Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā

    ૪. ચતુક્કનિદ્દેસવણ્ણના

    4. Catukkaniddesavaṇṇanā

    ૧૩૩. પરેનાતિ અઞ્ઞેન, આણત્તેનાતિ અત્થો. આણત્તિયા અત્તના ચાતિ આણાપકસ્સ આણત્તિયા, અત્તના ચ આણત્તેન કતં તઞ્ચ તસ્સ આણાપકસ્સ યં વચીપયોગેન કતન્તિ યોજના. આણત્તિયા પાપસ્સાતિ આણાપનવસેન પસુતપાપસ્સ.

    133. Parenāti aññena, āṇattenāti attho. Āṇattiyā attanā cāti āṇāpakassa āṇattiyā, attanā ca āṇattena kataṃ tañca tassa āṇāpakassa yaṃ vacīpayogena katanti yojanā. Āṇattiyā pāpassāti āṇāpanavasena pasutapāpassa.

    ૧૪૮. દેસનાય કરણભૂતાય. ધમ્માનન્તિ દેસનાય યથાબોધેતબ્બાનં સીલાદિધમ્માનં.

    148. Desanāya karaṇabhūtāya. Dhammānanti desanāya yathābodhetabbānaṃ sīlādidhammānaṃ.

    ૧૫૨. અનન્તરન્તિ ઞાણસ્સ ઉપટ્ઠિતન્તિ અનન્તરં વુત્તં. કિં પન તન્તિ આહ ‘‘વચન’’ન્તિ. લુજ્જતીતિ ઇદં યેન કારણેન લોક-સદ્દો તદત્થે પવત્તો, તં દસ્સેતીતિ આહ ‘‘કારણયુત્ત’’ન્તિ.

    152. Anantaranti ñāṇassa upaṭṭhitanti anantaraṃ vuttaṃ. Kiṃ pana tanti āha ‘‘vacana’’nti. Lujjatīti idaṃ yena kāraṇena loka-saddo tadatthe pavatto, taṃ dassetīti āha ‘‘kāraṇayutta’’nti.

    ૧૫૬. સહિતાસહિતસ્સાતિ કુસલસદ્દયોગેન સામિવચનં ભુમ્મત્થેતિ દસ્સેન્તો આહ ‘‘સહિતાસહિતેતિ અત્થો’’તિ. સહિતભાસનેન દેસકસમ્પત્તિ, સહિતાસહિતકોસલ્લેન સાવકસમ્પત્તિ વેદિતબ્બા. પરિસસમ્પત્તિપિ ઞાણસમ્પન્નસ્સ ધમ્મકથિકસ્સ પટિભાનસમ્પદાય કારણં હોતીતિ આહ ‘‘સાવકસમ્પત્તિયા બોધેતું સમત્થતાયા’’તિ.

    156. Sahitāsahitassāti kusalasaddayogena sāmivacanaṃ bhummattheti dassento āha ‘‘sahitāsahiteti attho’’ti. Sahitabhāsanena desakasampatti, sahitāsahitakosallena sāvakasampatti veditabbā. Parisasampattipi ñāṇasampannassa dhammakathikassa paṭibhānasampadāya kāraṇaṃ hotīti āha ‘‘sāvakasampattiyā bodhetuṃ samatthatāyā’’ti.

    ૧૫૭. કુસલધમ્મેહીતિ સમથવિપસ્સનાધમ્મેહિ. ચતુત્થો વુત્તો, યો નેવ સઙ્ઘં નિમન્તેતિ, ન દાનં દેતિ.

    157. Kusaladhammehīti samathavipassanādhammehi. Catuttho vutto, yo neva saṅghaṃ nimanteti, na dānaṃ deti.

    ૧૬૬. યમિદં ‘‘કાલેના’’તિ વુત્તન્તિ ‘‘યો તત્થ અવણ્ણો, તમ્પિ ભણતિ કાલેન. યોપિ તત્થ વણ્ણો, તમ્પિ ભણતિ કાલેના’’તિ યં ઇદં પાળિયં વુત્તં, તત્ર તસ્મિં વચને વાક્યે યો પુગ્ગલો ‘‘કાલેન ભણતી’’તિ વુત્તો, સો કીદિસોતિ વિચારણાય તસ્સ દસ્સનત્થં ‘‘કાલઞ્ઞૂ હોતી’’તિઆદિ પાળિયં વુત્તન્તિ દસ્સેન્તો સઙ્ગહે આહાતિ યોજના.

    166. Yamidaṃ ‘‘kālenā’’ti vuttanti ‘‘yo tattha avaṇṇo, tampi bhaṇati kālena. Yopi tattha vaṇṇo, tampi bhaṇati kālenā’’ti yaṃ idaṃ pāḷiyaṃ vuttaṃ, tatra tasmiṃ vacane vākye yo puggalo ‘‘kālena bhaṇatī’’ti vutto, so kīdisoti vicāraṇāya tassa dassanatthaṃ ‘‘kālaññū hotī’’tiādi pāḷiyaṃ vuttanti dassento saṅgahe āhāti yojanā.

    ૧૬૮. પુબ્બુપ્પન્નપચ્ચયવિપત્તીતિ તસ્મિં અત્તભાવે પઠમુપ્પન્નપચ્ચયવિપત્તિ. તેસં વિપત્તિ પવત્તપ્પચ્ચયવિપત્તીતિ યોજના.

    168. Pubbuppannapaccayavipattīti tasmiṃ attabhāve paṭhamuppannapaccayavipatti. Tesaṃ vipatti pavattappaccayavipattīti yojanā.

    ૧૭૩. તેસન્તિ પહીનાવસિટ્ઠકિલેસાનં. વિમુત્તિદસ્સનમેવ હોતિ વિમુત્તિઅત્થત્તા તંદસ્સનસ્સ.

    173. Tesanti pahīnāvasiṭṭhakilesānaṃ. Vimuttidassanameva hoti vimuttiatthattā taṃdassanassa.

    ૧૭૪. તન્તાવુતાનં વત્થાનન્તિ નિદ્ધારણે સામિવચનં.

    174. Tantāvutānaṃ vatthānanti niddhāraṇe sāmivacanaṃ.

    ૧૭૮. નામકાયોતિ નામસમૂહો. ઇદમેવ ચ દ્વયન્તિ સીલસંવરપૂરણં, સાજીવાવીતિક્કમનઞ્ચાતિ ઇદમેવ દ્વયં. તતોતિ સાજીવાવીતિક્કમનતો. કથાય હલિદ્દરાગાદિસદિસતાતિ યોજના. તેનાહ ‘‘ન પુગ્ગલસ્સા’’તિ.

    178. Nāmakāyoti nāmasamūho. Idameva ca dvayanti sīlasaṃvarapūraṇaṃ, sājīvāvītikkamanañcāti idameva dvayaṃ. Tatoti sājīvāvītikkamanato. Kathāya haliddarāgādisadisatāti yojanā. Tenāha ‘‘na puggalassā’’ti.

    ૧૭૯. ઇતિ-સદ્દેનાતિ ‘‘દારુમાસકો’’તિ એત્થ વુત્તઇતિ-સદ્દેન. એવંપકારેતિ ઇમિનાપિ સલાકાદિકે સઙ્ગણ્હાતિ.

    179. Iti-saddenāti ‘‘dārumāsako’’ti ettha vuttaiti-saddena. Evaṃpakāreti imināpi salākādike saṅgaṇhāti.

    ૧૮૧. અવિસટસુખન્તિ અવિક્ખેપસુખં.

    181. Avisaṭasukhanti avikkhepasukhaṃ.

    ૧૮૭. ખન્ધધમ્મેસૂતિ સઙ્ખતધમ્મેસુ. તદલાભેનાતિ મગ્ગફલાલાભેન. અત્થેનાતિ સીલાદિઅત્થેન.

    187. Khandhadhammesūti saṅkhatadhammesu. Tadalābhenāti maggaphalālābhena. Atthenāti sīlādiatthena.

    ચતુક્કનિદ્દેસવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Catukkaniddesavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / અભિધમ્મપિટક • Abhidhammapiṭaka / પુગ્ગલપઞ્ઞત્તિપાળિ • Puggalapaññattipāḷi / ૪. ચતુક્કપુગ્ગલપઞ્ઞત્તિ • 4. Catukkapuggalapaññatti

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૪. ચતુક્કનિદ્દેસવણ્ણના • 4. Catukkaniddesavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / ૪. ચતુક્કનિદ્દેસવણ્ણના • 4. Catukkaniddesavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact