Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya

    ૨. અનાથપિણ્ડિકવગ્ગો

    2. Anāthapiṇḍikavaggo

    ૧. ચન્દિમસસુત્તં

    1. Candimasasuttaṃ

    ૯૨. સાવત્થિનિદાનં . અથ ખો ચન્દિમસો 1 દેવપુત્તો અભિક્કન્તાય રત્તિયા અભિક્કન્તવણ્ણો કેવલકપ્પં જેતવનં ઓભાસેત્વા યેન ભગવા તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા ભગવન્તં અભિવાદેત્વા એકમન્તં અટ્ઠાસિ . એકમન્તં ઠિતો ખો ચન્દિમસો દેવપુત્તો ભગવતો સન્તિકે ઇમં ગાથં અભાસિ –

    92. Sāvatthinidānaṃ . Atha kho candimaso 2 devaputto abhikkantāya rattiyā abhikkantavaṇṇo kevalakappaṃ jetavanaṃ obhāsetvā yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ aṭṭhāsi . Ekamantaṃ ṭhito kho candimaso devaputto bhagavato santike imaṃ gāthaṃ abhāsi –

    ‘‘તે હિ સોત્થિં ગમિસ્સન્તિ, કચ્છે વામકસે મગા;

    ‘‘Te hi sotthiṃ gamissanti, kacche vāmakase magā;

    ઝાનાનિ ઉપસમ્પજ્જ, એકોદિ નિપકા સતા’’તિ.

    Jhānāni upasampajja, ekodi nipakā satā’’ti.

    ‘‘તે હિ પારં ગમિસ્સન્તિ, છેત્વા જાલંવ અમ્બુજો;

    ‘‘Te hi pāraṃ gamissanti, chetvā jālaṃva ambujo;

    ઝાનાનિ ઉપસમ્પજ્જ, અપ્પમત્તા રણઞ્જહા’’તિ.

    Jhānāni upasampajja, appamattā raṇañjahā’’ti.







    Footnotes:
    1. ચન્દિમાસો (ક॰)
    2. candimāso (ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૧. ચન્દિમસસુત્તવણ્ણના • 1. Candimasasuttavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૧. ચન્દિમસસુત્તવણ્ણના • 1. Candimasasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact