Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā |
૪. ચતુત્થસિક્ખાપદવણ્ણના
4. Catutthasikkhāpadavaṇṇanā
૧૦૩૮. નિમન્તિતા વા પવારિતા વાતિ એત્થ પોરાણગણ્ઠિપદે તાવ એવં વુત્તં ‘‘પવારિતાપિ યાગું પાતું લભતિ, ભોજ્જયાગું ન લભતિ. યાગુ પનેત્થ ખાદનીયભોજનીયસઙ્ખ્યં ન ગચ્છતિ. નિમન્તિતા ભિક્ખુની પિણ્ડાય ચરિત્વા ભુઞ્જિતુકામા સામિકે અપલોકેત્વાવ ભુઞ્જિતું લભતિ. પરમ્પરભોજનાપત્તિ ભિક્ખુનીનં નત્થિ. નિમન્તિતા તં ભત્તં ભુઞ્જિત્વા વા અભુઞ્જિત્વા વા પવારિતા કપ્પિયં કારાપેત્વા ભુઞ્જિતું ન લભતિ, અકપ્પિયનિમન્તનેન નિમન્તિયમાના દ્વે નિમન્તનાનિ સમ્પટિચ્છિતુઞ્ચ ન લભતી’’તિ. તત્થ ‘‘પવારિતાપિ યાગું પાતું લભતી’’તિ વુત્તં પાળિયં, અટ્ઠકથાયઞ્ચ અનુઞ્ઞાતત્તા. ‘‘નિમન્તિતા અપ્પવારિતા યાગું પિવતી’’તિ હિ પાળિયં વુત્તં. તત્રિદં સિક્ખાપદવણ્ણનાપુબ્બઙ્ગમસન્નિટ્ઠાનં – નિમન્તિતા વા પવારિતા વાતિ એત્થ વાસદ્દેન અકપ્પિયનિમન્તનેન નિમન્તિતા અપ્પવારિતા ઠપેત્વા યાગું અઞ્ઞં ખાદનીયં વા ભોજનીયં વા ખાદેય્ય વા ભુઞ્જેય્ય વા, પાચિત્તિયં અઞ્ઞત્ર સામિકાનં અપલોકના. પરમ્પરભોજનાભાવેન ભિક્ખુનીનં કો ગુણો જાતોતિ? ન એતાસં ગુણલાભો, કેવલં પાકટતરં જાતં. ભિક્ખૂપિ વિકપ્પેત્વા મિસ્સેત્વાવ ભુઞ્જિતું લભન્તિ. સમયે યથાસુખં લભન્તિ. ઇમિના અપલોકનેન કિન્તિ? પવારિતા વા અનિમન્તિતા વા ન કિઞ્ચિ કપ્પિયં કારાપેત્વા ગિલાનાતિરિત્તમ્પિ લભન્તિ, નિમન્તિતા ચ પવારિતા ચ યાગુમ્પિ ન લભન્તિ, અપલોકેત્વાપિ ન લભન્તીતિ.
1038.Nimantitā vā pavāritā vāti ettha porāṇagaṇṭhipade tāva evaṃ vuttaṃ ‘‘pavāritāpi yāguṃ pātuṃ labhati, bhojjayāguṃ na labhati. Yāgu panettha khādanīyabhojanīyasaṅkhyaṃ na gacchati. Nimantitā bhikkhunī piṇḍāya caritvā bhuñjitukāmā sāmike apaloketvāva bhuñjituṃ labhati. Paramparabhojanāpatti bhikkhunīnaṃ natthi. Nimantitā taṃ bhattaṃ bhuñjitvā vā abhuñjitvā vā pavāritā kappiyaṃ kārāpetvā bhuñjituṃ na labhati, akappiyanimantanena nimantiyamānā dve nimantanāni sampaṭicchituñca na labhatī’’ti. Tattha ‘‘pavāritāpi yāguṃ pātuṃ labhatī’’ti vuttaṃ pāḷiyaṃ, aṭṭhakathāyañca anuññātattā. ‘‘Nimantitā appavāritā yāguṃ pivatī’’ti hi pāḷiyaṃ vuttaṃ. Tatridaṃ sikkhāpadavaṇṇanāpubbaṅgamasanniṭṭhānaṃ – nimantitā vā pavāritā vāti ettha vāsaddena akappiyanimantanena nimantitā appavāritā ṭhapetvā yāguṃ aññaṃ khādanīyaṃ vā bhojanīyaṃ vā khādeyya vā bhuñjeyya vā, pācittiyaṃ aññatra sāmikānaṃ apalokanā. Paramparabhojanābhāvena bhikkhunīnaṃ ko guṇo jātoti? Na etāsaṃ guṇalābho, kevalaṃ pākaṭataraṃ jātaṃ. Bhikkhūpi vikappetvā missetvāva bhuñjituṃ labhanti. Samaye yathāsukhaṃ labhanti. Iminā apalokanena kinti? Pavāritā vā animantitā vā na kiñci kappiyaṃ kārāpetvā gilānātirittampi labhanti, nimantitā ca pavāritā ca yāgumpi na labhanti, apaloketvāpi na labhantīti.
ચતુત્થસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Catutthasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.
આરામવગ્ગવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Ārāmavaggavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / ભિક્ખુનીવિભઙ્ગ • Bhikkhunīvibhaṅga / ૪. ચતુત્થસિક્ખાપદં • 4. Catutthasikkhāpadaṃ
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ૧. પઠમાદિસિક્ખાપદવણ્ણના • 1. Paṭhamādisikkhāpadavaṇṇanā