Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā

    ૯. ચક્ખુનારૂપંપસ્સતીતિકથાવણ્ણના

    9. Cakkhunārūpaṃpassatītikathāvaṇṇanā

    ૮૨૬-૮૨૭. ‘‘ચક્ખુના રૂપં દિસ્વા’’તિ ઇમિના ચક્ખુવિઞ્ઞાણેન પટિજાનનસ્સ અગ્ગહણે અરુચિં સૂચેન્તો આહ ‘‘મનોવિઞ્ઞાણપટિજાનનં કિર સન્ધાયા’’તિ. તેનેવાહ ‘‘મનોવિઞ્ઞાણપટિજાનનં પના’’તિઆદિ. તસ્માતિ મનોવિઞ્ઞાણપટિજાનનસ્સેવ અધિપ્પેતત્તાતિ અત્થો. એવં સન્તેતિ યદિ રૂપેન રૂપં પટિવિજાનાતિ, રૂપં પટિવિજાનન્તમ્પિ મનોવિઞ્ઞાણં રૂપવિજાનનં હોતિ, ન રૂપદસ્સનન્તિ આહ ‘‘મનોવિઞ્ઞાણપટિજાનનં પન રૂપદસ્સનં કથં હોતી’’તિ.

    826-827. ‘‘Cakkhunā rūpaṃ disvā’’ti iminā cakkhuviññāṇena paṭijānanassa aggahaṇe aruciṃ sūcento āha ‘‘manoviññāṇapaṭijānanaṃ kira sandhāyā’’ti. Tenevāha ‘‘manoviññāṇapaṭijānanaṃ panā’’tiādi. Tasmāti manoviññāṇapaṭijānanasseva adhippetattāti attho. Evaṃ santeti yadi rūpena rūpaṃ paṭivijānāti, rūpaṃ paṭivijānantampi manoviññāṇaṃ rūpavijānanaṃ hoti, na rūpadassananti āha ‘‘manoviññāṇapaṭijānanaṃ pana rūpadassanaṃ kathaṃ hotī’’ti.

    ચક્ખુનારૂપંપસ્સતીતિકથાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Cakkhunārūpaṃpassatītikathāvaṇṇanā niṭṭhitā.

    અટ્ઠારસમવગ્ગવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Aṭṭhārasamavaggavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / અભિધમ્મપિટક • Abhidhammapiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi / (૧૮૫) ૯. ચક્ખુના રૂપં પસ્સતીતિકથા • (185) 9. Cakkhunā rūpaṃ passatītikathā

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૯. ચક્ખુનારૂપંપસ્સતીતિકથાવણ્ણના • 9. Cakkhunārūpaṃpassatītikathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / ૯. ચક્ખુનારૂપંપસ્સતીતિકથાવણ્ણના • 9. Cakkhunārūpaṃpassatītikathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact