Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā

    નમો તસ્સ ભગવતો અરહતો સમ્માસમ્બુદ્ધસ્સ

    Namo tassa bhagavato arahato sammāsambuddhassa

    ખુદ્દકનિકાયે

    Khuddakanikāye

    જાતક-અટ્ઠકથા

    Jātaka-aṭṭhakathā

    ચતુત્થો ભાગો

    Catuttho bhāgo

    ૧૦. દસકનિપાતો

    10. Dasakanipāto

    [૪૩૯] ૧. ચતુદ્વારજાતકવણ્ણના

    [439] 1. Catudvārajātakavaṇṇanā

    ચતુદ્વારમિદં નગરન્તિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો એકં દુબ્બચભિક્ખું આરબ્ભ કથેસિ. પચ્ચુપ્પન્નવત્થુ નવકનિપાતસ્સ પઠમજાતકે વિત્થારિતમેવ. ઇધ પન સત્થા તં ભિક્ખું ‘‘સચ્ચં કિર ત્વં ભિક્ખુ દુબ્બચો’’તિ પુચ્છિત્વા ‘‘સચ્ચં, ભન્તે’’તિ વુત્તે ‘‘પુબ્બેપિ ત્વં ભિક્ખુ દુબ્બચતાય પણ્ડિતાનં વચનં અકત્વા ખુરચક્કં આપાદેસી’’તિ વત્વા અતીતં આહરિ.

    Catudvāramidaṃnagaranti idaṃ satthā jetavane viharanto ekaṃ dubbacabhikkhuṃ ārabbha kathesi. Paccuppannavatthu navakanipātassa paṭhamajātake vitthāritameva. Idha pana satthā taṃ bhikkhuṃ ‘‘saccaṃ kira tvaṃ bhikkhu dubbaco’’ti pucchitvā ‘‘saccaṃ, bhante’’ti vutte ‘‘pubbepi tvaṃ bhikkhu dubbacatāya paṇḍitānaṃ vacanaṃ akatvā khuracakkaṃ āpādesī’’ti vatvā atītaṃ āhari.

    અતીતે કસ્સપદસબલસ્સ કાલે બારાણસિયં અસીતિકોટિવિભવસ્સ સેટ્ઠિનો એકો પુત્તો મિત્તવિન્દકો નામ અહોસિ. તસ્સ માતાપિતરો સોતાપન્ના અહેસું, સો પન દુસ્સીલો અસ્સદ્ધો. અથ નં અપરભાગે પિતરિ કાલકતે માતા કુટુમ્બં વિચારેન્તી આહ – ‘‘તાત, તયા દુલ્લભં મનુસ્સત્તં લદ્ધં, દાનં દેહિ, સીલં રક્ખાહિ, ઉપોસથકમ્મં કરોહિ, ધમ્મં સુણાહી’’તિ. અમ્મ, ન મય્હં દાનાદીહિ અત્થો, મા મં કિઞ્ચિ અવચુત્થ, અહં યથાકમ્મં ગમિસ્સામીતિ. એવં વદન્તમ્પિ નં એકદિવસં પુણ્ણમુપોસથદિવસે માતા આહ – ‘‘તાત, અજ્જ અભિલક્ખિતો મહાઉપોસથદિવસો, અજ્જ ઉપોસથં સમાદિયિત્વા વિહારં ગન્ત્વા સબ્બરત્તિં ધમ્મં સુત્વા એહિ, અહં તે સહસ્સં દસ્સામી’’તિ. સો ‘‘સાધૂ’’તિ ધનલોભેન ઉપોસથં સમાદિયિત્વા ભુત્તપાતરાસો વિહારં ગન્ત્વા દિવસં વીતિનામેત્વા રત્તિં યથા એકમ્પિ ધમ્મપદં કણ્ણં ન પહરતિ, તથા એકસ્મિં પદેસે નિપજ્જિત્વા નિદ્દં ઓક્કમિત્વા પુનદિવસે પાતોવ મુખં ધોવિત્વા ગેહં ગન્ત્વા નિસીદિ.

    Atīte kassapadasabalassa kāle bārāṇasiyaṃ asītikoṭivibhavassa seṭṭhino eko putto mittavindako nāma ahosi. Tassa mātāpitaro sotāpannā ahesuṃ, so pana dussīlo assaddho. Atha naṃ aparabhāge pitari kālakate mātā kuṭumbaṃ vicārentī āha – ‘‘tāta, tayā dullabhaṃ manussattaṃ laddhaṃ, dānaṃ dehi, sīlaṃ rakkhāhi, uposathakammaṃ karohi, dhammaṃ suṇāhī’’ti. Amma, na mayhaṃ dānādīhi attho, mā maṃ kiñci avacuttha, ahaṃ yathākammaṃ gamissāmīti. Evaṃ vadantampi naṃ ekadivasaṃ puṇṇamuposathadivase mātā āha – ‘‘tāta, ajja abhilakkhito mahāuposathadivaso, ajja uposathaṃ samādiyitvā vihāraṃ gantvā sabbarattiṃ dhammaṃ sutvā ehi, ahaṃ te sahassaṃ dassāmī’’ti. So ‘‘sādhū’’ti dhanalobhena uposathaṃ samādiyitvā bhuttapātarāso vihāraṃ gantvā divasaṃ vītināmetvā rattiṃ yathā ekampi dhammapadaṃ kaṇṇaṃ na paharati, tathā ekasmiṃ padese nipajjitvā niddaṃ okkamitvā punadivase pātova mukhaṃ dhovitvā gehaṃ gantvā nisīdi.

    માતા પનસ્સ ‘‘અજ્જ મે પુત્તો ધમ્મં સુત્વા પાતોવ ધમ્મકથિકત્થેરં આદાય આગમિસ્સતી’’તિ યાગું ખાદનીયં ભોજનીયં પટિયાદેત્વા આસનં પઞ્ઞપેત્વા તસ્સાગમનં પટિમાનેન્તી તં એકકં આગતં દિસ્વા ‘‘તાત, ધમ્મકથિકો કેન ન આનીતો’’તિ વત્વા ‘‘ન મય્હં ધમ્મકથિકેન અત્થો’’તિ વુત્તે ‘‘તેન હિ યાગું પિવા’’તિ આહ. સો ‘‘તુમ્હેહિ મય્હં સહસ્સં પટિસ્સુતં, તં તાવ મે દેથ, પચ્છા પિવિસ્સામી’’તિ આહ. ‘‘પિવ, તાત, પચ્છા દસ્સામી’’તિ. ‘‘ગહેત્વાવ પિવિસ્સામી’’તિ. અથસ્સ માતા સહસ્સભણ્ડિકં પુરતો ઠપેસિ. સો યાગું પિવિત્વા સહસ્સભણ્ડિકં ગહેત્વા વોહારં કરોન્તો ન ચિરસ્સેવ વીસસતસહસ્સં ઉપ્પાદેસિ. અથસ્સ એતદહોસિ – ‘‘નાવં ઉપટ્ઠપેત્વા વોહારં કરિસ્સામી’’તિ. સો નાવં ઉપટ્ઠપેત્વા ‘‘અમ્મ, અહં નાવાય વોહારં કરિસ્સામી’’તિ આહ. અથ નં માતા ‘‘ત્વં તાત, એકપુત્તકો, ઇમસ્મિં ઘરે ધનમ્પિ બહુ, સમુદ્દો અનેકાદીનવો, મા ગમી’’તિ નિવારેસિ. સો ‘‘અહં ગમિસ્સામેવ, ન સક્કા મં નિવારેતુ’’ન્તિ વત્વા ‘‘અહં તં, તાત, વારેસ્સામી’’તિ માતરા હત્થે ગહિતો હત્થં વિસ્સજ્જાપેત્વા માતરં પહરિત્વા પાતેત્વા અન્તરં કત્વા ગન્ત્વા નાવાય સમુદ્દં પક્ખન્દિ.

    Mātā panassa ‘‘ajja me putto dhammaṃ sutvā pātova dhammakathikattheraṃ ādāya āgamissatī’’ti yāguṃ khādanīyaṃ bhojanīyaṃ paṭiyādetvā āsanaṃ paññapetvā tassāgamanaṃ paṭimānentī taṃ ekakaṃ āgataṃ disvā ‘‘tāta, dhammakathiko kena na ānīto’’ti vatvā ‘‘na mayhaṃ dhammakathikena attho’’ti vutte ‘‘tena hi yāguṃ pivā’’ti āha. So ‘‘tumhehi mayhaṃ sahassaṃ paṭissutaṃ, taṃ tāva me detha, pacchā pivissāmī’’ti āha. ‘‘Piva, tāta, pacchā dassāmī’’ti. ‘‘Gahetvāva pivissāmī’’ti. Athassa mātā sahassabhaṇḍikaṃ purato ṭhapesi. So yāguṃ pivitvā sahassabhaṇḍikaṃ gahetvā vohāraṃ karonto na cirasseva vīsasatasahassaṃ uppādesi. Athassa etadahosi – ‘‘nāvaṃ upaṭṭhapetvā vohāraṃ karissāmī’’ti. So nāvaṃ upaṭṭhapetvā ‘‘amma, ahaṃ nāvāya vohāraṃ karissāmī’’ti āha. Atha naṃ mātā ‘‘tvaṃ tāta, ekaputtako, imasmiṃ ghare dhanampi bahu, samuddo anekādīnavo, mā gamī’’ti nivāresi. So ‘‘ahaṃ gamissāmeva, na sakkā maṃ nivāretu’’nti vatvā ‘‘ahaṃ taṃ, tāta, vāressāmī’’ti mātarā hatthe gahito hatthaṃ vissajjāpetvā mātaraṃ paharitvā pātetvā antaraṃ katvā gantvā nāvāya samuddaṃ pakkhandi.

    નાવા સત્તમે દિવસે મિત્તવિન્દકં નિસ્સાય સમુદ્દપિટ્ઠે નિચ્ચલા અટ્ઠાસિ. કાળકણ્ણિસલાકા કરિયમાના મિત્તવિન્દકસ્સેવ હત્થે તિક્ખત્તું પતિ. અથસ્સ ઉળુમ્પં દત્વા ‘‘ઇમં એકં નિસ્સાય બહૂ મા નસ્સન્તૂ’’તિ તં સમુદ્દપિટ્ઠે ખિપિંસુ. તાવદેવ નાવા જવેન મહાસમુદ્દં પક્ખન્દિ. સોપિ ઉળુમ્પે નિપજ્જિત્વા એકં દીપકં પાપુણિ. તત્થ ફલિકવિમાને ચતસ્સો વેમાનિકપેતિયો અદ્દસ. તા સત્તાહં દુક્ખં અનુભવન્તિ, સત્તાહં સુખં . સો તાહિ સદ્ધિં સત્તાહં દિબ્બસમ્પત્તિં અનુભવિ. અથ નં તા દુક્ખાનુભવનત્થાય ગચ્છમાના ‘‘સામિ, મયં સત્તમે દિવસે આગમિસ્સામ, યાવ મયં આગચ્છામ, તાવ અનુક્કણ્ઠમાનો ઇધેવ વસા’’તિ વત્વા અગમંસુ. સો તણ્હાવસિકો હુત્વા તસ્મિંયેવ ફલકે નિપજ્જિત્વા પુન સમુદ્દપિટ્ઠેન ગચ્છન્તો અપરં દીપકં પત્વા તત્થ રજતવિમાને અટ્ઠ વેમાનિકપેતિયો દિસ્વા એતેનેવ ઉપાયેન અપરસ્મિં દીપકે મણિવિમાને સોળસ, અપરસ્મિં દીપકે કનકવિમાને દ્વત્તિંસ વેમાનિકપેતિયો દિસ્વા તાહિ સદ્ધિં દિબ્બસમ્પત્તિં અનુભવિત્વા તાસમ્પિ દુક્ખં અનુભવિતું ગતકાલે પુન સમુદ્દપિટ્ઠેન ગચ્છન્તો એકં પાકારપરિક્ખિત્તં ચતુદ્વારં નગરં અદ્દસ. ઉસ્સદનિરયો કિરેસ, બહૂનં નેરયિકસત્તાનં કમ્મકરણાનુભવનટ્ઠાનં મિત્તવિન્દકસ્સ અલઙ્કતપટિયત્તનગરં વિય હુત્વા ઉપટ્ઠાસિ.

    Nāvā sattame divase mittavindakaṃ nissāya samuddapiṭṭhe niccalā aṭṭhāsi. Kāḷakaṇṇisalākā kariyamānā mittavindakasseva hatthe tikkhattuṃ pati. Athassa uḷumpaṃ datvā ‘‘imaṃ ekaṃ nissāya bahū mā nassantū’’ti taṃ samuddapiṭṭhe khipiṃsu. Tāvadeva nāvā javena mahāsamuddaṃ pakkhandi. Sopi uḷumpe nipajjitvā ekaṃ dīpakaṃ pāpuṇi. Tattha phalikavimāne catasso vemānikapetiyo addasa. Tā sattāhaṃ dukkhaṃ anubhavanti, sattāhaṃ sukhaṃ . So tāhi saddhiṃ sattāhaṃ dibbasampattiṃ anubhavi. Atha naṃ tā dukkhānubhavanatthāya gacchamānā ‘‘sāmi, mayaṃ sattame divase āgamissāma, yāva mayaṃ āgacchāma, tāva anukkaṇṭhamāno idheva vasā’’ti vatvā agamaṃsu. So taṇhāvasiko hutvā tasmiṃyeva phalake nipajjitvā puna samuddapiṭṭhena gacchanto aparaṃ dīpakaṃ patvā tattha rajatavimāne aṭṭha vemānikapetiyo disvā eteneva upāyena aparasmiṃ dīpake maṇivimāne soḷasa, aparasmiṃ dīpake kanakavimāne dvattiṃsa vemānikapetiyo disvā tāhi saddhiṃ dibbasampattiṃ anubhavitvā tāsampi dukkhaṃ anubhavituṃ gatakāle puna samuddapiṭṭhena gacchanto ekaṃ pākāraparikkhittaṃ catudvāraṃ nagaraṃ addasa. Ussadanirayo kiresa, bahūnaṃ nerayikasattānaṃ kammakaraṇānubhavanaṭṭhānaṃ mittavindakassa alaṅkatapaṭiyattanagaraṃ viya hutvā upaṭṭhāsi.

    સો ‘‘ઇમં નગરં પવિસિત્વા રાજા ભવિસ્સામી’’તિ ચિન્તેત્વા ખુરચક્કં ઉક્ખિપિત્વા સીસે પચ્ચમાનં નેરયિકસત્તં અદ્દસ. અથસ્સ તં તસ્સ સીસે ખુરચક્કં પદુમં વિય હુત્વા ઉપટ્ઠાસિ. ઉરે પઞ્ચઙ્ગિકબન્ધનં ઉરચ્છદપસાધનં હુત્વા સીસતો ગલન્તં લોહિતં લોહિતચન્દનવિલેપનં વિય હુત્વા પરિદેવનસદ્દો મધુરસરો ગીતસદ્દો વિય હુત્વા ઉપટ્ઠાસિ. સો તસ્સ સન્તિકં ગન્ત્વા ‘‘ભો પુરિસ, ચિરં તયા પદુમં ધારિતં, દેહિ મે એત’’ન્તિ આહ. ‘‘સમ્મ, નયિદં પદુમં, ખુરચક્કં એત’’ન્તિ. ‘‘ત્વં મય્હં અદાતુકામતાય એવં વદસી’’તિ. નેરયિકસત્તો ચિન્તેસિ ‘‘મય્હં કમ્મં ખીણં ભવિસ્સતિ, ઇમિનાપિ મયા વિય માતરં પહરિત્વા આગતેન ભવિતબ્બં, દસ્સામિસ્સ ખુરચક્ક’’ન્તિ. અથ નં ‘‘એહિ ભો, ગણ્હ ઇમ’’ન્તિ વત્વા ખુરચક્કં તસ્સ સીસે ખિપિ, તં તસ્સ મત્થકં પિસમાનં ભસ્સિ. તસ્મિં ખણે મિત્તવિન્દકો તસ્સ ખુરચક્કભાવં ઞત્વા ‘‘તવ ખુરચક્કં ગણ્હ, તવ ખુરચક્કં ગણ્હા’’તિ વેદનાપ્પત્તો પરિદેવિ, ઇતરો અન્તરધાયિ. તદા બોધિસત્તો રુક્ખદેવતા હુત્વા મહન્તેન પરિવારેન ઉસ્સદચારિકં ચરમાનો તં ઠાનં પાપુણિ. મિત્તવિન્દકો તં ઓલોકેત્વા ‘‘સામિ દેવરાજ, ઇદં મં ચક્કં સણ્હકરણિયં વિય તિલાનિ પિસમાનં ઓતરતિ, કિં નુ ખો મયા પાપં પકત’’ન્તિ પુચ્છન્તો દ્વે ગાથા અભાસિ –

    So ‘‘imaṃ nagaraṃ pavisitvā rājā bhavissāmī’’ti cintetvā khuracakkaṃ ukkhipitvā sīse paccamānaṃ nerayikasattaṃ addasa. Athassa taṃ tassa sīse khuracakkaṃ padumaṃ viya hutvā upaṭṭhāsi. Ure pañcaṅgikabandhanaṃ uracchadapasādhanaṃ hutvā sīsato galantaṃ lohitaṃ lohitacandanavilepanaṃ viya hutvā paridevanasaddo madhurasaro gītasaddo viya hutvā upaṭṭhāsi. So tassa santikaṃ gantvā ‘‘bho purisa, ciraṃ tayā padumaṃ dhāritaṃ, dehi me eta’’nti āha. ‘‘Samma, nayidaṃ padumaṃ, khuracakkaṃ eta’’nti. ‘‘Tvaṃ mayhaṃ adātukāmatāya evaṃ vadasī’’ti. Nerayikasatto cintesi ‘‘mayhaṃ kammaṃ khīṇaṃ bhavissati, imināpi mayā viya mātaraṃ paharitvā āgatena bhavitabbaṃ, dassāmissa khuracakka’’nti. Atha naṃ ‘‘ehi bho, gaṇha ima’’nti vatvā khuracakkaṃ tassa sīse khipi, taṃ tassa matthakaṃ pisamānaṃ bhassi. Tasmiṃ khaṇe mittavindako tassa khuracakkabhāvaṃ ñatvā ‘‘tava khuracakkaṃ gaṇha, tava khuracakkaṃ gaṇhā’’ti vedanāppatto paridevi, itaro antaradhāyi. Tadā bodhisatto rukkhadevatā hutvā mahantena parivārena ussadacārikaṃ caramāno taṃ ṭhānaṃ pāpuṇi. Mittavindako taṃ oloketvā ‘‘sāmi devarāja, idaṃ maṃ cakkaṃ saṇhakaraṇiyaṃ viya tilāni pisamānaṃ otarati, kiṃ nu kho mayā pāpaṃ pakata’’nti pucchanto dve gāthā abhāsi –

    .

    1.

    ‘‘ચતુદ્વારમિદં નગરં, આયસં દળ્હપાકારં;

    ‘‘Catudvāramidaṃ nagaraṃ, āyasaṃ daḷhapākāraṃ;

    ઓરુદ્ધપટિરુદ્ધોસ્મિ, કિં પાપં પકતં મયા.

    Oruddhapaṭiruddhosmi, kiṃ pāpaṃ pakataṃ mayā.

    .

    2.

    ‘‘સબ્બે અપિહિતા દ્વારા, ઓરુદ્ધોસ્મિ યથા દિજો;

    ‘‘Sabbe apihitā dvārā, oruddhosmi yathā dijo;

    કિમાધિકરણં યક્ખ, ચક્કાભિનિહતો અહ’’ન્તિ.

    Kimādhikaraṇaṃ yakkha, cakkābhinihato aha’’nti.

    તત્થ દળ્હપાકારન્તિ થિરપાકારં. ‘‘દળ્હતોરણ’’ન્તિપિ પાઠો, થિરદ્વારન્તિ અત્થો. ઓરુદ્ધપટિરુદ્ધોસ્મીતિ અન્તો કત્વા સમન્તા પાકારેન રુદ્ધો, પલાયનટ્ઠાનં ન પઞ્ઞાયતિ. કિં પાપં પકતન્તિ કિં નુ ખો મયા પાપકમ્મં કતં. અપિહિતાતિ થકિતા. યથા દિજોતિ પઞ્જરે પક્ખિત્તો સકુણો વિય. કિમાધિકરણન્તિ કિં કારણં. ચક્કાભિનિહતોતિ ચક્કેન અભિનિહતો.

    Tattha daḷhapākāranti thirapākāraṃ. ‘‘Daḷhatoraṇa’’ntipi pāṭho, thiradvāranti attho. Oruddhapaṭiruddhosmīti anto katvā samantā pākārena ruddho, palāyanaṭṭhānaṃ na paññāyati. Kiṃ pāpaṃ pakatanti kiṃ nu kho mayā pāpakammaṃ kataṃ. Apihitāti thakitā. Yathā dijoti pañjare pakkhitto sakuṇo viya. Kimādhikaraṇanti kiṃ kāraṇaṃ. Cakkābhinihatoti cakkena abhinihato.

    અથસ્સ દેવરાજા કારણં કથેતું છ ગાથા અભાસિ –

    Athassa devarājā kāraṇaṃ kathetuṃ cha gāthā abhāsi –

    .

    3.

    ‘‘લદ્ધા સતસહસ્સાનિ, અતિરેકાનિ વીસતિ;

    ‘‘Laddhā satasahassāni, atirekāni vīsati;

    અનુકમ્પકાનં ઞાતીનં, વચનં સમ્મ નાકરિ.

    Anukampakānaṃ ñātīnaṃ, vacanaṃ samma nākari.

    .

    4.

    ‘‘લઙ્ઘિં સમુદ્દં પક્ખન્દિ, સાગરં અપ્પસિદ્ધિકં;

    ‘‘Laṅghiṃ samuddaṃ pakkhandi, sāgaraṃ appasiddhikaṃ;

    ચતુબ્ભિ અટ્ઠજ્ઝગમા, અટ્ઠાહિપિ ચ સોળસ.

    Catubbhi aṭṭhajjhagamā, aṭṭhāhipi ca soḷasa.

    .

    5.

    ‘‘સોળસાહિ ચ બાત્તિંસ, અતિચ્છં ચક્કમાસદો;

    ‘‘Soḷasāhi ca bāttiṃsa, aticchaṃ cakkamāsado;

    ઇચ્છાહતસ્સ પોસસ્સ, ચક્કં ભમતિ મત્થકે.

    Icchāhatassa posassa, cakkaṃ bhamati matthake.

    .

    6.

    ‘‘ઉપરિવિસાલા દુપ્પૂરા, ઇચ્છા વિસટગામિની;

    ‘‘Uparivisālā duppūrā, icchā visaṭagāminī;

    યે ચ તં અનુગિજ્ઝન્તિ, તે હોન્તિ ચક્કધારિનો.

    Ye ca taṃ anugijjhanti, te honti cakkadhārino.

    .

    7.

    ‘‘બહુભણ્ડં અવહાય, મગ્ગં અપ્પટિવેક્ખિય;

    ‘‘Bahubhaṇḍaṃ avahāya, maggaṃ appaṭivekkhiya;

    યેસઞ્ચેતં અસઙ્ખાતં, તે હોન્તિ ચક્કધારિનો.

    Yesañcetaṃ asaṅkhātaṃ, te honti cakkadhārino.

    .

    8.

    ‘‘કમ્મં સમેક્ખે વિપુલઞ્ચ ભોગં, ઇચ્છં ન સેવેય્ય અનત્થસંહિતં;

    ‘‘Kammaṃ samekkhe vipulañca bhogaṃ, icchaṃ na seveyya anatthasaṃhitaṃ;

    કરેય્ય વાક્યં અનુકમ્પકાનં, તં તાદિસં નાતિવત્તેય્ય ચક્ક’’ન્તિ.

    Kareyya vākyaṃ anukampakānaṃ, taṃ tādisaṃ nātivatteyya cakka’’nti.

    તત્થ લદ્ધા સતસહસ્સાનિ, અતિરેકાનિ વીસતીતિ ત્વં ઉપોસથં કત્વા માતુ સન્તિકા સહસ્સં ગહેત્વા વોહારં કરોન્તો સતસહસ્સાનિ ચ અતિરેકાનિ વીસતિસહસ્સાનિ લભિત્વા. નાકરીતિ તેન ધનેન અસન્તુટ્ઠો નાવાય સમુદ્દં પવિસન્તો સમુદ્દે આદીનવઞ્ચ કથેત્વા માતુયા વારિયમાનોપિ અનુકમ્પકાનં ઞાતીનં વચનં ન કરોસિ, સોતાપન્નં માતરં પહરિત્વા અન્તરં કત્વા નિક્ખન્તોયેવાસીતિ દીપેતિ.

    Tattha laddhā satasahassāni, atirekāni vīsatīti tvaṃ uposathaṃ katvā mātu santikā sahassaṃ gahetvā vohāraṃ karonto satasahassāni ca atirekāni vīsatisahassāni labhitvā. Nākarīti tena dhanena asantuṭṭho nāvāya samuddaṃ pavisanto samudde ādīnavañca kathetvā mātuyā vāriyamānopi anukampakānaṃ ñātīnaṃ vacanaṃ na karosi, sotāpannaṃ mātaraṃ paharitvā antaraṃ katvā nikkhantoyevāsīti dīpeti.

    લઙ્ઘિન્તિ નાવં ઉલ્લઙ્ઘનસમત્થં. પક્ખન્દીતિ પક્ખન્દોસિ. અપ્પસિદ્ધિકન્તિ મન્દસિદ્ધિં વિનાસબહુલં. ચતુબ્ભિ અટ્ઠાતિ અથ નં નિસ્સાય ઠિતાય નાવાય ફલકં દત્વા સમુદ્દે ખિત્તોપિ ત્વં માતરં નિસ્સાય એકદિવસં કતસ્સ ઉપોસથકમ્મસ્સ નિસ્સન્દેન ફલિકવિમાને ચતસ્સો ઇત્થિયો લભિત્વા તતો રજતવિમાને અટ્ઠ, મણિવિમાને સોળસ, કનકવિમાને દ્વત્તિંસ અધિગતોસીતિ. અતિચ્છં ચક્કમાસદોતિ અથ ત્વં યથાલદ્ધેન અસન્તુટ્ઠો ‘‘અત્ર ઉત્તરિતરં લભિસ્સામી’’તિ એવં લદ્ધં લદ્ધં અતિક્કમનલોભસઙ્ખાતાય અતિચ્છાય સમન્નાગતત્તા અતિચ્છો પાપપુગ્ગલો તસ્સ ઉપોસથકમ્મસ્સ ખીણત્તા દ્વત્તિંસ ઇત્થિયો અતિક્કમિત્વા ઇમં પેતનગરં આગન્ત્વા તસ્સ માતુપહારદાનઅકુસલસ્સ નિસ્સન્દેન ઇદં ખુરચક્કં સમ્પત્તોસિ. ‘‘અત્રિચ્છ’’ન્તિપિ પાઠો, અત્ર અત્ર ઇચ્છમાનોતિ અત્થો. ‘‘અત્રિચ્છા’’તિપિ પાઠો, અત્રિચ્છાયાતિ અત્થો. ભમતીતિ તસ્સ તે ઇચ્છાહતસ્સ પોસસ્સ ઇદં ચક્કં મત્થકં પિસમાનં ઇદાનિ કુમ્ભકારચક્કં વિય મત્થકે ભમતીતિ અત્થો.

    Laṅghinti nāvaṃ ullaṅghanasamatthaṃ. Pakkhandīti pakkhandosi. Appasiddhikanti mandasiddhiṃ vināsabahulaṃ. Catubbhi aṭṭhāti atha naṃ nissāya ṭhitāya nāvāya phalakaṃ datvā samudde khittopi tvaṃ mātaraṃ nissāya ekadivasaṃ katassa uposathakammassa nissandena phalikavimāne catasso itthiyo labhitvā tato rajatavimāne aṭṭha, maṇivimāne soḷasa, kanakavimāne dvattiṃsa adhigatosīti. Aticchaṃ cakkamāsadoti atha tvaṃ yathāladdhena asantuṭṭho ‘‘atra uttaritaraṃ labhissāmī’’ti evaṃ laddhaṃ laddhaṃ atikkamanalobhasaṅkhātāya aticchāya samannāgatattā aticcho pāpapuggalo tassa uposathakammassa khīṇattā dvattiṃsa itthiyo atikkamitvā imaṃ petanagaraṃ āgantvā tassa mātupahāradānaakusalassa nissandena idaṃ khuracakkaṃ sampattosi. ‘‘Atriccha’’ntipi pāṭho, atra atra icchamānoti attho. ‘‘Atricchā’’tipi pāṭho, atricchāyāti attho. Bhamatīti tassa te icchāhatassa posassa idaṃ cakkaṃ matthakaṃ pisamānaṃ idāni kumbhakāracakkaṃ viya matthake bhamatīti attho.

    યે ચ તં અનુગિજ્ઝન્તીતિ તણ્હા નામેસા ગચ્છન્તી ઉપરૂપરિ વિસાલા હોતિ, સમુદ્દો વિય ચ દુપ્પૂરા, રૂપાદીસુ તસ્સ તસ્સ ઇચ્છનઇચ્છાય વિસટગામિની, તં એવરૂપં તણ્હં યે ચ અનુગિજ્ઝન્તિ ગિદ્ધા ગધિતા હુત્વા પુનપ્પુનં અલ્લીયન્તિ. તે હોન્તિ ચક્કધારિનોતિ તે એવં પચ્ચન્તા ખુરચક્કં ધારેન્તિ. બહુભણ્ડન્તિ માતાપિતૂનં સન્તકં બહુધનં ઓહાય. મગ્ગન્તિ ગન્તબ્બં અપ્પસિદ્ધિકં સમુદ્દમગ્ગં અપચ્ચવેક્ખિત્વા યથા ત્વં પટિપન્નો, એવમેવ અઞ્ઞેસમ્પિ યેસઞ્ચેતં અસઙ્ખાતં અવીમંસિતં, તે યથા ત્વં તથેવ તણ્હાવસિકા હુત્વા ધનં પહાય ગમનમગ્ગં અનપેક્ખિત્વા પટિપન્ના ચક્કધારિનો હોન્તિ. કમ્મં સમેક્ખેતિ તસ્મા પણ્ડિતો પુરિસો અત્તના કત્તબ્બકમ્મં ‘‘સદોસં નુ ખો, નિદ્દોસ’’ન્તિ સમેક્ખેય્ય પચ્ચવેક્ખેય્ય. વિપુલઞ્ચ ભોગન્તિ અત્તનો ધમ્મલદ્ધં ધનરાસિમ્પિ સમેક્ખેય્ય. નાતિવત્તેય્યાતિ તં તાદિસં પુગ્ગલં ઇદં ચક્કં ન અતિવત્તેય્ય નાવત્થરેય્ય. ‘‘નાતિવત્તેતી’’તિપિ પાઠો, નાવત્થરતીતિ અત્થો.

    Ye ca taṃ anugijjhantīti taṇhā nāmesā gacchantī uparūpari visālā hoti, samuddo viya ca duppūrā, rūpādīsu tassa tassa icchanaicchāya visaṭagāminī, taṃ evarūpaṃ taṇhaṃ ye ca anugijjhanti giddhā gadhitā hutvā punappunaṃ allīyanti. Te honti cakkadhārinoti te evaṃ paccantā khuracakkaṃ dhārenti. Bahubhaṇḍanti mātāpitūnaṃ santakaṃ bahudhanaṃ ohāya. Magganti gantabbaṃ appasiddhikaṃ samuddamaggaṃ apaccavekkhitvā yathā tvaṃ paṭipanno, evameva aññesampi yesañcetaṃ asaṅkhātaṃ avīmaṃsitaṃ, te yathā tvaṃ tatheva taṇhāvasikā hutvā dhanaṃ pahāya gamanamaggaṃ anapekkhitvā paṭipannā cakkadhārino honti. Kammaṃ samekkheti tasmā paṇḍito puriso attanā kattabbakammaṃ ‘‘sadosaṃ nu kho, niddosa’’nti samekkheyya paccavekkheyya. Vipulañcabhoganti attano dhammaladdhaṃ dhanarāsimpi samekkheyya. Nātivatteyyāti taṃ tādisaṃ puggalaṃ idaṃ cakkaṃ na ativatteyya nāvatthareyya. ‘‘Nātivattetī’’tipi pāṭho, nāvattharatīti attho.

    તં સુત્વા મિત્તવિન્દકો ‘‘ઇમિના દેવપુત્તેન મયા કતકમ્મં તથતો ઞાતં, અયં મય્હં પચ્ચનપમાણમ્પિ જાનિસ્સતિ, પુચ્છામિ ન’’ન્તિ ચિન્તેત્વા નવમં ગાથમાહ –

    Taṃ sutvā mittavindako ‘‘iminā devaputtena mayā katakammaṃ tathato ñātaṃ, ayaṃ mayhaṃ paccanapamāṇampi jānissati, pucchāmi na’’nti cintetvā navamaṃ gāthamāha –

    .

    9.

    ‘‘કીવચિરં નુ મે યક્ખ, ચક્કં સિરસિ ઠસ્સતિ;

    ‘‘Kīvaciraṃ nu me yakkha, cakkaṃ sirasi ṭhassati;

    કતિ વસ્સસહસ્સાનિ, તં મે અક્ખાહિ પુચ્છિતો’’તિ.

    Kati vassasahassāni, taṃ me akkhāhi pucchito’’ti.

    અથસ્સ કથેન્તો મહાસત્તો દસમં ગાથમાહ –

    Athassa kathento mahāsatto dasamaṃ gāthamāha –

    ૧૦.

    10.

    ‘‘અતિસરો પચ્ચસરો, મિત્તવિન્દ સુણોહિ મે;

    ‘‘Atisaro paccasaro, mittavinda suṇohi me;

    ચક્કં તે સિરસિ માવિદ્ધં, ન તં જીવં પમોક્ખસી’’તિ.

    Cakkaṃ te sirasi māviddhaṃ, na taṃ jīvaṃ pamokkhasī’’ti.

    તત્થ અતિસરોતિ અતિસરીતિપિ અતિસરો, અતિસરિસ્સતીતિપિ અતિસરો. પચ્ચસરોતિ તસ્સેવ વેવચનં. ઇદં વુત્તં હોતિ – સમ્મ મિત્તવિન્દક, સુણોહિ મે વચનં, ત્વઞ્હિ અતિદારુણસ્સ કમ્મસ્સ કતત્તા અતિસરો, તસ્સ પન ન સક્કા વસ્સગણનાય વિપાકો પઞ્ઞાપેતુન્તિ અપરિમાણં અતિમહન્તં વિપાકદુક્ખં સરિસ્સસિ પટિપજ્જિસ્સસીતિ અતિસરો. તેન તે ‘‘એત્તકાનિ વસ્સસહસ્સાની’’તિ વત્તું ન સક્કોમિ. સિરસિમાવિદ્ધન્તિ યં પન તે ઇદં ચક્કં સિરસ્મિં આવિદ્ધં કુમ્ભકારચક્કમિવ ભમતિ. ન તં જીવં પમોક્ખસીતિ તં ત્વં યાવ તે કમ્મવિપાકો ન ખીયતિ, તાવ જીવમાનો ન પમોક્ખસિ, કમ્મવિપાકે પન ખીણે ઇદં ચક્કં પહાય યથાકમ્મં ગમિસ્સસીતિ.

    Tattha atisaroti atisarītipi atisaro, atisarissatītipi atisaro. Paccasaroti tasseva vevacanaṃ. Idaṃ vuttaṃ hoti – samma mittavindaka, suṇohi me vacanaṃ, tvañhi atidāruṇassa kammassa katattā atisaro, tassa pana na sakkā vassagaṇanāya vipāko paññāpetunti aparimāṇaṃ atimahantaṃ vipākadukkhaṃ sarissasi paṭipajjissasīti atisaro. Tena te ‘‘ettakāni vassasahassānī’’ti vattuṃ na sakkomi. Sirasimāviddhanti yaṃ pana te idaṃ cakkaṃ sirasmiṃ āviddhaṃ kumbhakāracakkamiva bhamati. Na taṃ jīvaṃ pamokkhasīti taṃ tvaṃ yāva te kammavipāko na khīyati, tāva jīvamāno na pamokkhasi, kammavipāke pana khīṇe idaṃ cakkaṃ pahāya yathākammaṃ gamissasīti.

    ઇદં વત્વા દેવપુત્તો અત્તનો દેવટ્ઠાનમેવ ગતો, ઇતરોપિ મહાદુક્ખં પટિપજ્જિ.

    Idaṃ vatvā devaputto attano devaṭṭhānameva gato, itaropi mahādukkhaṃ paṭipajji.

    સત્થા ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા જાતકં સમોધાનેસિ – ‘‘તદા મિત્તવિન્દકો અયં દુબ્બચભિક્ખુ અહોસિ, દેવરાજા પન અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā mittavindako ayaṃ dubbacabhikkhu ahosi, devarājā pana ahameva ahosi’’nti.

    ચતુદ્વારજાતકવણ્ણના પઠમા.

    Catudvārajātakavaṇṇanā paṭhamā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૪૩૯. ચતુદ્વારજાતકં • 439. Catudvārajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact