Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā)

    ૯. ચતુચક્કસુત્તવણ્ણના

    9. Catucakkasuttavaṇṇanā

    ૨૯. ઇરિયા વુચ્ચતિ કાયેન કત્તબ્બકિરિયા, તસ્સા પવત્તિટ્ઠાનભાવતો ઇરિયાપથો, ગમનાદિ. તં અપરાપરપ્પવત્તિયા ચક્કં. તેનાહ ‘‘ચતુચક્કન્તિ ચતુઇરિયાપથ’’ન્તિ. નવદ્વારન્તિ કરજકાયો અધિપ્પેતો. સો ચ કેસાદિઅસુચિપરિપૂરોતિ આહ ‘‘પુણ્ણન્તિ અસુચિપૂર’’ન્તિ. તણ્હાય સંયુત્તન્તિ તણ્હાસહિતં. તેન ન કેવલં સભાવતો એવ, અથ ખો નિસ્સિતધમ્મો ચ અસુચિં દસ્સેતિ. માતુકુચ્છિસઙ્ખાતે અસુચિપઙ્કે જાતત્તા પઙ્કજાતં, કેસાદિઅસુચિપઙ્કજાતત્તા ચ પઙ્કજાતં. યાત્રાતિ અપગમો. તેન સભાવતો નિસ્સિતધમ્મતો ચ અસુચિસભાવતો કાયતો કથં અપગમો સિયાતિ પુચ્છતિ. તેનાહ ‘‘એતસ્સા’’તિઆદિ.

    29. Iriyā vuccati kāyena kattabbakiriyā, tassā pavattiṭṭhānabhāvato iriyāpatho, gamanādi. Taṃ aparāparappavattiyā cakkaṃ. Tenāha ‘‘catucakkanti catuiriyāpatha’’nti. Navadvāranti karajakāyo adhippeto. So ca kesādiasuciparipūroti āha ‘‘puṇṇanti asucipūra’’nti. Taṇhāya saṃyuttanti taṇhāsahitaṃ. Tena na kevalaṃ sabhāvato eva, atha kho nissitadhammo ca asuciṃ dasseti. Mātukucchisaṅkhāte asucipaṅke jātattā paṅkajātaṃ, kesādiasucipaṅkajātattā ca paṅkajātaṃ. Yātrāti apagamo. Tena sabhāvato nissitadhammato ca asucisabhāvato kāyato kathaṃ apagamo siyāti pucchati. Tenāha ‘‘etassā’’tiādi.

    નહનટ્ઠેન બન્ધનટ્ઠેન નદ્ધીતિ ઉપનાહો ઇધાધિપ્પેતોતિ આહ ‘‘નદ્ધિન્તિ ઉપનાહ’’ન્તિ. સો પન ઇતો પુબ્બકાલે કોધોતિ આહ ‘‘પુબ્બકાલે’’તિઆદિ . પાળિનિદ્દિટ્ઠેતિ ઉપનાહઇચ્ચાદિકે ઇધ પાળિયં નિદ્દિટ્ઠે કિલેસે ઠપેત્વા અવસેસા દિટ્ઠિવિચિકિચ્છાદયો સત્ત કિલેસા દુમ્મોચયતાય વરત્તા વિયાતિ વરત્તાતિ વેદિતબ્બા. આરમ્મણગ્ગહણસભાવતો એકો એવેસ ધમ્મો, પવત્તિ-આકારભેદેન પન ઇચ્છનટ્ઠેન પત્થનટ્ઠેન ઇચ્છા, લુબ્ભનટ્ઠેન ગિજ્ઝનટ્ઠેન લોભોતિ વુત્તો. પઠમુપ્પત્તિકાતિ એકસ્મિં આરમ્મણે, વારે વા પઠમં ઉપ્પન્ના. અપરાપરુપ્પત્તિકોતિ પુનપ્પુનં ઉપ્પજ્જમાનકો. અલદ્ધપત્થના અપ્પટિલદ્ધવત્થુમ્હિ આસત્તિ લોભો. ઉપ્પાટેત્વાતિ સસન્તાનતો ઉદ્ધરિત્વા.

    Nahanaṭṭhena bandhanaṭṭhena naddhīti upanāho idhādhippetoti āha ‘‘naddhinti upanāha’’nti. So pana ito pubbakāle kodhoti āha ‘‘pubbakāle’’tiādi . Pāḷiniddiṭṭheti upanāhaiccādike idha pāḷiyaṃ niddiṭṭhe kilese ṭhapetvā avasesā diṭṭhivicikicchādayo satta kilesā dummocayatāya varattā viyāti varattāti veditabbā. Ārammaṇaggahaṇasabhāvato eko evesa dhammo, pavatti-ākārabhedena pana icchanaṭṭhena patthanaṭṭhena icchā, lubbhanaṭṭhena gijjhanaṭṭhena lobhoti vutto. Paṭhamuppattikāti ekasmiṃ ārammaṇe, vāre vā paṭhamaṃ uppannā. Aparāparuppattikoti punappunaṃ uppajjamānako. Aladdhapatthanā appaṭiladdhavatthumhi āsatti lobho. Uppāṭetvāti sasantānato uddharitvā.

    ચતુચક્કસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Catucakkasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૯. ચતુચક્કસુત્તં • 9. Catucakkasuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૯. ચતુચક્કસુત્તવણ્ણના • 9. Catucakkasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact