Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā

    ૧૦. બુદ્ધુપટ્ઠાકત્થેરઅપદાનવણ્ણના

    10. Buddhupaṭṭhākattheraapadānavaṇṇanā

    વિપસ્સિસ્સ ભગવતોતિઆદિકં આયસ્મતો બુદ્ધુપટ્ઠાકત્થેરસ્સ અપદાનં. અયમ્પિ પુરિમબુદ્ધેસુ કતાધિકારો તત્થ તત્થ ભવે વિવટ્ટૂપનિસ્સયાનિ પુઞ્ઞાનિ ઉપચિનન્તો વિપસ્સિસ્સ ભગવતો કાલે સઙ્ખધમકકુલે નિબ્બત્તો વુદ્ધિમન્વાય અત્તનો સિપ્પે સઙ્ખધમને છેકો અહોસિ, નિચ્ચકાલં ભગવતો સઙ્ખં ધમેત્વા સઙ્ખસદ્દેનેવ પૂજેસિ. સો તેન પુઞ્ઞેન દેવમનુસ્સેસુ સંસરન્તો સબ્બત્થ પાકટો મહાઘોસો મહાનાદી મધુરસ્સરો અહોસિ, ઇમસ્મિં બુદ્ધુપ્પાદે એકસ્મિં પાકટકુલે નિબ્બત્તો વુદ્ધિપ્પત્તો મધુરસ્સરોતિ પાકટો, સત્થરિ પસીદિત્વા પબ્બજિતો નચિરસ્સેવ અરહા અહોસિ, અપરભાગે મધુરસ્સરત્થેરોતિ પાકટો.

    Vipassissabhagavatotiādikaṃ āyasmato buddhupaṭṭhākattherassa apadānaṃ. Ayampi purimabuddhesu katādhikāro tattha tattha bhave vivaṭṭūpanissayāni puññāni upacinanto vipassissa bhagavato kāle saṅkhadhamakakule nibbatto vuddhimanvāya attano sippe saṅkhadhamane cheko ahosi, niccakālaṃ bhagavato saṅkhaṃ dhametvā saṅkhasaddeneva pūjesi. So tena puññena devamanussesu saṃsaranto sabbattha pākaṭo mahāghoso mahānādī madhurassaro ahosi, imasmiṃ buddhuppāde ekasmiṃ pākaṭakule nibbatto vuddhippatto madhurassaroti pākaṭo, satthari pasīditvā pabbajito nacirasseva arahā ahosi, aparabhāge madhurassarattheroti pākaṭo.

    ૫૧. સો એકદિવસં અત્તનો પુબ્બકમ્મં સરિત્વા સોમનસ્સજાતો પુબ્બચરિતાપદાનં પકાસેન્તો વિપસ્સિસ્સ ભગવતોતિઆદિમાહ. તં હેટ્ઠા વુત્તમેવ. અહોસિં સઙ્ખધમકોતિ સં સુટ્ઠુ ખનન્તો ગચ્છતીતિ સઙ્ખો, સમુદ્દજલપરિયન્તે ચરમાનો ગચ્છતિ વિચરતીતિ અત્થો. તં સઙ્ખં ધમતિ ઘોસં કરોતીતિ સઙ્ખધમકો, સોહં સઙ્ખધમકોવ અહોસિન્તિ અત્થો. સેસં સબ્બત્થ ઉત્તાનમેવાતિ.

    51. So ekadivasaṃ attano pubbakammaṃ saritvā somanassajāto pubbacaritāpadānaṃ pakāsento vipassissa bhagavatotiādimāha. Taṃ heṭṭhā vuttameva. Ahosiṃ saṅkhadhamakoti saṃ suṭṭhu khananto gacchatīti saṅkho, samuddajalapariyante caramāno gacchati vicaratīti attho. Taṃ saṅkhaṃ dhamati ghosaṃ karotīti saṅkhadhamako, sohaṃ saṅkhadhamakova ahosinti attho. Sesaṃ sabbattha uttānamevāti.

    બુદ્ધુપટ્ઠાકત્થેરઅપદાનવણ્ણના સમત્તા.

    Buddhupaṭṭhākattheraapadānavaṇṇanā samattā.

    દસમવગ્ગવણ્ણના સમત્તા.

    Dasamavaggavaṇṇanā samattā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi / ૯. વેય્યાવચ્ચકત્થેરઅપદાનં • 9. Veyyāvaccakattheraapadānaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact