Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā |
[૪૫૧] ૧૩. ચક્કવાકજાતકવણ્ણના
[451] 13. Cakkavākajātakavaṇṇanā
વણ્ણવા અભિરૂપોસીતિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો એકં લોલભિક્ખું આરબ્ભ કથેસિ. સો કિર ચીવરાદીહિ અતિત્તો ‘‘કહં સઙ્ઘભત્તં, કહં નિમન્તન’’ન્તિ પરિયેસન્તો વિચરતિ, આમિસકથાયમેવ અભિરમતિ. અથઞ્ઞે પેસલા ભિક્ખૂ તસ્સાનુગ્ગહેન સત્થુ આરોચેસું. સત્થા તં પક્કોસાપેત્વા ‘‘સચ્ચં કિર ત્વં ભિક્ખુ લોલો’’તિ પુચ્છિત્વા ‘‘સચ્ચં, ભન્તે’’તિ વુત્તે ‘‘ભિક્ખુ કસ્મા એવરૂપે નિય્યાનિકસાસને પબ્બજિત્વા લોલો અહોસિ, લોલભાવો ચ નામ પાપકો, પુબ્બેપિ ત્વં લોલભાવં નિસ્સાય બારાણસિયં હત્થિકુણપાદીહિ અતિત્તો મહાઅરઞ્ઞં પવિટ્ઠો’’તિ વત્વા અતીતં આહરિ.
Vaṇṇavāabhirūposīti idaṃ satthā jetavane viharanto ekaṃ lolabhikkhuṃ ārabbha kathesi. So kira cīvarādīhi atitto ‘‘kahaṃ saṅghabhattaṃ, kahaṃ nimantana’’nti pariyesanto vicarati, āmisakathāyameva abhiramati. Athaññe pesalā bhikkhū tassānuggahena satthu ārocesuṃ. Satthā taṃ pakkosāpetvā ‘‘saccaṃ kira tvaṃ bhikkhu lolo’’ti pucchitvā ‘‘saccaṃ, bhante’’ti vutte ‘‘bhikkhu kasmā evarūpe niyyānikasāsane pabbajitvā lolo ahosi, lolabhāvo ca nāma pāpako, pubbepi tvaṃ lolabhāvaṃ nissāya bārāṇasiyaṃ hatthikuṇapādīhi atitto mahāaraññaṃ paviṭṭho’’ti vatvā atītaṃ āhari.
અતીતે બારાણસિયં બ્રહ્મદત્તે રજ્જં કારેન્તે એકો લોલકાકો બારાણસિયં હત્થિકુણપાદીહિ અતિત્તો ‘‘અરઞ્ઞં નુ ખો કીદિસ’’ન્તિ અરઞ્ઞં ગન્ત્વા તત્થપિ ફલાફલેહિ અસન્તુટ્ઠો ગઙ્ગાય તીરં ગન્ત્વા વિચરન્તો જયમ્પતિકે ચક્કવાકે દિસ્વા ‘‘ઇમે સકુણા અતિવિય સોભન્તિ, ઇમે ઇમસ્મિં ગઙ્ગાતીરે બહું મચ્છમંસં ખાદન્તિ મઞ્ઞે, ઇમે પટિપુચ્છિત્વા મયાપિ ઇમેસં ભોજનં ગોચરં ખાદિત્વા વણ્ણવન્તેન ભવિતું વટ્ટતી’’તિ તેસં અવિદૂરે નિસીદિત્વા ચક્કવાકં પુચ્છન્તો દ્વે ગાથા અભાસિ –
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente eko lolakāko bārāṇasiyaṃ hatthikuṇapādīhi atitto ‘‘araññaṃ nu kho kīdisa’’nti araññaṃ gantvā tatthapi phalāphalehi asantuṭṭho gaṅgāya tīraṃ gantvā vicaranto jayampatike cakkavāke disvā ‘‘ime sakuṇā ativiya sobhanti, ime imasmiṃ gaṅgātīre bahuṃ macchamaṃsaṃ khādanti maññe, ime paṭipucchitvā mayāpi imesaṃ bhojanaṃ gocaraṃ khāditvā vaṇṇavantena bhavituṃ vaṭṭatī’’ti tesaṃ avidūre nisīditvā cakkavākaṃ pucchanto dve gāthā abhāsi –
૧૩૫.
135.
‘‘વણ્ણવા અભિરૂપોસિ, ઘનો સઞ્જાતરોહિતો;
‘‘Vaṇṇavā abhirūposi, ghano sañjātarohito;
ચક્કવાક સુરૂપોસિ, વિપ્પસન્નમુખિન્દ્રિયો.
Cakkavāka surūposi, vippasannamukhindriyo.
૧૩૬.
136.
‘‘પાઠીનં પાવુસં મચ્છં, બલજં મુઞ્જરોહિતં;
‘‘Pāṭhīnaṃ pāvusaṃ macchaṃ, balajaṃ muñjarohitaṃ;
ગઙ્ગાય તીરે નિસિન્નો, એવં ભુઞ્જસિ ભોજન’’ન્તિ.
Gaṅgāya tīre nisinno, evaṃ bhuñjasi bhojana’’nti.
તત્થ ઘનોતિ ઘનસરીરો. સઞ્જાતરોહિતોતિ ઉત્તત્તસુવણ્ણં વિય સુટ્ઠુજાતરોહિતવણ્ણો. પાઠીનન્તિ પાઠીનનામકં પાસાણમચ્છં. પાવુસન્તિ મહામુખમચ્છં, ‘‘પાહુસ’’ન્તિપિ પાઠો. બલજન્તિ બલજમચ્છં. મુઞ્જરોહિતન્તિ મુઞ્જમચ્છઞ્ચ રોહિતમચ્છઞ્ચ. એવં ભુઞ્જસીતિ એવરૂપં ભોજનં મઞ્ઞે ભુઞ્જસીતિ પુચ્છતિ.
Tattha ghanoti ghanasarīro. Sañjātarohitoti uttattasuvaṇṇaṃ viya suṭṭhujātarohitavaṇṇo. Pāṭhīnanti pāṭhīnanāmakaṃ pāsāṇamacchaṃ. Pāvusanti mahāmukhamacchaṃ, ‘‘pāhusa’’ntipi pāṭho. Balajanti balajamacchaṃ. Muñjarohitanti muñjamacchañca rohitamacchañca. Evaṃ bhuñjasīti evarūpaṃ bhojanaṃ maññe bhuñjasīti pucchati.
ચક્કવાકો તસ્સ વચનં પટિક્ખિપન્તો તતિયં ગાથમાહ –
Cakkavāko tassa vacanaṃ paṭikkhipanto tatiyaṃ gāthamāha –
૧૩૭.
137.
‘‘ન વાહમેતં ભુઞ્જામિ, જઙ્ગલાનોદકાનિ વા;
‘‘Na vāhametaṃ bhuñjāmi, jaṅgalānodakāni vā;
અઞ્ઞત્ર સેવાલપણકા, એતં મે સમ્મ ભોજન’’ન્તિ.
Aññatra sevālapaṇakā, etaṃ me samma bhojana’’nti.
તસ્સત્થો – અહં સમ્મ, અઞ્ઞત્ર સેવાલા ચ પણકા ચ સેસાનિ જઙ્ગલાનિ વા ઓદકાનિ વા મંસાનિ આદાય એતં ભોજનં ન ભુઞ્જામિ, યં પનેતં સેવાલપણકં, એતં મે સમ્મ, ભોજનન્તિ.
Tassattho – ahaṃ samma, aññatra sevālā ca paṇakā ca sesāni jaṅgalāni vā odakāni vā maṃsāni ādāya etaṃ bhojanaṃ na bhuñjāmi, yaṃ panetaṃ sevālapaṇakaṃ, etaṃ me samma, bhojananti.
તતો કાકો દ્વે ગાથા અભાસિ –
Tato kāko dve gāthā abhāsi –
૧૩૮.
138.
‘‘ન વાહમેતં સદ્દહામિ, ચક્કવાકસ્સ ભોજનં;
‘‘Na vāhametaṃ saddahāmi, cakkavākassa bhojanaṃ;
અહમ્પિ સમ્મ ભુઞ્જામિ, ગામે લોણિયતેલિયં.
Ahampi samma bhuñjāmi, gāme loṇiyateliyaṃ.
૧૩૯.
139.
‘‘મનુસ્સેસુ કતં ભત્તં, સુચિં મંસૂપસેચનં;
‘‘Manussesu kataṃ bhattaṃ, suciṃ maṃsūpasecanaṃ;
ન ચ મે તાદિસો વણ્ણો, ચક્કવાક યથા તુવ’’ન્તિ.
Na ca me tādiso vaṇṇo, cakkavāka yathā tuva’’nti.
તત્થ યથા તુવન્તિ યથા તુવં સોભગ્ગપ્પત્તો સરીરવણ્ણો, તાદિસો મય્હં વણ્ણો નત્થિ, એતેન કારણેન અહં તવ ‘‘સેવાલપણકં મમ ભોજન’’ન્તિ વદન્તસ્સ વચનં ન સદ્દહામીતિ.
Tattha yathā tuvanti yathā tuvaṃ sobhaggappatto sarīravaṇṇo, tādiso mayhaṃ vaṇṇo natthi, etena kāraṇena ahaṃ tava ‘‘sevālapaṇakaṃ mama bhojana’’nti vadantassa vacanaṃ na saddahāmīti.
અથસ્સ ચક્કવાકો દુબ્બણ્ણકારણં કથેત્વા ધમ્મં દેસેન્તો સેસગાથા અભાસિ –
Athassa cakkavāko dubbaṇṇakāraṇaṃ kathetvā dhammaṃ desento sesagāthā abhāsi –
૧૪૦.
140.
‘‘સમ્પસ્સં અત્તનિ વેરં, હિંસયં માનુસિં પજં;
‘‘Sampassaṃ attani veraṃ, hiṃsayaṃ mānusiṃ pajaṃ;
ઉત્રસ્તો ઘસસી ભીતો, તેન વણ્ણો તવેદિસો.
Utrasto ghasasī bhīto, tena vaṇṇo tavediso.
૧૪૧.
141.
‘‘સબ્બલોકવિરુદ્ધોસિ, ધઙ્ક પાપેન કમ્મુના;
‘‘Sabbalokaviruddhosi, dhaṅka pāpena kammunā;
લદ્ધો પિણ્ડો ન પીણેતિ, તેન વણ્ણો તવેદિસો.
Laddho piṇḍo na pīṇeti, tena vaṇṇo tavediso.
૧૪૨.
142.
‘‘અહમ્પિ સમ્મ ભુઞ્જામિ, અહિંસં સબ્બપાણિનં;
‘‘Ahampi samma bhuñjāmi, ahiṃsaṃ sabbapāṇinaṃ;
અપ્પોસ્સુક્કો નિરાસઙ્કી, અસોકો અકુતોભયો.
Appossukko nirāsaṅkī, asoko akutobhayo.
૧૪૩.
143.
‘‘સો કરસ્સુ આનુભાવં, વીતિવત્તસ્સુ સીલિયં;
‘‘So karassu ānubhāvaṃ, vītivattassu sīliyaṃ;
અહિંસાય ચર લોકે, પિયો હોહિસિ મંમિવ.
Ahiṃsāya cara loke, piyo hohisi maṃmiva.
૧૪૪.
144.
‘‘યો ન હન્તિ ન ઘાતેતિ, ન જિનાતિ ન જાપયે;
‘‘Yo na hanti na ghāteti, na jināti na jāpaye;
મેત્તંસો સબ્બભૂતેસુ, વેરં તસ્સ ન કેનચી’’તિ.
Mettaṃso sabbabhūtesu, veraṃ tassa na kenacī’’ti.
તત્થ સમ્પસ્સન્તિ સમ્મ કાક ત્વં પરેસુ ઉપ્પન્નં અત્તનિ વેરચિત્તં સમ્પસ્સમાનો માનુસિં પજં હિંસન્તો વિહેઠેન્તો. ઉત્રસ્તોતિ ભીતો. ઘસસીતિ ભુઞ્જસિ. તેન તે એદિસો બીભચ્છવણ્ણો જાતો. ધઙ્કાતિ કાકં આલપતિ. પિણ્ડોતિ ભોજનં. અહિંસં સબ્બપાણિનન્તિ અહં પન સબ્બસત્તે અહિંસન્તો ભુઞ્જામીતિ વદતિ. સો કરસ્સુ આનુભાવન્તિ સો ત્વમ્પિ વીરિયં કરોહિ, અત્તનો સીલિયસઙ્ખાતં દુસ્સીલભાવં વીતિવત્તસ્સુ. અહિંસાયાતિ અહિંસાય સમન્નાગતો હુત્વા લોકે ચર. પિયો હોહિસિ મંમિવાતિ એવં સન્તે મયા સદિસોવ લોકસ્સ પિયો હોહિસિ. ન જિનાતીતિ ધનજાનિં ન કરોતિ. ન જાપયેતિ અઞ્ઞેપિ ન કારેતિ. મેત્તંસોતિ મેત્તકોટ્ઠાસો મેત્તચિત્તો. ન કેનચીતિ કેનચિ એકસત્તેનપિ સદ્ધિં તસ્સ વેરં નામ નત્થીતિ.
Tattha sampassanti samma kāka tvaṃ paresu uppannaṃ attani veracittaṃ sampassamāno mānusiṃ pajaṃ hiṃsanto viheṭhento. Utrastoti bhīto. Ghasasīti bhuñjasi. Tena te ediso bībhacchavaṇṇo jāto. Dhaṅkāti kākaṃ ālapati. Piṇḍoti bhojanaṃ. Ahiṃsaṃ sabbapāṇinanti ahaṃ pana sabbasatte ahiṃsanto bhuñjāmīti vadati. So karassu ānubhāvanti so tvampi vīriyaṃ karohi, attano sīliyasaṅkhātaṃ dussīlabhāvaṃ vītivattassu. Ahiṃsāyāti ahiṃsāya samannāgato hutvā loke cara. Piyo hohisi maṃmivāti evaṃ sante mayā sadisova lokassa piyo hohisi. Na jinātīti dhanajāniṃ na karoti. Na jāpayeti aññepi na kāreti. Mettaṃsoti mettakoṭṭhāso mettacitto. Na kenacīti kenaci ekasattenapi saddhiṃ tassa veraṃ nāma natthīti.
તસ્મા સચે લોકસ્સ પિયો ભવિતું ઇચ્છસિ, સબ્બવેરેહિ વિરમાહીતિ એવં ચક્કવાકો કાકસ્સ ધમ્મં દેસેસિ. કાકો ‘‘તુમ્હે અત્તનો ગોચરં મય્હં ન કથેથ, કા કા’’તિ વસ્સન્તો ઉપ્પતિત્વા બારાણસિયં ઉક્કારભૂમિયઞ્ઞેવ ઓતરિ.
Tasmā sace lokassa piyo bhavituṃ icchasi, sabbaverehi viramāhīti evaṃ cakkavāko kākassa dhammaṃ desesi. Kāko ‘‘tumhe attano gocaraṃ mayhaṃ na kathetha, kā kā’’ti vassanto uppatitvā bārāṇasiyaṃ ukkārabhūmiyaññeva otari.
સત્થા ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા સચ્ચાનિ પકાસેત્વા જાતકં સમોધાનેસિ, સચ્ચપરિયોસાને લોલભિક્ખુ અનાગામિફલે પતિટ્ઠહિ. તદા કાકો લોલભિક્ખુ અહોસિ, ચક્કવાકી રાહુલમાતા, ચક્કવાકો પન અહમેવ અહોસિન્તિ.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi, saccapariyosāne lolabhikkhu anāgāmiphale patiṭṭhahi. Tadā kāko lolabhikkhu ahosi, cakkavākī rāhulamātā, cakkavāko pana ahameva ahosinti.
ચક્કવાકજાતકવણ્ણના તેરસમા.
Cakkavākajātakavaṇṇanā terasamā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૪૫૧. ચક્કવાકજાતકં • 451. Cakkavākajātakaṃ