Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    506. சம்பெய்யஜாதகங் (10)

    506. Campeyyajātakaṃ (10)

    240.

    240.

    கா நு விஜ்ஜுரிவாபா⁴ஸி, ஓஸதீ⁴ விய தாரகா;

    Kā nu vijjurivābhāsi, osadhī viya tārakā;

    தே³வதா நுஸி க³ந்த⁴ப்³பீ³, ந தங் மஞ்ஞாமி மானுஸிங் 1.

    Devatā nusi gandhabbī, na taṃ maññāmi mānusiṃ 2.

    241.

    241.

    நம்ஹி தே³வீ ந க³ந்த⁴ப்³பீ³, ந மஹாராஜ மானுஸீ;

    Namhi devī na gandhabbī, na mahārāja mānusī;

    நாக³கஞ்ஞாஸ்மி ப⁴த்³த³ந்தே, அத்தே²னம்ஹி இதா⁴க³தா.

    Nāgakaññāsmi bhaddante, atthenamhi idhāgatā.

    242.

    242.

    விப்³ப⁴ந்தசித்தா குபிதிந்த்³ரியாஸி, நெத்தேஹி தே வாரிக³ணா ஸவந்தி;

    Vibbhantacittā kupitindriyāsi, nettehi te vārigaṇā savanti;

    கிங் தே நட்ட²ங் கிங் பன பத்த²யானா, இதா⁴க³தா நாரி ததி³ங்க⁴ ப்³ரூஹி.

    Kiṃ te naṭṭhaṃ kiṃ pana patthayānā, idhāgatā nāri tadiṅgha brūhi.

    243.

    243.

    யமுக்³க³தேஜோ உரகோ³தி சாஹு, நாகோ³தி நங் ஆஹு ஜனா ஜனிந்த³;

    Yamuggatejo uragoti cāhu, nāgoti naṃ āhu janā janinda;

    தமக்³க³ஹீ புரிஸோ ஜீவிகத்தோ², தங் ப³ந்த⁴னா முஞ்ச பதீ மமேஸோ.

    Tamaggahī puriso jīvikattho, taṃ bandhanā muñca patī mameso.

    244.

    244.

    கத²ங் ந்வயங் ப³லவிரியூபபன்னோ, ஹத்த²த்த 3 மாக³ச்சி² வனிப்³ப³கஸ்ஸ;

    Kathaṃ nvayaṃ balaviriyūpapanno, hatthatta 4 māgacchi vanibbakassa;

    அக்கா²ஹி மே நாக³கஞ்ஞே தமத்த²ங், கத²ங் விஜானேமு க³ஹீதனாக³ங்.

    Akkhāhi me nāgakaññe tamatthaṃ, kathaṃ vijānemu gahītanāgaṃ.

    245.

    245.

    நக³ரம்பி நாகோ³ ப⁴ஸ்மங் கரெய்ய, ததா² ஹி ஸோ ப³லவிரியூபபன்னோ;

    Nagarampi nāgo bhasmaṃ kareyya, tathā hi so balaviriyūpapanno;

    த⁴ம்மஞ்ச நாகோ³ அபசாயமானோ, தஸ்மா பரக்கம்ம தபோ கரோதி.

    Dhammañca nāgo apacāyamāno, tasmā parakkamma tapo karoti.

    246.

    246.

    சாதுத்³த³ஸிங் பஞ்சத³ஸிங் 5 ச ராஜ, சதுப்பதே² ஸம்மதி நாக³ராஜா;

    Cātuddasiṃ pañcadasiṃ 6 ca rāja, catuppathe sammati nāgarājā;

    தமக்³க³ஹீ புரிஸோ ஜீவிகத்தோ², தங் ப³ந்த⁴னா முஞ்ச பதீ மமேஸோ.

    Tamaggahī puriso jīvikattho, taṃ bandhanā muñca patī mameso.

    247.

    247.

    ஸோளஸித்தி²ஸஹஸ்ஸானி, ஆமுத்தமணிகுண்ட³லா;

    Soḷasitthisahassāni, āmuttamaṇikuṇḍalā;

    வாரிகே³ஹஸயா நாரீ 7, தாபி தங் ஸரணங் க³தா.

    Vārigehasayā nārī 8, tāpi taṃ saraṇaṃ gatā.

    248.

    248.

    த⁴ம்மேன மோசேஹி அஸாஹஸேன, கா³மேன நிக்கே²ன க³வங் ஸதேன;

    Dhammena mocehi asāhasena, gāmena nikkhena gavaṃ satena;

    ஒஸ்ஸட்ட²காயோ உரகோ³ சராது, புஞ்ஞத்தி²கோ முஞ்சது ப³ந்த⁴னஸ்மா.

    Ossaṭṭhakāyo urago carātu, puññatthiko muñcatu bandhanasmā.

    249.

    249.

    த⁴ம்மேன மோசேமி அஸாஹஸேன, கா³மேன நிக்கே²ன க³வங் ஸதேன;

    Dhammena mocemi asāhasena, gāmena nikkhena gavaṃ satena;

    ஒஸ்ஸட்ட²காயோ உரகோ³ சராது, புஞ்ஞத்தி²கோ முஞ்சது ப³ந்த⁴னஸ்மா.

    Ossaṭṭhakāyo urago carātu, puññatthiko muñcatu bandhanasmā.

    250.

    250.

    த³ம்மி நிக்க²ஸதங் லுத்³த³, தூ²லஞ்ச மணிகுண்ட³லங்;

    Dammi nikkhasataṃ ludda, thūlañca maṇikuṇḍalaṃ;

    சதுஸ்ஸத³ஞ்ச பல்லங்கங், உமாபுப்ப²ஸரின்னிப⁴ங்.

    Catussadañca pallaṅkaṃ, umāpupphasarinnibhaṃ.

    251.

    251.

    த்³வே ச ஸாதி³ஸியோ ப⁴ரியா, உஸப⁴ஞ்ச க³வங் ஸதங்;

    Dve ca sādisiyo bhariyā, usabhañca gavaṃ sataṃ;

    ஒஸ்ஸட்ட²காயோ உரகோ³ சராது, புஞ்ஞத்தி²கோ முஞ்சது ப³ந்த⁴னஸ்மா.

    Ossaṭṭhakāyo urago carātu, puññatthiko muñcatu bandhanasmā.

    252.

    252.

    வினாபி தா³னா தவ வசனங் ஜனிந்த³, முஞ்சேமு நங் உரக³ங் ப³ந்த⁴னஸ்மா;

    Vināpi dānā tava vacanaṃ janinda, muñcemu naṃ uragaṃ bandhanasmā;

    ஒஸ்ஸட்ட²காயோ உரகோ³ சராது, புஞ்ஞத்தி²கோ முஞ்சது ப³ந்த⁴னஸ்மா.

    Ossaṭṭhakāyo urago carātu, puññatthiko muñcatu bandhanasmā.

    253.

    253.

    முத்தோ சம்பெய்யகோ நாகோ³, ராஜானங் ஏதத³ப்³ரவி;

    Mutto campeyyako nāgo, rājānaṃ etadabravi;

    நமோ தே காஸிராஜத்து², நமோ தே காஸிவட்³ட⁴ன;

    Namo te kāsirājatthu, namo te kāsivaḍḍhana;

    அஞ்ஜலிங் தே பக்³க³ண்ஹாமி, பஸ்ஸெய்யங் மே நிவேஸனங்.

    Añjaliṃ te paggaṇhāmi, passeyyaṃ me nivesanaṃ.

    254.

    254.

    அத்³தா⁴ ஹி து³ப்³பி³ஸ்ஸஸமேதமாஹு, யங் மானுஸோ விஸ்ஸஸே அமானுஸம்ஹி;

    Addhā hi dubbissasametamāhu, yaṃ mānuso vissase amānusamhi;

    ஸசே ச மங் யாசஸி ஏதமத்த²ங், த³க்கே²மு தே நாக³ நிவேஸனானி.

    Sace ca maṃ yācasi etamatthaṃ, dakkhemu te nāga nivesanāni.

    255.

    255.

    ஸசேபி 9 வாதோ கி³ரிமாவஹெய்ய, சந்தோ³ ச ஸுரியோ ச ச²மா பதெய்யுங்;

    Sacepi 10 vāto girimāvaheyya, cando ca suriyo ca chamā pateyyuṃ;

    ஸப்³பா³ ச நஜ்ஜோ படிஸோதங் வஜெய்யுங், ந த்வேவஹங் ராஜ முஸா ப⁴ணெய்யங்.

    Sabbā ca najjo paṭisotaṃ vajeyyuṃ, na tvevahaṃ rāja musā bhaṇeyyaṃ.

    256.

    256.

    நப⁴ங் ப²லெய்ய உத³தீ⁴பி ஸுஸ்ஸே, ஸங்வட்டயே 11 பூ⁴தத⁴ரா வஸுந்த⁴ரா;

    Nabhaṃ phaleyya udadhīpi susse, saṃvaṭṭaye 12 bhūtadharā vasundharā;

    ஸிலுச்சயோ மேரு ஸமூலமுப்பதே 13, ந த்வேவஹங் ராஜ முஸா ப⁴ணெய்யங்.

    Siluccayo meru samūlamuppate 14, na tvevahaṃ rāja musā bhaṇeyyaṃ.

    257.

    257.

    அத்³தா⁴ ஹி து³ப்³பி³ஸ்ஸஸமேதமாஹு, யங் மானுஸோ விஸ்ஸஸே அமானுஸம்ஹி;

    Addhā hi dubbissasametamāhu, yaṃ mānuso vissase amānusamhi;

    ஸசே ச மங் யாசஸி ஏதமத்த²ங், த³க்கே²மு தே நாக³ நிவேஸனானி.

    Sace ca maṃ yācasi etamatthaṃ, dakkhemu te nāga nivesanāni.

    258.

    258.

    தும்ஹே கொ²த்த² கோ⁴ரவிஸா உளாரா, மஹாதேஜா கி²ப்பகோபீ ச ஹோத²;

    Tumhe khottha ghoravisā uḷārā, mahātejā khippakopī ca hotha;

    மங்காரணா 15 ப³ந்த⁴னஸ்மா பமுத்தோ, அரஹஸி நோ ஜானிதுயே 16 கதானி.

    Maṃkāraṇā 17 bandhanasmā pamutto, arahasi no jānituye 18 katāni.

    259.

    259.

    ஸோ பச்சதங் நிரயே கோ⁴ரரூபே, மா காயிகங் ஸாதமலத்த² கிஞ்சி;

    So paccataṃ niraye ghorarūpe, mā kāyikaṃ sātamalattha kiñci;

    பேளாய ப³த்³தோ⁴ மரணங் உபேது, யோ தாதி³ஸங் கம்மகதங் ந ஜானே.

    Peḷāya baddho maraṇaṃ upetu, yo tādisaṃ kammakataṃ na jāne.

    260.

    260.

    ஸச்சப்படிஞ்ஞா தவமேஸ ஹோது, அக்கோத⁴னோ ஹோஹி அனுபனாஹீ;

    Saccappaṭiññā tavamesa hotu, akkodhano hohi anupanāhī;

    ஸப்³ப³ஞ்ச தே நாக³குலங் ஸுபண்ணா, அக்³கி³ங்வ கி³ம்ஹேஸு 19 விவஜ்ஜயந்து.

    Sabbañca te nāgakulaṃ supaṇṇā, aggiṃva gimhesu 20 vivajjayantu.

    261.

    261.

    அனுகம்பஸீ நாக³குலங் ஜனிந்த³, மாதா யதா² ஸுப்பியங் ஏகபுத்தங்;

    Anukampasī nāgakulaṃ janinda, mātā yathā suppiyaṃ ekaputtaṃ;

    அஹஞ்ச தே நாக³குலேன ஸத்³தி⁴ங், காஹாமி வெய்யாவடிகங் உளாரங்.

    Ahañca te nāgakulena saddhiṃ, kāhāmi veyyāvaṭikaṃ uḷāraṃ.

    262.

    262.

    யோஜெந்து வே ராஜரதே² ஸுசித்தே, கம்போ³ஜகே அஸ்ஸதரே ஸுத³ந்தே;

    Yojentu ve rājarathe sucitte, kambojake assatare sudante;

    நாகே³ ச யோஜெந்து ஸுவண்ணகப்பனே, த³க்கே²மு நாக³ஸ்ஸ நிவேஸனானி.

    Nāge ca yojentu suvaṇṇakappane, dakkhemu nāgassa nivesanāni.

    263.

    263.

    பே⁴ரீ முதி³ங்கா³ 21 பணவா ச ஸங்கா², அவஜ்ஜயிங்ஸு உக்³க³ஸேனஸ்ஸ ரஞ்ஞோ;

    Bherī mudiṅgā 22 paṇavā ca saṅkhā, avajjayiṃsu uggasenassa rañño;

    பாயாஸி ராஜா ப³ஹுஸோப⁴மானோ, புரக்க²தோ நாரிக³ணஸ்ஸ மஜ்ஜே².

    Pāyāsi rājā bahusobhamāno, purakkhato nārigaṇassa majjhe.

    264.

    264.

    ஸுவண்ணசிதகங் பூ⁴மிங், அத்³த³க்கி² காஸிவட்³ட⁴னோ;

    Suvaṇṇacitakaṃ bhūmiṃ, addakkhi kāsivaḍḍhano;

    ஸோவண்ணமயபாஸாதே³, வேளுரியப²லகத்த²தே.

    Sovaṇṇamayapāsāde, veḷuriyaphalakatthate.

    265.

    265.

    ஸ ராஜா பாவிஸி ப்³யம்ஹங், சம்பெய்யஸ்ஸ நிவேஸனங்;

    Sa rājā pāvisi byamhaṃ, campeyyassa nivesanaṃ;

    ஆதி³ச்சவண்ணஸன்னிப⁴ங், கங்ஸவிஜ்ஜு பப⁴ஸ்ஸரங்.

    Ādiccavaṇṇasannibhaṃ, kaṃsavijju pabhassaraṃ.

    266.

    266.

    நானாருக்கே²ஹி ஸஞ்ச²ன்னங், நானாக³ந்த⁴ஸமீரிதங்;

    Nānārukkhehi sañchannaṃ, nānāgandhasamīritaṃ;

    ஸோ பாவெக்கி² காஸிராஜா, சம்பெய்யஸ்ஸ நிவேஸனங்.

    So pāvekkhi kāsirājā, campeyyassa nivesanaṃ.

    267.

    267.

    பவிட்ட²ஸ்மிங் காஸிரஞ்ஞே, சம்பெய்யஸ்ஸ நிவேஸனங்;

    Paviṭṭhasmiṃ kāsiraññe, campeyyassa nivesanaṃ;

    தி³ப்³பா³ தூரியா பவஜ்ஜிங்ஸு, நாக³கஞ்ஞா ச நச்சிஸுங் 23.

    Dibbā tūriyā pavajjiṃsu, nāgakaññā ca naccisuṃ 24.

    268.

    268.

    தங் நாக³கஞ்ஞா சரிதங் க³ணேன, அன்வாருஹீ காஸிராஜா பஸன்னோ;

    Taṃ nāgakaññā caritaṃ gaṇena, anvāruhī kāsirājā pasanno;

    நிஸீதி³ ஸோவண்ணமயம்ஹி பீடே², ஸாபஸ்ஸயே 25 சந்த³னஸாரலித்தே.

    Nisīdi sovaṇṇamayamhi pīṭhe, sāpassaye 26 candanasāralitte.

    269.

    269.

    ஸோ தத்த² பு⁴த்வா ச அதோ² ரமித்வா, சம்பெய்யகங் காஸிராஜா அவோச;

    So tattha bhutvā ca atho ramitvā, campeyyakaṃ kāsirājā avoca;

    விமானஸெட்டா²னி இமானி துய்ஹங், ஆதி³ச்சவண்ணானி பப⁴ஸ்ஸரானி;

    Vimānaseṭṭhāni imāni tuyhaṃ, ādiccavaṇṇāni pabhassarāni;

    நேதாதி³ஸங் அத்தி² மனுஸ்ஸலோகே, கிங் பத்த²யங் 27 நாக³ தபோ கரோஸி.

    Netādisaṃ atthi manussaloke, kiṃ patthayaṃ 28 nāga tapo karosi.

    270.

    270.

    தா கம்பு³காயூரத⁴ரா ஸுவத்தா², வட்டங்கு³லீ தம்ப³தலூபபன்னா;

    Tā kambukāyūradharā suvatthā, vaṭṭaṅgulī tambatalūpapannā;

    பக்³க³ய்ஹ பாயெந்தி அனோமவண்ணா, நேதாதி³ஸங் அத்தி² மனுஸ்ஸலோகே;

    Paggayha pāyenti anomavaṇṇā, netādisaṃ atthi manussaloke;

    கிங் பத்த²யங் நாக³ தபோ கரோஸி.

    Kiṃ patthayaṃ nāga tapo karosi.

    271.

    271.

    நஜ்ஜோ ச தேமா புது²லோமமச்சா², ஆடா 29 ஸகுந்தாபி⁴ருதா³ ஸுதித்தா²;

    Najjo ca temā puthulomamacchā, āṭā 30 sakuntābhirudā sutitthā;

    நேதாதி³ஸங் அத்தி² மனுஸ்ஸலோகே, கிங் பத்த²யங் நாக³ தபோ கரோஸி.

    Netādisaṃ atthi manussaloke, kiṃ patthayaṃ nāga tapo karosi.

    272.

    272.

    கோஞ்சா மயூரா தி³வியா ச ஹங்ஸா, வக்³கு³ஸ்ஸரா கோகிலா ஸம்பதந்தி;

    Koñcā mayūrā diviyā ca haṃsā, vaggussarā kokilā sampatanti;

    நேதாதி³ஸங் அத்தி² மனுஸ்ஸலோகே, கிங் பத்த²யங் நாக³ தபோ கரோஸி.

    Netādisaṃ atthi manussaloke, kiṃ patthayaṃ nāga tapo karosi.

    273.

    273.

    அம்பா³ ச ஸாலா திலகா ச ஜம்பு³யோ, உத்³தா³லகா பாடலியோ ச பு²ல்லா;

    Ambā ca sālā tilakā ca jambuyo, uddālakā pāṭaliyo ca phullā;

    நேதாதி³ஸங் அத்தி² மனுஸ்ஸலோகே, கிங் பத்த²யங் நாக³ தபோ கரோஸி.

    Netādisaṃ atthi manussaloke, kiṃ patthayaṃ nāga tapo karosi.

    274.

    274.

    இமா ச தே பொக்க²ரஞ்ஞோ ஸமந்ததோ, தி³ப்³பா³ 31 ச க³ந்தா⁴ ஸததங் பவாயந்தி;

    Imā ca te pokkharañño samantato, dibbā 32 ca gandhā satataṃ pavāyanti;

    நேதாதி³ஸங் அத்தி² மனுஸ்ஸலோகே, கிங் பத்த²யங் நாக³ தபோ கரோஸி.

    Netādisaṃ atthi manussaloke, kiṃ patthayaṃ nāga tapo karosi.

    275.

    275.

    ந புத்தஹேது ந த⁴னஸ்ஸ ஹேது, ந ஆயுனோ சாபி 33 ஜனிந்த³ ஹேது;

    Na puttahetu na dhanassa hetu, na āyuno cāpi 34 janinda hetu;

    மனுஸ்ஸயோனிங் அபி⁴பத்த²யானோ, தஸ்மா பரக்கம்ம தபோ கரோமி.

    Manussayoniṃ abhipatthayāno, tasmā parakkamma tapo karomi.

    276.

    276.

    த்வங் லோஹிதக்கோ² விஹதந்தரங்ஸோ, அலங்கதோ கப்பிதகேஸமஸ்ஸு;

    Tvaṃ lohitakkho vihatantaraṃso, alaṅkato kappitakesamassu;

    ஸுரோஸிதோ லோஹிதசந்த³னேன, க³ந்த⁴ப்³ப³ராஜாவ தி³ஸா பபா⁴ஸஸி.

    Surosito lohitacandanena, gandhabbarājāva disā pabhāsasi.

    277.

    277.

    தே³வித்³தி⁴பத்தோஸி மஹானுபா⁴வோ, ஸப்³பே³ஹி காமேஹி ஸமங்கி³பூ⁴தோ;

    Deviddhipattosi mahānubhāvo, sabbehi kāmehi samaṅgibhūto;

    புச்சா²மி தங் நாக³ராஜேதமத்த²ங், ஸெய்யோ இதோ கேன மனுஸ்ஸலோகோ.

    Pucchāmi taṃ nāgarājetamatthaṃ, seyyo ito kena manussaloko.

    278.

    278.

    ஜனிந்த³ நாஞ்ஞத்ர மனுஸ்ஸலோகா, ஸுத்³தீ⁴ வ ஸங்விஜ்ஜதி ஸங்யமோ வா;

    Janinda nāññatra manussalokā, suddhī va saṃvijjati saṃyamo vā;

    அஹஞ்ச லத்³தா⁴ன மனுஸ்ஸயோனிங், காஹாமி ஜாதிமரணஸ்ஸ அந்தங்.

    Ahañca laddhāna manussayoniṃ, kāhāmi jātimaraṇassa antaṃ.

    279.

    279.

    அத்³தா⁴ ஹவே ஸேவிதப்³பா³ ஸபஞ்ஞா, ப³ஹுஸ்ஸுதா யே ப³ஹுடா²னசிந்தினோ;

    Addhā have sevitabbā sapaññā, bahussutā ye bahuṭhānacintino;

    நாரியோ ச தி³ஸ்வான துவஞ்ச நாக³, காஹாமி புஞ்ஞானி அனப்பகானி.

    Nāriyo ca disvāna tuvañca nāga, kāhāmi puññāni anappakāni.

    280.

    280.

    அத்³தா⁴ ஹவே ஸேவிதப்³பா³ ஸபஞ்ஞா, ப³ஹுஸ்ஸுதா யே ப³ஹுடா²னசிந்தினோ;

    Addhā have sevitabbā sapaññā, bahussutā ye bahuṭhānacintino;

    நாரியோ ச தி³ஸ்வான மமஞ்ச ராஜ, கரோஹி புஞ்ஞானி அனப்பகானி.

    Nāriyo ca disvāna mamañca rāja, karohi puññāni anappakāni.

    281.

    281.

    இத³ஞ்ச மே ஜாதரூபங் பஹூதங், ராஸீ ஸுவண்ணஸ்ஸ ச தாலமத்தா;

    Idañca me jātarūpaṃ pahūtaṃ, rāsī suvaṇṇassa ca tālamattā;

    35 இதோ ஹரித்வான ஸுவண்ணக⁴ரானி, கரஸ்ஸு ரூபியபாகாரங் கரொந்து 36.

    37 Ito haritvāna suvaṇṇagharāni, karassu rūpiyapākāraṃ karontu 38.

    282.

    282.

    முத்தா ச 39 வாஹஸஹஸ்ஸானி பஞ்ச, வேளுரியமிஸ்ஸானி இதோ ஹரித்வா;

    Muttā ca 40 vāhasahassāni pañca, veḷuriyamissāni ito haritvā;

    அந்தேபுரே பூ⁴மியங் ஸந்த²ரந்து, நிக்கத்³த³மா ஹேஹிதி நீரஜா ச.

    Antepure bhūmiyaṃ santharantu, nikkaddamā hehiti nīrajā ca.

    283.

    283.

    ஏதாதி³ஸங் ஆவஸ ராஜஸெட்ட², விமானஸெட்ட²ங் ப³ஹு ஸோப⁴மானங்;

    Etādisaṃ āvasa rājaseṭṭha, vimānaseṭṭhaṃ bahu sobhamānaṃ;

    பா³ராணஸிங் நக³ரங் இத்³த⁴ங் பீ²தங், ரஜ்ஜஞ்ச காரேஹி அனோமபஞ்ஞாதி.

    Bārāṇasiṃ nagaraṃ iddhaṃ phītaṃ, rajjañca kārehi anomapaññāti.

    சம்பெய்யஜாதகங் த³ஸமங்.

    Campeyyajātakaṃ dasamaṃ.







    Footnotes:
    1. மானுஸீ (ஸ்யா॰ க॰)
    2. mānusī (syā. ka.)
    3. ஹத்த²த்த² (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    4. hatthattha (sī. syā. pī.)
    5. பன்னரஸிங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    6. pannarasiṃ (sī. syā. pī.)
    7. நாரியோ (பீ॰)
    8. nāriyo (pī.)
    9. ஸசே ஹி (ஸீ॰ பீ॰ அட்ட²॰)
    10. sace hi (sī. pī. aṭṭha.)
    11. ஸங்வட்டேயங் (ஸீ॰ பீ॰), ஸங்வட்டெய்ய (ஸ்யா॰ க॰)
    12. saṃvaṭṭeyaṃ (sī. pī.), saṃvaṭṭeyya (syā. ka.)
    13. முப்³ப³ஹே (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰ க॰ அட்ட²॰), முட்ட²ஹே (க॰)
    14. mubbahe (sī. syā. pī. ka. aṭṭha.), muṭṭhahe (ka.)
    15. மம காரணா (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    16. ஜானிதாயே (ஸீ॰), ஜானிதவே (ஸ்யா॰), ஜானிதயே (பீ॰)
    17. mama kāraṇā (sī. syā. pī.)
    18. jānitāye (sī.), jānitave (syā.), jānitaye (pī.)
    19. கி³ம்ஹாஸு (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    20. gimhāsu (sī. syā. pī.)
    21. முதிங்கா³ (ஸீ॰ பீ॰)
    22. mutiṅgā (sī. pī.)
    23. நச்சயுங் (ஸீ॰ பீ॰ க॰)
    24. naccayuṃ (sī. pī. ka.)
    25. ஸோபஸ்ஸயே (க॰)
    26. sopassaye (ka.)
    27. கிமத்தி²யங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    28. kimatthiyaṃ (sī. syā. pī.)
    29. ஆதா³ (ஸ்யா॰), அதா³ (பீ॰)
    30. ādā (syā.), adā (pī.)
    31. தி³ப்³யா (ஸ்யா॰), தி³வியா (பீ॰)
    32. dibyā (syā.), diviyā (pī.)
    33. வாபி (ஸீ॰ பீ॰)
    34. vāpi (sī. pī.)
    35. இதோ ஹரித்வா ஸோவண்ணக⁴ரானி காரய, ரூபியஸ்ஸ ச பாகாரங் கரொந்து (ஸீ॰ ஸ்யா॰) இதோ ஹரித்வா ஸோவண்ணக⁴ரானி, [காரய] ரூபியஸ்ஸ ச பாகாரங் கரொந்து (பீ॰)
    36. இதோ ஹரித்வா ஸோவண்ணக⁴ரானி காரய, ரூபியஸ்ஸ ச பாகாரங் கரொந்து (ஸீ॰ ஸ்யா॰) இதோ ஹரித்வா ஸோவண்ணக⁴ரானி, [காரய] ரூபியஸ்ஸ ச பாகாரங் கரொந்து (பீ॰)
    37. ito haritvā sovaṇṇagharāni kāraya, rūpiyassa ca pākāraṃ karontu (sī. syā.) ito haritvā sovaṇṇagharāni, [kāraya] rūpiyassa ca pākāraṃ karontu (pī.)
    38. ito haritvā sovaṇṇagharāni kāraya, rūpiyassa ca pākāraṃ karontu (sī. syā.) ito haritvā sovaṇṇagharāni, [kāraya] rūpiyassa ca pākāraṃ karontu (pī.)
    39. முத்தானஞ்ச (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    40. muttānañca (sī. syā.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [506] 10. சம்பெய்யஜாதகவண்ணனா • [506] 10. Campeyyajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact