસાસિંસુ રાજાનો, ચક્કવત્તી મહબ્બલા.

    Soḷasāsiṃsu rājāno, cakkavattī mahabbalā.

    ૬૦.

    60.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા બુદ્ધુપટ્ઠાકો થેરો ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā buddhupaṭṭhāko thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    બુદ્ધુપટ્ઠાકત્થેરસ્સાપદાનં દસમં.

    Buddhupaṭṭhākattherassāpadānaṃ dasamaṃ.

    સુધાવગ્ગો દસમો.

    Sudhāvaggo dasamo.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    સુધા સુચિન્તિ ચેળઞ્ચ, સૂચી ચ ગન્ધમાલિયો;

    Sudhā sucinti ceḷañca, sūcī ca gandhamāliyo;

    તિપુપ્ફિયો મધુસેના, વેય્યાવચ્ચો ચુપટ્ઠકો;

    Tipupphiyo madhusenā, veyyāvacco cupaṭṭhako;

    સમસટ્ઠિ ચ ગાથાયો, અસ્મિં વગ્ગે પકિત્તિતા.

    Samasaṭṭhi ca gāthāyo, asmiṃ vagge pakittitā.

    અથ વગ્ગુદ્દાનં –

    Atha vagguddānaṃ –

    બુદ્ધવગ્ગો હિ પઠમો, સીહાસનિ સુભૂતિ ચ;

    Buddhavaggo hi paṭhamo, sīhāsani subhūti ca;

    કુણ્ડધાનો ઉપાલિ ચ, બીજનિસકચિન્તિ ચ.

    Kuṇḍadhāno upāli ca, bījanisakacinti ca.

    નાગસમાલો તિમિરો, સુધાવગ્ગેન તે દસ;

    Nāgasamālo timiro, sudhāvaggena te dasa;

    ચતુદ્દસસતા ગાથા, પઞ્ચપઞ્ઞાસમેવ ચ.

    Catuddasasatā gāthā, pañcapaññāsameva ca.

    બુદ્ધવગ્ગદસકં.

    Buddhavaggadasakaṃ.

    પઠમસતકં સમત્તં.

    Paṭhamasatakaṃ samattaṃ.







    Footnotes:
    1. ચતુનવુતે (સ્યા॰)
    2. catunavute (syā.)

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact