Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિનયવિનિચ્છય-ઉત્તરવિનિચ્છય • Vinayavinicchaya-uttaravinicchaya

    ચતુત્થપારાજિકકથા

    Catutthapārājikakathā

    ૩૦૬.

    306.

    અસન્તમત્તસ્સિતમેવ કત્વા;

    Asantamattassitameva katvā;

    ભવં અધિટ્ઠાય ચ વત્તમાનં;

    Bhavaṃ adhiṭṭhāya ca vattamānaṃ;

    અઞ્ઞાપદેસઞ્ચ વિનાધિમાનં;

    Aññāpadesañca vinādhimānaṃ;

    ઝાનાદિભેદં સમુદાચરેય્ય.

    Jhānādibhedaṃ samudācareyya.

    ૩૦૭.

    307.

    કાયેન વાચાયપિ વા તદત્થે;

    Kāyena vācāyapi vā tadatthe;

    ઞાતેવ વિઞ્ઞત્તિપથે અભબ્બો;

    Ñāteva viññattipathe abhabbo;

    યથેવ તાલો પન મત્થકસ્મિં;

    Yatheva tālo pana matthakasmiṃ;

    છિન્નો અભબ્બો પુન રુળ્હિભાવે.

    Chinno abhabbo puna ruḷhibhāve.

    ૩૦૮.

    308.

    અસન્તમેવત્તનિ યો પરસ્સ;

    Asantamevattani yo parassa;

    દીપેતિ ઝાનાદિમનન્તરં સો;

    Dīpeti jhānādimanantaraṃ so;

    જાનાતિ ચે હોતિ ચુતો હિ નો ચે;

    Jānāti ce hoti cuto hi no ce;

    જાનાતિ થુલ્લચ્ચયમસ્સ હોતિ.

    Jānāti thullaccayamassa hoti.

    ૩૦૯.

    309.

    ‘‘યો તે વિહારે વસતીધ ભિક્ખુ;

    ‘‘Yo te vihāre vasatīdha bhikkhu;

    સો ઝાનલાભી’’તિ ચ દીપિતે ચે;

    So jhānalābhī’’ti ca dīpite ce;

    જાનાતિ થુલ્લચ્ચયમસ્સ નો ચે;

    Jānāti thullaccayamassa no ce;

    જાનાતિ તં દુક્કટમેવ હોતિ.

    Jānāti taṃ dukkaṭameva hoti.

    ૩૧૦.

    310.

    અસન્તમેવત્તનિ ધમ્મમેતં;

    Asantamevattani dhammametaṃ;

    અત્થીતિ કત્વા વદતોધિમાના;

    Atthīti katvā vadatodhimānā;

    વુત્તો અનાપત્તિનયો પનેવં;

    Vutto anāpattinayo panevaṃ;

    અવત્તુકામસ્સ તથાદિકસ્સ.

    Avattukāmassa tathādikassa.

    ૩૧૧.

    311.

    પાપિચ્છતા તસ્સ અસન્તભાવો;

    Pāpicchatā tassa asantabhāvo;

    આરોચનઞ્ચેવ મનુસ્સકસ્સ;

    Ārocanañceva manussakassa;

    નઞ્ઞાપદેસેન તદેવ ઞાણં;

    Naññāpadesena tadeva ñāṇaṃ;

    પઞ્ચેત્થ અઙ્ગાનિ વદન્તિ ધીરા.

    Pañcettha aṅgāni vadanti dhīrā.

    ૩૧૨.

    312.

    પઠમે દુતિયે ચન્તે, પરિયાયો ન વિજ્જતિ;

    Paṭhame dutiye cante, pariyāyo na vijjati;

    દુતિયે તતિયેયેવ, આણત્તિ ન પનેતરે.

    Dutiye tatiyeyeva, āṇatti na panetare.

    ૩૧૩.

    313.

    આદિ મેકસમુટ્ઠાનં, દુવઙ્ગં કાયચિત્તતો;

    Ādi mekasamuṭṭhānaṃ, duvaṅgaṃ kāyacittato;

    સેસા ચ તિસમુટ્ઠાના, તેસમઙ્ગાનિ સત્ત તુ.

    Sesā ca tisamuṭṭhānā, tesamaṅgāni satta tu.

    ૩૧૪.

    314.

    સુખોપેક્ખાયુતં આદિ, તતિયં દુક્ખવેદનં;

    Sukhopekkhāyutaṃ ādi, tatiyaṃ dukkhavedanaṃ;

    દુતિયઞ્ચ ચતુત્થઞ્ચ, તિવેદનમુદીરિતં.

    Dutiyañca catutthañca, tivedanamudīritaṃ.

    ૩૧૫.

    315.

    પઠમસ્સટ્ઠ ચિત્તાનિ, તતિયસ્સ દુવે પન;

    Paṭhamassaṭṭha cittāni, tatiyassa duve pana;

    દુતિયસ્સ ચતુત્થસ્સ, દસ ચિત્તાનિ લબ્ભરે.

    Dutiyassa catutthassa, dasa cittāni labbhare.

    ૩૧૬.

    316.

    તસ્મા સચિત્તકં વુત્તં, સબ્બમેતં ચતુબ્બિધં;

    Tasmā sacittakaṃ vuttaṃ, sabbametaṃ catubbidhaṃ;

    ક્રિયા સઞ્ઞાવિમોક્ખઞ્ચ, લોકવજ્જન્તિ દીપિતં.

    Kriyā saññāvimokkhañca, lokavajjanti dīpitaṃ.

    ૩૧૭.

    317.

    ઇદમાપત્તિયંયેવ, વિધાનં પન યુજ્જતિ;

    Idamāpattiyaṃyeva, vidhānaṃ pana yujjati;

    તસ્મા આપત્તિયંયેવ, ગહેતબ્બં વિભાવિના.

    Tasmā āpattiyaṃyeva, gahetabbaṃ vibhāvinā.

    ૩૧૮.

    318.

    મુદુપિટ્ઠિ ચ લમ્બી ચ, મુખગ્ગાહી નિસીદકો;

    Mudupiṭṭhi ca lambī ca, mukhaggāhī nisīdako;

    પારાજિકા ઇમે તેસં, ચત્તારો અનુલોમિકા.

    Pārājikā ime tesaṃ, cattāro anulomikā.

    ૩૧૯.

    319.

    ભિક્ખુનીનઞ્ચ ચત્તારિ, વિબ્ભન્તા ભિક્ખુની સયં;

    Bhikkhunīnañca cattāri, vibbhantā bhikkhunī sayaṃ;

    તથા એકાદસાભબ્બા, સબ્બેતે ચતુવીસતિ.

    Tathā ekādasābhabbā, sabbete catuvīsati.

    ૩૨૦.

    320.

    ઇમે પારાજિકા વુત્તા, ચતુવીસતિ પુગ્ગલા;

    Ime pārājikā vuttā, catuvīsati puggalā;

    અભબ્બા ભિક્ખુભાવાય, સીસચ્છિન્નોવ જીવિતું.

    Abhabbā bhikkhubhāvāya, sīsacchinnova jīvituṃ.

    ૩૨૧.

    321.

    પણ્ડકો ચ તિરચ્છાનો, ઉભતોબ્યઞ્જનોપિ ચ;

    Paṇḍako ca tiracchāno, ubhatobyañjanopi ca;

    તયો વત્થુવિપન્ના હિ, અહેતુપટિસન્ધિકા.

    Tayo vatthuvipannā hi, ahetupaṭisandhikā.

    ૩૨૨.

    322.

    પઞ્ચાનન્તરિકા થેય્ય-સંવાસોપિ ચ દૂસકો;

    Pañcānantarikā theyya-saṃvāsopi ca dūsako;

    તિત્થિપક્કન્તકો ચેતિ, ક્રિયાનટ્ઠા પનટ્ઠ તે.

    Titthipakkantako ceti, kriyānaṭṭhā panaṭṭha te.

    ૩૨૩.

    323.

    વિનિચ્છયો યો પન સારભૂતો;

    Vinicchayo yo pana sārabhūto;

    પારાજિકાનં કથિતો મયાયં;

    Pārājikānaṃ kathito mayāyaṃ;

    તસ્સાનુસારેન બુધેન ઞાતું;

    Tassānusārena budhena ñātuṃ;

    સક્કા હિ સેસોપિ અસેસતોવ.

    Sakkā hi sesopi asesatova.

    ૩૨૪.

    324.

    પિટકે પટુભાવકરે પરમે;

    Piṭake paṭubhāvakare parame;

    વિનયે વિવિધેહિ નયેહિ યુતે;

    Vinaye vividhehi nayehi yute;

    પરમત્થનયં અભિપત્થયતા;

    Paramatthanayaṃ abhipatthayatā;

    પરિયાપુણિતબ્બમયં સતતં.

    Pariyāpuṇitabbamayaṃ satataṃ.

    ઇતિ વિનયવિનિચ્છયે ચતુત્થપારાજિકકથા નિટ્ઠિતા.

    Iti vinayavinicchaye catutthapārājikakathā niṭṭhitā.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact