Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિનયવિનિચ્છય-ઉત્તરવિનિચ્છય • Vinayavinicchaya-uttaravinicchaya

    ચતુબ્બિધકમ્મકથા

    Catubbidhakammakathā

    ૨૯૮૩.

    2983.

    ચત્તારિમાનિ કમ્માનિ, અપલોકનસઞ્ઞિતં;

    Cattārimāni kammāni, apalokanasaññitaṃ;

    ઞત્તિ ઞત્તિદુતિયઞ્ચ, કમ્મં ઞત્તિચતુત્થકં.

    Ñatti ñattidutiyañca, kammaṃ ñatticatutthakaṃ.

    ૨૯૮૪.

    2984.

    અપલોકનકમ્મં તુ, પઞ્ચ ઠાનાનિ ગચ્છતિ;

    Apalokanakammaṃ tu, pañca ṭhānāni gacchati;

    ઞત્તિકમ્મં નવટ્ઠાનં, દુતિયં સત્ત ગચ્છતિ.

    Ñattikammaṃ navaṭṭhānaṃ, dutiyaṃ satta gacchati.

    ૨૯૮૫.

    2985.

    તથા ઞત્તિચતુત્થમ્પિ, સત્ત ઠાનાનિ ગચ્છતિ;

    Tathā ñatticatutthampi, satta ṭhānāni gacchati;

    નિસ્સારણઞ્ચ ઓસારો, ભણ્ડુકં બ્રહ્મદણ્ડકો.

    Nissāraṇañca osāro, bhaṇḍukaṃ brahmadaṇḍako.

    ૨૯૮૬.

    2986.

    અપલોકનકમ્મઞ્હિ, કમ્મલક્ખણપઞ્ચમં;

    Apalokanakammañhi, kammalakkhaṇapañcamaṃ;

    નિસ્સારણઞ્ચ ઓસારં, સમણુદ્દેસતો વદે.

    Nissāraṇañca osāraṃ, samaṇuddesato vade.

    ૨૯૮૭.

    2987.

    ભણ્ડુકં પબ્બજન્તેન, છન્નેન બ્રહ્મદણ્ડકં;

    Bhaṇḍukaṃ pabbajantena, channena brahmadaṇḍakaṃ;

    અઞ્ઞસ્સપિ ચ કાતબ્બો, તથારૂપસ્સ ભિક્ખુનો.

    Aññassapi ca kātabbo, tathārūpassa bhikkhuno.

    ૨૯૮૮.

    2988.

    સબ્બો સન્નિપતિત્વાન, આપુચ્છિત્વાન સબ્બસો;

    Sabbo sannipatitvāna, āpucchitvāna sabbaso;

    ચીવરાદિપરિક્ખારં, સઙ્ઘો યં દેતિ તસ્સ હિ.

    Cīvarādiparikkhāraṃ, saṅgho yaṃ deti tassa hi.

    ૨૯૮૯.

    2989.

    તિક્ખત્તું અપલોકેત્વા, ભિક્ખૂનં રુચિયા પન;

    Tikkhattuṃ apaloketvā, bhikkhūnaṃ ruciyā pana;

    એવં સઙ્ઘસ્સ દાનં તુ, હોતિ તં કમ્મલક્ખણં.

    Evaṃ saṅghassa dānaṃ tu, hoti taṃ kammalakkhaṇaṃ.

    ૨૯૯૦.

    2990.

    નિસ્સારણમથોસારો , ઉપોસથપવારણા;

    Nissāraṇamathosāro , uposathapavāraṇā;

    સમ્મુતિ ચેવ દાનઞ્ચ, પટિગ્ગાહો ચ સત્તમો.

    Sammuti ceva dānañca, paṭiggāho ca sattamo.

    ૨૯૯૧.

    2991.

    પચ્ચુક્કડ્ઢનતા ચેવ, અટ્ઠમી પરિકિત્તિતા;

    Paccukkaḍḍhanatā ceva, aṭṭhamī parikittitā;

    કમ્મસ્સ લક્ખણઞ્ચાતિ, નવ ઠાનાનિ ઞત્તિયા.

    Kammassa lakkhaṇañcāti, nava ṭhānāni ñattiyā.

    ૨૯૯૨.

    2992.

    વિનિચ્છયે અસમ્પત્તે, થેરસ્સાવિનયઞ્ઞુનો;

    Vinicchaye asampatte, therassāvinayaññuno;

    તસ્સ નિસ્સારણા વુત્તા, યા સા નિસ્સારણાતિ હિ.

    Tassa nissāraṇā vuttā, yā sā nissāraṇāti hi.

    ૨૯૯૩.

    2993.

    ઉપસમ્પદાપેક્ખસ્સ, આગચ્છોસારણાતિ સા;

    Upasampadāpekkhassa, āgacchosāraṇāti sā;

    ઉપોસથવસેનાપિ, પવારણવસેનપિ.

    Uposathavasenāpi, pavāraṇavasenapi.

    ૨૯૯૪.

    2994.

    ઞત્તિયા ઠપિતત્તા હિ, ઞત્તિકમ્માનિમે દુવે;

    Ñattiyā ṭhapitattā hi, ñattikammānime duve;

    ‘‘ઉપસમ્પદાપેક્ખઞ્હિ, અનુસાસેય્યહ’’ન્તિ ચ.

    ‘‘Upasampadāpekkhañhi, anusāseyyaha’’nti ca.

    ૨૯૯૫.

    2995.

    ‘‘ઇત્થન્નામમહં ભિક્ખું, પુચ્છેય્યં વિનય’’ન્તિ ચ;

    ‘‘Itthannāmamahaṃ bhikkhuṃ, puccheyyaṃ vinaya’’nti ca;

    એવમાદિપવત્તા હિ, એદિસા ઞત્તિ સમ્મુતિ.

    Evamādipavattā hi, edisā ñatti sammuti.

    ૨૯૯૬.

    2996.

    નિસ્સટ્ઠચીવરાદીનં, દાનં ‘‘દાન’’ન્તિ વુચ્ચતિ;

    Nissaṭṭhacīvarādīnaṃ, dānaṃ ‘‘dāna’’nti vuccati;

    આપત્તીનં પટિગ્ગાહો, ‘‘પટિગ્ગાહો’’તિ વુચ્ચતિ.

    Āpattīnaṃ paṭiggāho, ‘‘paṭiggāho’’ti vuccati.

    ૨૯૯૭.

    2997.

    પચ્ચુક્કડ્ઢનતા નામ, પવારુક્કડ્ઢના મતા;

    Paccukkaḍḍhanatā nāma, pavārukkaḍḍhanā matā;

    ‘‘ઇમં ઉપોસથં કત્વા, કાલે પવારયામિ’’તિ.

    ‘‘Imaṃ uposathaṃ katvā, kāle pavārayāmi’’ti.

    ૨૯૯૮.

    2998.

    તિણવત્થારકે સબ્બ-પઠમા ઞત્તિ ચેતરા;

    Tiṇavatthārake sabba-paṭhamā ñatti cetarā;

    કમ્મલક્ખણમેતન્તિ, નવ ઠાનાનિ ઞત્તિયા.

    Kammalakkhaṇametanti, nava ṭhānāni ñattiyā.

    ૨૯૯૯.

    2999.

    ઞત્તિદુતિયકમ્મમ્પિ, સત્ત ઠાનાનિ ગચ્છતિ;

    Ñattidutiyakammampi, satta ṭhānāni gacchati;

    નિસ્સારણમથોસારં, સમ્મુતિં દાનમેવ ચ.

    Nissāraṇamathosāraṃ, sammutiṃ dānameva ca.

    ૩૦૦૦.

    3000.

    ઉદ્ધારં દેસનં કમ્મ-લક્ખણં પન સત્તમં;

    Uddhāraṃ desanaṃ kamma-lakkhaṇaṃ pana sattamaṃ;

    પત્તનિક્કુજ્જનાદી તુ, નિસ્સારોસારણા મતા.

    Pattanikkujjanādī tu, nissārosāraṇā matā.

    ૩૦૦૧.

    3001.

    સમ્મુતિ નામ સીમાદિ, સા પઞ્ચદસધા મતા;

    Sammuti nāma sīmādi, sā pañcadasadhā matā;

    દાનં કથિનવત્થસ્સ, દાનં મતકવાસસો.

    Dānaṃ kathinavatthassa, dānaṃ matakavāsaso.

    ૩૦૦૨.

    3002.

    કથિનસ્સન્તરુબ્ભારો, ‘‘ઉબ્ભારો’’તિ પવુચ્ચતિ;

    Kathinassantarubbhāro, ‘‘ubbhāro’’ti pavuccati;

    દેસના કુટિવત્થુસ્સ, વિહારસ્સ ચ વત્થુનો.

    Desanā kuṭivatthussa, vihārassa ca vatthuno.

    ૩૦૦૩.

    3003.

    તિણવત્થારકમ્મે ચ, મોહારોપનતાદિસુ;

    Tiṇavatthārakamme ca, mohāropanatādisu;

    કમ્મવાચાવસેનેત્થ, કમ્મલક્ખણતા મતા.

    Kammavācāvasenettha, kammalakkhaṇatā matā.

    ૩૦૦૪.

    3004.

    ઇતિ ઞત્તિદુતિયસ્સ, ઇમે સત્ત પકાસિતા;

    Iti ñattidutiyassa, ime satta pakāsitā;

    તથા ઞત્તિચતુત્થમ્પિ, સત્ત ઠાનાનિ ગચ્છતિ.

    Tathā ñatticatutthampi, satta ṭhānāni gacchati.

    ૩૦૦૫.

    3005.

    નિસ્સારણમથોસારં, સમ્મુતિં દાનનિગ્ગહં;

    Nissāraṇamathosāraṃ, sammutiṃ dānaniggahaṃ;

    સમનુભાસનઞ્ચેવ, સત્તમં કમ્મલક્ખણં.

    Samanubhāsanañceva, sattamaṃ kammalakkhaṇaṃ.

    ૩૦૦૬.

    3006.

    સત્તન્નં તજ્જનાદીનં, કમ્માનં કરણં પન;

    Sattannaṃ tajjanādīnaṃ, kammānaṃ karaṇaṃ pana;

    નિસ્સારણાથ પસ્સદ્ધિ, તેસં ઓસારણા મતા.

    Nissāraṇātha passaddhi, tesaṃ osāraṇā matā.

    ૩૦૦૭.

    3007.

    ઓવાદો ભિક્ખુનીનં તુ, સમ્મુતીતિ પકાસિતા;

    Ovādo bhikkhunīnaṃ tu, sammutīti pakāsitā;

    માનત્તપરિવાસાનં, દાનં ‘‘દાન’’ન્તિ વુચ્ચતિ.

    Mānattaparivāsānaṃ, dānaṃ ‘‘dāna’’nti vuccati.

    ૩૦૦૮.

    3008.

    પુન મૂલાપટિક્કસ્સો, ‘‘નિગ્ગહો’’તિ પવુચ્ચતિ;

    Puna mūlāpaṭikkasso, ‘‘niggaho’’ti pavuccati;

    ઉક્ખિત્તસ્સાનુવત્તિકા, અટ્ઠ યાવતતીયકા.

    Ukkhittassānuvattikā, aṭṭha yāvatatīyakā.

    ૩૦૦૯.

    3009.

    અરિટ્ઠો ચણ્ડકાળી ચ, એકાદસ ભવન્તિમે;

    Ariṭṭho caṇḍakāḷī ca, ekādasa bhavantime;

    ઇમેસં તુ વસા ઞેય્યા, દસેકા સમનુભાસના.

    Imesaṃ tu vasā ñeyyā, dasekā samanubhāsanā.

    ૩૦૧૦.

    3010.

    ઉપસમ્પદકમ્મઞ્ચ, કમ્મમબ્ભાનસઞ્ઞિતં;

    Upasampadakammañca, kammamabbhānasaññitaṃ;

    ઇદં ઞત્તિચતુત્થે તુ, સત્તમં કમ્મલક્ખણં.

    Idaṃ ñatticatutthe tu, sattamaṃ kammalakkhaṇaṃ.

    ૩૦૧૧.

    3011.

    અપલોકનકમ્મઞ્ચા-પલોકેત્વાવ કારયે;

    Apalokanakammañcā-paloketvāva kāraye;

    ઞત્તિયા દુતિયેનાપિ, ચતુત્થેન ન કારયે.

    Ñattiyā dutiyenāpi, catutthena na kāraye.

    ૩૦૧૨.

    3012.

    ઞત્તિદુતિયકમ્માનિ, લહુકાનત્થિ કાનિચિ;

    Ñattidutiyakammāni, lahukānatthi kānici;

    કાતબ્બાનપલોકેત્વા, સબ્બા સમ્મુતિયો સિયું.

    Kātabbānapaloketvā, sabbā sammutiyo siyuṃ.

    ૩૦૧૩.

    3013.

    સેસાનિ અપલોકેત્વા, કાતું પન ન વટ્ટતિ;

    Sesāni apaloketvā, kātuṃ pana na vaṭṭati;

    યથાવુત્તનયેનેવ, તેન તેનેવ કારયે.

    Yathāvuttanayeneva, tena teneva kāraye.

    ચતુબ્બિધકમ્મકથા.

    Catubbidhakammakathā.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact