Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    10. த³ஸகனிபாதோ

    10. Dasakanipāto

    439. சதுத்³வாரஜாதகங் (1)

    439. Catudvārajātakaṃ (1)

    1.

    1.

    சதுத்³வாரமித³ங் நக³ரங், ஆயஸங் த³ள்ஹபாகாரங்;

    Catudvāramidaṃ nagaraṃ, āyasaṃ daḷhapākāraṃ;

    ஓருத்³த⁴படிருத்³தொ⁴ஸ்மி, கிங் பாபங் பகதங் மயா.

    Oruddhapaṭiruddhosmi, kiṃ pāpaṃ pakataṃ mayā.

    2.

    2.

    ஸப்³பே³ அபிஹிதா த்³வாரா, ஓருத்³தொ⁴ஸ்மி யதா² தி³ஜோ;

    Sabbe apihitā dvārā, oruddhosmi yathā dijo;

    கிமாதி⁴கரணங் யக்க², சக்காபி⁴னிஹதோ அஹங்.

    Kimādhikaraṇaṃ yakkha, cakkābhinihato ahaṃ.

    3.

    3.

    லத்³தா⁴ ஸதஸஹஸ்ஸானி, அதிரேகானி வீஸதி;

    Laddhā satasahassāni, atirekāni vīsati;

    அனுகம்பகானங் ஞாதீனங், வசனங் ஸம்ம நாகரி.

    Anukampakānaṃ ñātīnaṃ, vacanaṃ samma nākari.

    4.

    4.

    லங்கி⁴ங் ஸமுத்³த³ங் பக்க²ந்தி³, ஸாக³ரங் அப்பஸித்³தி⁴கங்;

    Laṅghiṃ samuddaṃ pakkhandi, sāgaraṃ appasiddhikaṃ;

    சதுப்³பி⁴ அட்ட²ஜ்ஜ²க³மா, அட்டா²ஹிபி ச ஸோளஸ.

    Catubbhi aṭṭhajjhagamā, aṭṭhāhipi ca soḷasa.

    5.

    5.

    ஸோளஸாஹி ச பா³த்திங்ஸ, அத்ரிச்ச²ங் சக்கமாஸதோ³;

    Soḷasāhi ca bāttiṃsa, atricchaṃ cakkamāsado;

    இச்சா²ஹதஸ்ஸ போஸஸ்ஸ, சக்கங் ப⁴மதி மத்த²கே.

    Icchāhatassa posassa, cakkaṃ bhamati matthake.

    6.

    6.

    உபரிவிஸாலா து³ப்பூரா, இச்சா² விஸடகா³மினீ 1;

    Uparivisālā duppūrā, icchā visaṭagāminī 2;

    யே ச தங் அனுகி³ஜ்ஜ²ந்தி, தே ஹொந்தி சக்கதா⁴ரினோ.

    Ye ca taṃ anugijjhanti, te honti cakkadhārino.

    7.

    7.

    ப³ஹுப⁴ண்ட³ங் 3 அவஹாய, மக்³க³ங் அப்படிவெக்கி²ய;

    Bahubhaṇḍaṃ 4 avahāya, maggaṃ appaṭivekkhiya;

    யேஸஞ்சேதங் அஸங்கா²தங், தே ஹொந்தி சக்கதா⁴ரினோ.

    Yesañcetaṃ asaṅkhātaṃ, te honti cakkadhārino.

    8.

    8.

    கம்மங் ஸமெக்கே² விபுலஞ்ச போ⁴க³ங், இச்ச²ங் ந ஸேவெய்ய அனத்த²ஸங்ஹிதங்;

    Kammaṃ samekkhe vipulañca bhogaṃ, icchaṃ na seveyya anatthasaṃhitaṃ;

    கரெய்ய வாக்யங் அனுகம்பகானங், தங் தாதி³ஸங் நாதிவத்தெய்ய சக்கங்.

    Kareyya vākyaṃ anukampakānaṃ, taṃ tādisaṃ nātivatteyya cakkaṃ.

    9.

    9.

    கீவசிரங் நு மே யக்க², சக்கங் ஸிரஸி ட²ஸ்ஸதி;

    Kīvaciraṃ nu me yakkha, cakkaṃ sirasi ṭhassati;

    கதி வஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி, தங் மே அக்கா²ஹி புச்சி²தோ.

    Kati vassasahassāni, taṃ me akkhāhi pucchito.

    10.

    10.

    அதிஸரோ பச்சஸரோ 5, மித்தவிந்த³ ஸுணோஹி மே;

    Atisaro paccasaro 6, mittavinda suṇohi me;

    சக்கங் தே ஸிரஸி 7 மாவித்³த⁴ங், ந தங் ஜீவங் பமொக்க²ஸீதி.

    Cakkaṃ te sirasi 8 māviddhaṃ, na taṃ jīvaṃ pamokkhasīti.

    சதுத்³வாரஜாதகங் பட²மங்.

    Catudvārajātakaṃ paṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. விஸடகா³மினிங் (பீ॰ க॰)
    2. visaṭagāminiṃ (pī. ka.)
    3. ப³ஹுங் ப⁴ண்ட³ங் (ஸீ॰ பீ॰)
    4. bahuṃ bhaṇḍaṃ (sī. pī.)
    5. அச்சஸரோ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    6. accasaro (sī. syā. pī.)
    7. ஸிரஸ்மி (ஸ்யா॰)
    8. sirasmi (syā.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [439] 1. சதுத்³வாரஜாதகவண்ணனா • [439] 1. Catudvārajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact