Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya |
4. ப்³யாகரணஸுத்தங்
4. Byākaraṇasuttaṃ
84. தத்ர கோ² ஆயஸ்மா மஹாமொக்³க³ல்லானோ பி⁴க்கூ² ஆமந்தேஸி – ‘‘ஆவுஸோ பி⁴க்க²வே’’தி. ‘‘ஆவுஸோ’’தி கோ² தே பி⁴க்கூ² ஆயஸ்மதோ மஹாமொக்³க³ல்லானஸ்ஸ பச்சஸ்ஸோஸுங். ஆயஸ்மா மஹாமொக்³க³ல்லானோ ஏதத³வோச –
84. Tatra kho āyasmā mahāmoggallāno bhikkhū āmantesi – ‘‘āvuso bhikkhave’’ti. ‘‘Āvuso’’ti kho te bhikkhū āyasmato mahāmoggallānassa paccassosuṃ. Āyasmā mahāmoggallāno etadavoca –
‘‘இதா⁴வுஸோ, பி⁴க்கு² அஞ்ஞங் ப்³யாகரோதி – ‘கீ²ணா ஜாதி, வுஸிதங் ப்³ரஹ்மசரியங், கதங் கரணீயங், நாபரங் இத்த²த்தாயாதி பஜானாமீ’தி. தமேனங் ததா²க³தோ வா ததா²க³தஸாவகோ வா ஜா²யீ ஸமாபத்திகுஸலோ பரசித்தகுஸலோ பரசித்தபரியாயகுஸலோ ஸமனுயுஞ்ஜதி ஸமனுக்³கா³ஹதி ஸமனுபா⁴ஸதி. ஸோ ததா²க³தேன வா ததா²க³தஸாவகேன வா ஜா²யினா ஸமாபத்திகுஸலேன பரசித்தகுஸலேன பரசித்தபரியாயகுஸலேன ஸமனுயுஞ்ஜியமானோ ஸமனுக்³கா³ஹியமானோ ஸமனுபா⁴ஸியமானோ இரீணங் ஆபஜ்ஜதி விசினங் 1 ஆபஜ்ஜதி அனயங் ஆபஜ்ஜதி ப்³யஸனங் ஆபஜ்ஜதி அனயப்³யஸனங் ஆபஜ்ஜதி.
‘‘Idhāvuso, bhikkhu aññaṃ byākaroti – ‘khīṇā jāti, vusitaṃ brahmacariyaṃ, kataṃ karaṇīyaṃ, nāparaṃ itthattāyāti pajānāmī’ti. Tamenaṃ tathāgato vā tathāgatasāvako vā jhāyī samāpattikusalo paracittakusalo paracittapariyāyakusalo samanuyuñjati samanuggāhati samanubhāsati. So tathāgatena vā tathāgatasāvakena vā jhāyinā samāpattikusalena paracittakusalena paracittapariyāyakusalena samanuyuñjiyamāno samanuggāhiyamāno samanubhāsiyamāno irīṇaṃ āpajjati vicinaṃ 2 āpajjati anayaṃ āpajjati byasanaṃ āpajjati anayabyasanaṃ āpajjati.
‘‘தமேனங் ததா²க³தோ வா ததா²க³தஸாவகோ வா ஜா²யீ ஸமாபத்திகுஸலோ பரசித்தகுஸலோ பரசித்தபரியாயகுஸலோ ஏவங் சேதஸா சேதோ பரிச்ச மனஸி கரோதி – ‘கிங் நு கோ² அயமாயஸ்மா அஞ்ஞங் ப்³யாகரோதி – கீ²ணா ஜாதி, வுஸிதங் ப்³ரஹ்மசரியங், கதங் கரணீயங், நாபரங் இத்த²த்தாயாதி பஜானாமீ’தி?
‘‘Tamenaṃ tathāgato vā tathāgatasāvako vā jhāyī samāpattikusalo paracittakusalo paracittapariyāyakusalo evaṃ cetasā ceto paricca manasi karoti – ‘kiṃ nu kho ayamāyasmā aññaṃ byākaroti – khīṇā jāti, vusitaṃ brahmacariyaṃ, kataṃ karaṇīyaṃ, nāparaṃ itthattāyāti pajānāmī’ti?
