Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ચરિયાપિટકપાળિ • Cariyāpiṭakapāḷi

    ૩. ચમ્પેય્યનાગચરિયા

    3. Campeyyanāgacariyā

    ૨૦.

    20.

    ‘‘પુનાપરં યદા હોમિ, ચમ્પેય્યકો મહિદ્ધિકો;

    ‘‘Punāparaṃ yadā homi, campeyyako mahiddhiko;

    તદાપિ ધમ્મિકો આસિં, સીલબ્બતસમપ્પિતો.

    Tadāpi dhammiko āsiṃ, sīlabbatasamappito.

    ૨૧.

    21.

    ‘‘તદાપિ મં ધમ્મચારિં, ઉપવુત્થં ઉપોસથં;

    ‘‘Tadāpi maṃ dhammacāriṃ, upavutthaṃ uposathaṃ;

    અહિતુણ્ડિકો ગહેત્વાન, રાજદ્વારમ્હિ કીળતિ.

    Ahituṇḍiko gahetvāna, rājadvāramhi kīḷati.

    ૨૨.

    22.

    ‘‘યં યં સો વણ્ણં ચિન્તયિ, નીલંવ પીતલોહિતં;

    ‘‘Yaṃ yaṃ so vaṇṇaṃ cintayi, nīlaṃva pītalohitaṃ;

    તસ્સ ચિત્તાનુવત્તન્તો, હોમિ ચિન્તિતસન્નિભો.

    Tassa cittānuvattanto, homi cintitasannibho.

    ૨૩.

    23.

    ‘‘થલં કરેય્યમુદકં, ઉદકમ્પિ થલં કરે;

    ‘‘Thalaṃ kareyyamudakaṃ, udakampi thalaṃ kare;

    યદિહં તસ્સ પકુપ્પેય્યં, ખણેન છારિકં કરે.

    Yadihaṃ tassa pakuppeyyaṃ, khaṇena chārikaṃ kare.

    ૨૪.

    24.

    ‘‘યદિ ચિત્તવસી હેસ્સં, પરિહાયિસ્સામિ સીલતો;

    ‘‘Yadi cittavasī hessaṃ, parihāyissāmi sīlato;

    સીલેન પરિહીનસ્સ, ઉત્તમત્થો ન સિજ્ઝતિ.

    Sīlena parihīnassa, uttamattho na sijjhati.

    ૨૫.

    25.

    ‘‘કામં ભિજ્જતુયં કાયો, ઇધેવ વિકિરીયતુ;

    ‘‘Kāmaṃ bhijjatuyaṃ kāyo, idheva vikirīyatu;

    નેવ સીલં પભિન્દેય્યં, વિકિરન્તે ભુસં વિયા’’તિ.

    Neva sīlaṃ pabhindeyyaṃ, vikirante bhusaṃ viyā’’ti.

    ચમ્પેય્યનાગચરિયં તતિયં.

    Campeyyanāgacariyaṃ tatiyaṃ.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ચરિયાપિટક-અટ્ઠકથા • Cariyāpiṭaka-aṭṭhakathā / ૩. ચમ્પેય્યનાગચરિયાવણ્ણના • 3. Campeyyanāgacariyāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact