Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / થેરીગાથાપાળિ • Therīgāthāpāḷi

    ૨. ચાલાથેરીગાથા

    2. Cālātherīgāthā

    ૧૮૨.

    182.

    ‘‘સતિં ઉપટ્ઠપેત્વાન, ભિક્ખુની ભાવિતિન્દ્રિયા;

    ‘‘Satiṃ upaṭṭhapetvāna, bhikkhunī bhāvitindriyā;

    પટિવિજ્ઝિ પદં સન્તં, સઙ્ખારૂપસમં સુખં’’.

    Paṭivijjhi padaṃ santaṃ, saṅkhārūpasamaṃ sukhaṃ’’.

    ૧૮૩.

    183.

    ‘‘કં નુ ઉદ્દિસ્સ મુણ્ડાસિ, સમણી વિય દિસ્સસિ;

    ‘‘Kaṃ nu uddissa muṇḍāsi, samaṇī viya dissasi;

    ન ચ રોચેસિ પાસણ્ડે, કિમિદં ચરસિ મોમુહા’’.

    Na ca rocesi pāsaṇḍe, kimidaṃ carasi momuhā’’.

    ૧૮૪.

    184.

    ‘‘ઇતો બહિદ્ધા પાસણ્ડા, દિટ્ઠિયો ઉપનિસ્સિતા;

    ‘‘Ito bahiddhā pāsaṇḍā, diṭṭhiyo upanissitā;

    ન તે ધમ્મં વિજાનન્તિ, ન તે ધમ્મસ્સ કોવિદા.

    Na te dhammaṃ vijānanti, na te dhammassa kovidā.

    ૧૮૫.

    185.

    ‘‘અત્થિ સક્યકુલે જાતો, બુદ્ધો અપ્પટિપુગ્ગલો;

    ‘‘Atthi sakyakule jāto, buddho appaṭipuggalo;

    સો મે ધમ્મમદેસેસિ, દિટ્ઠીનં સમતિક્કમં.

    So me dhammamadesesi, diṭṭhīnaṃ samatikkamaṃ.

    ૧૮૬.

    186.

    ‘‘દુક્ખં દુક્ખસમુપ્પાદં, દુક્ખસ્સ ચ અતિક્કમં;

    ‘‘Dukkhaṃ dukkhasamuppādaṃ, dukkhassa ca atikkamaṃ;

    અરિયં ચટ્ઠઙ્ગિકં મગ્ગં, દુક્ખૂપસમગામિનં.

    Ariyaṃ caṭṭhaṅgikaṃ maggaṃ, dukkhūpasamagāminaṃ.

    ૧૮૭.

    187.

    ‘‘તસ્સાહં વચનં સુત્વા, વિહરિં સાસને રતા;

    ‘‘Tassāhaṃ vacanaṃ sutvā, vihariṃ sāsane ratā;

    તિસ્સો વિજ્જા અનુપ્પત્તા, કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં.

    Tisso vijjā anuppattā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    ૧૮૮.

    188.

    ‘‘સબ્બત્થ વિહતા નન્દી, તમોખન્ધો પદાલિતો;

    ‘‘Sabbattha vihatā nandī, tamokhandho padālito;

    એવં જાનાહિ પાપિમ, નિહતો ત્વમસિ અન્તક’’.

    Evaṃ jānāhi pāpima, nihato tvamasi antaka’’.

    … ચાલા થેરી….

    … Cālā therī….







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / થેરીગાથા-અટ્ઠકથા • Therīgāthā-aṭṭhakathā / ૨. ચાલાથેરીગાથાવણ્ણના • 2. Cālātherīgāthāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact