Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā)

    2. சக்கவத்திஸுத்தவண்ணனா

    2. Cakkavattisuttavaṇṇanā

    223. ஸிரிஸம்பத்தியா ராஜதி தி³ப்பதி ஸோப⁴தீதி ராஜா, தா³னபியவசனஅத்த²சரியாஸமானத்ததாஸங்கா²தேஹி சதூஹி ஸங்க³ஹவத்தூ²ஹி. ரஞ்ஜேதீதி ரமேதி. அப்³பு⁴க்³க³தாயாதி உதீ³ரிதா நிப்³ப³த்திதோ தத்த² தத்த² க³ச்ச²னதோ. சக்கங் வத்தேதீதி சக்கரதனங் பவத்தேதி. தே³வட்டா²னந்தி பூஜனீயதே³வட்டா²னங். சித்தீகதட்டே²னாதி பூஜனீயபா⁴வேன. அக்³கோ⁴ நத்தி² சிரகாலஸம்ப⁴வபுஞ்ஞானுபா⁴வஸித்³த⁴ரதனஸப்³பா⁴வதோ. அஞ்ஞேஹி சக்கவத்தினோ பரிக்³க³ஹபூ⁴தரதனேஹி. லோகேதி மனுஸ்ஸலோகே. தேன தத³ஞ்ஞலோகங் நிவத்தேதி. விஜ்ஜமானக்³க³ஹணேன அதீதானாக³தங் நிவத்தேதி. பு³த்³தா⁴ ச கதா³சி கரஹசி உப்பஜ்ஜந்தி சக்கவத்தினோபி யேபு⁴ய்யேன தஸ்மிங்யேவ உப்பஜ்ஜனதோதி அதி⁴ப்பாயோ. அனோமஸ்ஸாதி அலாமகஸ்ஸ உக்கட்ட²ஸ்ஸ. ஸேஸானி ரதனானி.

    223.Sirisampattiyā rājati dippati sobhatīti rājā, dānapiyavacanaatthacariyāsamānattatāsaṅkhātehi catūhi saṅgahavatthūhi. Rañjetīti rameti. Abbhuggatāyāti udīritā nibbattito tattha tattha gacchanato. Cakkaṃ vattetīti cakkaratanaṃ pavatteti. Devaṭṭhānanti pūjanīyadevaṭṭhānaṃ. Cittīkataṭṭhenāti pūjanīyabhāvena. Aggho natthi cirakālasambhavapuññānubhāvasiddharatanasabbhāvato. Aññehi cakkavattino pariggahabhūtaratanehi. Loketi manussaloke. Tena tadaññalokaṃ nivatteti. Vijjamānaggahaṇena atītānāgataṃ nivatteti. Buddhā ca kadāci karahaci uppajjanti cakkavattinopi yebhuyyena tasmiṃyeva uppajjanatoti adhippāyo. Anomassāti alāmakassa ukkaṭṭhassa. Sesāni ratanāni.

    தத்ராதி வாக்யோபஞ்ஞாஸனே நிபாதோ, தஸ்மிங் பாதுபா⁴வவசனே. ‘‘அயுத்த’’ந்தி வத்வா தத்த² அதி⁴ப்பாயங் விவரந்தோ ‘‘உப்பன்னங் ஹீ’’திஆதி³மாஹ. தேஹி ரதனேஹி சக்கவத்தனநியமாபெக்க²தாய சக்கவத்திவசனஸ்ஸ. நியமேனாதி ஏகந்தேன. வத்தப்³ப³தங் ஆபஜ்ஜதி பா⁴வினி பூ⁴தே விய உபசாரோதி யதா² – ‘‘அக³மா ராஜக³ஹங் பு³த்³தோ⁴’’தி (ஸு॰ நி॰ 410). லத்³த⁴னாமஸ்ஸாதி சக்கவத்தீதி லோகே லத்³த⁴ஸமஞ்ஞஸ்ஸ பத்த²னீயஸ்ஸ புரிஸவிஸேஸஸ்ஸ. மூலுப்பத்திவசனதோபீதி ‘‘சக்கவத்திஸ்ஸ பாதுபா⁴வா’’தி ஏதஸ்ஸ பட²முப்பத்தியா வசனதோபி. இதா³னி தமத்த²ங் விவரந்தோ ‘‘யோ ஹீ’’திஆதி³மாஹ. யோ ஹி சக்கவத்திராஜா, தஸ்ஸ உப்பத்தியா சக்கரதனஸ்ஸ உப்பஜ்ஜனதோ சக்கவத்தீதி ஏவங் நாமங் உப்பஜ்ஜதி. ‘‘சக்கங் வத்தெஸ்ஸதீ’’தி இத³ங் பன நியாமங் அனபெக்கி²த்வா தஸ்ஸ உப்பஜ்ஜதீதி ரதனானுப்பத்திங் க³ஹெத்வா வுத்தனயதோ ஸஞ்ஞா உப்பஜ்ஜதி ‘‘சக்கவத்தீ’’தி. ஏகமேவாதி சக்கரதனமேவ பட²மங் பாதுப⁴வதி. யஸ்மிங் பூ⁴தே ரஞ்ஞோ சக்கவத்திஸமஞ்ஞா, அத² பச்சா² ரதனானி பாதுப⁴வந்தீதி ப³ஹூனங் பாதுபா⁴வங் உபாதா³ய ப³ஹுலவசனதோபி ஏதங் ‘‘சக்கவத்திஸ்ஸ பாதுபா⁴வா ரதனானங் பாதுபா⁴வோ’’தி வுத்தங். அயங் ஹேதுகத்துஸஞ்ஞிதோ அத்த²பே⁴தோ³. பாதுபா⁴வாதி பாதுபா⁴வதோ. புஞ்ஞஸம்பா⁴ரோ பி⁴ன்னஸந்தானதாய ரதனானம்பி பரியாயேன உபனிஸ்ஸயஹேதூதி வுத்தங். யுத்தமேவேதங் யதா²வுத்தயுத்தியுத்தத்தா.

    Tatrāti vākyopaññāsane nipāto, tasmiṃ pātubhāvavacane. ‘‘Ayutta’’nti vatvā tattha adhippāyaṃ vivaranto ‘‘uppannaṃ hī’’tiādimāha. Tehi ratanehi cakkavattananiyamāpekkhatāya cakkavattivacanassa. Niyamenāti ekantena. Vattabbataṃ āpajjati bhāvini bhūte viya upacāroti yathā – ‘‘agamā rājagahaṃ buddho’’ti (su. ni. 410). Laddhanāmassāti cakkavattīti loke laddhasamaññassa patthanīyassa purisavisesassa. Mūluppattivacanatopīti ‘‘cakkavattissa pātubhāvā’’ti etassa paṭhamuppattiyā vacanatopi. Idāni tamatthaṃ vivaranto ‘‘yo hī’’tiādimāha. Yo hi cakkavattirājā, tassa uppattiyā cakkaratanassa uppajjanato cakkavattīti evaṃ nāmaṃ uppajjati. ‘‘Cakkaṃ vattessatī’’ti idaṃ pana niyāmaṃ anapekkhitvā tassa uppajjatīti ratanānuppattiṃ gahetvā vuttanayato saññā uppajjati ‘‘cakkavattī’’ti. Ekamevāti cakkaratanameva paṭhamaṃ pātubhavati. Yasmiṃ bhūte rañño cakkavattisamaññā, atha pacchā ratanāni pātubhavantīti bahūnaṃ pātubhāvaṃ upādāya bahulavacanatopi etaṃ ‘‘cakkavattissa pātubhāvā ratanānaṃ pātubhāvo’’ti vuttaṃ. Ayaṃ hetukattusaññito atthabhedo. Pātubhāvāti pātubhāvato. Puññasambhāro bhinnasantānatāya ratanānampi pariyāyena upanissayahetūti vuttaṃ. Yuttamevetaṃ yathāvuttayuttiyuttattā.

    வத்தப்³ப³பூ⁴தோ அதி⁴ப்பாயோ ஏதஸ்ஸ அத்தீ²தி அதி⁴ப்பாயோ, அத்த²னித்³தே³ஸோ, ஸங்கே²பதோ அதி⁴ப்பாயோ ஸங்கே²பாதி⁴ப்பாயோ. சக்கரதனானுபா⁴வேன சக்கவத்திஸ்ஸரியஸ்ஸ ஸிஜ்ஜ²னதோ ‘‘தா³துங் ஸமத்த²ஸ்ஸா’’தி வுத்தங். யோஜனப்பமாணே பதே³ஸே பவத்தத்தா யோஜனப்பமாணங் அந்த⁴காரங். அதிதீ³கா⁴திரஸ்ஸதாதி³ங் ச²ப்³பி³த⁴ங் தோ³ஸங் விவஜ்ஜெத்வா டி²தஸ்ஸாதி வசனஸேஸோ.

    Vattabbabhūto adhippāyo etassa atthīti adhippāyo, atthaniddeso, saṅkhepato adhippāyo saṅkhepādhippāyo. Cakkaratanānubhāvena cakkavattissariyassa sijjhanato ‘‘dātuṃ samatthassā’’ti vuttaṃ. Yojanappamāṇe padese pavattattā yojanappamāṇaṃ andhakāraṃ. Atidīghātirassatādiṃ chabbidhaṃ dosaṃ vivajjetvā ṭhitassāti vacanaseso.

    ஸப்³பே³ஸங் சதுபூ⁴மகத⁴ம்மானங் புரேசரங் குஸலானங் த⁴ம்மானங் க³தியோ ஸமன்வேஸனவஸேன பவத்தனதோ. பு³த்³தா⁴தீ³ஹிபி அப்பஹானீயதாய மஹந்தத⁴ம்மஸபா⁴வத்தா த⁴ம்மகாயே ச ஜெட்ட²கட்டே²ன த⁴ம்மகாயூபபன்னங். பஞ்ஞாபாஸாத³தாய சஸ்ஸ உபரிக³தட்டே²ன அச்சுக்³க³தங். வித்த²தட்டே²ன விபுலங். மஹந்ததாய மஹந்தங். அனாதி³காலபா⁴விதஸ்ஸ கிலேஸஸந்தானஸ்ஸ க²ணேனேவ வித்³த⁴ங்ஸனதோ ஸீக⁴ங் லஹு ஜவந்தி பரியாயா. பொ³ஜ்ஜ²ங்க³த⁴ம்மபரியாபன்னத்தா ஹி வுத்தங் ‘‘ஏகந்த-குஸலத்தா’’தி. ஸம்பயுத்தவஸேன பீதியா ஆலோகவித்³த⁴ங்ஸனபா⁴வவஸேனாதி வுத்தங் ‘‘ஸஹஜாதபச்சயாதீ³’’திஆதி³. ஸப்³ப³ஸங்கா³ஹிகத⁴ம்மபரிச்சே²தோ³தி சதுபூ⁴மகத்தா ஸப்³ப³ஸங்கா³ஹகோ பொ³ஜ்ஜ²ங்க³த⁴ம்மபரிச்சே²தோ³ கதி²தோ.

    Sabbesaṃ catubhūmakadhammānaṃ purecaraṃ kusalānaṃ dhammānaṃ gatiyo samanvesanavasena pavattanato. Buddhādīhipi appahānīyatāya mahantadhammasabhāvattā dhammakāye ca jeṭṭhakaṭṭhena dhammakāyūpapannaṃ. Paññāpāsādatāya cassa uparigataṭṭhena accuggataṃ. Vitthataṭṭhena vipulaṃ. Mahantatāya mahantaṃ. Anādikālabhāvitassa kilesasantānassa khaṇeneva viddhaṃsanato sīghaṃ lahu javanti pariyāyā. Bojjhaṅgadhammapariyāpannattā hi vuttaṃ ‘‘ekanta-kusalattā’’ti. Sampayuttavasena pītiyā ālokaviddhaṃsanabhāvavasenāti vuttaṃ ‘‘sahajātapaccayādī’’tiādi. Sabbasaṅgāhikadhammaparicchedoti catubhūmakattā sabbasaṅgāhako bojjhaṅgadhammaparicchedo kathito.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya / 2. சக்கவத்திஸுத்தங் • 2. Cakkavattisuttaṃ

    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 2. சக்கவத்திஸுத்தவண்ணனா • 2. Cakkavattisuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact