Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) |
૪. ઓક્કન્તસંયુત્તં
4. Okkantasaṃyuttaṃ
૧-૧૦. ચક્ખુસુત્તાદિવણ્ણના
1-10. Cakkhusuttādivaṇṇanā
૩૦૨-૩૧૧. ઓક્કન્તસંયુત્તે અધિમુચ્ચતીતિ સદ્ધાધિમોક્ખં પટિલભતિ. ઓક્કન્તો સમ્મત્તનિયામન્તિ પવિટ્ઠો અરિયમગ્ગં. અભબ્બો ચ તાવ કાલં કાતુન્તિ ઇમિના ઉપ્પન્ને મગ્ગે ફલસ્સ અનન્તરાયતં દીપેતિ. ઉપ્પન્નસ્મિઞ્હિ મગ્ગે ફલસ્સ અન્તરાયકરણં નામ નત્થિ. તેનેવાહ – ‘‘અયઞ્ચ પુગ્ગલો સોતાપત્તિફલસચ્છિકિરિયાય પટિપન્નો અસ્સ, કપ્પસ્સ ચ ઉડ્ડય્હનવેલા અસ્સ, નેવ તાવ કપ્પો ઉડ્ડય્હેય્ય, યાવાયં પુગ્ગલો ન સોતાપત્તિફલં સચ્છિકરોતિ, અયં વુચ્ચતિ પુગ્ગલો ઠિતકપ્પી’’તિ (પુ॰ પ॰ ૧૭). મત્તસો નિજ્ઝાનં ખમન્તીતિ પમાણતો ઓલોકનં ખમન્તિ. સેસં સબ્બત્થ ઉત્તાનમેવાતિ.
302-311. Okkantasaṃyutte adhimuccatīti saddhādhimokkhaṃ paṭilabhati. Okkanto sammattaniyāmanti paviṭṭho ariyamaggaṃ. Abhabbo ca tāva kālaṃ kātunti iminā uppanne magge phalassa anantarāyataṃ dīpeti. Uppannasmiñhi magge phalassa antarāyakaraṇaṃ nāma natthi. Tenevāha – ‘‘ayañca puggalo sotāpattiphalasacchikiriyāya paṭipanno assa, kappassa ca uḍḍayhanavelā assa, neva tāva kappo uḍḍayheyya, yāvāyaṃ puggalo na sotāpattiphalaṃ sacchikaroti, ayaṃ vuccati puggalo ṭhitakappī’’ti (pu. pa. 17). Mattaso nijjhānaṃ khamantīti pamāṇato olokanaṃ khamanti. Sesaṃ sabbattha uttānamevāti.
ઓક્કન્તસંયુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Okkantasaṃyuttavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya
૧. ચક્ખુસુત્તં • 1. Cakkhusuttaṃ
૨. રૂપસુત્તં • 2. Rūpasuttaṃ
૩. વિઞ્ઞાણસુત્તં • 3. Viññāṇasuttaṃ
૪. સમ્ફસ્સસુત્તં • 4. Samphassasuttaṃ
૫. સમ્ફસ્સજાસુત્તં • 5. Samphassajāsuttaṃ
૬. રૂપસઞ્ઞાસુત્તં • 6. Rūpasaññāsuttaṃ
૭. રૂપસઞ્ચેતનાસુત્તં • 7. Rūpasañcetanāsuttaṃ
૮. રૂપતણ્હાસુત્તં • 8. Rūpataṇhāsuttaṃ
૯. પથવીધાતુસુત્તં • 9. Pathavīdhātusuttaṃ
૧૦. ખન્ધસુત્તં • 10. Khandhasuttaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૧-૧૦. ચક્ખુસુત્તાદિવણ્ણના • 1-10. Cakkhusuttādivaṇṇanā