‘‘தமேனங் ததா²க³தோ வா ததா²க³தஸாவகோ வா ஜா²யீ ஸமாபத்திகுஸலோ பரசித்தகுஸலோ பரசித்தபரியாயகுஸலோ ஏவங் சேதஸா சேதோ பரிச்ச பஜானாதி –
‘‘Tamenaṃ tathāgato vā tathāgatasāvako vā jhāyī samāpattikusalo paracittakusalo paracittapariyāyakusalo evaṃ cetasā ceto paricca pajānāti –
‘கோத⁴னோ கோ² அயமாயஸ்மா; கோத⁴பரியுட்டி²தேன சேதஸா ப³ஹுலங் விஹரதி. கோத⁴பரியுட்டா²னங் கோ² பன ததா²க³தப்பவேதி³தே த⁴ம்மவினயே பரிஹானமேதங்.
‘Kodhano kho ayamāyasmā; kodhapariyuṭṭhitena cetasā bahulaṃ viharati. Kodhapariyuṭṭhānaṃ kho pana tathāgatappavedite dhammavinaye parihānametaṃ.
‘உபனாஹீ கோ² பன அயமாயஸ்மா; உபனாஹபரியுட்டி²தேன சேதஸா ப³ஹுலங் விஹரதி. உபனாஹபரியுட்டா²னங் கோ² பன ததா²க³தப்பவேதி³தே த⁴ம்மவினயே பரிஹானமேதங்.
‘Upanāhī kho pana ayamāyasmā; upanāhapariyuṭṭhitena cetasā bahulaṃ viharati. Upanāhapariyuṭṭhānaṃ kho pana tathāgatappavedite dhammavinaye parihānametaṃ.
‘மக்கீ² கோ² பன அயமாயஸ்மா; மக்க²பரியுட்டி²தேன சேதஸா ப³ஹுலங் விஹரதி. மக்க²பரியுட்டா²னங் கோ² பன ததா²க³தப்பவேதி³தே த⁴ம்மவினயே பரிஹானமேதங்.
‘Makkhī kho pana ayamāyasmā; makkhapariyuṭṭhitena cetasā bahulaṃ viharati. Makkhapariyuṭṭhānaṃ kho pana tathāgatappavedite dhammavinaye parihānametaṃ.
‘பளாஸீ கோ² பன அயமாயஸ்மா; பளாஸபரியுட்டி²தேன சேதஸா ப³ஹுலங் விஹரதி. பளாஸபரியுட்டா²னங் கோ² பன ததா²க³தப்பவேதி³தே த⁴ம்மவினயே பரிஹானமேதங்.
‘Paḷāsī kho pana ayamāyasmā; paḷāsapariyuṭṭhitena cetasā bahulaṃ viharati. Paḷāsapariyuṭṭhānaṃ kho pana tathāgatappavedite dhammavinaye parihānametaṃ.
‘இஸ்ஸுகீ கோ² பன அயமாயஸ்மா; இஸ்ஸாபரியுட்டி²தேன சேதஸா ப³ஹுலங் விஹரதி. இஸ்ஸாபரியுட்டா²னங் கோ² பன ததா²க³தப்பவேதி³தே த⁴ம்மவினயே பரிஹானமேதங்.
‘Issukī kho pana ayamāyasmā; issāpariyuṭṭhitena cetasā bahulaṃ viharati. Issāpariyuṭṭhānaṃ kho pana tathāgatappavedite dhammavinaye parihānametaṃ.
‘மச்ச²ரீ கோ² பன அயமாயஸ்மா; மச்சே²ரபரியுட்டி²தேன சேதஸா ப³ஹுலங் விஹரதி. மச்சே²ரபரியுட்டா²னங் கோ² பன ததா²க³தப்பவேதி³தே த⁴ம்மவினயே பரிஹானமேதங்.
‘Maccharī kho pana ayamāyasmā; maccherapariyuṭṭhitena cetasā bahulaṃ viharati. Maccherapariyuṭṭhānaṃ kho pana tathāgatappavedite dhammavinaye parihānametaṃ.
‘ஸடோ² கோ² பன அயமாயஸ்மா; ஸாடெ²ய்யபரியுட்டி²தேன சேதஸா ப³ஹுலங் விஹரதி. ஸாடெ²ய்யபரியுட்டா²னங் கோ² பன ததா²க³தப்பவேதி³தே த⁴ம்மவினயே பரிஹானமேதங்.
‘Saṭho kho pana ayamāyasmā; sāṭheyyapariyuṭṭhitena cetasā bahulaṃ viharati. Sāṭheyyapariyuṭṭhānaṃ kho pana tathāgatappavedite dhammavinaye parihānametaṃ.
‘மாயாவீ கோ² பன அயமாயஸ்மா; மாயாபரியுட்டி²தேன சேதஸா ப³ஹுலங் விஹரதி. மாயாபரியுட்டா²னங் கோ² பன ததா²க³தப்பவேதி³தே த⁴ம்மவினயே பரிஹானமேதங்.
‘Māyāvī kho pana ayamāyasmā; māyāpariyuṭṭhitena cetasā bahulaṃ viharati. Māyāpariyuṭṭhānaṃ kho pana tathāgatappavedite dhammavinaye parihānametaṃ.
‘பாபிச்சோ² கோ² பன அயமாயஸ்மா; இச்சா²பரியுட்டி²தேன சேதஸா ப³ஹுலங் விஹரதி. இச்சா²பரியுட்டா²னங் கோ² பன ததா²க³தப்பவேதி³தே த⁴ம்மவினயே பரிஹானமேதங்.
‘Pāpiccho kho pana ayamāyasmā; icchāpariyuṭṭhitena cetasā bahulaṃ viharati. Icchāpariyuṭṭhānaṃ kho pana tathāgatappavedite dhammavinaye parihānametaṃ.
‘ஸதி 3 கோ² பன அயமாயஸ்மா உத்தரி கரணீயே ஓரமத்தகேன விஸேஸாதி⁴க³மேன அந்தரா வோஸானங் ஆபன்னோ. அந்தரா வோஸானக³மனங் கோ² பன ததா²க³தப்பவேதி³தே த⁴ம்மவினயே பரிஹானமேதங்’.
‘Sati 4 kho pana ayamāyasmā uttari karaṇīye oramattakena visesādhigamena antarā vosānaṃ āpanno. Antarā vosānagamanaṃ kho pana tathāgatappavedite dhammavinaye parihānametaṃ’.
‘‘ஸோ வதாவுஸோ, பி⁴க்கு² ‘இமே த³ஸ த⁴ம்மே அப்பஹாய இமஸ்மிங் த⁴ம்மவினயே வுத்³தி⁴ங் விரூள்ஹிங் வேபுல்லங் ஆபஜ்ஜிஸ்ஸதீ’தி நேதங் டா²னங் விஜ்ஜதி. ஸோ வதாவுஸோ, பி⁴க்கு² ‘இமே த³ஸ த⁴ம்மே பஹாய இமஸ்மிங் த⁴ம்மவினயே வுத்³தி⁴ங் விரூள்ஹிங் வேபுல்லங் ஆபஜ்ஜிஸ்ஸதீ’தி டா²னமேதங் விஜ்ஜதீ’’தி. சதுத்த²ங்.
‘‘So vatāvuso, bhikkhu ‘ime dasa dhamme appahāya imasmiṃ dhammavinaye vuddhiṃ virūḷhiṃ vepullaṃ āpajjissatī’ti netaṃ ṭhānaṃ vijjati. So vatāvuso, bhikkhu ‘ime dasa dhamme pahāya imasmiṃ dhammavinaye vuddhiṃ virūḷhiṃ vepullaṃ āpajjissatī’ti ṭhānametaṃ vijjatī’’ti. Catutthaṃ.
Footnotes:
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / 4. ப்³யாகரணஸுத்தவண்ணனா • 4. Byākaraṇasuttavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / 1-8. வாஹனஸுத்தாதி³வண்ணனா • 1-8. Vāhanasuttādivaṇṇanā