Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    451. சக்கவாகஜாதகங் (13)

    451. Cakkavākajātakaṃ (13)

    135.

    135.

    வண்ணவா அபி⁴ரூபோஸி, க⁴னோ ஸஞ்ஜாதரோஹிதோ;

    Vaṇṇavā abhirūposi, ghano sañjātarohito;

    சக்கவாக ஸுரூபோஸி, விப்பஸன்னமுகி²ந்த்³ரியோ.

    Cakkavāka surūposi, vippasannamukhindriyo.

    136.

    136.

    பாடீ²னங் பாவுஸங் மச்ச²ங், ப³லஜங் 1 முஞ்ஜரோஹிதங்;

    Pāṭhīnaṃ pāvusaṃ macchaṃ, balajaṃ 2 muñjarohitaṃ;

    க³ங்கா³ய தீரே நிஸின்னோ 3, ஏவங் பு⁴ஞ்ஜஸி போ⁴ஜனங்.

    Gaṅgāya tīre nisinno 4, evaṃ bhuñjasi bhojanaṃ.

    137.

    137.

    ந வாஹமேதங் 5 பு⁴ஞ்ஜாமி, ஜங்க³லானோத³கானி வா;

    Na vāhametaṃ 6 bhuñjāmi, jaṅgalānodakāni vā;

    அஞ்ஞத்ர ஸேவாலபணகா, ஏதங் 7 மே ஸம்ம போ⁴ஜனங்.

    Aññatra sevālapaṇakā, etaṃ 8 me samma bhojanaṃ.

    138.

    138.

    ந வாஹமேதங் ஸத்³த³ஹாமி, சக்கவாகஸ்ஸ போ⁴ஜனங்;

    Na vāhametaṃ saddahāmi, cakkavākassa bhojanaṃ;

    அஹம்பி ஸம்ம பு⁴ஞ்ஜாமி, கா³மே லோணியதேலியங்.

    Ahampi samma bhuñjāmi, gāme loṇiyateliyaṃ.

    139.

    139.

    மனுஸ்ஸேஸு கதங் ப⁴த்தங், ஸுசிங் மங்ஸூபஸேசனங்;

    Manussesu kataṃ bhattaṃ, suciṃ maṃsūpasecanaṃ;

    ந ச மே தாதி³ஸோ வண்ணோ, சக்கவாக யதா² துவங்.

    Na ca me tādiso vaṇṇo, cakkavāka yathā tuvaṃ.

    140.

    140.

    ஸம்பஸ்ஸங் அத்தனி வேரங், ஹிங்ஸயங் 9 மானுஸிங் பஜங்;

    Sampassaṃ attani veraṃ, hiṃsayaṃ 10 mānusiṃ pajaṃ;

    உத்ரஸ்தோ க⁴ஸஸீ பீ⁴தோ, தேன வண்ணோ தவேதி³ஸோ.

    Utrasto ghasasī bhīto, tena vaṇṇo tavediso.

    141.

    141.

    ஸப்³ப³லோகவிருத்³தோ⁴ஸி, த⁴ங்க பாபேன கம்முனா;

    Sabbalokaviruddhosi, dhaṅka pāpena kammunā;

    லத்³தோ⁴ பிண்டோ³ ந பீணேதி, தேன வண்ணோ தவேதி³ஸோ.

    Laddho piṇḍo na pīṇeti, tena vaṇṇo tavediso.

    142.

    142.

    அஹம்பி 11 ஸம்ம பு⁴ஞ்ஜாமி, அஹிங்ஸங் ஸப்³ப³பாணினங்;

    Ahampi 12 samma bhuñjāmi, ahiṃsaṃ sabbapāṇinaṃ;

    அப்பொஸ்ஸுக்கோ நிராஸங்கீ, அஸோகோ அகுதோப⁴யோ.

    Appossukko nirāsaṅkī, asoko akutobhayo.

    143.

    143.

    ஸோ கரஸ்ஸு ஆனுபா⁴வங், வீதிவத்தஸ்ஸு ஸீலியங்;

    So karassu ānubhāvaṃ, vītivattassu sīliyaṃ;

    அஹிங்ஸாய சர லோகே, பியோ ஹோஹிஸி மங்மிவ.

    Ahiṃsāya cara loke, piyo hohisi maṃmiva.

    144.

    144.

    யோ ந ஹந்தி ந கா⁴தேதி, ந ஜினாதி ந ஜாபயே;

    Yo na hanti na ghāteti, na jināti na jāpaye;

    மெத்தங்ஸோ ஸப்³ப³பூ⁴தேஸு, வேரங் தஸ்ஸ ந கேனசீதி.

    Mettaṃso sabbabhūtesu, veraṃ tassa na kenacīti.

    சக்கவாகஜாதகங் தேரஸமங்.

    Cakkavākajātakaṃ terasamaṃ.







    Footnotes:
    1. வாலஜங் (ஸீ॰ பீ॰), ப³லஜ்ஜங் (ஸ்யா॰)
    2. vālajaṃ (sī. pī.), balajjaṃ (syā.)
    3. க³ங்கா³தீரே நிஸின்னோஸி (ஸ்யா॰ க॰)
    4. gaṅgātīre nisinnosi (syā. ka.)
    5. ஸப்³ப³த்த²பி ஸமானங்
    6. sabbatthapi samānaṃ
    7. அஞ்ஞங் (ஸ்யா॰)
    8. aññaṃ (syā.)
    9. ஹிங்ஸாய (ஸ்யா॰ பீ॰ க॰)
    10. hiṃsāya (syā. pī. ka.)
    11. அஹஞ்ச (?)
    12. ahañca (?)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [451] 13. சக்கவாகஜாதகவண்ணனா • [451] 13. Cakkavākajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact