Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஜ்ஜி²மனிகாய (அட்ட²கதா²) • Majjhimanikāya (aṭṭhakathā)

    5. சங்கீஸுத்தவண்ணனா

    5. Caṅkīsuttavaṇṇanā

    422. ஏவங் மே ஸுதந்தி சங்கீஸுத்தங். தத்த² தே³வவனே ஸாலவனேதி தஸ்மிங் கிர தே³வதானங் ப³லிகம்மங் கரீயதி, தேன தங் தே³வவனந்திபி ஸாலவனந்திபி வுச்சதி. ஓபாஸாத³ங் அஜ்ஜா²வஸதீதி ஓபாஸாத³னாமகே ப்³ராஹ்மணகா³மே வஸதி, அபி⁴ப⁴வித்வா வா ஆவஸதி, தஸ்ஸ ஸாமீ ஹுத்வா யாய மரியாதா³ய தத்த² வஸிதப்³ப³ங், தாய மரியாதா³ய வஸதி. உபஸக்³க³வஸேன பனெத்த² பு⁴ம்மத்தே² உபயோக³வசனங் வேதி³தப்³ப³ங், தத²ஸ்ஸ அனுப்பயோக³த்தாவ ஸேஸபதே³ஸு. தத்த² லக்க²ணங் ஸத்³த³ஸத்த²தோ பரியேஸிதப்³ப³ங். ஸத்துஸ்ஸத³ந்தி ஸத்தேஹி உஸ்ஸத³ங் உஸ்ஸன்னங், ப³ஹுஜனங் ஆகிண்ணமனுஸ்ஸங் போஸாவனியஹத்தி²அஸ்ஸமோரமிகா³தி³அனேகஸத்தஸமாகிண்ணஞ்சாதி அத்தோ². யஸ்மா பன ஸோ கா³மோ ப³ஹி ஆவிஜ்ஜி²த்வா ஜாதேன ஹத்தி²அஸ்ஸாதீ³னங் கா⁴ஸதிணேன சேவ கே³ஹச்ச²த³னதிணேன ச ஸம்பன்னோ, ததா² தா³ருகட்டே²ஹி சேவ கே³ஹஸம்பா⁴ரகட்டே²ஹி ச, யஸ்மா சஸ்ஸ அப்³ப⁴ந்தரே வட்டசதுரஸ்ஸாதி³ஸண்டா²னா ப³ஹூ பொக்க²ரணியோ, ஜலஜகுஸுமவிசித்தானி ச ப³ஹி அனேகானி தளாகானி வா உத³கஸ்ஸ நிச்சப⁴ரிதானேவ ஹொந்தி, தஸ்மா ஸதிணகட்டோ²த³கந்தி வுத்தங்.

    422.Evaṃme sutanti caṅkīsuttaṃ. Tattha devavane sālavaneti tasmiṃ kira devatānaṃ balikammaṃ karīyati, tena taṃ devavanantipi sālavanantipi vuccati. Opāsādaṃ ajjhāvasatīti opāsādanāmake brāhmaṇagāme vasati, abhibhavitvā vā āvasati, tassa sāmī hutvā yāya mariyādāya tattha vasitabbaṃ, tāya mariyādāya vasati. Upasaggavasena panettha bhummatthe upayogavacanaṃ veditabbaṃ, tathassa anuppayogattāva sesapadesu. Tattha lakkhaṇaṃ saddasatthato pariyesitabbaṃ. Sattussadanti sattehi ussadaṃ ussannaṃ, bahujanaṃ ākiṇṇamanussaṃ posāvaniyahatthiassamoramigādianekasattasamākiṇṇañcāti attho. Yasmā pana so gāmo bahi āvijjhitvā jātena hatthiassādīnaṃ ghāsatiṇena ceva gehacchadanatiṇena ca sampanno, tathā dārukaṭṭhehi ceva gehasambhārakaṭṭhehi ca, yasmā cassa abbhantare vaṭṭacaturassādisaṇṭhānā bahū pokkharaṇiyo, jalajakusumavicittāni ca bahi anekāni taḷākāni vā udakassa niccabharitāneva honti, tasmā satiṇakaṭṭhodakanti vuttaṃ.

    ஸஹ த⁴ஞ்ஞேன ஸத⁴ஞ்ஞங், புப்³ப³ண்ணாபரண்ணாதி³பே⁴த³ங் ப³ஹுத⁴ஞ்ஞஸன்னிசயந்தி அத்தோ². எத்தாவதா யஸ்மிங் கா³மே ப்³ராஹ்மணோ ஸேதச்ச²த்தங் உஸ்ஸாபெத்வா ராஜலீலாய வஸதி. தஸ்ஸ ஸமித்³தி⁴ஸம்பத்தி தீ³பிதா ஹோதி. ராஜதோ லத்³த⁴ங் பொ⁴க்³க³ங் ராஜபொ⁴க்³க³ங். கேன தி³ன்னந்தி சே, ரஞ்ஞா பஸேனதி³னா கோஸலேன தி³ன்னங். ராஜதா³யந்தி ரஞ்ஞோ தா³யபூ⁴தங், தா³யஜ்ஜந்தி அத்தோ². ப்³ரஹ்மதெ³ய்யந்தி ஸெட்ட²தெ³ய்யங், ச²த்தங் உஸ்ஸாபெத்வா ராஜஸங்கே²பேன பு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³ந்தி அத்தோ². அத² வா ராஜபொ⁴க்³க³ந்தி ஸப்³ப³ங் சே²ஜ்ஜபே⁴ஜ்ஜங் அனுஸாஸந்தேன தித்த²பப்³ப³தாதீ³ஸு ஸுங்கங் க³ண்ஹந்தேன ஸேதச்ச²த்தங் உஸ்ஸாபெத்வா ரஞ்ஞா ஹுத்வா பு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³ங். தத்த² ரஞ்ஞா பஸேனதி³னா கோஸலேன தி³ன்னங் ராஜதா³யந்தி. எத்த² ரஞ்ஞா தி³ன்னத்தா ராஜதா³யங், தா³யகராஜதீ³பனத்த²ங் பனஸ்ஸ ‘‘ரஞ்ஞா பஸேனதி³னா கோஸலேன தி³ன்ன’’ந்தி இத³ங் வுத்தங். ப்³ரஹ்மதெ³ய்யந்தி ஸெட்ட²தெ³ய்யங், யதா² தி³ன்னங் ந புன க³ஹேதப்³ப³ங் ஹோதி நிஸ்ஸட்ட²பரிச்சத்தங், ஏவங் தி³ன்னந்தி அத்தோ².

    Saha dhaññena sadhaññaṃ, pubbaṇṇāparaṇṇādibhedaṃ bahudhaññasannicayanti attho. Ettāvatā yasmiṃ gāme brāhmaṇo setacchattaṃ ussāpetvā rājalīlāya vasati. Tassa samiddhisampatti dīpitā hoti. Rājato laddhaṃ bhoggaṃ rājabhoggaṃ. Kena dinnanti ce, raññā pasenadinā kosalena dinnaṃ. Rājadāyanti rañño dāyabhūtaṃ, dāyajjanti attho. Brahmadeyyanti seṭṭhadeyyaṃ, chattaṃ ussāpetvā rājasaṅkhepena bhuñjitabbanti attho. Atha vā rājabhogganti sabbaṃ chejjabhejjaṃ anusāsantena titthapabbatādīsu suṅkaṃ gaṇhantena setacchattaṃ ussāpetvā raññā hutvā bhuñjitabbaṃ. Tattha raññā pasenadinā kosalena dinnaṃ rājadāyanti. Ettha raññā dinnattā rājadāyaṃ, dāyakarājadīpanatthaṃ panassa ‘‘raññā pasenadinā kosalena dinna’’nti idaṃ vuttaṃ. Brahmadeyyanti seṭṭhadeyyaṃ, yathā dinnaṃ na puna gahetabbaṃ hoti nissaṭṭhapariccattaṃ, evaṃ dinnanti attho.

    423. ப³ஹூ ப³ஹூ ஹுத்வா ஸங்ஹதாதி ஸங்கா⁴. ஏகேகிஸ்ஸா தி³ஸாய ஸங்கோ⁴ தேஸங் அத்தீ²தி ஸங்கீ⁴. புப்³பே³ கா³மஸ்ஸ அந்தோ அக³ணா ப³ஹி நிக்க²மித்வா க³ணா ஸம்பன்னாதி க³ணீபூ⁴தா. உத்தரேனமுகா²தி உத்தரதி³ஸாபி⁴முகா². க²த்தங் ஆமந்தேஸீதி க²த்தா வுச்சதி புச்சி²தபஞ்ஹப்³யாகரணஸமத்தோ² மஹாமத்தோ, தங் ஆமந்தேஸி. ஆக³மெந்தூதி முஹுத்தங் படிமானெந்து, அச்ச²ந்தூதி வுத்தங் ஹோதி.

    423. Bahū bahū hutvā saṃhatāti saṅghā. Ekekissā disāya saṅgho tesaṃ atthīti saṅghī. Pubbe gāmassa anto agaṇā bahi nikkhamitvā gaṇā sampannāti gaṇībhūtā. Uttarenamukhāti uttaradisābhimukhā. Khattaṃ āmantesīti khattā vuccati pucchitapañhabyākaraṇasamattho mahāmatto, taṃ āmantesi. Āgamentūti muhuttaṃ paṭimānentu, acchantūti vuttaṃ hoti.

    424. நானாவேரஜ்ஜகானந்தி நானாவிதே⁴ஸு ரஜ்ஜேஸு அஞ்ஞேஸு காஸிகோஸலாதீ³ஸு ஜாதா வா நிவஸந்தி வா, ததோ வா ஆக³தாதி நானாவேரஜ்ஜகா, தேஸங் நானாவேரஜ்ஜகானங். கேனசிதே³வாதி அனியமிதேன யஞ்ஞுபாஸனாதி³னா கேனசி கிச்சேன. தே தஸ்ஸ க³மனங் ஸுத்வா சிந்தேஸுங் – ‘‘அயங், சங்கீ, உக்³க³தப்³ராஹ்மணோ, யேபு⁴ய்யேன ச அஞ்ஞே ப்³ராஹ்மணா ஸமணங் கோ³தமங் ஸரணங் க³தா, அயமேவ ந க³தோ. ஸ்வாயங் ஸசே தத்த² க³மிஸ்ஸதி, அத்³தா⁴ ஸமணஸ்ஸ கோ³தமஸ்ஸ ஆவட்டனியா மாயாய ஆவட்டிதோ ஸரணங் க³மிஸ்ஸதி. ததோ ஏதஸ்ஸாபி கே³ஹத்³வாரே ப்³ராஹ்மணானங் அஸன்னிபாதோ ப⁴விஸ்ஸதி. ஹந்த³ஸ்ஸ க³மனந்தராயங் கரோமா’’தி ஸம்மந்தயித்வா தத்த² அக³மங்ஸு. தங் ஸந்தா⁴ய ‘‘அத² கோ² தே ப்³ராஹ்மணா’’திஆதி³ வுத்தங்.

    424.Nānāverajjakānanti nānāvidhesu rajjesu aññesu kāsikosalādīsu jātā vā nivasanti vā, tato vā āgatāti nānāverajjakā, tesaṃ nānāverajjakānaṃ. Kenacidevāti aniyamitena yaññupāsanādinā kenaci kiccena. Te tassa gamanaṃ sutvā cintesuṃ – ‘‘ayaṃ, caṅkī, uggatabrāhmaṇo, yebhuyyena ca aññe brāhmaṇā samaṇaṃ gotamaṃ saraṇaṃ gatā, ayameva na gato. Svāyaṃ sace tattha gamissati, addhā samaṇassa gotamassa āvaṭṭaniyā māyāya āvaṭṭito saraṇaṃ gamissati. Tato etassāpi gehadvāre brāhmaṇānaṃ asannipāto bhavissati. Handassa gamanantarāyaṃ karomā’’ti sammantayitvā tattha agamaṃsu. Taṃ sandhāya ‘‘atha kho te brāhmaṇā’’tiādi vuttaṃ.

    தத்த² உப⁴தோதி த்³வீஹி பக்கே²ஹி. மாதிதோ ச பிதிதோ சாதி, போ⁴தோ மாதா ப்³ராஹ்மணீ, மாதுமாதா ப்³ராஹ்மணீ, தஸ்ஸாபி மாதா ப்³ராஹ்மணீ. பிதா ப்³ராஹ்மணோ, பிதுபிதா ப்³ராஹ்மணோ, தஸ்ஸபி பிதா ப்³ராஹ்மணோதி. ஏவங் ப⁴வங் உப⁴தோ ஸுஜாதோ, மாதிதோ ச பிதிதோ ச. ஸங்ஸுத்³த⁴க³ஹணிகோதி ஸங்ஸுத்³தா⁴ தே மாது க³ஹணீ, ஸங்ஸுத்³தா⁴ தே மாது குச்சீ²தி அத்தோ². யாவ ஸத்தமா பிதாமஹயுகா³தி எத்த² பிது பிதா பிதாமஹோ, பிதாமஹஸ்ஸ யுக³ங் பிதாமஹயுக³ங். யுக³ந்தி ஆயுப்பமாணங் வுச்சதி. அபி⁴லாபமத்தமேவ சேதங், அத்த²தோ பன பிதாமஹோவ பிதாமஹயுக³ங். ததோ உத்³த⁴ங் ஸப்³பே³பி புப்³ப³புரிஸா பிதாமஹக்³க³ஹணேனேவ க³ஹிதா. ஏவங் யாவ ஸத்தமோ புரிஸோ, தாவ ஸங்ஸுத்³த⁴க³ஹணிகோ. அத² வா அக்கி²த்தோ அனுபகுட்டோ² ஜாதிவாதே³னாதி த³ஸ்ஸேதி. அக்கி²த்தோதி அபனேத² ஏதங், கிங் இமினாதி ஏவங் அக்கி²த்தோ அனவக்கி²த்தோ. அனுபக்குட்டோ²தி ந உபகுட்டோ², ந அக்கோஸங் வா நிந்த³ங் வா பத்தபுப்³போ³. கேன காரணேனாதி. ஜாதிவாதே³ன, இதிபி ஹீனஜாதிகோ ஏஸோதி ஏவரூபேன வசனேனாதி அத்தோ². இமினாபங்கே³னாதி இமினாபி காரணேன.

    Tattha ubhatoti dvīhi pakkhehi. Mātitoca pitito cāti, bhoto mātā brāhmaṇī, mātumātā brāhmaṇī, tassāpi mātā brāhmaṇī. Pitā brāhmaṇo, pitupitā brāhmaṇo, tassapi pitā brāhmaṇoti. Evaṃ bhavaṃ ubhato sujāto, mātito ca pitito ca. Saṃsuddhagahaṇikoti saṃsuddhā te mātu gahaṇī, saṃsuddhā te mātu kucchīti attho. Yāva sattamā pitāmahayugāti ettha pitu pitā pitāmaho, pitāmahassa yugaṃ pitāmahayugaṃ. Yuganti āyuppamāṇaṃ vuccati. Abhilāpamattameva cetaṃ, atthato pana pitāmahova pitāmahayugaṃ. Tato uddhaṃ sabbepi pubbapurisā pitāmahaggahaṇeneva gahitā. Evaṃ yāva sattamo puriso, tāva saṃsuddhagahaṇiko. Atha vā akkhitto anupakuṭṭho jātivādenāti dasseti. Akkhittoti apanetha etaṃ, kiṃ imināti evaṃ akkhitto anavakkhitto. Anupakkuṭṭhoti na upakuṭṭho, na akkosaṃ vā nindaṃ vā pattapubbo. Kena kāraṇenāti. Jātivādena, itipi hīnajātiko esoti evarūpena vacanenāti attho. Imināpaṅgenāti imināpi kāraṇena.

    அட்³டோ⁴தி இஸ்ஸரோ. மஹத்³த⁴னோதி மஹதா த⁴னேன ஸமன்னாக³தோ. போ⁴தோ ஹி கே³ஹே பத²வியங் பங்ஸுவாலிகா விய ப³ஹு த⁴னங், ஸமணோ பன கோ³தமோ அத⁴னோ பி⁴க்கா²ய உத³ரங் பூரெத்வா யாபேதீதி த³ஸ்ஸெந்தி . மஹாபோ⁴கோ³தி பஞ்சகாமகு³ணவஸேன மஹாஉபபோ⁴கோ³. ஏவங் யங் யங் கு³ணங் வத³ந்தி, தஸ்ஸ தஸ்ஸ படிபக்க²வஸேன ப⁴க³வதோ அகு³ணங்யேவ த³ஸ்ஸேமாதி மஞ்ஞமானா வத³ந்தி.

    Aḍḍhoti issaro. Mahaddhanoti mahatā dhanena samannāgato. Bhoto hi gehe pathaviyaṃ paṃsuvālikā viya bahu dhanaṃ, samaṇo pana gotamo adhano bhikkhāya udaraṃ pūretvā yāpetīti dassenti . Mahābhogoti pañcakāmaguṇavasena mahāupabhogo. Evaṃ yaṃ yaṃ guṇaṃ vadanti, tassa tassa paṭipakkhavasena bhagavato aguṇaṃyeva dassemāti maññamānā vadanti.

    அபி⁴ரூபோதி அஞ்ஞேஹி மனுஸ்ஸேஹி அதி⁴கரூபோ. த³ஸ்ஸனீயோதி தி³வஸம்பி பஸ்ஸந்தானங் அதித்திகரணதோ த³ஸ்ஸனயொக்³கோ³, த³ஸ்ஸனேனேவ சித்தபஸாத³ஜனநதோ பாஸாதி³கோ. பொக்க²ரதா வுச்சதி ஸுந்த³ரபா⁴வோ, வண்ணஸ்ஸ பொக்க²ரதா வண்ணபொக்க²ரதா, தாய வண்ணபொக்க²ரதாய, வண்ணஸம்பத்தியாதி அத்தோ². போராணா பன பொக்க²ரந்தி ஸரீரங் வத³ந்தி, வண்ணங் வண்ணமேவ. தேஸங் மதேன வண்ணோ ச பொக்க²ரஞ்ச வண்ணபொக்க²ரானி, தேஸங் பா⁴வோ வண்ணபொக்க²ரதா. இதி பரமாய வண்ணபொக்க²ரதாயாதி உத்தமபரிஸுத்³தே⁴ன வண்ணேன சேவ ஸரீரஸண்டா²னஸம்பத்தியா சாதி அத்தோ². ப்³ரஹ்மவண்ணீதி ஸெட்ட²வண்ணீ, பரிஸுத்³த⁴வண்ணேஸுபி ஸெட்டே²ன ஸுவண்ணவண்ணேனேவ ஸமன்னாக³தோதி அத்தோ². ப்³ரஹ்மவச்ச²ஸீதி மஹாப்³ரஹ்முனோ ஸரீரஸதி³ஸேன ஸரீரேன ஸமன்னாக³தோ. அகு²த்³தா³வகாஸோ த³ஸ்ஸனாயாதி போ⁴தோ ஸரீரே த³ஸ்ஸனஸ்ஸ ஓகாஸோ ந கு²த்³த³கோ மஹா. ஸப்³பா³னேவ தே அங்க³பச்சங்கா³னி த³ஸ்ஸனீயானேவ, தானி சாபி மஹந்தானேவாதி தீ³பேதி.

    Abhirūpoti aññehi manussehi adhikarūpo. Dassanīyoti divasampi passantānaṃ atittikaraṇato dassanayoggo, dassaneneva cittapasādajananato pāsādiko. Pokkharatā vuccati sundarabhāvo, vaṇṇassa pokkharatā vaṇṇapokkharatā, tāya vaṇṇapokkharatāya, vaṇṇasampattiyāti attho. Porāṇā pana pokkharanti sarīraṃ vadanti, vaṇṇaṃ vaṇṇameva. Tesaṃ matena vaṇṇo ca pokkharañca vaṇṇapokkharāni, tesaṃ bhāvo vaṇṇapokkharatā. Iti paramāya vaṇṇapokkharatāyāti uttamaparisuddhena vaṇṇena ceva sarīrasaṇṭhānasampattiyā cāti attho. Brahmavaṇṇīti seṭṭhavaṇṇī, parisuddhavaṇṇesupi seṭṭhena suvaṇṇavaṇṇeneva samannāgatoti attho. Brahmavacchasīti mahābrahmuno sarīrasadisena sarīrena samannāgato. Akhuddāvakāso dassanāyāti bhoto sarīre dassanassa okāso na khuddako mahā. Sabbāneva te aṅgapaccaṅgāni dassanīyāneva, tāni cāpi mahantānevāti dīpeti.

    ஸீலமஸ்ஸ அத்தீ²தி ஸீலவா. வுத்³த⁴ங் வட்³டி⁴தங் ஸீலமஸ்ஸாதி வுத்³த⁴ஸீலீ. வுத்³த⁴ஸீலேனாதி வுத்³தே⁴ன வட்³டி⁴தேன ஸீலேன. ஸமன்னாக³தோதி யுத்தோ, இத³ங் வுத்³த⁴ஸீலீபத³ஸ்ஸேவ வேவசனங். ஸப்³ப³மேதங் பஞ்சஸீலமத்தமேவ ஸந்தா⁴ய வத³ந்தி.

    Sīlamassa atthīti sīlavā. Vuddhaṃ vaḍḍhitaṃ sīlamassāti vuddhasīlī. Vuddhasīlenāti vuddhena vaḍḍhitena sīlena. Samannāgatoti yutto, idaṃ vuddhasīlīpadasseva vevacanaṃ. Sabbametaṃ pañcasīlamattameva sandhāya vadanti.

    கால்யாணவாசோதிஆதீ³ஸு கல்யாணா ஸுந்த³ரா பரிமண்ட³லபத³ப்³யஞ்ஜனா வாசா அஸ்ஸாதி கல்யாணவாசோ. கல்யாணங் மது⁴ரங் வாக்கரணங் அஸ்ஸாதி கல்யாணவாக்கரணோ. வாக்கரணந்தி உதா³ஹரணகோ⁴ஸோ. கு³ணபரிபுண்ணபா⁴வேன புரே ப⁴வாதி போரீ. புரே வா ப⁴வத்தா போரீ. நாக³ரிகித்தி²யா ஸுகு²மாலத்தனேன ஸதி³ஸாதிபி போரீ. தாய போரியா. விஸ்ஸட்டா²யாதி அபலிபு³த்³தா⁴ய, ஸந்தி³ட்ட²விலம்பி³தாதி³தோ³ஸரஹிதாய. அனேலக³லாயாதி ஏலக³லேன விரஹிதாய. ஏகச்சஸ்ஸ ஹி கதெ²ந்தஸ்ஸ ஏலங் க³லதி, லாலா வா பக்³க⁴ரதி, கே²ளபு²ஸிதானி வா நிக்க²மந்தி, தஸ்ஸ வாசா ஏலக³லா நாம ஹோதி. தப்³பி³பரிதாயாதி அத்தோ². அத்த²ஸ்ஸ விஞ்ஞாபனியாதிஆதி³மஜ்ஜ²பரியோஸானங் பாகடங் கத்வா பா⁴ஸிதத்த²ஸ்ஸ விஞ்ஞாபனஸமத்தா²ய. ஸேஸமெத்த² ப்³ராஹ்மணவண்ணே உத்தானமேவ.

    Kālyāṇavācotiādīsu kalyāṇā sundarā parimaṇḍalapadabyañjanā vācā assāti kalyāṇavāco. Kalyāṇaṃ madhuraṃ vākkaraṇaṃ assāti kalyāṇavākkaraṇo. Vākkaraṇanti udāharaṇaghoso. Guṇaparipuṇṇabhāvena pure bhavāti porī. Pure vā bhavattā porī. Nāgarikitthiyā sukhumālattanena sadisātipi porī. Tāya poriyā. Vissaṭṭhāyāti apalibuddhāya, sandiṭṭhavilambitādidosarahitāya. Anelagalāyāti elagalena virahitāya. Ekaccassa hi kathentassa elaṃ galati, lālā vā paggharati, kheḷaphusitāni vā nikkhamanti, tassa vācā elagalā nāma hoti. Tabbiparitāyāti attho. Atthassa viññāpaniyātiādimajjhapariyosānaṃ pākaṭaṃ katvā bhāsitatthassa viññāpanasamatthāya. Sesamettha brāhmaṇavaṇṇe uttānameva.

    425. ஏவங் வுத்தேதி ஏவங் தேஹி ப்³ராஹ்மணேஹி வுத்தே, சங்கீ, ‘‘இமே ப்³ராஹ்மணா அத்தனோ வண்ணே வுச்சமானே அதுஸ்ஸனகஸத்தோ நாம நத்தி², வண்ணமஸ்ஸ ப⁴ணித்வா நிவாரெஸ்ஸாமாதி ஜாதிஆதீ³ஹி மம வண்ணங் வத³ந்தி, ந கோ² பன மே யுத்தங் அத்தனோ வண்ணே ரஜ்ஜிதுங். ஹந்தா³ஹங் ஏதேஸங் வாத³ங் பி⁴ந்தி³த்வா ஸமணஸ்ஸ கோ³தமஸ்ஸ மஹந்தபா⁴வங் ஞாபெத்வா ஏதேஸங் தத்த² க³மனங் கரோமீ’’தி சிந்தெத்வா தேன ஹி, போ⁴, மமாபி ஸுணாதா²திஆதி³மாஹ. தத்த² யேபி ‘‘உப⁴தோ ஸுஜாதோ’’திஆத³யோ அத்தனோ கு³ணேஹி ஸதி³ஸா கு³ணா, தேபி ‘‘கோ சாஹங், கே ச ஸமணஸ்ஸ கோ³தமஸ்ஸ ஜாதிஸம்பத்திஆத³யோ கு³ணா’’தி அத்தனோ கு³ணேஹி உத்தரிதரேயேவ மஞ்ஞமானோ, இதரே பன ஏகந்தேனேவ ப⁴க³வதோ மஹந்தபா⁴வதீ³பனத்த²ங் பகாஸேதி. மயமேவ அரஹாமாதி ஏவங் நியமெந்தோ செத்த² இத³ங் தீ³பேதி – யதி³ கு³ணமஹந்ததாய உபஸங்கமிதப்³போ³ நாம ஹோதி, யதா² ஸினேருங் உபனிதா⁴ய ஸாஸபோ, மஹாஸமுத்³த³ங் உபனிதா⁴ய கோ³பத³கங், ஸத்தஸு மஹாஸரேஸு உத³கங் உபனிதா⁴ய உஸ்ஸாவபி³ந்து³ பரித்தோ லாமகோ, ஏவமேவங் ஸமணஸ்ஸ கோ³தமஸ்ஸ ஜாதிஸம்பத்திஆத³யோ கு³ணே உபனிதா⁴ய அம்ஹாகங் கு³ணா பரித்தா லாமகா, தஸ்மா மயமேவ அரஹாம தங் ப⁴வந்தங் கோ³தமங் த³ஸ்ஸனாய உபஸங்கமிதுந்தி.

    425.Evaṃvutteti evaṃ tehi brāhmaṇehi vutte, caṅkī, ‘‘ime brāhmaṇā attano vaṇṇe vuccamāne atussanakasatto nāma natthi, vaṇṇamassa bhaṇitvā nivāressāmāti jātiādīhi mama vaṇṇaṃ vadanti, na kho pana me yuttaṃ attano vaṇṇe rajjituṃ. Handāhaṃ etesaṃ vādaṃ bhinditvā samaṇassa gotamassa mahantabhāvaṃ ñāpetvā etesaṃ tattha gamanaṃ karomī’’ti cintetvā tena hi, bho, mamāpi suṇāthātiādimāha. Tattha yepi ‘‘ubhato sujāto’’tiādayo attano guṇehi sadisā guṇā, tepi ‘‘ko cāhaṃ, ke ca samaṇassa gotamassa jātisampattiādayo guṇā’’ti attano guṇehi uttaritareyeva maññamāno, itare pana ekanteneva bhagavato mahantabhāvadīpanatthaṃ pakāseti. Mayameva arahāmāti evaṃ niyamento cettha idaṃ dīpeti – yadi guṇamahantatāya upasaṅkamitabbo nāma hoti, yathā sineruṃ upanidhāya sāsapo, mahāsamuddaṃ upanidhāya gopadakaṃ, sattasu mahāsaresu udakaṃ upanidhāya ussāvabindu paritto lāmako, evamevaṃ samaṇassa gotamassa jātisampattiādayo guṇe upanidhāya amhākaṃ guṇā parittā lāmakā, tasmā mayameva arahāma taṃ bhavantaṃ gotamaṃ dassanāya upasaṅkamitunti.

    பூ⁴மிக³தஞ்ச வேஹாஸட்ட²ஞ்சாதி எத்த² ராஜங்க³ணே சேவ உய்யானே ச ஸுதா⁴மட்டா² பொக்க²ரணியோ ஸத்தரதனபூரிங் கத்வா பூ⁴மியங் ட²பிதங் த⁴னங் பூ⁴மிக³தங் நாம, பாஸாத³னியூஹாத³யோ பன பூரெத்வா ட²பிதங் வேஹாஸட்ட²ங் நாம. ஏவங் தாவ குலபரியாயேன ஆக³தங். ததா²க³தஸ்ஸ பன ஜாததி³வஸேயேவ ஸங்கோ² ஏலோ உப்பலோ புண்ட³ரீகோதி சத்தாரோ நித⁴யோ உபக³தா. தேஸு ஸங்கோ² கா³வுதிகோ, ஏலோ அட்³ட⁴யோஜனிகோ, உப்பலோ திகா³வுதிகோ புண்ட³ரீகோ யோஜனிகோதி. தேஸுபி க³ஹிதக³ஹிதட்டா²னங் பூரதியேவ. இதி ப⁴க³வா பஹூதங் ஹிரஞ்ஞஸுவண்ணங் ஓஹாய பப்³ப³ஜிதோதி வேதி³தப்³போ³. த³ஹரோ வாதிஆதீ³னி ஹெட்டா² வித்தா²ரிதானேவ.

    Bhūmigatañca vehāsaṭṭhañcāti ettha rājaṅgaṇe ceva uyyāne ca sudhāmaṭṭhā pokkharaṇiyo sattaratanapūriṃ katvā bhūmiyaṃ ṭhapitaṃ dhanaṃ bhūmigataṃ nāma, pāsādaniyūhādayo pana pūretvā ṭhapitaṃ vehāsaṭṭhaṃ nāma. Evaṃ tāva kulapariyāyena āgataṃ. Tathāgatassa pana jātadivaseyeva saṅkho elo uppalo puṇḍarīkoti cattāro nidhayo upagatā. Tesu saṅkho gāvutiko, elo aḍḍhayojaniko, uppalo tigāvutiko puṇḍarīko yojanikoti. Tesupi gahitagahitaṭṭhānaṃ pūratiyeva. Iti bhagavā pahūtaṃ hiraññasuvaṇṇaṃ ohāya pabbajitoti veditabbo. Daharo vātiādīni heṭṭhā vitthāritāneva.

    அகு²த்³தா³வகாஸோதி எத்த² ப⁴க³வதி அபரிமாணோயேவ த³ஸ்ஸனாவகாஸோதி வேதி³தப்³போ³. தத்ரித³ங் வத்து²ங் – ராஜக³ஹே கிர அஞ்ஞதரோ ப்³ராஹ்மணோ ‘‘ஸமணஸ்ஸ கிர கோ³தமஸ்ஸ பமாணங் க³ஹேதுங் ந ஸக்கா’’தி ஸுத்வா ப⁴க³வதோ பிண்டா³ய பவிஸனகாலே ஸட்டி²ஹத்த²ங் வேளுங் க³ஹெத்வா நக³ரத்³வாரஸ்ஸ ப³ஹி ட²த்வா ஸம்பத்தே ப⁴க³வதி வேளுங் க³ஹெத்வா ஸமீபே அட்டா²ஸி, வேளு ப⁴க³வதோ ஜாணுமத்தங் பாபுணி. புனதி³வஸே த்³வே வேளூ க⁴டெத்வா ஸமீபே அட்டா²ஸி , ப⁴க³வா த்³வின்னங் வேளூனங் உபரி த்³விவேணுமத்தமேவ பஞ்ஞாயமானோ, ‘‘ப்³ராஹ்மண, கிங் கரோஸீ’’தி ஆஹ? தும்ஹாகங் பமாணங் க³ண்ஹாமீதி. ‘‘ப்³ராஹ்மண, ஸசேபி த்வங் ஸகலசக்கவாளக³ப்³ப⁴ங் பூரெத்வா டி²தவேளுங் க⁴டெத்வா ஆக³மிஸ்ஸஸி, நேவ மே பமாணங் க³ஹேதுங் ஸக்கி²ஸ்ஸஸி. ந ஹி மயா சத்தாரி அஸங்க்²யெய்யானி கப்பஸதஸஹஸ்ஸஞ்ச ததா² பாரமியோ பூரிதா, யதா² மே பரோ பமாணங் க³ண்ஹெய்ய, அதுலோ ப்³ராஹ்மண, ததா²க³தோ அப்பமெய்யோ’’தி வத்வா த⁴ம்மபதே³ கா³த²மாஹ. கா³தா²பரியோஸானே சதுராஸீதிபாணஸஹஸ்ஸானி அமதங் பிவிங்ஸு.

    Akhuddāvakāsoti ettha bhagavati aparimāṇoyeva dassanāvakāsoti veditabbo. Tatridaṃ vatthuṃ – rājagahe kira aññataro brāhmaṇo ‘‘samaṇassa kira gotamassa pamāṇaṃ gahetuṃ na sakkā’’ti sutvā bhagavato piṇḍāya pavisanakāle saṭṭhihatthaṃ veḷuṃ gahetvā nagaradvārassa bahi ṭhatvā sampatte bhagavati veḷuṃ gahetvā samīpe aṭṭhāsi, veḷu bhagavato jāṇumattaṃ pāpuṇi. Punadivase dve veḷū ghaṭetvā samīpe aṭṭhāsi , bhagavā dvinnaṃ veḷūnaṃ upari dviveṇumattameva paññāyamāno, ‘‘brāhmaṇa, kiṃ karosī’’ti āha? Tumhākaṃ pamāṇaṃ gaṇhāmīti. ‘‘Brāhmaṇa, sacepi tvaṃ sakalacakkavāḷagabbhaṃ pūretvā ṭhitaveḷuṃ ghaṭetvā āgamissasi, neva me pamāṇaṃ gahetuṃ sakkhissasi. Na hi mayā cattāri asaṅkhyeyyāni kappasatasahassañca tathā pāramiyo pūritā, yathā me paro pamāṇaṃ gaṇheyya, atulo brāhmaṇa, tathāgato appameyyo’’ti vatvā dhammapade gāthamāha. Gāthāpariyosāne caturāsītipāṇasahassāni amataṃ piviṃsu.

    அபரம்பி வத்து² – ராஹு கிர அஸுரிந்தோ³ சத்தாரி யோஜனஸஹஸ்ஸானி அட்ட² ச யோஜனஸதானி உச்சோ, பா³ஹந்தரமஸ்ஸ த்³வாத³ஸயோஜனஸதானி, ஹத்த²தலபாத³தலானங் புது²லதா தீணி யோஜனஸதானி, அங்கு³லிபப்³பா³னி பண்ணாஸயோஜனானி , ப⁴முகந்தரங் பண்ணாஸயோஜனங், நலாடங் தியோஜனஸதங், ஸீஸங் நவயோஜனஸதங். ஸோ – ‘‘அஹங் உச்சொஸ்மி, ஸத்தா²ரங் ஓனமித்வா ஓலோகேதுங் ந ஸக்கி²ஸ்ஸாமீ’’தி ந க³ச்ச²தி. ஸோ ஏகதி³வஸங் ப⁴க³வதோ வண்ணங் ஸுத்வா ‘‘யதா² கத²ஞ்ச ஓலோகெஸ்ஸாமீ’’தி ஆக³தோ. ப⁴க³வா தஸ்ஸ அஜ்ஜா²ஸயங் விதி³த்வா ‘‘சதூஸு இரியாபதே²ஸு கதரேன த³ஸ்ஸேமீ’’தி சிந்தெத்வா ‘‘டி²தகோ நாம நீசோபி உச்சோ விய பஞ்ஞாயதி, நிபன்னோவஸ்ஸ அத்தானங் த³ஸ்ஸெஸ்ஸாமீ’’தி, ‘‘ஆனந்த³, க³ந்த⁴குடிபரிவேணே மஞ்சகங் பஞ்ஞாபேஹீ’’தி வத்வா தத்த² ஸீஹஸெய்யங் கப்பேஸி. ராஹு ஆக³ந்த்வா நிபன்னங் ப⁴க³வந்தங் கீ³வங் உன்னாமெத்வா நப⁴மஜ்ஜே² புண்ணசந்த³ங் விய உல்லோகேதி. கிமித³ங் அஸுரிந்தா³தி ச வுத்தே, ப⁴க³வா ஓனமித்வா ஓலோகேதுங் ந ஸக்கி²ஸ்ஸாமீதி ந க³ச்சி²ந்தி. ந மயா அஸுரிந்த³ அதோ⁴முகே²ன பாரமியோ பூரிதா, உத்³த⁴க்³க³ங் மே கத்வா தா³னங் தி³ன்னந்தி. தங்தி³வஸங் ராஹு ஸரணங் அக³மாஸி. ஏவங் ப⁴க³வா அகு²த்³தா³வகாஸோ த³ஸ்ஸனாய.

    Aparampi vatthu – rāhu kira asurindo cattāri yojanasahassāni aṭṭha ca yojanasatāni ucco, bāhantaramassa dvādasayojanasatāni, hatthatalapādatalānaṃ puthulatā tīṇi yojanasatāni, aṅgulipabbāni paṇṇāsayojanāni , bhamukantaraṃ paṇṇāsayojanaṃ, nalāṭaṃ tiyojanasataṃ, sīsaṃ navayojanasataṃ. So – ‘‘ahaṃ uccosmi, satthāraṃ onamitvā oloketuṃ na sakkhissāmī’’ti na gacchati. So ekadivasaṃ bhagavato vaṇṇaṃ sutvā ‘‘yathā kathañca olokessāmī’’ti āgato. Bhagavā tassa ajjhāsayaṃ viditvā ‘‘catūsu iriyāpathesu katarena dassemī’’ti cintetvā ‘‘ṭhitako nāma nīcopi ucco viya paññāyati, nipannovassa attānaṃ dassessāmī’’ti, ‘‘ānanda, gandhakuṭipariveṇe mañcakaṃ paññāpehī’’ti vatvā tattha sīhaseyyaṃ kappesi. Rāhu āgantvā nipannaṃ bhagavantaṃ gīvaṃ unnāmetvā nabhamajjhe puṇṇacandaṃ viya ulloketi. Kimidaṃ asurindāti ca vutte, bhagavā onamitvā oloketuṃ na sakkhissāmīti na gacchinti. Na mayā asurinda adhomukhena pāramiyo pūritā, uddhaggaṃ me katvā dānaṃ dinnanti. Taṃdivasaṃ rāhu saraṇaṃ agamāsi. Evaṃ bhagavā akhuddāvakāso dassanāya.

    சதுபாரிஸுத்³தி⁴ஸீலேன ஸீலவா. தங் பன ஸீலங் அரியங் உத்தமங் பரிஸுத்³த⁴ங், தேனாஹ அரியஸீலீதி. ததே³வ அனவஜ்ஜட்டே²ன குஸலங், தேனாஹ குஸலஸீலீதி. குஸலேன ஸீலேனாதி இத³மஸ்ஸ வேவசனங். ப³ஹூனங் ஆசரியபாசரியோதி ப⁴க³வதோ ஏகேகாய த⁴ம்மதே³ஸனாய சதுராஸீதிபாணஸஹஸ்ஸானி அபரிமாணாபி தே³வமனுஸ்ஸா மக்³க³ப²லாமதங் பிவந்தி. தஸ்மா ப³ஹூனங் ஆசரியோ, ஸாவகவினெய்யானங் பாசரியோதி.

    Catupārisuddhisīlena sīlavā. Taṃ pana sīlaṃ ariyaṃ uttamaṃ parisuddhaṃ, tenāha ariyasīlīti. Tadeva anavajjaṭṭhena kusalaṃ, tenāha kusalasīlīti. Kusalena sīlenāti idamassa vevacanaṃ. Bahūnaṃ ācariyapācariyoti bhagavato ekekāya dhammadesanāya caturāsītipāṇasahassāni aparimāṇāpi devamanussā maggaphalāmataṃ pivanti. Tasmā bahūnaṃ ācariyo, sāvakavineyyānaṃ pācariyoti.

    கீ²ணகாமராகோ³தி எத்த² காமங் ப⁴க³வதோ ஸப்³பே³பி கிலேஸா கீ²ணா, ப்³ராஹ்மணோ பன தே ந ஜானாதி, அத்தனோ ஜானநட்டா²னேயேவ கு³ணங் கதே²தி. விக³தசாபல்லோதி ‘‘பத்தமண்ட³னா சீவரமண்ட³னா ஸேனாஸனமண்ட³னா இமஸ்ஸ வா பூதிகாயஸ்ஸ…பே॰… கேலனா படிகேலனா’’தி ஏவங் வுத்தசாபல்யவிரஹிதோ.

    Khīṇakāmarāgoti ettha kāmaṃ bhagavato sabbepi kilesā khīṇā, brāhmaṇo pana te na jānāti, attano jānanaṭṭhāneyeva guṇaṃ katheti. Vigatacāpalloti ‘‘pattamaṇḍanā cīvaramaṇḍanā senāsanamaṇḍanā imassa vā pūtikāyassa…pe… kelanā paṭikelanā’’ti evaṃ vuttacāpalyavirahito.

    அபாபபுரெக்கா²ரோதி அபாபே நவலோகுத்தரத⁴ம்மே புரதோ கத்வா விசரதி. ப்³ரஹ்மஞ்ஞாய பஜாயாதி ஸாரிபுத்தமொக்³க³ல்லானமஹாகஸ்ஸபாதி³பே⁴தா³ய ப்³ராஹ்மணபஜாய. (அவிருத்³தோ⁴ ஹி ஸோ) ஏதிஸ்ஸாய பஜாய புரெக்கா²ரோ. அயஞ்ஹி பஜா ஸமணங் கோ³தமங் புரதோ கத்வா சரதீதி அத்தோ². அபிச அபாபபுரெக்கா²ரோதி ந பாபுபுரெக்கா²ரோ, ந பாபங் புரதோ கத்வா சரதி, பாபங் ந இச்ச²தீதி அத்தோ². கஸ்ஸ? ப்³ரஹ்மஞ்ஞாய பஜாய அத்தனா ஸத்³தி⁴ங் படிவிருத்³தா⁴யபி ப்³ராஹ்மணபஜாய அவிருத்³தோ⁴ ஹிதஸுக²த்தி²கோயேவாதி வுத்தங் ஹோதி.

    Apāpapurekkhāroti apāpe navalokuttaradhamme purato katvā vicarati. Brahmaññāya pajāyāti sāriputtamoggallānamahākassapādibhedāya brāhmaṇapajāya. (Aviruddho hi so) etissāya pajāya purekkhāro. Ayañhi pajā samaṇaṃ gotamaṃ purato katvā caratīti attho. Apica apāpapurekkhāroti na pāpupurekkhāro, na pāpaṃ purato katvā carati, pāpaṃ na icchatīti attho. Kassa? Brahmaññāya pajāya attanā saddhiṃ paṭiviruddhāyapi brāhmaṇapajāya aviruddho hitasukhatthikoyevāti vuttaṃ hoti.

    திரோரட்டா²தி பரரட்ட²தோ. திரோஜனபதா³தி பரஜனபத³தோ. ஸங்புச்சி²துங் ஆக³ச்ச²ந்தீதி க²த்தியபண்டி³தாத³யோ சேவ ப்³ராஹ்மணக³ந்த⁴ப்³பா³த³யோ ச பஞ்ஹே அபி⁴ஸங்க²ரித்வா புச்சி²ஸ்ஸாமாதி ஆக³ச்ச²ந்தி. தத்த² கேசி புச்சா²ய வா தோ³ஸங் விஸ்ஸஜ்ஜனஸம்படிச்ச²னே வா அஸமத்த²தங் ஸல்லக்கெ²த்வா அபுச்சி²த்வாவ துண்ஹீ நிஸீத³ந்தி, கேசி புச்ச²ந்தி, கேஸஞ்சி ப⁴க³வா புச்சா²ய உஸ்ஸாஹங் ஜனெத்வா விஸ்ஸஜ்ஜேதி. ஏவங் ஸப்³பே³ஸம்பி தேஸங் விமதியோ தீரங் பத்வா மஹாஸமுத்³த³ஸ்ஸ ஊமியோ விய ப⁴க³வந்தங் பத்வாவ பி⁴ஜ்ஜந்தி. ஸேஸமெத்த² ததா²க³தஸ்ஸ வண்ணே உத்தானமேவ.

    Tiroraṭṭhāti pararaṭṭhato. Tirojanapadāti parajanapadato. Saṃpucchituṃ āgacchantīti khattiyapaṇḍitādayo ceva brāhmaṇagandhabbādayo ca pañhe abhisaṅkharitvā pucchissāmāti āgacchanti. Tattha keci pucchāya vā dosaṃ vissajjanasampaṭicchane vā asamatthataṃ sallakkhetvā apucchitvāva tuṇhī nisīdanti, keci pucchanti, kesañci bhagavā pucchāya ussāhaṃ janetvā vissajjeti. Evaṃ sabbesampi tesaṃ vimatiyo tīraṃ patvā mahāsamuddassa ūmiyo viya bhagavantaṃ patvāva bhijjanti. Sesamettha tathāgatassa vaṇṇe uttānameva.

    அதிதீ² நோ தே ஹொந்தீதி தே அம்ஹாகங் ஆக³ந்துகா நவகா பாஹுனகா ஹொந்தீதி அத்தோ². பரியாபுணாமீதி ஜானாமி. அபரிமாணவண்ணோதி ததா²ரூபேனேவ ஸப்³ப³ஞ்ஞுனாபி அப்பமெய்யவண்ணோ, பகே³வ மாதி³ஸேனாதி த³ஸ்ஸேதி. வுத்தம்பி சேதங் –

    Atithī no te hontīti te amhākaṃ āgantukā navakā pāhunakā hontīti attho. Pariyāpuṇāmīti jānāmi. Aparimāṇavaṇṇoti tathārūpeneva sabbaññunāpi appameyyavaṇṇo, pageva mādisenāti dasseti. Vuttampi cetaṃ –

    ‘‘பு³த்³தோ⁴பி பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ப⁴ணெய்ய வண்ணங்,

    ‘‘Buddhopi buddhassa bhaṇeyya vaṇṇaṃ,

    கப்பம்பி சே அஞ்ஞமபா⁴ஸமானோ;

    Kappampi ce aññamabhāsamāno;

    கீ²யேத² கப்போ சிரதீ³க⁴மந்தரே,

    Khīyetha kappo ciradīghamantare,

    வண்ணோ ந கீ²யேத² ததா²க³தஸ்ஸா’’தி.

    Vaṇṇo na khīyetha tathāgatassā’’ti.

    இமங் பன கு³ணகத²ங் ஸுத்வா தே ப்³ராஹ்மணா சிந்தயிங்ஸு ‘‘யதா², சங்கீ, ஸமணஸ்ஸ கோ³தமஸ்ஸ வண்ணங் பா⁴ஸதி, அனோமகு³ணோ ஸோ ப⁴வங் கோ³தமோ, ஏவங் தஸ்ஸ கு³ணே ஜானமானேன கோ² பன இமினா அதிசிரங் அதி⁴வாஸிதங், ஹந்த³ நங் அனுவத்தாமா’’தி அனுவத்தமானா ‘‘தேன ஹி, போ⁴’’திஆதி³மாஹங்ஸு.

    Imaṃ pana guṇakathaṃ sutvā te brāhmaṇā cintayiṃsu ‘‘yathā, caṅkī, samaṇassa gotamassa vaṇṇaṃ bhāsati, anomaguṇo so bhavaṃ gotamo, evaṃ tassa guṇe jānamānena kho pana iminā aticiraṃ adhivāsitaṃ, handa naṃ anuvattāmā’’ti anuvattamānā ‘‘tena hi, bho’’tiādimāhaṃsu.

    426. ஓபாதேதீதி பவேஸேதி. ஸங்புரெக்க²ரொந்தீதி புத்தமத்தனத்தமத்தம்பி ஸமானங் புரதோ கத்வா விசரந்தி.

    426.Opātetīti paveseti. Saṃpurekkharontīti puttamattanattamattampi samānaṃ purato katvā vicaranti.

    427. மந்தபத³ந்தி மந்தாயேவ மந்தபத³ங், வேதோ³தி அத்தோ². இதிஹிதிஹ பரம்பராயாதி ஏவங் கிர ஏவங் கிராதி பரம்பரபா⁴வேன ஆக³தந்தி தீ³பேதி. பிடகஸம்பதா³யாதி பாவசனஸங்கா²தஸம்பத்தியா. ஸாவித்திஆதீ³ஹி ச²ந்த³ப³ந்தே⁴ஹி ச வக்³க³ப³ந்தே⁴ஹி ச ஸம்பாதெ³த்வா ஆக³தந்தி த³ஸ்ஸேதி. தத்த² சாதி தஸ்மிங் மந்தபதே³. பவத்தாரோதி பவத்தயிதாரோ. யேஸந்தி யேஸங் ஸந்தகங். மந்தபத³ந்தி வேத³ஸங்கா²தங் மந்தமேவ. கீ³தந்தி அட்ட²காதீ³ஹி த³ஸஹி போராணகப்³ராஹ்மணேஹி பத³ஸம்பத்திவஸேன ஸஜ்ஜா²யிதங். பவுத்தந்தி அஞ்ஞேஸங் வுத்தங், வாசிதந்தி அத்தோ². ஸமிஹிதந்தி ஸமுபப்³யூள்ஹங் ராஸிகதங், பிண்ட³ங் கத்வா ட²பிதந்தி அத்தோ². தத³னுகா³யந்தீதி ஏதரஹி ப்³ராஹ்மணா தங் தேஹி புப்³பே³ கீ³தங் அனுகா³யந்தி அனுஸஜ்ஜா²யந்தி வாதெ³ந்தி. தத³னுபா⁴ஸந்தீதி தங் அனுபா⁴ஸந்தி, இத³ங் புரிமஸ்ஸேவ வேவசனங். பா⁴ஸிதமனுபா⁴ஸந்தீதி தேஹி பா⁴ஸிதங் ஸஜ்ஜா²யிதங் அனுஸஜ்ஜா²யந்தி. வாசிதமனுவாசெந்தீதி தேஹி அஞ்ஞேஸங் வாசிதங் அனுவாசெந்தி. ஸெய்யதி²த³ந்தி தே கதமேதி அத்தோ². அட்ட²கோதிஆதீ³னி தேஸங் நாமானி, தே கிர தி³ப்³பே³ன சக்கு²னா ஓலோகெத்வா பரூபகா⁴தங் அகத்வா கஸ்ஸபஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ப⁴க³வதோ பாவசனேன ஸஹ ஸங்ஸந்தெ³த்வா மந்தே க³ந்தே²ஸுங், அபராபரே பன ப்³ராஹ்மணா பாணாதிபாதாதீ³னி பக்கி²பித்வா தயோ வேதே³ பி⁴ந்தி³த்வா பு³த்³த⁴வசனேன ஸத்³தி⁴ங் விருத்³தே⁴ அகங்ஸு.

    427.Mantapadanti mantāyeva mantapadaṃ, vedoti attho. Itihitiha paramparāyāti evaṃ kira evaṃ kirāti paramparabhāvena āgatanti dīpeti. Piṭakasampadāyāti pāvacanasaṅkhātasampattiyā. Sāvittiādīhi chandabandhehi ca vaggabandhehi ca sampādetvā āgatanti dasseti. Tattha cāti tasmiṃ mantapade. Pavattāroti pavattayitāro. Yesanti yesaṃ santakaṃ. Mantapadanti vedasaṅkhātaṃ mantameva. Gītanti aṭṭhakādīhi dasahi porāṇakabrāhmaṇehi padasampattivasena sajjhāyitaṃ. Pavuttanti aññesaṃ vuttaṃ, vācitanti attho. Samihitanti samupabyūḷhaṃ rāsikataṃ, piṇḍaṃ katvā ṭhapitanti attho. Tadanugāyantīti etarahi brāhmaṇā taṃ tehi pubbe gītaṃ anugāyanti anusajjhāyanti vādenti. Tadanubhāsantīti taṃ anubhāsanti, idaṃ purimasseva vevacanaṃ. Bhāsitamanubhāsantīti tehi bhāsitaṃ sajjhāyitaṃ anusajjhāyanti. Vācitamanuvācentīti tehi aññesaṃ vācitaṃ anuvācenti. Seyyathidanti te katameti attho. Aṭṭhakotiādīni tesaṃ nāmāni, te kira dibbena cakkhunā oloketvā parūpaghātaṃ akatvā kassapasammāsambuddhassa bhagavato pāvacanena saha saṃsandetvā mante ganthesuṃ, aparāpare pana brāhmaṇā pāṇātipātādīni pakkhipitvā tayo vede bhinditvā buddhavacanena saddhiṃ viruddhe akaṃsu.

    428. அந்த⁴வேணீதி அந்த⁴பவேணீ. ஏகேன ஹி சக்கு²மதா க³ஹிதயட்டி²யா கோடிங் ஏகோ அந்தோ⁴ க³ண்ஹாதி, தங் அந்த⁴ங் அஞ்ஞோ, தங் அஞ்ஞோதி ஏவங் பண்ணாஸ ஸட்டி² அந்தா⁴ படிபாடியா க⁴டிதா அந்த⁴வேணீதி வுச்சதி. பரம்பராஸங்ஸத்தாதி அஞ்ஞமஞ்ஞங் லக்³கா³, யட்டி²க்³கா³ஹகேனபி சக்கு²மதா விரஹிதாதி அத்தோ². ஏகோ கிர து⁴த்தோ அந்த⁴க³ணங் தி³ஸ்வா ‘‘அஸுகஸ்மிங் நாம கா³மே க²ஜ்ஜபோ⁴ஜ்ஜங் ஸுலப⁴’’ந்தி உஸ்ஸாஹெத்வா தேஹி ‘‘தத்த² நோ ஸாமி நேஹி, இத³ங் நாம தே தே³மா’’தி வுத்தே லஞ்ஜங் க³ஹெத்வா அந்தராமக்³கே³ மக்³கா³ ஓக்கம்ம மஹந்தங் க³ச்ச²ங் அனுபரிக³ந்த்வா புரிமஸ்ஸ ஹத்தே²ன பச்சி²மஸ்ஸ கச்ச²ங் க³ண்ஹாபெத்வா ‘‘கிஞ்சி கம்மங் அத்தி², க³ச்ச²த² தாவ தும்ஹே’’தி வத்வா பலாயி. தே தி³வஸம்பி க³ந்த்வா மக்³க³ங் அவிந்த³மானா ‘‘கஹங், போ⁴, சக்கு²மா கஹங் மக்³கோ³’’தி பரிதே³வித்வா மக்³க³ங் அவிந்த³மானா தத்தே²வ மரிங்ஸு. தே ஸந்தா⁴ய வுத்தங் ‘‘பரம்பராஸங்ஸத்தா’’தி. புரிமோபீதி புரிமேஸு த³ஸஸு ப்³ராஹ்மணேஸு ஏகோபி. மஜ்ஜி²மோபீதி மஜ்ஜே² ஆசரியபாசரியேஸு ஏகோபி. பச்சி²மோபீதி இதா³னி ப்³ராஹ்மணேஸு ஏகோபி.

    428.Andhaveṇīti andhapaveṇī. Ekena hi cakkhumatā gahitayaṭṭhiyā koṭiṃ eko andho gaṇhāti, taṃ andhaṃ añño, taṃ aññoti evaṃ paṇṇāsa saṭṭhi andhā paṭipāṭiyā ghaṭitā andhaveṇīti vuccati. Paramparāsaṃsattāti aññamaññaṃ laggā, yaṭṭhiggāhakenapi cakkhumatā virahitāti attho. Eko kira dhutto andhagaṇaṃ disvā ‘‘asukasmiṃ nāma gāme khajjabhojjaṃ sulabha’’nti ussāhetvā tehi ‘‘tattha no sāmi nehi, idaṃ nāma te demā’’ti vutte lañjaṃ gahetvā antarāmagge maggā okkamma mahantaṃ gacchaṃ anuparigantvā purimassa hatthena pacchimassa kacchaṃ gaṇhāpetvā ‘‘kiñci kammaṃ atthi, gacchatha tāva tumhe’’ti vatvā palāyi. Te divasampi gantvā maggaṃ avindamānā ‘‘kahaṃ, bho, cakkhumā kahaṃ maggo’’ti paridevitvā maggaṃ avindamānā tattheva mariṃsu. Te sandhāya vuttaṃ ‘‘paramparāsaṃsattā’’ti. Purimopīti purimesu dasasu brāhmaṇesu ekopi. Majjhimopīti majjhe ācariyapācariyesu ekopi. Pacchimopīti idāni brāhmaṇesu ekopi.

    பஞ்ச கோ²தி பாளிஆக³தேஸு த்³வீஸு அஞ்ஞேபி ஏவரூபே தயோ பக்கி²பித்வா வத³தி. த்³வேதா⁴விபாகாதி பூ⁴தவிபாகா வா அபூ⁴தவிபாகா வா. நாலமெத்தா²தி, பா⁴ரத்³வாஜ, ஸச்சங் அனுரக்கி²ஸ்ஸாமீதி படிபன்னேன விஞ்ஞுனா ‘‘யங் மயா க³ஹிதங், இத³மேவ ஸச்சங் மோக⁴மஞ்ஞ’’ந்தி எத்த² ஏகங்ஸேனேவ நிட்ட²ங் க³ந்துங் நாலங் ந யுத்தந்தி உபரி புச்சா²ய மக்³க³ங் விவரித்வா ட²பேஸி.

    Pañcakhoti pāḷiāgatesu dvīsu aññepi evarūpe tayo pakkhipitvā vadati. Dvedhāvipākāti bhūtavipākā vā abhūtavipākā vā. Nālametthāti, bhāradvāja, saccaṃ anurakkhissāmīti paṭipannena viññunā ‘‘yaṃ mayā gahitaṃ, idameva saccaṃ moghamañña’’nti ettha ekaṃseneva niṭṭhaṃ gantuṃ nālaṃ na yuttanti upari pucchāya maggaṃ vivaritvā ṭhapesi.

    430. இத⁴, பா⁴ரத்³வாஜ, பி⁴க்கூ²தி ஜீவகஸுத்தே (ம॰ நி॰ 2.51 ஆத³யோ) விய மஹாவச்ச²ஸுத்தே (ம॰ நி॰ 2.193 ஆத³யோ) விய ச அத்தானஞ்ஞேவ ஸந்தா⁴ய வத³தி. லோப⁴னீயேஸு த⁴ம்மேஸூதி லோப⁴த⁴ம்மேஸு. ஸேஸபத³த்³வயேபி ஏஸேவ நயோ.

    430.Idha, bhāradvāja, bhikkhūti jīvakasutte (ma. ni. 2.51 ādayo) viya mahāvacchasutte (ma. ni. 2.193 ādayo) viya ca attānaññeva sandhāya vadati. Lobhanīyesu dhammesūti lobhadhammesu. Sesapadadvayepi eseva nayo.

    432. ஸத்³த⁴ங் நிவேஸேதீதி ஓகப்பனியஸத்³த⁴ங் நிவேஸேதி. உபஸங்கமதீதி உபக³ச்ச²தி. பயிருபாஸதீதி ஸந்திகே நிஸீத³தி. ஸோதந்தி பஸாத³ஸோதங் ஓத³ஹதி. த⁴ம்மந்தி தே³ஸனாத⁴ம்மங் ஸுணாதி. தா⁴ரேதீதி பகு³ணங் கத்வா தா⁴ரேதி. உபபரிக்க²தீதி அத்த²தோ ச காரணதோ ச வீமங்ஸதி. நிஜ்ஜா²னங் க²மந்தீதி ஓலோகனங் க²மந்தி, இத⁴ ஸீலங் கதி²தங், இத⁴ ஸமாதீ⁴தி ஏவங் உபட்ட²ஹந்தீதி அத்தோ². ச²ந்தோ³தி கத்துகம்யதா ச²ந்தோ³. உஸ்ஸஹதீதி வாயமதி. துலேதீதி அனிச்சாதி³வஸேன தீரேதி. பத³ஹதீதி மக்³க³பதா⁴னங் பத³ஹதி. காயேன சேவ பரமஸச்சந்தி ஸஹஜாதனாமகாயேன ச நிப்³பா³னங் ஸச்சி²கரோதி, பஞ்ஞாய ச கிலேஸே நிப்³பி³ஜ்ஜி²த்வா ததே³வ விபூ⁴தங் பாகடங் கரொந்தோ பஸ்ஸதி.

    432.Saddhaṃ nivesetīti okappaniyasaddhaṃ niveseti. Upasaṅkamatīti upagacchati. Payirupāsatīti santike nisīdati. Sotanti pasādasotaṃ odahati. Dhammanti desanādhammaṃ suṇāti. Dhāretīti paguṇaṃ katvā dhāreti. Upaparikkhatīti atthato ca kāraṇato ca vīmaṃsati. Nijjhānaṃ khamantīti olokanaṃ khamanti, idha sīlaṃ kathitaṃ, idha samādhīti evaṃ upaṭṭhahantīti attho. Chandoti kattukamyatā chando. Ussahatīti vāyamati. Tuletīti aniccādivasena tīreti. Padahatīti maggapadhānaṃ padahati. Kāyena ceva paramasaccanti sahajātanāmakāyena ca nibbānaṃ sacchikaroti, paññāya ca kilese nibbijjhitvā tadeva vibhūtaṃ pākaṭaṃ karonto passati.

    433. ஸச்சானுபோ³தோ⁴தி மக்³கா³னுபோ³தோ⁴. ஸச்சானுப்பத்தீதி ப²லஸச்சி²கிரியா. தேஸங்யேவாதி ஹெட்டா² வுத்தானங் த்³வாத³ஸன்னங், ஏவங் தீ³க⁴ங் மக்³க³வாத³ங் அனுலோமேதி, தஸ்மா நாயமத்தோ². அயங் பனெத்த² அத்தோ² – தேஸங்யேவாதி தேஸங் மக்³க³ஸம்பயுத்தத⁴ம்மானங். பதா⁴னந்தி மக்³க³பதா⁴னங். தஞ்ஹி ப²லஸச்சி²கிரியஸங்கா²தாய ஸச்சானுப்பத்தியா ப³ஹுகாரங், மக்³கே³ அஸதி ப²லாபா⁴வதோதி. இமினா நயேன ஸப்³ப³பதே³ஸு அத்தோ² வேதி³தப்³போ³. ஸேஸங் ஸப்³ப³த்த² உத்தானமேவாதி.
