Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya

    11. சதுத்த²ஸமாதி⁴ஸுத்தங்

    11. Catutthasamādhisuttaṃ

    21. தத்ர கோ² ஆயஸ்மா ஸாரிபுத்தோ பி⁴க்கூ² ஆமந்தேஸி – ‘‘ஸியா நு கோ², ஆவுஸோ, பி⁴க்கு²னோ ததா²ரூபோ ஸமாதி⁴படிலாபோ⁴ யதா² நேவ பத²வியங் பத²விஸஞ்ஞீ அஸ்ஸ, ந ஆபஸ்மிங் ஆபோஸஞ்ஞீ அஸ்ஸ, ந தேஜஸ்மிங் தேஜோஸஞ்ஞீ அஸ்ஸ, ந வாயஸ்மிங் வாயோஸஞ்ஞீ அஸ்ஸ, ந ஆகாஸானஞ்சாயதனே ஆகாஸானஞ்சாயதனஸஞ்ஞீ அஸ்ஸ, ந விஞ்ஞாணஞ்சாயதனே விஞ்ஞாணஞ்சாயதனஸஞ்ஞீ அஸ்ஸ, ந ஆகிஞ்சஞ்ஞாயதனே ஆகிஞ்சஞ்ஞாயதனஸஞ்ஞீ அஸ்ஸ, ந நேவஸஞ்ஞானாஸஞ்ஞாயதனே நேவஸஞ்ஞானாஸஞ்ஞாயதனஸஞ்ஞீ அஸ்ஸ, ந இத⁴லோகே இத⁴லோகஸஞ்ஞீ அஸ்ஸ, ந பரலோகே பரலோகஸஞ்ஞீ அஸ்ஸ, யம்பித³ங் தி³ட்ட²ங் ஸுதங் முதங் விஞ்ஞாதங் பத்தங் பரியேஸிதங் அனுவிசரிதங் மனஸா தத்ராபி ந ஸஞ்ஞீ அஸ்ஸ; ஸஞ்ஞீ ச பன அஸ்ஸா’’தி?

    21. Tatra kho āyasmā sāriputto bhikkhū āmantesi – ‘‘siyā nu kho, āvuso, bhikkhuno tathārūpo samādhipaṭilābho yathā neva pathaviyaṃ pathavisaññī assa, na āpasmiṃ āposaññī assa, na tejasmiṃ tejosaññī assa, na vāyasmiṃ vāyosaññī assa, na ākāsānañcāyatane ākāsānañcāyatanasaññī assa, na viññāṇañcāyatane viññāṇañcāyatanasaññī assa, na ākiñcaññāyatane ākiñcaññāyatanasaññī assa, na nevasaññānāsaññāyatane nevasaññānāsaññāyatanasaññī assa, na idhaloke idhalokasaññī assa, na paraloke paralokasaññī assa, yampidaṃ diṭṭhaṃ sutaṃ mutaṃ viññātaṃ pattaṃ pariyesitaṃ anuvicaritaṃ manasā tatrāpi na saññī assa; saññī ca pana assā’’ti?

    ‘‘தூ³ரதோபி கோ² மயங், ஆவுஸோ, ஆக³ச்செ²ய்யாம ஆயஸ்மதோ ஸாரிபுத்தஸ்ஸ ஸந்திகே ஏதஸ்ஸ பா⁴ஸிதஸ்ஸ அத்த²மஞ்ஞாதுங். ஸாது⁴ வதாயஸ்மந்தங்யேவ ஸாரிபுத்தங் படிபா⁴து ஏதஸ்ஸ பா⁴ஸிதஸ்ஸ அத்தோ². ஆயஸ்மதோ ஸாரிபுத்தஸ்ஸ ஸுத்வா பி⁴க்கூ² தா⁴ரெஸ்ஸந்தீ’’தி.

    ‘‘Dūratopi kho mayaṃ, āvuso, āgaccheyyāma āyasmato sāriputtassa santike etassa bhāsitassa atthamaññātuṃ. Sādhu vatāyasmantaṃyeva sāriputtaṃ paṭibhātu etassa bhāsitassa attho. Āyasmato sāriputtassa sutvā bhikkhū dhāressantī’’ti.

    ‘‘தேனஹாவுஸோ, ஸுணாத², ஸாது⁴கங் மனஸி கரோத² ; பா⁴ஸிஸ்ஸாமீ’’தி. ‘‘ஏவமாவுஸோ’’தி கோ² தே பி⁴க்கூ² ஆயஸ்மதோ ஸாரிபுத்தஸ்ஸ பச்சஸ்ஸோஸுங். ஆயஸ்மா ஸாரிபுத்தோ ஏதத³வோச –

    ‘‘Tenahāvuso, suṇātha, sādhukaṃ manasi karotha ; bhāsissāmī’’ti. ‘‘Evamāvuso’’ti kho te bhikkhū āyasmato sāriputtassa paccassosuṃ. Āyasmā sāriputto etadavoca –

    ‘‘ஸியா, ஆவுஸோ பி⁴க்கு²னோ ததா²ரூபோ ஸமாதி⁴படிலாபோ⁴ யதா² நேவ பத²வியங் பத²விஸஞ்ஞீ அஸ்ஸ…பே॰… யம்பித³ங் தி³ட்ட²ங் ஸுதங் முதங் விஞ்ஞாதங் பத்தங் பரியேஸிதங் அனுவிசரிதங் மனஸா தத்ராபி ந ஸஞ்ஞீ அஸ்ஸ; ஸஞ்ஞீ ச பன அஸ்ஸா’’தி.

    ‘‘Siyā, āvuso bhikkhuno tathārūpo samādhipaṭilābho yathā neva pathaviyaṃ pathavisaññī assa…pe… yampidaṃ diṭṭhaṃ sutaṃ mutaṃ viññātaṃ pattaṃ pariyesitaṃ anuvicaritaṃ manasā tatrāpi na saññī assa; saññī ca pana assā’’ti.

    ‘‘யதா² கத²ங் பனாவுஸோ, ஸியா பி⁴க்கு²னோ ததா²ரூபோ ஸமாதி⁴படிலாபோ⁴ யதா² நேவ பத²வியங் பத²விஸஞ்ஞீ அஸ்ஸ…பே॰… யம்பித³ங் தி³ட்ட²ங் ஸுதங் முதங் விஞ்ஞாதங் பத்தங் பரியேஸிதங் அனுவிசரிதங் மனஸா தத்ராபி ந ஸஞ்ஞீ அஸ்ஸ; ஸஞ்ஞீ ச பன அஸ்ஸா’’தி?

    ‘‘Yathā kathaṃ panāvuso, siyā bhikkhuno tathārūpo samādhipaṭilābho yathā neva pathaviyaṃ pathavisaññī assa…pe… yampidaṃ diṭṭhaṃ sutaṃ mutaṃ viññātaṃ pattaṃ pariyesitaṃ anuvicaritaṃ manasā tatrāpi na saññī assa; saññī ca pana assā’’ti?

    ‘‘இத⁴, ஆவுஸோ, பி⁴க்கு² ஏவங்ஸஞ்ஞீ ஹோதி – ‘ஏதங் ஸந்தங் ஏதங் பணீதங், யதி³த³ங் ஸப்³ப³ஸங்கா²ரஸமதோ² ஸப்³பூ³பதி⁴படினிஸ்ஸக்³கோ³ தண்ஹாக்க²யோ விராகோ³ நிரோதோ⁴ நிப்³பா³ன’ந்தி. ஏவங் கோ², ஆவுஸோ, ஸியா பி⁴க்கு²னோ ததா²ரூபோ ஸமாதி⁴படிலாபோ⁴ யதா² நேவ பத²வியங் பத²விஸஞ்ஞீ அஸ்ஸ, ந ஆபஸ்மிங் ஆபோஸஞ்ஞீ அஸ்ஸ, ந தேஜஸ்மிங் தேஜோஸஞ்ஞீ அஸ்ஸ, ந வாயஸ்மிங் வாயோஸஞ்ஞீ அஸ்ஸ, ந ஆகாஸானஞ்சாயதனே ஆகாஸானஞ்சாயதனஸஞ்ஞீ அஸ்ஸ, ந விஞ்ஞாணஞ்சாயதனே விஞ்ஞாணஞ்சாயதனஸஞ்ஞீ அஸ்ஸ, ந ஆகிஞ்சஞ்ஞாயதனே ஆகிஞ்சஞ்ஞாயதனஸஞ்ஞீ அஸ்ஸ, ந நேவஸஞ்ஞானாஸஞ்ஞாயதனே நேவஸஞ்ஞானாஸஞ்ஞாயதனஸஞ்ஞீ அஸ்ஸ, ந இத⁴லோகே இத⁴லோகஸஞ்ஞீ அஸ்ஸ , ந பரலோகே பரலோகஸஞ்ஞீ அஸ்ஸ, யம்பித³ங் தி³ட்ட²ங் ஸுதங் முதங் விஞ்ஞாதங் பத்தங் பரியேஸிதங் அனுவிசரிதங் மனஸா தத்ராபி ந ஸஞ்ஞீ அஸ்ஸ; ஸஞ்ஞீ ச பன அஸ்ஸா’’தி. ஏகாத³ஸமங்.

    ‘‘Idha, āvuso, bhikkhu evaṃsaññī hoti – ‘etaṃ santaṃ etaṃ paṇītaṃ, yadidaṃ sabbasaṅkhārasamatho sabbūpadhipaṭinissaggo taṇhākkhayo virāgo nirodho nibbāna’nti. Evaṃ kho, āvuso, siyā bhikkhuno tathārūpo samādhipaṭilābho yathā neva pathaviyaṃ pathavisaññī assa, na āpasmiṃ āposaññī assa, na tejasmiṃ tejosaññī assa, na vāyasmiṃ vāyosaññī assa, na ākāsānañcāyatane ākāsānañcāyatanasaññī assa, na viññāṇañcāyatane viññāṇañcāyatanasaññī assa, na ākiñcaññāyatane ākiñcaññāyatanasaññī assa, na nevasaññānāsaññāyatane nevasaññānāsaññāyatanasaññī assa, na idhaloke idhalokasaññī assa , na paraloke paralokasaññī assa, yampidaṃ diṭṭhaṃ sutaṃ mutaṃ viññātaṃ pattaṃ pariyesitaṃ anuvicaritaṃ manasā tatrāpi na saññī assa; saññī ca pana assā’’ti. Ekādasamaṃ.

    அனுஸ்ஸதிவக்³கோ³ து³தியோ.

    Anussativaggo dutiyo.

    தஸ்ஸுத்³தா³னங் –

    Tassuddānaṃ –

    த்³வே வுத்தா மஹானாமேன, நந்தி³யேன ஸுபூ⁴தினா;

    Dve vuttā mahānāmena, nandiyena subhūtinā;

    மெத்தா அட்ட²கோ கோ³பாலோ, சத்தாரோ ச ஸமாதி⁴னாதி.

    Mettā aṭṭhako gopālo, cattāro ca samādhināti.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact