Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā |
ચત્તારોનિસ્સયાદિકથાવણ્ણના
Cattāronissayādikathāvaṇṇanā
૧૨૮-૯. ‘‘તાવદેવ છાયા મેતબ્બા’’તિઆદિ ‘‘ભિક્ખૂનં પાદે વન્દાપેત્વા’’તિ વચનતો થેરાથેરભાવજાનનત્થં વુત્તં. ‘‘ચિરેન અગમાસી’’તિ કિર પોરાણપાઠો, ચિરં અકાસીતિ ચત્થિ.
128-9.‘‘Tāvadeva chāyā metabbā’’tiādi ‘‘bhikkhūnaṃ pāde vandāpetvā’’ti vacanato therātherabhāvajānanatthaṃ vuttaṃ. ‘‘Cirena agamāsī’’ti kira porāṇapāṭho, ciraṃ akāsīti catthi.
૧૩૦. અનાપત્તિ સમ્ભોગે સંવાસેતિ ઉક્ખિત્તકેન સદ્ધિં સમ્ભોગસંવાસપચ્ચયા પાચિત્તિયાપત્તિ પઞ્ઞત્તા, તતો અનાપત્તીતિ અત્થો. કથં પઞ્ઞાયતીતિ? સંવાસગ્ગહણે. અલજ્જિના સદ્ધિં સમ્ભોગપચ્ચયા આપજ્જિતબ્બં દુક્કટં પન આપજ્જતિ એવ, ન સંવાસપચ્ચયા. ન હિ અલજ્જિના સદ્ધિં સંવાસો પટિક્ખિત્તો. સંવાસો પનેત્થ સહસેય્યપ્પહોનકે આવાસે સહવાસો, ન ‘‘પારાજિકો હોતિ અસંવાસો’’તિ એત્થ વુત્તસંવાસો. અયં સંવાસો ઉક્ખિત્તકેન સદ્ધિં ન વટ્ટતિ. અલજ્જિના સદ્ધિં એકચ્ચો વટ્ટતિ. ધમ્મસમ્ભોગવિનિમુત્તોવેતરો . ઇદં પન ‘‘ઉક્ખિત્તકો વિબ્ભમી’’તિઆદિસુત્તં ઇમસ્મિં ઉપસમ્પાદેતબ્બાનુપસમ્પાદેતબ્બદીપનસામઞ્ઞતો વુત્તં. કિઞ્ચ ભિય્યો પટિપત્તિક્કમતોવ આપત્તિતો સુદ્ધિ હોતિ, ન વિબ્ભમેન, તસ્મા ઉપસમ્પન્નો ભિક્ખુ અન્તમસો દુબ્ભાસિતમ્પિ આપજ્જિત્વા અપરભાગે વિબ્ભમિત્વા આગતો ઉપસમ્પજ્જતિ, તં આપત્તિં દેસેત્વાવ સુજ્ઝતિ, ન અઞ્ઞથાતિ ઉપસમ્પન્નસ્સ સુદ્ધિક્કમદસ્સનત્થં. અસાધારણાપત્તિયા અદસ્સનપચ્ચયા ઉક્ખિત્તકસ્સ લિઙ્ગપરિવત્તનેન આપત્તિતો વુટ્ઠિતસ્સ પુન ચે પકતિલિઙ્ગમેવુપ્પજ્જતિ, નાનાસંવાસકતાવ, વિબ્ભમિત્વા આગતેપિ યથાવુત્તનયેનેવ ઉપસમ્પાદેત્વા ન વુટ્ઠિતત્તાતિ ચે? ન લિઙ્ગન્તરપાતુભાવા. ન વિબ્ભમેન કમ્માસુજ્ઝનતો. ન કમ્માસુજ્ઝને પુન ઉપસમ્પદાકમ્મવિપત્તિપ્પસઙ્ગતો. ન ચ કમ્મવિપત્તિ, ન ચ કમ્મપટિપ્પસ્સદ્ધિ. વિબ્ભમેન ચ અનુપસમ્પન્નો નાનાસંવાસકભાવેન કમ્મં કોપેતિ ધમ્મિસ્સરેન આહચ્ચ ભાસિતત્તા. તેનેવ ‘‘પસ્સિસ્સસી’’તિ અનાગતવચનં કતં. તાદિસો પન ગહટ્ઠો નિક્ખિત્તવત્તપારિવાસિકો વિય પકતત્તભૂમિયં વિબ્ભમાદિના અનુપસમ્પન્નપકતિયંયેવ તિટ્ઠતીતિ ઇમસ્સ સબ્બસ્સપિ અત્થવિકપ્પસ્સ દસ્સનત્થમિદં વુત્તન્તિ વેદિતબ્બં. પુબ્બે વુત્તપ્પકારો પન પરિવત્તિતલિઙ્ગો હુત્વા પુન પકતિલિઙ્ગે ઠિતઉક્ખિત્તકો પુન પુચ્છિતબ્બો ‘‘પસ્સસી’’તિ. ‘‘આમ પસ્સામી’’તિ વદન્તો ઓસારેતબ્બો. ‘‘દેસેહી’’તિ ન વત્તબ્બો લિઙ્ગપરિવત્તનેન વુટ્ઠિતત્તા. તપ્પટિકમ્મો ઉક્ખિત્તકો પુચ્છિતબ્બો ‘‘પટિકમ્મં કિં તે કત’’ન્તિ, ‘‘આમ કત’’ન્તિ વદન્તો ઓસારેતબ્બો. ‘‘કત્તબ્બં મે પટિકમ્મં ન હોતી’’તિ વદન્તો ન ઓસારેતબ્બોતિ એકે. અસાધારણાપત્તિમ્હિ ઇદં વિધાનં, ન સાધારણાય. તત્થ ઉક્ખિત્તકો લિઙ્ગપરિવત્તનેનેવ પટિપ્પસ્સદ્ધકમ્મોતિ એકે. વિચારેત્વા યુત્તતરં ગહેતબ્બન્તિ આચરિયો. અનુગણ્ઠિપદે પન ‘‘અલજ્જિપરિભોગો સહત્થદાનાદિવસેન પરિચ્છિન્દિતબ્બો, ‘સારણીયધમ્મપૂરકાદયો દસ્સેત્વા અલજ્જિસ્સ સહત્થા દાતું વટ્ટતી’તિ વદન્તાનં વાદો પટિસેધેતબ્બો. કથં? ઉક્ખિત્તકસ્સ સહત્થા દાતું ન વટ્ટતીતિ વિનિચ્છયાનુસારેન. દાપેતું પન વટ્ટતેવાતિ ચ. કિઞ્ચાપિ અલજ્જિપરિભોગવસેન દુક્કટં, અથ ખો અયં અલજ્જી ન હોતિ, તસ્મા સબ્બાકારેન નિરાપત્તિતં સન્ધાય ‘અનાપત્તિ સમ્ભોગે સંવાસે’તિ વુત્તં. કથં પઞ્ઞાયતીતિ? વિઞ્ઞેય્યો અત્થતો ઉચ્છુરસકસટાનં સત્તાહકાલિકયાવજીવિકત્તા ‘વટ્ટતિ વિકાલે ઉચ્છું ખાદિતુ’ન્તિ સઞ્ઞં ઉપ્પાદેત્વા તં ખાદિત્વા તપ્પચ્ચયા પાચિત્તિયં ન પસ્સતિ, વટ્ટતીતિ તથાસઞ્ઞિતાય. યો વા પન આપત્તિં આપન્નભાવં પટિજાનિત્વા ‘ન પટિકરોમી’તિ અભિનિવિસતિ, ઇમે દ્વે –
130.Anāpattisambhoge saṃvāseti ukkhittakena saddhiṃ sambhogasaṃvāsapaccayā pācittiyāpatti paññattā, tato anāpattīti attho. Kathaṃ paññāyatīti? Saṃvāsaggahaṇe. Alajjinā saddhiṃ sambhogapaccayā āpajjitabbaṃ dukkaṭaṃ pana āpajjati eva, na saṃvāsapaccayā. Na hi alajjinā saddhiṃ saṃvāso paṭikkhitto. Saṃvāso panettha sahaseyyappahonake āvāse sahavāso, na ‘‘pārājiko hoti asaṃvāso’’ti ettha vuttasaṃvāso. Ayaṃ saṃvāso ukkhittakena saddhiṃ na vaṭṭati. Alajjinā saddhiṃ ekacco vaṭṭati. Dhammasambhogavinimuttovetaro . Idaṃ pana ‘‘ukkhittako vibbhamī’’tiādisuttaṃ imasmiṃ upasampādetabbānupasampādetabbadīpanasāmaññato vuttaṃ. Kiñca bhiyyo paṭipattikkamatova āpattito suddhi hoti, na vibbhamena, tasmā upasampanno bhikkhu antamaso dubbhāsitampi āpajjitvā aparabhāge vibbhamitvā āgato upasampajjati, taṃ āpattiṃ desetvāva sujjhati, na aññathāti upasampannassa suddhikkamadassanatthaṃ. Asādhāraṇāpattiyā adassanapaccayā ukkhittakassa liṅgaparivattanena āpattito vuṭṭhitassa puna ce pakatiliṅgamevuppajjati, nānāsaṃvāsakatāva, vibbhamitvā āgatepi yathāvuttanayeneva upasampādetvā na vuṭṭhitattāti ce? Na liṅgantarapātubhāvā. Na vibbhamena kammāsujjhanato. Na kammāsujjhane puna upasampadākammavipattippasaṅgato. Na ca kammavipatti, na ca kammapaṭippassaddhi. Vibbhamena ca anupasampanno nānāsaṃvāsakabhāvena kammaṃ kopeti dhammissarena āhacca bhāsitattā. Teneva ‘‘passissasī’’ti anāgatavacanaṃ kataṃ. Tādiso pana gahaṭṭho nikkhittavattapārivāsiko viya pakatattabhūmiyaṃ vibbhamādinā anupasampannapakatiyaṃyeva tiṭṭhatīti imassa sabbassapi atthavikappassa dassanatthamidaṃ vuttanti veditabbaṃ. Pubbe vuttappakāro pana parivattitaliṅgo hutvā puna pakatiliṅge ṭhitaukkhittako puna pucchitabbo ‘‘passasī’’ti. ‘‘Āma passāmī’’ti vadanto osāretabbo. ‘‘Desehī’’ti na vattabbo liṅgaparivattanena vuṭṭhitattā. Tappaṭikammo ukkhittako pucchitabbo ‘‘paṭikammaṃ kiṃ te kata’’nti, ‘‘āma kata’’nti vadanto osāretabbo. ‘‘Kattabbaṃ me paṭikammaṃ na hotī’’ti vadanto na osāretabboti eke. Asādhāraṇāpattimhi idaṃ vidhānaṃ, na sādhāraṇāya. Tattha ukkhittako liṅgaparivattaneneva paṭippassaddhakammoti eke. Vicāretvā yuttataraṃ gahetabbanti ācariyo. Anugaṇṭhipade pana ‘‘alajjiparibhogo sahatthadānādivasena paricchinditabbo, ‘sāraṇīyadhammapūrakādayo dassetvā alajjissa sahatthā dātuṃ vaṭṭatī’ti vadantānaṃ vādo paṭisedhetabbo. Kathaṃ? Ukkhittakassa sahatthā dātuṃ na vaṭṭatīti vinicchayānusārena. Dāpetuṃ pana vaṭṭatevāti ca. Kiñcāpi alajjiparibhogavasena dukkaṭaṃ, atha kho ayaṃ alajjī na hoti, tasmā sabbākārena nirāpattitaṃ sandhāya ‘anāpatti sambhoge saṃvāse’ti vuttaṃ. Kathaṃ paññāyatīti? Viññeyyo atthato ucchurasakasaṭānaṃ sattāhakālikayāvajīvikattā ‘vaṭṭati vikāle ucchuṃ khāditu’nti saññaṃ uppādetvā taṃ khāditvā tappaccayā pācittiyaṃ na passati, vaṭṭatīti tathāsaññitāya. Yo vā pana āpattiṃ āpannabhāvaṃ paṭijānitvā ‘na paṭikaromī’ti abhinivisati, ime dve –
‘સઞ્ચિચ્ચ આપત્તિં આપજ્જતિ, આપત્તિં પરિગૂહતિ;
‘Sañcicca āpattiṃ āpajjati, āpattiṃ parigūhati;
અગતિગમનઞ્ચ ગચ્છતિ, એદિસો વુચ્ચતિ અલજ્જીપુગ્ગલો’તિ. (પરિ॰ ૩૫૯) –
Agatigamanañca gacchati, ediso vuccati alajjīpuggalo’ti. (pari. 359) –
વુત્તલક્ખણે અપતનતો અલજ્જિનો ન હોન્તિ, તસ્મા ‘યો આપત્તિદેસનપટિકમ્માનિ ન કરોતિ, તેન સદ્ધિં સમ્ભોગાદિકરણે અનાપત્તી’તિ વિસેસેત્વા વુત્તવચનેન, ઇતરેનપિ સદ્ધિં કિઞ્ચાપિ રૂપિયસંવોહારો ન હોતિ, અથ ખો કયવિક્કયેન આપત્તિ હોતિયેવાતિ નયો દિન્નો હોતિ, પઞ્ચહિ સદ્ધિં સબ્બથાપિ અનાપત્તીતિ નયો ચ. એવં સાપત્તિટ્ઠાનેસુ વિસેસેત્વા ચ વચનતો ઇધ તથા અવુત્તત્તા તેન સહ અલજ્જિપરિભોગો નત્થિ. ભજાપિયમાનો પન અલજ્જિપક્ખં ભજતીતિ ઇમિનાપિ ઉપાયેન સબ્બત્થ તં તં સંસન્દિત્વા અત્થો પરિયેસિતબ્બોતિ અપરે. આચરિયા પન એવં ન વદન્તી’’તિ વુત્તં. ‘‘સચાહં ન પસ્સિસ્સામીતિ વદતિ, ન પબ્બાજેતબ્બો’’તિ વુત્તત્તા પુબ્બે આપન્નાપત્તિયો ઉપ્પબ્બજિતસ્સાપિ ન પટિપ્પસ્સમ્ભન્તીતિ સિદ્ધં, તેનેવ આચરિયા આપત્તિં દેસાપેત્વાવ સિક્ખાપચ્ચક્ખાનં કારાપેન્તીતિ ચ અનાપત્તિ સમ્ભોગે સંવાસેતિ ઇદં પુબ્બે આપન્નં સન્તિં એવ આપત્તિં ન પસ્સતીતિ આસઙ્કિતબ્બો. સા પટિપ્પસ્સદ્ધાતિ ઞાપનત્થં વુત્તન્તિ ચ એકે. ‘‘પસ્સિસ્સસી’’તિ ગહટ્ઠત્તા દેસેતું ન વટ્ટતીતિ અનાગતવસેન વુત્તં. ‘‘ઉપસમ્પાદેત્વા પસ્સિસ્સસી’’તિ પરિવાસાદિના કત્તબ્બસ્સ અત્થિભાવેન ‘‘પસ્સસી’’તિ અવત્વા અનાગતવસેન વુત્તં, ઓસારેત્વાતિ અબ્ભાનવસેન. તત્થ પુન કાતબ્બસ્સ અભાવા ‘‘પસ્સસી’’તિ વુત્તં. ઇદં સબ્બં સબ્બત્થ પટિજાનનં સન્ધાય વુત્તં. એકત્રાપિ પુન ન પટિજાનાતિ, એતેન સહ તસ્સા આપત્તિયા અનુરૂપેન સંવાસો ન કાતબ્બો, અલજ્જિભાવેનાતિ વુત્તં હોતિ. દિટ્ઠિયાતિઆદીસુ ઓસારણં નામ સમાનકમ્માદિના કરણન્તિ અત્થો. અનાપત્તિ સમ્ભોગેતિ ઉક્ખિત્તકેન સમ્ભોગે અનાપત્તિ. કસ્મા? ઉક્ખિત્તકકમ્મસ્સ ગહટ્ઠભાવેન પટિપ્પસ્સદ્ધત્તા, તેનેવ ‘‘અલબ્ભમાનાય સામગ્ગિયા’’તિ વુત્તં. ઇદાનિ ભિક્ખુભાવે કત્તબ્બતોતિ કેચિ. દ્વીસુપિ વારેસુ કમ્મપટિપ્પસ્સદ્ધિવિધાનં તેયેવ જાનન્તિ, તસ્મા સબ્બવારેસુ યુત્તમયુત્તઞ્ચ સુટ્ઠુ સલ્લક્ખેત્વા કથેતબ્બં.
Vuttalakkhaṇe apatanato alajjino na honti, tasmā ‘yo āpattidesanapaṭikammāni na karoti, tena saddhiṃ sambhogādikaraṇe anāpattī’ti visesetvā vuttavacanena, itarenapi saddhiṃ kiñcāpi rūpiyasaṃvohāro na hoti, atha kho kayavikkayena āpatti hotiyevāti nayo dinno hoti, pañcahi saddhiṃ sabbathāpi anāpattīti nayo ca. Evaṃ sāpattiṭṭhānesu visesetvā ca vacanato idha tathā avuttattā tena saha alajjiparibhogo natthi. Bhajāpiyamāno pana alajjipakkhaṃ bhajatīti imināpi upāyena sabbattha taṃ taṃ saṃsanditvā attho pariyesitabboti apare. Ācariyā pana evaṃ na vadantī’’ti vuttaṃ. ‘‘Sacāhaṃ na passissāmīti vadati, na pabbājetabbo’’ti vuttattā pubbe āpannāpattiyo uppabbajitassāpi na paṭippassambhantīti siddhaṃ, teneva ācariyā āpattiṃ desāpetvāva sikkhāpaccakkhānaṃ kārāpentīti ca anāpatti sambhoge saṃvāseti idaṃ pubbe āpannaṃ santiṃ eva āpattiṃ na passatīti āsaṅkitabbo. Sā paṭippassaddhāti ñāpanatthaṃ vuttanti ca eke. ‘‘Passissasī’’ti gahaṭṭhattā desetuṃ na vaṭṭatīti anāgatavasena vuttaṃ. ‘‘Upasampādetvā passissasī’’ti parivāsādinā kattabbassa atthibhāvena ‘‘passasī’’ti avatvā anāgatavasena vuttaṃ, osāretvāti abbhānavasena. Tattha puna kātabbassa abhāvā ‘‘passasī’’ti vuttaṃ. Idaṃ sabbaṃ sabbattha paṭijānanaṃ sandhāya vuttaṃ. Ekatrāpi puna na paṭijānāti, etena saha tassā āpattiyā anurūpena saṃvāso na kātabbo, alajjibhāvenāti vuttaṃ hoti. Diṭṭhiyātiādīsu osāraṇaṃ nāma samānakammādinā karaṇanti attho. Anāpatti sambhogeti ukkhittakena sambhoge anāpatti. Kasmā? Ukkhittakakammassa gahaṭṭhabhāvena paṭippassaddhattā, teneva ‘‘alabbhamānāya sāmaggiyā’’ti vuttaṃ. Idāni bhikkhubhāve kattabbatoti keci. Dvīsupi vāresu kammapaṭippassaddhividhānaṃ teyeva jānanti, tasmā sabbavāresu yuttamayuttañca suṭṭhu sallakkhetvā kathetabbaṃ.
યો ખન્ધકં પબ્બજ્જનામધેય્યં,
Yo khandhakaṃ pabbajjanāmadheyyaṃ,
નાનાનયં સાસનમૂલભૂતં;
Nānānayaṃ sāsanamūlabhūtaṃ;
ઞત્વા પકાસેતિ પરસ્સ સમ્મા,
Ñatvā pakāseti parassa sammā,
તસ્સાધિપચ્ચં મુનિસાસનસ્મિન્તિ.
Tassādhipaccaṃ munisāsanasminti.
મહાખન્ધકવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Mahākhandhakavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi
૬૪. ચત્તારો નિસ્સયા • 64. Cattāro nissayā
૬૫. ચત્તારિ અકરણીયાનિ • 65. Cattāri akaraṇīyāni
૬૬. આપત્તિયા અદસ્સને ઉક્ખિત્તકવત્થૂનિ • 66. Āpattiyā adassane ukkhittakavatthūni
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā / ચત્તારોનિસ્સયાદિકથા • Cattāronissayādikathā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ચત્તારોનિસ્સયાદિકથાવણ્ણના • Cattāronissayādikathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ચત્તારોનિસ્સયાદિકથાવણ્ણના • Cattāronissayādikathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૬૪. ચત્તારોનિસ્સયાદિકથા • 64. Cattāronissayādikathā