Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya

    ૮. ગામણિસંયુત્તં

    8. Gāmaṇisaṃyuttaṃ

    ૧. ચણ્ડસુત્તં

    1. Caṇḍasuttaṃ

    ૩૫૩. સાવત્થિનિદાનં . અથ ખો ચણ્ડો ગામણિ યેન ભગવા તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા ભગવન્તં અભિવાદેત્વા એકમન્તં નિસીદિ. એકમન્તં નિસિન્નો ખો ચણ્ડો ગામણિ ભગવન્તં એતદવોચ – ‘‘કો નુ ખો, ભન્તે, હેતુ, કો પચ્ચયો યેન મિધેકચ્ચો ચણ્ડો ચણ્ડોત્વેવ 1 સઙ્ખં ગચ્છતિ. કો પન, ભન્તે, હેતુ, કો પચ્ચયો યેન મિધેકચ્ચો સોરતો સોરતોત્વેવ 2 સઙ્ખં ગચ્છતી’’તિ? ‘‘ઇધ, ગામણિ, એકચ્ચસ્સ રાગો અપ્પહીનો હોતિ. રાગસ્સ અપ્પહીનત્તા પરે કોપેન્તિ, પરેહિ કોપિયમાનો કોપં પાતુકરોતિ. સો ચણ્ડોત્વેવ સઙ્ખં ગચ્છતિ. દોસો અપ્પહીનો હોતિ. દોસસ્સ અપ્પહીનત્તા પરે કોપેન્તિ, પરેહિ કોપિયમાનો કોપં પાતુકરોતિ. સો ચણ્ડોત્વેવ સઙ્ખં ગચ્છતિ. મોહો અપ્પહીનો હોતિ. મોહસ્સ અપ્પહીનત્તા પરે કોપેન્તિ, પરેહિ કોપિયમાનો કોપં પાતુકરોતિ. સો ચણ્ડોત્વેવ સઙ્ખં ગચ્છતિ. અયં ખો, ગામણિ, હેતુ, અયં પચ્ચયો યેન મિધેકચ્ચો ચણ્ડો ચણ્ડોત્વેવ સઙ્ખં ગચ્છતિ’’.

    353. Sāvatthinidānaṃ . Atha kho caṇḍo gāmaṇi yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinno kho caṇḍo gāmaṇi bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘ko nu kho, bhante, hetu, ko paccayo yena midhekacco caṇḍo caṇḍotveva 3 saṅkhaṃ gacchati. Ko pana, bhante, hetu, ko paccayo yena midhekacco sorato soratotveva 4 saṅkhaṃ gacchatī’’ti? ‘‘Idha, gāmaṇi, ekaccassa rāgo appahīno hoti. Rāgassa appahīnattā pare kopenti, parehi kopiyamāno kopaṃ pātukaroti. So caṇḍotveva saṅkhaṃ gacchati. Doso appahīno hoti. Dosassa appahīnattā pare kopenti, parehi kopiyamāno kopaṃ pātukaroti. So caṇḍotveva saṅkhaṃ gacchati. Moho appahīno hoti. Mohassa appahīnattā pare kopenti, parehi kopiyamāno kopaṃ pātukaroti. So caṇḍotveva saṅkhaṃ gacchati. Ayaṃ kho, gāmaṇi, hetu, ayaṃ paccayo yena midhekacco caṇḍo caṇḍotveva saṅkhaṃ gacchati’’.

    ‘‘ઇધ પન, ગામણિ, એકચ્ચસ્સ રાગો પહીનો હોતિ. રાગસ્સ પહીનત્તા પરે ન કોપેન્તિ, પરેહિ કોપિયમાનો કોપં ન પાતુકરોતિ. સો સોરતોત્વેવ સઙ્ખં ગચ્છતિ. દોસો પહીનો હોતિ. દોસસ્સ પહીનત્તા પરે ન કોપેન્તિ, પરેહિ કોપિયમાનો કોપં ન પાતુકરોતિ. સો સોરતોત્વેવ સઙ્ખં ગચ્છતિ. મોહો પહીનો હોતિ. મોહસ્સ પહીનત્તા પરે ન કોપેન્તિ, પરેહિ કોપિયમાનો કોપં ન પાતુકરોતિ. સો સોરતોત્વેવ સઙ્ખં ગચ્છતિ. અયં ખો, ગામણિ, હેતુ અયં પચ્ચયો યેન મિધેકચ્ચો સોરતો સોરતોત્વેવ સઙ્ખં ગચ્છતી’’તિ.

    ‘‘Idha pana, gāmaṇi, ekaccassa rāgo pahīno hoti. Rāgassa pahīnattā pare na kopenti, parehi kopiyamāno kopaṃ na pātukaroti. So soratotveva saṅkhaṃ gacchati. Doso pahīno hoti. Dosassa pahīnattā pare na kopenti, parehi kopiyamāno kopaṃ na pātukaroti. So soratotveva saṅkhaṃ gacchati. Moho pahīno hoti. Mohassa pahīnattā pare na kopenti, parehi kopiyamāno kopaṃ na pātukaroti. So soratotveva saṅkhaṃ gacchati. Ayaṃ kho, gāmaṇi, hetu ayaṃ paccayo yena midhekacco sorato soratotveva saṅkhaṃ gacchatī’’ti.

    એવં વુત્તે, ચણ્ડો ગામણિ ભગવન્તં એતદવોચ – ‘‘અભિક્કન્તં, ભન્તે, અભિક્કન્તં, ભન્તે! સેય્યથાપિ, ભન્તે, નિક્કુજ્જિતં વા ઉક્કુજ્જેય્ય, પટિચ્છન્નં વા વિવરેય્ય, મૂળ્હસ્સ વા મગ્ગં આચિક્ખેય્ય, અન્ધકારે વા તેલપજ્જોતં ધારેય્ય – ચક્ખુમન્તો રૂપાનિ દક્ખન્તીતિ; એવમેવં ભગવતા અનેકપરિયાયેન ધમ્મો પકાસિતો. એસાહં, ભન્તે, ભગવન્તં સરણં ગચ્છામિ ધમ્મઞ્ચ ભિક્ખુસઙ્ઘઞ્ચ. ઉપાસકં મં ભગવા ધારેતુ અજ્જતગ્ગે પાણુપેતં સરણં ગત’’ન્તિ. પઠમં.

    Evaṃ vutte, caṇḍo gāmaṇi bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘abhikkantaṃ, bhante, abhikkantaṃ, bhante! Seyyathāpi, bhante, nikkujjitaṃ vā ukkujjeyya, paṭicchannaṃ vā vivareyya, mūḷhassa vā maggaṃ ācikkheyya, andhakāre vā telapajjotaṃ dhāreyya – cakkhumanto rūpāni dakkhantīti; evamevaṃ bhagavatā anekapariyāyena dhammo pakāsito. Esāhaṃ, bhante, bhagavantaṃ saraṇaṃ gacchāmi dhammañca bhikkhusaṅghañca. Upāsakaṃ maṃ bhagavā dhāretu ajjatagge pāṇupetaṃ saraṇaṃ gata’’nti. Paṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. યેન મિધેકચ્ચો ચણ્ડોતેવ (સી॰ પી॰)
    2. યેન મિધેકચ્ચો સુરતોતેવ (સી॰ પી॰)
    3. yena midhekacco caṇḍoteva (sī. pī.)
    4. yena midhekacco suratoteva (sī. pī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૧. ચણ્ડસુત્તવણ્ણના • 1. Caṇḍasuttavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૧. ચણ્ડસુત્તવણ્ણના • 1. Caṇḍasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact