Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā)

    ૨. અનાથપિણ્ડિકવગ્ગો

    2. Anāthapiṇḍikavaggo

    ૧. ચન્દિમસસુત્તવણ્ણના

    1. Candimasasuttavaṇṇanā

    ૯૨. પબ્બતતટા સન્દમાનો તથારૂપો નદીનિવત્તનપદેસોપિ સમ્બાધટ્ઠાનતાય કચ્છો વિયાતિ આહ ‘‘પબ્બતકચ્છેપી’’તિ. પટિપક્ખદૂરીભાવેન સેટ્ઠટ્ઠેન ચ એકો ઉદેતીતિ એકોદિ, એકગ્ગતા. તસ્મિં યોગતો એકગ્ગચિત્તા ઇધ એકોદી. પટિપક્ખતો અત્તાનં નિપયન્તિ વિસોધેન્તીતિ નિપકા, પઞ્ઞવન્તો. તેનાહ ‘‘એકગ્ગચિત્તા ચેવા’’તિઆદિ. કાયાદિભેદં આરમ્મણં સાતિસયાય સતિયા સરન્તીતિ સતા. તેનાહ ‘‘સતિમન્તો’’તિ. સોત્થિં ગમિસ્સન્તીતિ યથાવુત્તપદેસે મગા સોત્થિમનુપદ્દવેન વત્તિસ્સન્તિ, એવં ઝાનલાભિનો સોત્થિં કિલેસેહિ અનુપદ્દુતા વત્તિસ્સન્તિ. અયં કિર દેવપુત્તો બ્રહ્મલોકે નિબ્બાનસઞ્ઞી, તસ્મા એવમાહ. ભગવા ‘‘અયં દેવપુત્તો અનિબ્બાનગામી સમાનો નિબ્બાનગામિસઞ્ઞી, હન્દસ્સ નિબ્બાનગામિનો દસ્સેમી’’તિ દુતિયં ગાથમાહ. ચતુન્નં ઓઘાનં, સંસારમહોઘસ્સેવ વા પરતીરભાવતો પરતીરન્તિ નિબ્બાનં. અમ્બુનિ જાતો અમ્બુજો, મચ્છો. સુત્તજાલં છિન્દિત્વા મચ્છા વિય કિલેસજાલં ભિન્દિત્વા ગમિસ્સન્તીતિ.

    92. Pabbatataṭā sandamāno tathārūpo nadīnivattanapadesopi sambādhaṭṭhānatāya kaccho viyāti āha ‘‘pabbatakacchepī’’ti. Paṭipakkhadūrībhāvena seṭṭhaṭṭhena ca eko udetīti ekodi, ekaggatā. Tasmiṃ yogato ekaggacittā idha ekodī. Paṭipakkhato attānaṃ nipayanti visodhentīti nipakā, paññavanto. Tenāha ‘‘ekaggacittā cevā’’tiādi. Kāyādibhedaṃ ārammaṇaṃ sātisayāya satiyā sarantīti satā. Tenāha ‘‘satimanto’’ti. Sotthiṃ gamissantīti yathāvuttapadese magā sotthimanupaddavena vattissanti, evaṃ jhānalābhino sotthiṃ kilesehi anupaddutā vattissanti. Ayaṃ kira devaputto brahmaloke nibbānasaññī, tasmā evamāha. Bhagavā ‘‘ayaṃ devaputto anibbānagāmī samāno nibbānagāmisaññī, handassa nibbānagāmino dassemī’’ti dutiyaṃ gāthamāha. Catunnaṃ oghānaṃ, saṃsāramahoghasseva vā paratīrabhāvato paratīranti nibbānaṃ. Ambuni jāto ambujo, maccho. Suttajālaṃ chinditvā macchā viya kilesajālaṃ bhinditvā gamissantīti.

    ચન્દિમસસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Candimasasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૧. ચન્દિમસસુત્તં • 1. Candimasasuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૧. ચન્દિમસસુત્તવણ્ણના • 1. Candimasasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact