Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā

    ૪. ચતુક્કનિદ્દેસવણ્ણના

    4. Catukkaniddesavaṇṇanā

    ૧૩૩. પરેન કતં દુસ્સીલ્યં આણત્તિયા અત્તના ચ પયોગેન કતન્તિ આણત્તિયા પાપસ્સ દાયાદો ‘‘તતો ઉપડ્ઢસ્સ દાયાદો’’તિ વુત્તો.

    133. Parena kataṃ dussīlyaṃ āṇattiyā attanā ca payogena katanti āṇattiyā pāpassa dāyādo ‘‘tato upaḍḍhassa dāyādo’’ti vutto.

    ૧૪૫. અયન્તિ ‘‘તેસુ પઠમો’’તિઆદિકં નયં વદતિ.

    145. Ayanti ‘‘tesu paṭhamo’’tiādikaṃ nayaṃ vadati.

    ૧૪૮. દેસનાય ધમ્માનં ઞાણસ્સ આપાથભાવસમ્પાદનં ઞાણુગ્ઘાટનં. સહ ઉદાહટવેલાયાતિ ઉદાહટવેલાય સદ્ધિં તસ્મિં કાલે અનતિક્કન્તે એવાતિ અત્થો.

    148. Desanāya dhammānaṃ ñāṇassa āpāthabhāvasampādanaṃ ñāṇugghāṭanaṃ. Saha udāhaṭavelāyāti udāhaṭavelāya saddhiṃ tasmiṃ kāle anatikkante evāti attho.

    ૧૫૨. ન્તિ અનન્તરવચનં વદતિ. ‘‘કતમો લોકો’’તિ વુત્તે ‘‘પઞ્ચુપાદાનક્ખન્ધા’’તિ મહન્તં અત્થં સઙ્ગહિત્વા ઠિતવચનં અત્થયુત્તં. લુજ્જતીતિ લોકોતિ કારણયુત્તં.

    152. Tanti anantaravacanaṃ vadati. ‘‘Katamo loko’’ti vutte ‘‘pañcupādānakkhandhā’’ti mahantaṃ atthaṃ saṅgahitvā ṭhitavacanaṃ atthayuttaṃ. Lujjatīti lokoti kāraṇayuttaṃ.

    ૧૫૬. સહિતાસહિતસ્સાતિ સહિતાસહિતેતિ અત્થો, સહિતાસહિતસ્સ પરિચ્છિન્દનેતિ વા . દ્વેયેવાતિ દુતિયચતુત્થાયેવ. દેસકસાવકસમ્પત્તિયા બોધેતું સમત્થતાય સભાવધમ્મકથિકા, સચ્ચધમ્મકથિકાતિ અત્થો.

    156. Sahitāsahitassāti sahitāsahiteti attho, sahitāsahitassa paricchindaneti vā . Dveyevāti dutiyacatutthāyeva. Desakasāvakasampattiyā bodhetuṃ samatthatāya sabhāvadhammakathikā, saccadhammakathikāti attho.

    ૧૫૭. કુસલધમ્મેહિ ચિત્તસ્સ વાસનાભાવના વાસધુરં. અયં પાપપુગ્ગલોતિ ચતુત્થો વુત્તો, ન પઠમો. પઠમો હિ અવિસંવાદેતુકામો વેરઞ્જબ્રાહ્મણસદિસો અધિપ્પેતોતિ.

    157. Kusaladhammehi cittassa vāsanābhāvanā vāsadhuraṃ. Ayaṃ pāpapuggaloti catuttho vutto, na paṭhamo. Paṭhamo hi avisaṃvādetukāmo verañjabrāhmaṇasadiso adhippetoti.

    ૧૫૯. પુગ્ગલેપિ અરિયાનં અભિક્કમનાદિસદિસતાતિ પુગ્ગલે અભિક્કમનાદીનં અરિયાનં અભિક્કમનાદિસદિસતાતિ અત્થો, અરિયાનં અભિક્કમનાદિના પુગ્ગલસ્સ સદિસતાતિ વા સદિસાભિક્કમનાદિતાતિ અત્થો.

    159. Puggalepi ariyānaṃ abhikkamanādisadisatāti puggale abhikkamanādīnaṃ ariyānaṃ abhikkamanādisadisatāti attho, ariyānaṃ abhikkamanādinā puggalassa sadisatāti vā sadisābhikkamanāditāti attho.

    ૧૬૬. દુસ્સીલં ‘‘દુસ્સીલો’’તિ વદન્તો ભૂતં ભાસતિ નામ. પાણાતિપાતેન દુસ્સીલં અદિન્નાદાનેન દુસ્સીલોતિ અવત્વા પાણાતિપાતેનેવાતિ વદન્તો તચ્છં ભાસતિ નામ. યમિદં ‘‘કાલેના’’તિ વુત્તં, તત્ર તસ્મિં વચને, યો ‘‘કાલેન ભણતી’’તિ વુત્તો, સો કીદિસોતિ દસ્સનત્થં ‘‘કાલઞ્ઞૂ હોતી’’તિઆદિ વુત્તન્તિ દસ્સેન્તો ‘‘યમિદં કાલેનાતિ વુત્તં, તત્ર યો પુગ્ગલો’’તિઆદિમાહ.

    166. Dussīlaṃ ‘‘dussīlo’’ti vadanto bhūtaṃ bhāsati nāma. Pāṇātipātena dussīlaṃ adinnādānena dussīloti avatvā pāṇātipātenevāti vadanto tacchaṃ bhāsati nāma. Yamidaṃ ‘‘kālenā’’ti vuttaṃ, tatra tasmiṃ vacane, yo ‘‘kālena bhaṇatī’’ti vutto, so kīdisoti dassanatthaṃ ‘‘kālaññū hotī’’tiādi vuttanti dassento ‘‘yamidaṃ kālenāti vuttaṃ, tatra yo puggalo’’tiādimāha.

    ૧૬૮. આગમનવિપત્તિ નામ કમ્મં, પુબ્બુપ્પન્નપચ્ચયવિપત્તિ સુક્કસોણિતં. પવત્તે, પવત્તસ્સ વા પચ્ચયા પવત્તપચ્ચયા, આહારાદયો. જોતેતીતિ જોતિ, આલોકો. કુલસમ્પત્તિયાદીહિ જોતમાનો ચ જોતિ વિયાતિ જોતિ.

    168. Āgamanavipatti nāma kammaṃ, pubbuppannapaccayavipatti sukkasoṇitaṃ. Pavatte, pavattassa vā paccayā pavattapaccayā, āhārādayo. Jotetīti joti, āloko. Kulasampattiyādīhi jotamāno ca joti viyāti joti.

    ૧૭૩. પહીનાવસિટ્ઠકિલેસપચ્ચવેક્ખણાપિ યેહિ કિલેસેહિ વિમુત્તો અવિમુત્તો ચ, તેસં દસ્સનવસેન વિમુત્તિદસ્સનમેવ હોતીતિ આહ ‘‘વિમુત્તિઞાણદસ્સનં એકૂનવીસતિવિધં પચ્ચવેક્ખણઞાણ’’ન્તિ.

    173. Pahīnāvasiṭṭhakilesapaccavekkhaṇāpi yehi kilesehi vimutto avimutto ca, tesaṃ dassanavasena vimuttidassanameva hotīti āha ‘‘vimuttiñāṇadassanaṃ ekūnavīsatividhaṃ paccavekkhaṇañāṇa’’nti.

    ૧૭૪. યાનિ કાનિચિ તન્તાવુતાનન્તિ તન્તાવુતાનં વત્થાનં યાનિ કાનિચિ વત્થાનીતિ વુત્તં હોતિ. સાયં તતિયં અસ્સાતિ સાયતતિયો. અનુયુઞ્જનં અનુયોગો. તં અનુયુત્તોતિ ઉપયોગવચનં દટ્ઠબ્બં, ભાવનપુંસકં વા.

    174. Yāni kānici tantāvutānanti tantāvutānaṃ vatthānaṃ yāni kānici vatthānīti vuttaṃ hoti. Sāyaṃ tatiyaṃ assāti sāyatatiyo. Anuyuñjanaṃ anuyogo. Taṃ anuyuttoti upayogavacanaṃ daṭṭhabbaṃ, bhāvanapuṃsakaṃ vā.

    ૧૭૮. તત્થ સિક્ખનભાવેનાતિ સિક્ખાય સાજીવે ચ સિક્ખનભાવેન. સિક્ખં પરિપૂરેન્તોતિ સીલસંવરં પરિપૂરેન્તો. સાજીવઞ્ચ અવીતિક્કમન્તોતિ ‘‘નામકાયો પદકાયો નિરુત્તિકાયો બ્યઞ્જનકાયો’’તિ વુત્તં સિક્ખાપદં ભગવતો વચનં અવીતિક્કમન્તો હુત્વાતિ અત્થો. ઇદમેવ ચ દ્વયં ‘‘સિક્ખન’’ન્તિ વુત્તં. તત્થ સાજીવાનતિક્કમો સિક્ખાપારિપૂરિયા પચ્ચયો. તતો હિ યાવ મગ્ગા સંવરપારિપૂરી હોતીતિ. વિનાસનભાવતોતિ હિંસનભાવતો. હલિદ્દિરાગો વિય ન થિરકથો હોતીતિ એત્થ કથાય અટ્ઠિતભાવેન હલિદ્દિરાગસદિસતા વેદિતબ્બા, ન પુગ્ગલસ્સ.

    178. Tatthasikkhanabhāvenāti sikkhāya sājīve ca sikkhanabhāvena. Sikkhaṃ paripūrentoti sīlasaṃvaraṃ paripūrento. Sājīvañca avītikkamantoti ‘‘nāmakāyo padakāyo niruttikāyo byañjanakāyo’’ti vuttaṃ sikkhāpadaṃ bhagavato vacanaṃ avītikkamanto hutvāti attho. Idameva ca dvayaṃ ‘‘sikkhana’’nti vuttaṃ. Tattha sājīvānatikkamo sikkhāpāripūriyā paccayo. Tato hi yāva maggā saṃvarapāripūrī hotīti. Vināsanabhāvatoti hiṃsanabhāvato. Haliddirāgo viya na thirakatho hotīti ettha kathāya aṭṭhitabhāvena haliddirāgasadisatā veditabbā, na puggalassa.

    ૧૭૯. દારુમાસકોતિ યે વોહારં ગચ્છન્તીતિ ઇતિ-સદ્દેન એવંપકારે દસ્સેતિ. અઞ્ઞં દસ્સેત્વા અઞ્ઞસ્સ પરિવત્તનન્તિ દસગ્ઘનકં વત્થયુગં દસ્સેત્વા તસ્સ અજાનન્તસ્સ પઞ્ચગ્ઘનકસ્સ દાનં.

    179. Dārumāsakoti ye vohāraṃ gacchantīti iti-saddena evaṃpakāre dasseti. Aññaṃ dassetvā aññassa parivattananti dasagghanakaṃ vatthayugaṃ dassetvā tassa ajānantassa pañcagghanakassa dānaṃ.

    ૧૮૧. અવિકિણ્ણસુખન્તિ રૂપાદીસુ સુભાદિપરિકપ્પનવસેન અવિસટસુખં.

    181. Avikiṇṇasukhanti rūpādīsu subhādiparikappanavasena avisaṭasukhaṃ.

    ૧૮૭. ખન્ધધમ્મેસુ અનિચ્ચાદિવસેન પવત્તા વિપસ્સના મગ્ગફલલાભેન પટિલદ્ધા નામ હોતિ તદલાભેન અનવટ્ઠાનતોતિ મગ્ગફલલાભી એવ ‘‘અધિપઞ્ઞાધમ્મવિપસ્સનાલાભી’’તિ વુત્તો, મગ્ગફલઞાણમેવ ચ અધિકપઞ્ઞાભાવતો ચતુસચ્ચધમ્મે સબ્બધમ્મસ્સ વરે નિબ્બાને એવ વા વિસિટ્ઠદસ્સનભાવતો ચ અધિપઞ્ઞાધમ્મવિપસ્સનાતિ દટ્ઠબ્બા.

    187. Khandhadhammesu aniccādivasena pavattā vipassanā maggaphalalābhena paṭiladdhā nāma hoti tadalābhena anavaṭṭhānatoti maggaphalalābhī eva ‘‘adhipaññādhammavipassanālābhī’’ti vutto, maggaphalañāṇameva ca adhikapaññābhāvato catusaccadhamme sabbadhammassa vare nibbāne eva vā visiṭṭhadassanabhāvato ca adhipaññādhammavipassanāti daṭṭhabbā.

    ૧૮૯. સુતેન અનુપપન્નોતિ યથાસુતેન વા અત્થેન વા ન સમન્નાગતોતિ અત્થો.

    189. Sutena anupapannoti yathāsutena vā atthena vā na samannāgatoti attho.

    ચતુક્કનિદ્દેસવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Catukkaniddesavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / અભિધમ્મપિટક • Abhidhammapiṭaka / પુગ્ગલપઞ્ઞત્તિપાળિ • Puggalapaññattipāḷi / ૪. ચતુક્કપુગ્ગલપઞ્ઞત્તિ • 4. Catukkapuggalapaññatti

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૪. ચતુક્કનિદ્દેસવણ્ણના • 4. Catukkaniddesavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / ૪. ચતુક્કનિદ્દેસવણ્ણના • 4. Catukkaniddesavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact