Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૨. ચતુરાસીતિભિક્ખુનીસહસ્સઅપદાનં

    2. Caturāsītibhikkhunīsahassaapadānaṃ

    ૧૩.

    13.

    ‘‘ચુલ્લાસીતિસહસ્સાનિ , બ્રાહ્મઞ્ઞકુલસમ્ભવા 1;

    ‘‘Cullāsītisahassāni , brāhmaññakulasambhavā 2;

    સુખુમાલહત્થપાદા, પુરે તુય્હં મહામુને.

    Sukhumālahatthapādā, pure tuyhaṃ mahāmune.

    ૧૪.

    14.

    ‘‘વેસ્સસુદ્દકુલે જાતા, દેવા નાગા ચ કિન્નરા;

    ‘‘Vessasuddakule jātā, devā nāgā ca kinnarā;

    ચાતુદ્દીપા બહૂ કઞ્ઞા, પુરે તુય્હં મહામુને.

    Cātuddīpā bahū kaññā, pure tuyhaṃ mahāmune.

    ૧૫.

    15.

    ‘‘કાચિ પબ્બજિતા અત્થિ, સબ્બદસ્સાવિનો 3 હૂ;

    ‘‘Kāci pabbajitā atthi, sabbadassāvino 4 hū;

    દેવા ચ કિન્નરા નાગા, ફુસિસ્સન્તિ અનાગતે.

    Devā ca kinnarā nāgā, phusissanti anāgate.

    ૧૬.

    16.

    ‘‘અનુભોત્વા યસં સબ્બં, પત્વાન સબ્બસમ્પદા;

    ‘‘Anubhotvā yasaṃ sabbaṃ, patvāna sabbasampadā;

    તુમ્હં 5 પસાદં પટિલદ્ધા, બુજ્ઝિસ્સન્તિ અનાગતે.

    Tumhaṃ 6 pasādaṃ paṭiladdhā, bujjhissanti anāgate.

    ૧૭.

    17.

    ‘‘અમ્હે બ્રાહ્મણધીતા તુ, બ્રાહ્મઞ્ઞકુલસમ્ભવા;

    ‘‘Amhe brāhmaṇadhītā tu, brāhmaññakulasambhavā;

    પેક્ખતો નો 7 મહાવીર, પાદે વન્દામ ચક્ખુમ.

    Pekkhato no 8 mahāvīra, pāde vandāma cakkhuma.

    ૧૮.

    18.

    ‘‘ઉપહતા ભવા સબ્બે, મૂલતણ્હા સમૂહતા;

    ‘‘Upahatā bhavā sabbe, mūlataṇhā samūhatā;

    સમુચ્છિન્ના અનુસયા, પુઞ્ઞસઙ્ખારદાલિતા.

    Samucchinnā anusayā, puññasaṅkhāradālitā.

    ૧૯.

    19.

    ‘‘સમાધિગોચરા સબ્બા, સમાપત્તિવસી કતા;

    ‘‘Samādhigocarā sabbā, samāpattivasī katā;

    ઝાનેન ધમ્મરતિયા, વિહરિસ્સામ નો સદા.

    Jhānena dhammaratiyā, viharissāma no sadā.

    ૨૦.

    20.

    ‘‘ભવનેત્તિ અવિજ્જા ચ, સઙ્ખારાપિ ચ ખેપિતા;

    ‘‘Bhavanetti avijjā ca, saṅkhārāpi ca khepitā;

    સુદુદ્દસં પદં ગન્ત્વા, અનુજાનાથ 9 નાયક.

    Sududdasaṃ padaṃ gantvā, anujānātha 10 nāyaka.

    ૨૧.

    21.

    ‘‘ઉપકારા મમં તુમ્હે, દીઘરત્તં કતાવિનો;

    ‘‘Upakārā mamaṃ tumhe, dīgharattaṃ katāvino;

    ચતુન્નં સંસયં છેત્વા, સબ્બા ગચ્છન્તુ નિબ્બુતિં.

    Catunnaṃ saṃsayaṃ chetvā, sabbā gacchantu nibbutiṃ.

    ૨૨.

    22.

    ‘‘વન્દિત્વા મુનિનો પાદે, કત્વા ઇદ્ધિવિકુબ્બનં;

    ‘‘Vanditvā munino pāde, katvā iddhivikubbanaṃ;

    કાચિ દસ્સેન્તિ આલોકં, અન્ધકારમથાપરા.

    Kāci dassenti ālokaṃ, andhakāramathāparā.

    ૨૩.

    23.

    ‘‘દસ્સેન્તિ ચન્દસૂરિયે, સાગરઞ્ચ સમચ્છકં;

    ‘‘Dassenti candasūriye, sāgarañca samacchakaṃ;

    સિનેરું પરિભણ્ડઞ્ચ, દસ્સેન્તિ પારિછત્તકં.

    Sineruṃ paribhaṇḍañca, dassenti pārichattakaṃ.

    ૨૪.

    24.

    ‘‘તાવતિંસઞ્ચ ભવનં, યામં દસ્સેન્તિ ઇદ્ધિયા;

    ‘‘Tāvatiṃsañca bhavanaṃ, yāmaṃ dassenti iddhiyā;

    તુસિતં નિમ્મિતે દેવે, વસવત્તી મહિસ્સરે.

    Tusitaṃ nimmite deve, vasavattī mahissare.

    ૨૫.

    25.

    ‘‘બ્રહ્માનો કાચિ દસ્સેન્તિ, ચઙ્કમઞ્ચ મહારહં;

    ‘‘Brahmāno kāci dassenti, caṅkamañca mahārahaṃ;

    બ્રહ્મવણ્ણઞ્ચ માપેત્વા, ધમ્મં દેસેન્તિ સુઞ્ઞતં.

    Brahmavaṇṇañca māpetvā, dhammaṃ desenti suññataṃ.

    ૨૬.

    26.

    ‘‘નાનાવિકુબ્બનં કત્વા, ઇદ્ધિં દસ્સિય સત્થુનો;

    ‘‘Nānāvikubbanaṃ katvā, iddhiṃ dassiya satthuno;

    દસ્સયિંસુ બલં સબ્બા, પાદે વન્દિંસુ સત્થુનો.

    Dassayiṃsu balaṃ sabbā, pāde vandiṃsu satthuno.

    ૨૭.

    27.

    ‘‘ઇદ્ધીસુ ચ વસી હોમ, દિબ્બાય સોતધાતુયા;

    ‘‘Iddhīsu ca vasī homa, dibbāya sotadhātuyā;

    ચેતોપરિયઞાણસ્સ, વસી હોમ મહામુને.

    Cetopariyañāṇassa, vasī homa mahāmune.

    ૨૮.

    28.

    ‘‘પુબ્બેનિવાસં જાનામ, દિબ્બચક્ખુ વિસોધિતં;

    ‘‘Pubbenivāsaṃ jānāma, dibbacakkhu visodhitaṃ;

    સબ્બાસવપરિક્ખીણા, નત્થિ દાનિ પુનબ્ભવો.

    Sabbāsavaparikkhīṇā, natthi dāni punabbhavo.

    ૨૯.

    29.

    ‘‘અત્થધમ્મનિરુત્તીસુ, પટિભાને તથેવ ચ;

    ‘‘Atthadhammaniruttīsu, paṭibhāne tatheva ca;

    ઞાણં અમ્હં મહાવીર, ઉપ્પન્નં તવ સન્તિકે.

    Ñāṇaṃ amhaṃ mahāvīra, uppannaṃ tava santike.

    ૩૦.

    30.

    ‘‘પુબ્બાનં લોકનાથાનં, સઙ્ગમં નો નિદસ્સિતં;

    ‘‘Pubbānaṃ lokanāthānaṃ, saṅgamaṃ no nidassitaṃ;

    અધિકારં બહું અમ્હં, તુય્હત્થાય મહામુને.

    Adhikāraṃ bahuṃ amhaṃ, tuyhatthāya mahāmune.

    ૩૧.

    31.

    ‘‘યં અમ્હેહિ કતં કમ્મં, કુસલં સર તં મુને;

    ‘‘Yaṃ amhehi kataṃ kammaṃ, kusalaṃ sara taṃ mune;

    તુય્હત્થાય મહાવીર, પુઞ્ઞાનુપચિતાનિ નો.

    Tuyhatthāya mahāvīra, puññānupacitāni no.

    ૩૨.

    32.

    ‘‘સતસહસ્સિતો કપ્પે, પદુમુત્તરો મહામુનિ;

    ‘‘Satasahassito kappe, padumuttaro mahāmuni;

    પુરં હંસવતી નામ, સમ્બુદ્ધસ્સ કુલાસયં.

    Puraṃ haṃsavatī nāma, sambuddhassa kulāsayaṃ.

    ૩૩.

    33.

    ‘‘દ્વારેન હંસવતિયા, ગઙ્ગા સન્દતિ સબ્બદા;

    ‘‘Dvārena haṃsavatiyā, gaṅgā sandati sabbadā;

    ઉબ્બળ્હા નદિયા ભિક્ખૂ, ગમનં ન લભન્તિ તે.

    Ubbaḷhā nadiyā bhikkhū, gamanaṃ na labhanti te.

    ૩૪.

    34.

    ‘‘દિવસં દ્વે તયો ચેવ, સત્તાહં માસિકં તતો;

    ‘‘Divasaṃ dve tayo ceva, sattāhaṃ māsikaṃ tato;

    ચતુમાસમ્પિ સમ્પુણ્ણં, ગમનં ન લભન્તિ તે.

    Catumāsampi sampuṇṇaṃ, gamanaṃ na labhanti te.

    ૩૫.

    35.

    ‘‘તદા અહુ સત્તસારો, જટિલો નામ રટ્ઠિકો;

    ‘‘Tadā ahu sattasāro, jaṭilo nāma raṭṭhiko;

    ઓરુદ્ધે 11 ભિક્ખવો દિસ્વા, સેતું ગઙ્ગાય કારયિ.

    Oruddhe 12 bhikkhavo disvā, setuṃ gaṅgāya kārayi.

    ૩૬.

    36.

    ‘‘તદા સતસહસ્સેહિ, સેતું ગઙ્ગાય કારયિ;

    ‘‘Tadā satasahassehi, setuṃ gaṅgāya kārayi;

    સઙ્ઘસ્સ ઓરિમે તીરે, વિહારઞ્ચ અકારયિ.

    Saṅghassa orime tīre, vihārañca akārayi.

    ૩૭.

    37.

    ‘‘ઇત્થિયો પુરિસા ચેવ, ઉચ્ચનીચકુલાનિ ચ;

    ‘‘Itthiyo purisā ceva, uccanīcakulāni ca;

    તસ્સ સેતું વિહારઞ્ચ 13, સમભાગં અકંસુ તે.

    Tassa setuṃ vihārañca 14, samabhāgaṃ akaṃsu te.

    ૩૮.

    38.

    ‘‘અમ્હે અઞ્ઞે ચ માનુજા, વિપ્પસન્નેન ચેતસા;

    ‘‘Amhe aññe ca mānujā, vippasannena cetasā;

    તસ્સ ધમ્મેસુ દાયાદા, નગરે જનપદેસુ ચ.

    Tassa dhammesu dāyādā, nagare janapadesu ca.

    ૩૯.

    39.

    ‘‘ઇત્થી પુમા કુમારા ચ, બહૂ ચેવ કુમારિકા;

    ‘‘Itthī pumā kumārā ca, bahū ceva kumārikā;

    સેતુનો ચ વિહારસ્સ, વાલુકા આકિરિંસુ તે.

    Setuno ca vihārassa, vālukā ākiriṃsu te.

    ૪૦.

    40.

    ‘‘વીથિં સમ્મજ્જનં કત્વા, કદલીપુણ્ણઘટે ધજે;

    ‘‘Vīthiṃ sammajjanaṃ katvā, kadalīpuṇṇaghaṭe dhaje;

    ધૂપં ચુણ્ણઞ્ચ માલઞ્ચ, કારં કત્વાન સત્થુનો.

    Dhūpaṃ cuṇṇañca mālañca, kāraṃ katvāna satthuno.

    ૪૧.

    41.

    ‘‘સેતુવિહારે કારેત્વા, નિમન્તેત્વા વિનાયકં;

    ‘‘Setuvihāre kāretvā, nimantetvā vināyakaṃ;

    મહાદાનં દદિત્વાન, સમ્બોધિં અભિપત્થયિં.

    Mahādānaṃ daditvāna, sambodhiṃ abhipatthayiṃ.

    ૪૨.

    42.

    ‘‘પદુમુત્તરો મહાવીરો, તારકો સબ્બપાણિનં;

    ‘‘Padumuttaro mahāvīro, tārako sabbapāṇinaṃ;

    અનુમોદનીયંકાસિ, જટિલસ્સ મહામુનિ 15.

    Anumodanīyaṃkāsi, jaṭilassa mahāmuni 16.

    ૪૩.

    43.

    ‘‘‘સતસહસ્સાતિક્કન્તે, કપ્પો હેસ્સતિ ભદ્દકો;

    ‘‘‘Satasahassātikkante, kappo hessati bhaddako;

    ભવાભવેનુભોત્વાન, પાપુણિસ્સતિ બોધિયં.

    Bhavābhavenubhotvāna, pāpuṇissati bodhiyaṃ.

    ૪૪.

    44.

    ‘‘‘કાચિ હત્થપરિકમ્મં, કતાવી નરનારિયો;

    ‘‘‘Kāci hatthaparikammaṃ, katāvī naranāriyo;

    અનાગતમ્હિ અદ્ધાને, સબ્બા હેસ્સન્તિ સમ્મુખા’.

    Anāgatamhi addhāne, sabbā hessanti sammukhā’.

    ૪૫.

    45.

    ‘‘તેન કમ્મવિપાકેન, ચેતનાપણિધીહિ ચ;

    ‘‘Tena kammavipākena, cetanāpaṇidhīhi ca;

    ઉપ્પન્ના દેવભવનં, તુય્હં તા પરિચારિકા.

    Uppannā devabhavanaṃ, tuyhaṃ tā paricārikā.

    ૪૬.

    46.

    ‘‘દિબ્બસુખં અસઙ્ખિયં, માનુસઞ્ચ અસઙ્ખિયં;

    ‘‘Dibbasukhaṃ asaṅkhiyaṃ, mānusañca asaṅkhiyaṃ;

    તુય્હં તે પરિચારેમ, સંસરિમ્હ ભવાભવે.

    Tuyhaṃ te paricārema, saṃsarimha bhavābhave.

    ૪૭.

    47.

    ‘‘સતસહસ્સિતો કપ્પે, સુકતં કમ્મસમ્પદં;

    ‘‘Satasahassito kappe, sukataṃ kammasampadaṃ;

    સુખુમાલી મનુસ્સાનં, અથો દેવપુરે વરે.

    Sukhumālī manussānaṃ, atho devapure vare.

    ૪૮.

    48.

    ‘‘રૂપભોગયસે ચેવ, અથો કિત્તિઞ્ચ સક્કતં 17;

    ‘‘Rūpabhogayase ceva, atho kittiñca sakkataṃ 18;

    લભામ સતતં સબ્બં, સુકતં કમ્મસમ્પદં.

    Labhāma satataṃ sabbaṃ, sukataṃ kammasampadaṃ.

    ૪૯.

    49.

    ‘‘પચ્છિમે ભવે સમ્પત્તે, જાતામ્હ બ્રાહ્મણે કુલે;

    ‘‘Pacchime bhave sampatte, jātāmha brāhmaṇe kule;

    સુખુમાલહત્થપાદા, સક્યપુત્તનિવેસને.

    Sukhumālahatthapādā, sakyaputtanivesane.

    ૫૦.

    50.

    ‘‘સબ્બકાલમ્પિ પથવિં, ન પસ્સામ ન લઙ્કતં;

    ‘‘Sabbakālampi pathaviṃ, na passāma na laṅkataṃ;

    ચિક્ખલ્લભૂમિમસુચિં 19, ન પસ્સામ મહામુને.

    Cikkhallabhūmimasuciṃ 20, na passāma mahāmune.

    ૫૧.

    51.

    ‘‘અગારં વસન્તે અમ્હે, સક્કારં સબ્બકાલિકં;

    ‘‘Agāraṃ vasante amhe, sakkāraṃ sabbakālikaṃ;

    ઉપનેન્તિ સદા સબ્બં, પુબ્બકમ્મફલેન નો 21.

    Upanenti sadā sabbaṃ, pubbakammaphalena no 22.

    ૫૨.

    52.

    ‘‘અગારં પજહિત્વાન, પબ્બજિત્વાનગારિયં;

    ‘‘Agāraṃ pajahitvāna, pabbajitvānagāriyaṃ;

    સંસારપથનિત્થિણ્ણા, વીતરાગા ભવામસે 23.

    Saṃsārapathanitthiṇṇā, vītarāgā bhavāmase 24.

    ૫૩.

    53.

    ‘‘ચીવરં પિણ્ડપાતઞ્ચ, પચ્ચયં સયનાસનં;

    ‘‘Cīvaraṃ piṇḍapātañca, paccayaṃ sayanāsanaṃ;

    ઉપનેન્તિ સદા અમ્હે, સહસ્સાનિ તતો તતો.

    Upanenti sadā amhe, sahassāni tato tato.

    ૫૪.

    54.

    ‘‘કિલેસા ઝાપિતા અમ્હં…પે॰… વિહરામ અનાસવા.

    ‘‘Kilesā jhāpitā amhaṃ…pe… viharāma anāsavā.

    ૫૫.

    55.

    ‘‘સ્વાગતં વત નો આસિ…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં.

    ‘‘Svāgataṃ vata no āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    ૫૬.

    56.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં ચતુરાસીતિબ્રાહ્મણકઞ્ઞાભિક્ખુનીસહસ્સાનિ ભગવતો સમ્મુખા ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.

    Itthaṃ sudaṃ caturāsītibrāhmaṇakaññābhikkhunīsahassāni bhagavato sammukhā imā gāthāyo abhāsitthāti.

    ચતુરાસીતિભિક્ખુનીસહસ્સાપદાનં દુતિયં.

    Caturāsītibhikkhunīsahassāpadānaṃ dutiyaṃ.







    Footnotes:
    1. બ્રાહ્મણકુલસમ્ભવા (સ્યા॰ ક॰)
    2. brāhmaṇakulasambhavā (syā. ka.)
    3. સચ્ચદસ્સાવિનો (સી॰ પી॰)
    4. saccadassāvino (sī. pī.)
    5. ત્વયિ (સી॰ પી॰)
    6. tvayi (sī. pī.)
    7. લક્ખણા ચ (સ્યા॰)
    8. lakkhaṇā ca (syā.)
    9. અનુજાનિમ્હ (સ્યા॰ પી॰ ક॰)
    10. anujānimha (syā. pī. ka.)
    11. ઓરતીરે (સ્યા॰)
    12. oratīre (syā.)
    13. તેસુ સેતુવિહારેસુ (સી॰), તસ્સ સેતૂ વિહારે ચ (પી॰)
    14. tesu setuvihāresu (sī.), tassa setū vihāre ca (pī.)
    15. કત્વા, વિયાકાસિ મહામુનિ (સ્યા॰)
    16. katvā, viyākāsi mahāmuni (syā.)
    17. કિત્તિસુખં પિયં (સ્યા॰)
    18. kittisukhaṃ piyaṃ (syā.)
    19. ચિક્ખલ્લં ભૂમિં ગમનં (સ્યા॰)
    20. cikkhallaṃ bhūmiṃ gamanaṃ (syā.)
    21. પુબ્બકમ્મફલં તતો (સી॰ પી॰)
    22. pubbakammaphalaṃ tato (sī. pī.)
    23. નત્થિ દાનિ પુનબ્ભવો (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    24. natthi dāni punabbhavo (sī. syā. pī.)

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact