Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā |
[૧૩૫] ૫. ચન્દાભજાતકવણ્ણના
[135] 5. Candābhajātakavaṇṇanā
ચન્દાભન્તિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો સઙ્કસ્સનગરદ્વારે થેરસ્સેવ પઞ્હબ્યાકરણં આરબ્ભ કથેસિ. અતીતે કિર બારાણસિયં બ્રહ્મદત્તે રજ્જં કારેન્તે બોધિસત્તો અરઞ્ઞાયતને કાલં કરોન્તો અન્તેવાસિકેહિ પુચ્છિતો ‘‘ચન્દાભં સૂરિયાભ’’ન્તિ વત્વા આભસ્સરે નિબ્બત્તો. તાપસા જેટ્ઠન્તેવાસિકસ્સ ન સદ્દહિંસુ. બોધિસત્તો આભસ્સરતો આગન્ત્વા આકાસે ઠિતો ઇમં ગાથમાહ –
Candābhanti idaṃ satthā jetavane viharanto saṅkassanagaradvāre therasseva pañhabyākaraṇaṃ ārabbha kathesi. Atīte kira bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto araññāyatane kālaṃ karonto antevāsikehi pucchito ‘‘candābhaṃ sūriyābha’’nti vatvā ābhassare nibbatto. Tāpasā jeṭṭhantevāsikassa na saddahiṃsu. Bodhisatto ābhassarato āgantvā ākāse ṭhito imaṃ gāthamāha –
૧૩૫.
135.
‘‘ચન્દાભં સૂરિયાભઞ્ચ, યોધ પઞ્ઞાય ગાધતિ;
‘‘Candābhaṃ sūriyābhañca, yodha paññāya gādhati;
અવિતક્કેન ઝાનેન, હોતિ આભસ્સરૂપગો’’તિ.
Avitakkena jhānena, hoti ābhassarūpago’’ti.
તત્થ ચન્દાભન્તિ ઓદાતકસિણં દસ્સેતિ. સૂરિયાભન્તિ પીતકસિણં. યોધ પઞ્ઞાય ગાધતીતિ યો પુગ્ગલો ઇધ સત્તલોકે ઇદં કસિણદ્વયં પઞ્ઞાય ગાધતિ, આરમ્મણં કત્વા અનુપવિસતિ, તત્થેવ પતિટ્ઠહતિ . અથ વા ચન્દાભં સૂરિયાભઞ્ચ, યોધ પઞ્ઞાય ગાધતીતિ યત્તકં ઠાનં ચન્દાભા ચ સૂરિયાભા ચ પત્થટા, તત્થકે ઠાને પટિભાગકસિણં વડ્ઢેત્વા તં આરમ્મણં કત્વા ઝાનં નિબ્બત્તેન્તો ઉભયમ્પેતં આભં પઞ્ઞાય ગાધતિ નામ. તસ્મા અયમ્પેત્થ અત્થોયેવ. અવિતક્કેન ઝાનેન, હોતિ આભસ્સરૂપગોતિ સો પુગ્ગલો તથા કત્વા પટિલદ્ધેન દુતિયેન ઝાનેન આભસ્સરબ્રહ્મલોકૂપગો હોતીતિ.
Tattha candābhanti odātakasiṇaṃ dasseti. Sūriyābhanti pītakasiṇaṃ. Yodha paññāya gādhatīti yo puggalo idha sattaloke idaṃ kasiṇadvayaṃ paññāya gādhati, ārammaṇaṃ katvā anupavisati, tattheva patiṭṭhahati . Atha vā candābhaṃ sūriyābhañca, yodha paññāya gādhatīti yattakaṃ ṭhānaṃ candābhā ca sūriyābhā ca patthaṭā, tatthake ṭhāne paṭibhāgakasiṇaṃ vaḍḍhetvā taṃ ārammaṇaṃ katvā jhānaṃ nibbattento ubhayampetaṃ ābhaṃ paññāya gādhati nāma. Tasmā ayampettha atthoyeva. Avitakkena jhānena, hoti ābhassarūpagoti so puggalo tathā katvā paṭiladdhena dutiyena jhānena ābhassarabrahmalokūpago hotīti.
એવં બોધિસત્તો તાપસે બોધેત્વા જેટ્ઠન્તેવાસિકસ્સ ગુણં કથેત્વા બ્રહ્મલોકમેવ ગતો.
Evaṃ bodhisatto tāpase bodhetvā jeṭṭhantevāsikassa guṇaṃ kathetvā brahmalokameva gato.
સત્થા ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા જાતકં સમોધાનેસિ – ‘‘તદા જેટ્ઠન્તેવાસિકો સારિપુત્તો, મહાબ્રહ્મા પન અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā jeṭṭhantevāsiko sāriputto, mahābrahmā pana ahameva ahosi’’nti.
ચન્દાભજાતકવણ્ણના પઞ્ચમા.
Candābhajātakavaṇṇanā pañcamā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૧૩૫. ચન્દાભજાતકં • 135. Candābhajātakaṃ