Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / થેરીગાથા-અટ્ઠકથા • Therīgāthā-aṭṭhakathā

    ૧૨. ચન્દાથેરીગાથાવણ્ણના

    12. Candātherīgāthāvaṇṇanā

    દુગ્ગતાહં પુરે આસિન્તિઆદિકા ચન્દાય થેરિયા ગાથા. અયમ્પિ પુરિમબુદ્ધેસુ કતાધિકારા તત્થ તત્થ ભવે વિવટ્ટૂપનિસ્સયં કુસલં ઉપચિનન્તી અનુક્કમેન સમ્ભતવિમોક્ખસમ્ભારા પરિપક્કઞાણા ઇમસ્મિં બુદ્ધુપ્પાદે અઞ્ઞતરસ્મિં બ્રાહ્મણગામે અપઞ્ઞાતસ્સ બ્રાહ્મણસ્સ ગેહે પટિસન્ધિં ગણ્હિ. તસ્સા નિબ્બત્તિતો પટ્ઠાયં તં કુલં ભોગેહિ પરિક્ખયં ગતં. સા અનુક્કમેન વિઞ્ઞુતં પત્વા દુક્ખેન જીવતિ. અથ તસ્મિં ગેહે અહિવાતરોગો ઉપ્પજ્જિ. તેનસ્સા સબ્બેપિ ઞાતકા મરણબ્યસનં પાપુણિંસુ. સા ઞાતિક્ખયે જાતે અઞ્ઞત્થ જીવિતું અસક્કોન્તી કપાલહત્થા કુલે કુલે વિચરિત્વા લદ્ધલદ્ધેન ભિક્ખાહારેન યાપેન્તી એકદિવસં પટાચારાય થેરિયા ભત્તવિસ્સગ્ગટ્ઠાનં અગમાસિ. ભિક્ખુનિયો તં દુક્ખિતં ખુદ્દાભિભૂતં દિસ્વાન સઞ્જાતકારુઞ્ઞા પિયસમુદાચારેન સઙ્ગહેત્વા તત્થ વિજ્જમાનેન ઉપચારમનોહરેન આહારેન સન્તપ્પેસું. સા તાસં આચારસીલે પસીદિત્વા થેરિયા સન્તિકં ઉપસઙ્કમિત્વા વન્દિત્વા એકમન્તં નિસીદિ. તસ્સા થેરી ધમ્મં કથેસિ. સા તં ધમ્મં સુત્વા સાસને અભિપ્પસન્ના સંસારે ચ સઞ્જાતસંવેગા પબ્બજિ . પબ્બજિત્વા ચ થેરિયા ઓવાદે ઠત્વા વિપસ્સનં પટ્ઠપેત્વા ભાવનં અનુયુઞ્જન્તી કતાધિકારતાય ઞાણસ્સ ચ પરિપાકં ગતત્તા ન ચિરસ્સેવ સહ પટિસમ્ભિદાહિ અરહત્તં પત્વા અત્તનો પટિપત્તિં પચ્ચવેક્ખિત્વા –

    Duggatāhaṃ pure āsintiādikā candāya theriyā gāthā. Ayampi purimabuddhesu katādhikārā tattha tattha bhave vivaṭṭūpanissayaṃ kusalaṃ upacinantī anukkamena sambhatavimokkhasambhārā paripakkañāṇā imasmiṃ buddhuppāde aññatarasmiṃ brāhmaṇagāme apaññātassa brāhmaṇassa gehe paṭisandhiṃ gaṇhi. Tassā nibbattito paṭṭhāyaṃ taṃ kulaṃ bhogehi parikkhayaṃ gataṃ. Sā anukkamena viññutaṃ patvā dukkhena jīvati. Atha tasmiṃ gehe ahivātarogo uppajji. Tenassā sabbepi ñātakā maraṇabyasanaṃ pāpuṇiṃsu. Sā ñātikkhaye jāte aññattha jīvituṃ asakkontī kapālahatthā kule kule vicaritvā laddhaladdhena bhikkhāhārena yāpentī ekadivasaṃ paṭācārāya theriyā bhattavissaggaṭṭhānaṃ agamāsi. Bhikkhuniyo taṃ dukkhitaṃ khuddābhibhūtaṃ disvāna sañjātakāruññā piyasamudācārena saṅgahetvā tattha vijjamānena upacāramanoharena āhārena santappesuṃ. Sā tāsaṃ ācārasīle pasīditvā theriyā santikaṃ upasaṅkamitvā vanditvā ekamantaṃ nisīdi. Tassā therī dhammaṃ kathesi. Sā taṃ dhammaṃ sutvā sāsane abhippasannā saṃsāre ca sañjātasaṃvegā pabbaji . Pabbajitvā ca theriyā ovāde ṭhatvā vipassanaṃ paṭṭhapetvā bhāvanaṃ anuyuñjantī katādhikāratāya ñāṇassa ca paripākaṃ gatattā na cirasseva saha paṭisambhidāhi arahattaṃ patvā attano paṭipattiṃ paccavekkhitvā –

    ૧૨૨.

    122.

    ‘‘દુગ્ગતાહં પુરે આસિં, વિધવા ચ અપુત્તિકા;

    ‘‘Duggatāhaṃ pure āsiṃ, vidhavā ca aputtikā;

    વિના મિત્તેહિ ઞાતીહિ, ભત્તચોળસ્સ નાધિગં.

    Vinā mittehi ñātīhi, bhattacoḷassa nādhigaṃ.

    ૧૨૩.

    123.

    ‘‘પત્તં દણ્ડઞ્ચ ગણ્હિત્વા, ભિક્ખમાના કુલા કુલં;

    ‘‘Pattaṃ daṇḍañca gaṇhitvā, bhikkhamānā kulā kulaṃ;

    સીતુણ્હેન ચ ડય્હન્તી, સત્ત વસ્સાનિ ચારિહં.

    Sītuṇhena ca ḍayhantī, satta vassāni cārihaṃ.

    ૧૨૪.

    124.

    ‘‘ભિક્ખુનિં પુન દિસ્વાન, અન્નપાનસ્સ લાભિનિં;

    ‘‘Bhikkhuniṃ puna disvāna, annapānassa lābhiniṃ;

    ઉપસઙ્કમ્મં અવોચં, પબ્બજ્જં અનગારિયં.

    Upasaṅkammaṃ avocaṃ, pabbajjaṃ anagāriyaṃ.

    ૧૨૫.

    125.

    ‘‘સા ચ મં અનુકમ્પાય, પબ્બાજેસિ પટાચારા;

    ‘‘Sā ca maṃ anukampāya, pabbājesi paṭācārā;

    તતો મં ઓવદિત્વાન, પરમત્થે નિયોજયિ.

    Tato maṃ ovaditvāna, paramatthe niyojayi.

    ૧૨૬.

    126.

    ‘‘તસ્સાહં વચનં સુત્વા, અકાસિં અનુસાસનિં;

    ‘‘Tassāhaṃ vacanaṃ sutvā, akāsiṃ anusāsaniṃ;

    અમોઘો અય્યાયોવાદો, તેવિજ્જામ્હિ અનાસવા’’તિ. –

    Amogho ayyāyovādo, tevijjāmhi anāsavā’’ti. –

    ઉદાનવસેન ઇમા ગાથા અભાસિ.

    Udānavasena imā gāthā abhāsi.

    તત્થ દુગ્ગતાતિ દલિદ્દા. પુરેતિ પબ્બજિતતો પુબ્બે. પબ્બજિતકાલતો પટ્ઠાય હિ ઇધ પુગ્ગલો ભોગેહિ અડ્ઢો વા દલિદ્દો વાતિ ન વત્તબ્બો. ગુણેહિ પન અયં થેરી અડ્ઢાયેવ. તેનાહ ‘‘દુગ્ગતાહં પુરે આસિ’’ન્તિ. વિધવાતિ ધવો વુચ્ચતિ સામિકો, તદભાવા વિધવા, મતપતિકાતિ અત્થો. અપુત્તિકાતિ પુત્તરહિતા. વિના મિત્તેહીતિ મિત્તેહિ બન્ધવેહિ ચ પરિહીના રહિતા. ભત્તચોળસ્સ નાધિગન્તિ ભત્તસ્સ ચોળસ્સ ચ પારિપૂરિં નાધિગચ્છિં, કેવલં પન ભિક્ખાપિણ્ડસ્સ પિલોતિકાખણ્ડસ્સ ચ વસેન ઘાસચ્છાદનમત્તમેવ અલત્થન્તિ અધિપ્પાયો. તેનાહ ‘‘પત્તં દણ્ડઞ્ચ ગણ્હિત્વા’’તિઆદિ.

    Tattha duggatāti daliddā. Pureti pabbajitato pubbe. Pabbajitakālato paṭṭhāya hi idha puggalo bhogehi aḍḍho vā daliddo vāti na vattabbo. Guṇehi pana ayaṃ therī aḍḍhāyeva. Tenāha ‘‘duggatāhaṃ pure āsi’’nti. Vidhavāti dhavo vuccati sāmiko, tadabhāvā vidhavā, matapatikāti attho. Aputtikāti puttarahitā. Vinā mittehīti mittehi bandhavehi ca parihīnā rahitā. Bhattacoḷassa nādhiganti bhattassa coḷassa ca pāripūriṃ nādhigacchiṃ, kevalaṃ pana bhikkhāpiṇḍassa pilotikākhaṇḍassa ca vasena ghāsacchādanamattameva alatthanti adhippāyo. Tenāha ‘‘pattaṃ daṇḍañca gaṇhitvā’’tiādi.

    તત્થ પત્તન્તિ મત્તિકાભાજનં. દણ્ડન્તિ ગોણસુનખાદિપરિહરણદણ્ડકં. કુલા કુલન્તિ કુલતો કુલં. સીતુણ્હેન ચ ડય્હન્તીતિ વસનગેહાભાવતો સીતેન ચ ઉણ્હેન ચ પીળિયમાના.

    Tattha pattanti mattikābhājanaṃ. Daṇḍanti goṇasunakhādipariharaṇadaṇḍakaṃ. Kulā kulanti kulato kulaṃ. Sītuṇhena ca ḍayhantīti vasanagehābhāvato sītena ca uṇhena ca pīḷiyamānā.

    ભિક્ખુનિન્તિ પટાચારાથેરિં સન્ધાય વદતિ. પુનાતિ પચ્છા, સત્તસંવચ્છરતો અપરભાગે.

    Bhikkhuninti paṭācārātheriṃ sandhāya vadati. Punāti pacchā, sattasaṃvaccharato aparabhāge.

    પરમત્થેતિ પરમે ઉત્તમે અત્થે, નિબ્બાનગામિનિયા પટિપદાય નિબ્બાને ચ. નિયોજયીતિ કમ્મટ્ઠાનં આચિક્ખન્તી નિયોજેસિ. સેસં વુત્તનયમેવ.

    Paramattheti parame uttame atthe, nibbānagāminiyā paṭipadāya nibbāne ca. Niyojayīti kammaṭṭhānaṃ ācikkhantī niyojesi. Sesaṃ vuttanayameva.

    ચન્દાથેરીગાથાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Candātherīgāthāvaṇṇanā niṭṭhitā.

    પઞ્ચકનિપાતવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Pañcakanipātavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / થેરીગાથાપાળિ • Therīgāthāpāḷi / ૧૨. ચન્દાથેરીગાથા • 12. Candātherīgāthā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact