Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya

    ૯. ચન્દિમસુત્તં

    9. Candimasuttaṃ

    ૯૦. સાવત્થિનિદાનં . તેન ખો પન સમયેન ચન્દિમા દેવપુત્તો રાહુના અસુરિન્દેન ગહિતો હોતિ. અથ ખો ચન્દિમા દેવપુત્તો ભગવન્તં અનુસ્સરમાનો તાયં વેલાયં ઇમં ગાથં અભાસિ –

    90. Sāvatthinidānaṃ . Tena kho pana samayena candimā devaputto rāhunā asurindena gahito hoti. Atha kho candimā devaputto bhagavantaṃ anussaramāno tāyaṃ velāyaṃ imaṃ gāthaṃ abhāsi –

    ‘‘નમો તે બુદ્ધ વીરત્થુ, વિપ્પમુત્તોસિ સબ્બધિ;

    ‘‘Namo te buddha vīratthu, vippamuttosi sabbadhi;

    સમ્બાધપટિપન્નોસ્મિ, તસ્સ મે સરણં ભવા’’તિ.

    Sambādhapaṭipannosmi, tassa me saraṇaṃ bhavā’’ti.

    અથ ખો ભગવા ચન્દિમં દેવપુત્તં આરબ્ભ રાહું અસુરિન્દં ગાથાય અજ્ઝભાસિ –

    Atha kho bhagavā candimaṃ devaputtaṃ ārabbha rāhuṃ asurindaṃ gāthāya ajjhabhāsi –

    ‘‘તથાગતં અરહન્તં, ચન્દિમા સરણં ગતો;

    ‘‘Tathāgataṃ arahantaṃ, candimā saraṇaṃ gato;

    રાહુ ચન્દં પમુઞ્ચસ્સુ, બુદ્ધા લોકાનુકમ્પકા’’તિ.

    Rāhu candaṃ pamuñcassu, buddhā lokānukampakā’’ti.

    અથ ખો રાહુ અસુરિન્દો ચન્દિમં દેવપુત્તં મુઞ્ચિત્વા તરમાનરૂપો યેન વેપચિત્તિ અસુરિન્દો તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા સંવિગ્ગો લોમહટ્ઠજાતો એકમન્તં અટ્ઠાસિ. એકમન્તં ઠિતં ખો રાહું અસુરિન્દં વેપચિત્તિ અસુરિન્દો ગાથાય અજ્ઝભાસિ –

    Atha kho rāhu asurindo candimaṃ devaputtaṃ muñcitvā taramānarūpo yena vepacitti asurindo tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā saṃviggo lomahaṭṭhajāto ekamantaṃ aṭṭhāsi. Ekamantaṃ ṭhitaṃ kho rāhuṃ asurindaṃ vepacitti asurindo gāthāya ajjhabhāsi –

    ‘‘કિં નુ સન્તરમાનોવ, રાહુ ચન્દં પમુઞ્ચસિ;

    ‘‘Kiṃ nu santaramānova, rāhu candaṃ pamuñcasi;

    સંવિગ્ગરૂપો આગમ્મ, કિં નુ ભીતોવ તિટ્ઠસી’’તિ.

    Saṃviggarūpo āgamma, kiṃ nu bhītova tiṭṭhasī’’ti.

    ‘‘સત્તધા મે ફલે મુદ્ધા, જીવન્તો ન સુખં લભે;

    ‘‘Sattadhā me phale muddhā, jīvanto na sukhaṃ labhe;

    બુદ્ધગાથાભિગીતોમ્હિ, નો ચે મુઞ્ચેય્ય ચન્દિમ’’ન્તિ.

    Buddhagāthābhigītomhi, no ce muñceyya candima’’nti.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૯. ચન્દિમસુત્તવણ્ણના • 9. Candimasuttavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૯. ચન્દિમસુત્તવણ્ણના • 9. Candimasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact