Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    441. சதுபோஸதி²யஜாதகங் (3)

    441. Catuposathiyajātakaṃ (3)

    24.

    24.

    யோ கோபனெய்யே ந கரோதி கோபங், ந குஜ்ஜ²தி ஸப்புரிஸோ கதா³சி;

    Yo kopaneyye na karoti kopaṃ, na kujjhati sappuriso kadāci;

    குத்³தோ⁴பி ஸோ நாவிகரோதி கோபங், தங் வே நரங் ஸமணமாஹு 1 லோகே.

    Kuddhopi so nāvikaroti kopaṃ, taṃ ve naraṃ samaṇamāhu 2 loke.

    25.

    25.

    ஊனூத³ரோ யோ ஸஹதே ஜிக⁴ச்ச²ங், த³ந்தோ தபஸ்ஸீ மிதபானபோ⁴ஜனோ;

    Ūnūdaro yo sahate jighacchaṃ, danto tapassī mitapānabhojano;

    ஆஹாரஹேது ந கரோதி பாபங், தங் வே நரங் ஸமணமாஹு லோகே.

    Āhārahetu na karoti pāpaṃ, taṃ ve naraṃ samaṇamāhu loke.

    26.

    26.

    கி²ட்³ட³ங் ரதிங் விப்பஜஹித்வான ஸப்³ப³ங், ந சாலிகங் பா⁴ஸஸி கிஞ்சி லோகே;

    Khiḍḍaṃ ratiṃ vippajahitvāna sabbaṃ, na cālikaṃ bhāsasi kiñci loke;

    விபூ⁴ஸட்டா²னா விரதோ மேது²னஸ்மா, தங் வே நரங் ஸமணமாஹு லோகே.

    Vibhūsaṭṭhānā virato methunasmā, taṃ ve naraṃ samaṇamāhu loke.

    27.

    27.

    பரிக்³க³ஹங் லோப⁴த⁴ம்மஞ்ச ஸப்³ப³ங், யோ வே பரிஞ்ஞாய பரிச்சஜேதி;

    Pariggahaṃ lobhadhammañca sabbaṃ, yo ve pariññāya pariccajeti;

    த³ந்தங் டி²தத்தங் அமமங் நிராஸங், தங் வே நரங் ஸமணமாஹு லோகே.

    Dantaṃ ṭhitattaṃ amamaṃ nirāsaṃ, taṃ ve naraṃ samaṇamāhu loke.

    28.

    28.

    புச்சா²ம கத்தாரமனோமபஞ்ஞங் 3, கதா²ஸு நோ விக்³க³ஹோ அத்தி² ஜாதோ;

    Pucchāma kattāramanomapaññaṃ 4, kathāsu no viggaho atthi jāto;

    சி²ந்த³ஜ்ஜ கங்க²ங் விசிகிச்சி²தானி, தத³ஜ்ஜ 5 கங்க²ங் விதரேமு ஸப்³பே³.

    Chindajja kaṅkhaṃ vicikicchitāni, tadajja 6 kaṅkhaṃ vitaremu sabbe.

    29.

    29.

    யே பண்டி³தா அத்த²த³ஸா ப⁴வந்தி, பா⁴ஸந்தி தே யோனிஸோ தத்த² காலே;

    Ye paṇḍitā atthadasā bhavanti, bhāsanti te yoniso tattha kāle;

    கத²ங் நு கதா²னங் அபா⁴ஸிதானங், அத்த²ங் நயெய்யுங் குஸலா ஜனிந்தா³.

    Kathaṃ nu kathānaṃ abhāsitānaṃ, atthaṃ nayeyyuṃ kusalā janindā.

    30.

    30.

    கத²ங் ஹவே பா⁴ஸதி நாக³ராஜா, க³ருளோ பன வேனதெய்யோ கிமாஹ;

    Kathaṃ have bhāsati nāgarājā, garuḷo pana venateyyo kimāha;

    க³ந்த⁴ப்³ப³ராஜா பன கிங் வதே³ஸி, கத²ங் பன குரூனங் ராஜஸெட்டோ².

    Gandhabbarājā pana kiṃ vadesi, kathaṃ pana kurūnaṃ rājaseṭṭho.

    31.

    31.

    க²ந்திங் ஹவே பா⁴ஸதி நாக³ராஜா, அப்பாஹாரங் க³ருளோ வேனதெய்யோ;

    Khantiṃ have bhāsati nāgarājā, appāhāraṃ garuḷo venateyyo;

    க³ந்த⁴ப்³ப³ராஜா ரதிவிப்பஹானங், அகிஞ்சனங் குரூனங் ராஜஸெட்டோ².

    Gandhabbarājā rativippahānaṃ, akiñcanaṃ kurūnaṃ rājaseṭṭho.

    32.

    32.

    ஸப்³பா³னி ஏதானி ஸுபா⁴ஸிதானி, ந ஹெத்த² து³ப்³பா⁴ஸிதமத்தி² கிஞ்சி;

    Sabbāni etāni subhāsitāni, na hettha dubbhāsitamatthi kiñci;

    யஸ்மிஞ்ச ஏதானி பதிட்டி²தானி, அராவ நாப்⁴யா ஸுஸமோஹிதானி;

    Yasmiñca etāni patiṭṭhitāni, arāva nābhyā susamohitāni;

    சதுப்³பி⁴ த⁴ம்மேஹி ஸமங்கி³பூ⁴தங், தங் வே நரங் ஸமணமாஹு லோகே.

    Catubbhi dhammehi samaṅgibhūtaṃ, taṃ ve naraṃ samaṇamāhu loke.

    33.

    33.

    துவஞ்ஹி 7 ஸெட்டோ² த்வமனுத்தரோஸி, த்வங் த⁴ம்மகூ³ த⁴ம்மவிதூ³ ஸுமேதோ⁴;

    Tuvañhi 8 seṭṭho tvamanuttarosi, tvaṃ dhammagū dhammavidū sumedho;

    பஞ்ஞாய பஞ்ஹங் ஸமதி⁴க்³க³ஹெத்வா, அச்செ²ச்சி² தீ⁴ரோ விசிகிச்சி²தானி;

    Paññāya pañhaṃ samadhiggahetvā, acchecchi dhīro vicikicchitāni;

    அச்செ²ச்சி² கங்க²ங் விசிகிச்சி²தானி, சுந்தோ³ யதா² நாக³த³ந்தங் க²ரேன.

    Acchecchi kaṅkhaṃ vicikicchitāni, cundo yathā nāgadantaṃ kharena.

    34.

    34.

    நீலுப்பலாப⁴ங் விமலங் அனக்³க⁴ங், வத்த²ங் இத³ங் தூ⁴மஸமானவண்ணங்;

    Nīluppalābhaṃ vimalaṃ anagghaṃ, vatthaṃ idaṃ dhūmasamānavaṇṇaṃ;

    பஞ்ஹஸ்ஸ வெய்யாகரணேன துட்டோ², த³தா³மி தே த⁴ம்மபூஜாய தீ⁴ர.

    Pañhassa veyyākaraṇena tuṭṭho, dadāmi te dhammapūjāya dhīra.

    35.

    35.

    ஸுவண்ணமாலங் ஸதபத்தபு²ல்லிதங், ஸகேஸரங் ரத்னஸஹஸ்ஸமண்டி³தங்;

    Suvaṇṇamālaṃ satapattaphullitaṃ, sakesaraṃ ratnasahassamaṇḍitaṃ;

    பஞ்ஹஸ்ஸ வெய்யாகரணேன துட்டோ², த³தா³மி தே த⁴ம்மபூஜாய தீ⁴ர.

    Pañhassa veyyākaraṇena tuṭṭho, dadāmi te dhammapūjāya dhīra.

    36.

    36.

    மணிங் அனக்³க⁴ங் ருசிரங் பப⁴ஸ்ஸரங், கண்டா²வஸத்தங் 9 மணிபூ⁴ஸிதங் மே;

    Maṇiṃ anagghaṃ ruciraṃ pabhassaraṃ, kaṇṭhāvasattaṃ 10 maṇibhūsitaṃ me;

    பஞ்ஹஸ்ஸ வெய்யாகரணேன துட்டோ², த³தா³மி தே த⁴ம்மபூஜாய தீ⁴ர.

    Pañhassa veyyākaraṇena tuṭṭho, dadāmi te dhammapūjāya dhīra.

    37.

    37.

    க³வங் ஸஹஸ்ஸங் உஸப⁴ஞ்ச நாக³ங், ஆஜஞ்ஞயுத்தே ச ரதே² த³ஸ இமே;

    Gavaṃ sahassaṃ usabhañca nāgaṃ, ājaññayutte ca rathe dasa ime;

    பஞ்ஹஸ்ஸ வெய்யாகரணேன துட்டோ², த³தா³மி தே கா³மவரானி ஸோளஸ.

    Pañhassa veyyākaraṇena tuṭṭho, dadāmi te gāmavarāni soḷasa.

    38.

    38.

    ஸாரிபுத்தோ ததா³ நாகோ³, ஸுபண்ணோ பன கோலிதோ;

    Sāriputto tadā nāgo, supaṇṇo pana kolito;

    க³ந்த⁴ப்³ப³ராஜா அனுருத்³தோ⁴, ராஜா ஆனந்த³ பண்டி³தோ;

    Gandhabbarājā anuruddho, rājā ānanda paṇḍito;

    விது⁴ரோ போ³தி⁴ஸத்தோ ச, ஏவங் தா⁴ரேத² ஜாதகந்தி.

    Vidhuro bodhisatto ca, evaṃ dhāretha jātakanti.

    சதுபோஸதி²யஜாதகங் ததியங்.

    Catuposathiyajātakaṃ tatiyaṃ.







    Footnotes:
    1. ஸமணங் ஆஹு (ஸீ॰)
    2. samaṇaṃ āhu (sī.)
    3. மனோமபஞ்ஞ (ஸ்யா॰ க॰)
    4. manomapañña (syā. ka.)
    5. தயாஜ்ஜ (ஸீ॰)
    6. tayājja (sī.)
    7. துவங் நு (ஸீ॰ பீ॰)
    8. tuvaṃ nu (sī. pī.)
    9. வஸிதங் (க॰)
    10. vasitaṃ (ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [441] 3. சதுபோஸதி²கஜாதகவண்ணனா • [441] 3. Catuposathikajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact