Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિનયવિનિચ્છય-ઉત્તરવિનિચ્છય • Vinayavinicchaya-uttaravinicchaya

    ચમ્મક્ખન્ધકકથા

    Cammakkhandhakakathā

    ૨૬૫૦.

    2650.

    એળકાજમિગાનં તુ, ચમ્મં વટ્ટતિ ભિક્ખુનો;

    Eḷakājamigānaṃ tu, cammaṃ vaṭṭati bhikkhuno;

    રોહિતેણિકુરઙ્ગાનં, પસદંમિગમાતુયા.

    Rohiteṇikuraṅgānaṃ, pasadaṃmigamātuyā.

    ૨૬૫૧.

    2651.

    ઠપેત્વા ચમ્મમેતેસં, અઞ્ઞં દુક્કટવત્થુકં;

    Ṭhapetvā cammametesaṃ, aññaṃ dukkaṭavatthukaṃ;

    થવિકોપાહને સબ્બં, ચમ્મં વટ્ટત્યમાનુસં.

    Thavikopāhane sabbaṃ, cammaṃ vaṭṭatyamānusaṃ.

    ૨૬૫૨.

    2652.

    વટ્ટન્તિ મજ્ઝિમે દેસે, ન ગુણઙ્ગુણુપાહના;

    Vaṭṭanti majjhime dese, na guṇaṅguṇupāhanā;

    વટ્ટન્તિ અન્તોઆરામે, સબ્બત્થાપિ ચ રોગિનો.

    Vaṭṭanti antoārāme, sabbatthāpi ca rogino.

    ૨૬૫૩.

    2653.

    પુટખલ્લકબદ્ધા ચ, તથેવ પાલિગુણ્ઠિમા;

    Puṭakhallakabaddhā ca, tatheva pāliguṇṭhimā;

    તૂલપુણ્ણા ન વટ્ટન્તિ, સબ્બનીલાદયોપિ ચ.

    Tūlapuṇṇā na vaṭṭanti, sabbanīlādayopi ca.

    ૨૬૫૪.

    2654.

    ચિત્રા ઉપાહના મેણ્ડ-વિસાણૂપમવદ્ધિકા;

    Citrā upāhanā meṇḍa-visāṇūpamavaddhikā;

    ન ચ વટ્ટન્તિ મોરસ્સ, પિઞ્છેન પરિસિબ્બિતા.

    Na ca vaṭṭanti morassa, piñchena parisibbitā.

    ૨૬૫૫.

    2655.

    મજ્જારકાળકોલૂક-સીહબ્યગ્ઘુદ્દદીપિનં;

    Majjārakāḷakolūka-sīhabyagghuddadīpinaṃ;

    અજિનસ્સ ચ ચમ્મેન, ન વટ્ટતિ પરિક્ખટા.

    Ajinassa ca cammena, na vaṭṭati parikkhaṭā.

    ૨૬૫૬.

    2656.

    પુટાદિં અપનેત્વા વા, છિન્દિત્વા વાપિ સબ્બસો;

    Puṭādiṃ apanetvā vā, chinditvā vāpi sabbaso;

    વણ્ણભેદં તથા કત્વા, ધારેતબ્બા ઉપાહના.

    Vaṇṇabhedaṃ tathā katvā, dhāretabbā upāhanā.

    ૨૬૫૭.

    2657.

    સબ્બાપિ પન ધારેતું, ન ચ વટ્ટન્તિ પાદુકા;

    Sabbāpi pana dhāretuṃ, na ca vaṭṭanti pādukā;

    ઠપેત્વા તત્થ પસ્સાવ- વચ્ચાચમનપાદુકા.

    Ṭhapetvā tattha passāva- vaccācamanapādukā.

    ૨૬૫૮.

    2658.

    આસન્દિઞ્ચેવ પલ્લઙ્કં, ઉચ્ચાસયનસઞ્ઞિતં;

    Āsandiñceva pallaṅkaṃ, uccāsayanasaññitaṃ;

    અતિક્કન્તપમાણં તુ, સેવમાનસ્સ દુક્કટં.

    Atikkantapamāṇaṃ tu, sevamānassa dukkaṭaṃ.

    ૨૬૫૯.

    2659.

    ગોનકં કુત્તકં ચિત્તં, પટિકં પટલિકમ્પિ ચ;

    Gonakaṃ kuttakaṃ cittaṃ, paṭikaṃ paṭalikampi ca;

    એકન્તલોમિં વિકતિં, તૂલિકં ઉદ્દલોમિકં.

    Ekantalomiṃ vikatiṃ, tūlikaṃ uddalomikaṃ.

    ૨૬૬૦.

    2660.

    કટ્ટિસ્સં પન કોસેય્યં, હત્થિઅસ્સરથત્થરં;

    Kaṭṭissaṃ pana koseyyaṃ, hatthiassarathattharaṃ;

    કદલિમિગપવર-પચ્ચત્થરણકમ્પિ ચ.

    Kadalimigapavara-paccattharaṇakampi ca.

    ૨૬૬૧.

    2661.

    હેટ્ઠા રત્તવિતાનસ્સ, દ્વિધા રત્તૂપધાનકં;

    Heṭṭhā rattavitānassa, dvidhā rattūpadhānakaṃ;

    અકપ્પિયમિદં સબ્બં, દુક્કટં પરિભુઞ્જતો.

    Akappiyamidaṃ sabbaṃ, dukkaṭaṃ paribhuñjato.

    ૨૬૬૨.

    2662.

    હેટ્ઠા અકપ્પિયે પચ્ચત્થરે સતિ ન વટ્ટતિ;

    Heṭṭhā akappiye paccatthare sati na vaṭṭati;

    ઉદ્ધં સેતવિતાનમ્પિ, તસ્મિં અસતિ વટ્ટતિ.

    Uddhaṃ setavitānampi, tasmiṃ asati vaṭṭati.

    ૨૬૬૩.

    2663.

    આસન્દિં પન પલ્લઙ્કં, ઠપેત્વા તૂલિકમ્પિ ચ;

    Āsandiṃ pana pallaṅkaṃ, ṭhapetvā tūlikampi ca;

    સેસં પન ચ સબ્બમ્પિ, લભતે ગિહિસન્તકં.

    Sesaṃ pana ca sabbampi, labhate gihisantakaṃ.

    ૨૬૬૪.

    2664.

    ધમ્માસને અનાપત્તિ, ભત્તગ્ગેપિ નિસીદિતું;

    Dhammāsane anāpatti, bhattaggepi nisīdituṃ;

    ભૂમત્થરણકે તત્થ, સયિતુમ્પિ ચ વટ્ટતિ.

    Bhūmattharaṇake tattha, sayitumpi ca vaṭṭati.

    ચમ્મક્ખન્ધકકથા.

    Cammakkhandhakakathā.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact