Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā |
૪. ચતુત્થસઙ્ઘાદિસેસસિક્ખાપદવણ્ણના
4. Catutthasaṅghādisesasikkhāpadavaṇṇanā
૬૯૪. પટિવત્તાતિ પટિવચનં દેન્તિ. કમ્મદોસન્તિ ‘‘અનઞ્ઞાય ગણસ્સ છન્દન્તિ એવમાદી’’તિ લિખિતં. કત્તબ્બટ્ઠાનદોસન્તિ પોરાણા. કારકગણસ્સાતિ કારકસઙ્ઘસ્સ. ‘‘ભિક્ખુનિસઙ્ઘં સન્નિપાતેત્વા’તિ વુત્તત્તા કારકસઙ્ઘોપિ અયમેવાતિ ચે? પઠમમેવ કારકસઙ્ઘં ન આમન્તેત્વા બલક્કારેનાયં થુલ્લનન્દા તં ભિક્ખુનિં ઓસારેસી’’તિ પોરાણગણ્ઠિપદે વુત્તં, તસ્મા કારકભિક્ખૂનં સમ્મુખાપિ તેસં અનુમતિં પઠમં અગ્ગહેત્વા તં કમ્મં ન પટિપ્પસ્સમ્ભેતબ્બન્તિ સિદ્ધં હોતિ, પટિપ્પસ્સદ્ધં બલક્કારેન ન કાતબ્બમેવાતિ અધિપ્પાયો. ‘‘ભિક્ખુનીપિ દિટ્ઠાવિકમ્મં કાતું લભતી’’તિ ચ તત્થ વુત્તં.
694.Paṭivattāti paṭivacanaṃ denti. Kammadosanti ‘‘anaññāya gaṇassa chandanti evamādī’’ti likhitaṃ. Kattabbaṭṭhānadosanti porāṇā. Kārakagaṇassāti kārakasaṅghassa. ‘‘Bhikkhunisaṅghaṃ sannipātetvā’ti vuttattā kārakasaṅghopi ayamevāti ce? Paṭhamameva kārakasaṅghaṃ na āmantetvā balakkārenāyaṃ thullanandā taṃ bhikkhuniṃ osāresī’’ti porāṇagaṇṭhipade vuttaṃ, tasmā kārakabhikkhūnaṃ sammukhāpi tesaṃ anumatiṃ paṭhamaṃ aggahetvā taṃ kammaṃ na paṭippassambhetabbanti siddhaṃ hoti, paṭippassaddhaṃ balakkārena na kātabbamevāti adhippāyo. ‘‘Bhikkhunīpi diṭṭhāvikammaṃ kātuṃ labhatī’’ti ca tattha vuttaṃ.
૬૯૮. અસન્તે કમ્મકારકસઙ્ઘે ઓસારેતિ, અનાપત્તીતિ એત્થ કિત્તાવતા અસન્તો નામ હોતીતિ? ઇદં સબ્બત્થ ન વિચારિતં. કારકાનં કાલકિરિયાયાતિ એકે. એકસ્સપિ અભાવેનાતિ એકે. એકસ્મિં રજ્જેતિ એકે. એકરટ્ઠેતિ એકે. એકગામેતિ એકે. એકસ્મિં આવાસેતિ એકે. યત્થ સક્કા અપલોકેતુન્તિ એકે. અન્તોઅદ્ધયોજનેતિ એકે. તત્થ તસ્મિં આવાસે અસન્તે કારકસઙ્ઘે ઓસારેતિ, અનાપત્તીતિ ઇદં પસંસન્તિ આચરિયા. યત્થ સક્કા અપલોકેતુન્તિ સામીચિ.
698.Asante kammakārakasaṅghe osāreti, anāpattīti ettha kittāvatā asanto nāma hotīti? Idaṃ sabbattha na vicāritaṃ. Kārakānaṃ kālakiriyāyāti eke. Ekassapi abhāvenāti eke. Ekasmiṃ rajjeti eke. Ekaraṭṭheti eke. Ekagāmeti eke. Ekasmiṃ āvāseti eke. Yattha sakkā apaloketunti eke. Antoaddhayojaneti eke. Tattha tasmiṃ āvāse asante kārakasaṅghe osāreti, anāpattīti idaṃ pasaṃsanti ācariyā. Yattha sakkā apaloketunti sāmīci.
ચતુત્થસઙ્ઘાદિસેસસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Catutthasaṅghādisesasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / ભિક્ખુનીવિભઙ્ગ • Bhikkhunīvibhaṅga / ૪. ચતુત્થસઙ્ઘાદિસેસસિક્ખાપદં • 4. Catutthasaṅghādisesasikkhāpadaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / ભિક્ખુનીવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Bhikkhunīvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૪. ચતુત્થસઙ્ઘાદિસેસસિક્ખાપદવણ્ણના • 4. Catutthasaṅghādisesasikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ૪. ચતુત્થસઙ્ઘાદિસેસસિક્ખાપદવણ્ણના • 4. Catutthasaṅghādisesasikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ૪. ચતુત્થસઙ્ઘાદિસેસસિક્ખાપદવણ્ણના • 4. Catutthasaṅghādisesasikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૪. ચતુત્થસઙ્ઘાદિસેસસિક્ખાપદં • 4. Catutthasaṅghādisesasikkhāpadaṃ