Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā)

    ૮. ચેતનાસુત્તવણ્ણના

    8. Cetanāsuttavaṇṇanā

    ૩૮. યઞ્ચાતિ એત્થ -સદ્દો અટ્ઠાને. તેન ચેતનાય વિય પકપ્પાનાનુસયાનમ્પિ વિઞ્ઞાણસ્સ ઠિતિયા વક્ખમાનંયેવ અવિસિટ્ઠં આરમ્મણભાવં જોતેતિ. કામં તીસુપિ પદેસુ ‘‘પવત્તેતિ’’ઇચ્ચેવ અત્થો વુત્તો, વત્તનત્થો પન ચેતનાદીનં યથાક્કમં ચેતયનપકપ્પનાનુસયનરૂપો વિસિટ્ઠટ્ઠો દટ્ઠબ્બો. તેભૂમકકુસલાકુસલચેતના ગહિતા કમ્મવિઞ્ઞાણસ્સ પચ્ચયનિદ્ધારણમેતન્તિ. તણ્હાદિટ્ઠિકપ્પા ગહિતા યથારહન્તિ અધિપ્પાયો. અટ્ઠસુપિ હિ લોભસહગતચિત્તેસુ તણ્હાકપ્પો, તત્થ ચતૂસ્વેવ દિટ્ઠિકપ્પોતિ. કામં અનુસયા લોકિયકુસલચેતનાસુપિ અનુસેન્તિયેવ, અકુસલેસુ પન પવત્તિ પાકટાતિ ‘‘દ્વાદસન્નં ચેતનાન’’ન્તિ વુત્તં. સહજાતકોટિયાતિ ઇદં પચ્ચુપ્પન્નાપિ કામરાગાદયો અનુસયાવ વુચ્ચન્તિ તંસદિસતાયાતિ વુત્તં. ન હિ કાલભેદેન લક્ખણપ્પભેદો અત્થીતિ. અનાગતા એવ હિ કામરાગાદયો નિપ્પરિયાયતો ‘‘અનુસયા’’તિ વત્તબ્બતં અરહન્તિ. પચ્ચયુપ્પન્નો વટ્ટતીતિ આહ ‘‘આરમ્મણં પચ્ચયો’’તિ. કમ્મવિઞ્ઞાણસ્સ ઠિતત્થન્તિ કમ્મવિઞ્ઞાણસ્સેવ પવત્તિયા. તસ્મિં પચ્ચયે સતીતિ તસ્મિં ચેતનાપકપ્પનાનુસયસઞ્ઞિતે પચ્ચયે સતિ પતિટ્ઠા વિઞ્ઞાણસ્સ હોતિ. સન્તાને ફલદાનસમત્થતાયેવ હોતીતિ ‘‘પતિટ્ઠા હોતિ, તસ્મિં પતિટ્ઠિતે’’તિ વુત્તં. સન્નિટ્ઠાપકચેતનાવસેન વિરુળ્હેતિ. પતિટ્ઠિતેતિ હિ ઇમિના કમ્મસ્સ કતભાવો વુત્તો, ‘‘વિરુળ્હે’’તિ ઇમિના ઉપચિતભાવો. તેનાહ ‘‘કમ્મં જવાપેત્વા’’તિઆદિ. તત્થ પુરેતરં ઉપ્પન્નાહિ કમ્મચેતનાહિ લદ્ધપચ્ચયત્તા બલપ્પત્તાય સન્નિટ્ઠાપકચેતનાય કમ્મવિઞ્ઞાણં લદ્ધપતિટ્ઠં વિરુળ્હમૂલઞ્ચ હોતીતિ વુત્તં ‘‘નિબ્બત્તમૂલે જાતે’’તિ. તથા હિ સન્નિટ્ઠાપકચેતના વિપાકં દેન્તં અનન્તરે જાતિવસેન દેતિ ઉપપજ્જવેદનીયકમ્મન્તિ.

    38.Yañcāti ettha ca-saddo aṭṭhāne. Tena cetanāya viya pakappānānusayānampi viññāṇassa ṭhitiyā vakkhamānaṃyeva avisiṭṭhaṃ ārammaṇabhāvaṃ joteti. Kāmaṃ tīsupi padesu ‘‘pavatteti’’icceva attho vutto, vattanattho pana cetanādīnaṃ yathākkamaṃ cetayanapakappanānusayanarūpo visiṭṭhaṭṭho daṭṭhabbo. Tebhūmakakusalākusalacetanā gahitā kammaviññāṇassa paccayaniddhāraṇametanti. Taṇhādiṭṭhikappā gahitā yathārahanti adhippāyo. Aṭṭhasupi hi lobhasahagatacittesu taṇhākappo, tattha catūsveva diṭṭhikappoti. Kāmaṃ anusayā lokiyakusalacetanāsupi anusentiyeva, akusalesu pana pavatti pākaṭāti ‘‘dvādasannaṃ cetanāna’’nti vuttaṃ. Sahajātakoṭiyāti idaṃ paccuppannāpi kāmarāgādayo anusayāva vuccanti taṃsadisatāyāti vuttaṃ. Na hi kālabhedena lakkhaṇappabhedo atthīti. Anāgatā eva hi kāmarāgādayo nippariyāyato ‘‘anusayā’’ti vattabbataṃ arahanti. Paccayuppanno vaṭṭatīti āha ‘‘ārammaṇaṃ paccayo’’ti. Kammaviññāṇassa ṭhitatthanti kammaviññāṇasseva pavattiyā. Tasmiṃ paccaye satīti tasmiṃ cetanāpakappanānusayasaññite paccaye sati patiṭṭhā viññāṇassa hoti. Santāne phaladānasamatthatāyeva hotīti ‘‘patiṭṭhā hoti, tasmiṃ patiṭṭhite’’ti vuttaṃ. Sanniṭṭhāpakacetanāvasena viruḷheti. Patiṭṭhiteti hi iminā kammassa katabhāvo vutto, ‘‘viruḷhe’’ti iminā upacitabhāvo. Tenāha ‘‘kammaṃ javāpetvā’’tiādi. Tattha puretaraṃ uppannāhi kammacetanāhi laddhapaccayattā balappattāya sanniṭṭhāpakacetanāya kammaviññāṇaṃ laddhapatiṭṭhaṃ viruḷhamūlañca hotīti vuttaṃ ‘‘nibbattamūle jāte’’ti. Tathā hi sanniṭṭhāpakacetanā vipākaṃ dentaṃ anantare jātivasena deti upapajjavedanīyakammanti.

    તેભૂમકચેતનાયાતિ તેભૂમકકુસલાકુસલચેતનાય. અપ્પવત્તનક્ખણોતિ ઇધ પવત્તનક્ખણો જાયમાનક્ખણો. ન જાયમાનક્ખણો અપ્પવત્તનક્ખણો ન કેવલં ભઙ્ગક્ખણો અપ્પહીનાનુસયસ્સ અધિપ્પેતત્તા. અપ્પહીનકોટિયાતિ અસમુચ્છિન્નભાવેન. તદિદં તેભૂમકકુસલાકુસલચેતનાસુ અપ્પવત્તમાનાસુ અનુસયાનં સહજાતકોટિઆદિના પવત્તિ નામ નત્થિ, વિપાકાદીસુ અપ્પહીનકોટિયા પવત્તતિ કરોન્તસ્સ અભાવતોતિ ઇમમત્થં સન્ધાય વુત્તં. અવારિતત્તાતિ પટિપક્ખેતિ અવારિતબ્બત્તા. પચ્ચયોવ હોતિ વિઞ્ઞાણસ્સ ઠિતિયા.

    Tebhūmakacetanāyāti tebhūmakakusalākusalacetanāya. Appavattanakkhaṇoti idha pavattanakkhaṇo jāyamānakkhaṇo. Na jāyamānakkhaṇo appavattanakkhaṇo na kevalaṃ bhaṅgakkhaṇo appahīnānusayassa adhippetattā. Appahīnakoṭiyāti asamucchinnabhāvena. Tadidaṃ tebhūmakakusalākusalacetanāsu appavattamānāsu anusayānaṃ sahajātakoṭiādinā pavatti nāma natthi, vipākādīsu appahīnakoṭiyā pavattati karontassa abhāvatoti imamatthaṃ sandhāya vuttaṃ. Avāritattāti paṭipakkheti avāritabbattā. Paccayova hoti viññāṇassa ṭhitiyā.

    પઠમદુતિયવારેહિ વટ્ટં દસ્સેત્વા તતિયવારે ‘‘નો ચે’’તિઆદિના વિવટ્ટં દસ્સિતન્તિ ‘‘પઠમપદે તેભૂમકકુસલાકુસલચેતના નિવત્તા’’તિઆદિ વુત્તં. તત્થ નિવત્તાતિ અકરણતો અપ્પવત્તિયા અપગતા. તણ્હાદિટ્ઠિયો નિવત્તાતિ યોજના. વુત્તપ્પકારેસૂતિ ‘‘તેભૂમકવિપાકેસૂ’’તિઆદિના વુત્તપ્પકારેસુ.

    Paṭhamadutiyavārehi vaṭṭaṃ dassetvā tatiyavāre ‘‘no ce’’tiādinā vivaṭṭaṃ dassitanti ‘‘paṭhamapade tebhūmakakusalākusalacetanā nivattā’’tiādi vuttaṃ. Tattha nivattāti akaraṇato appavattiyā apagatā. Taṇhādiṭṭhiyo nivattāti yojanā. Vuttappakāresūti ‘‘tebhūmakavipākesū’’tiādinā vuttappakāresu.

    એત્થાતિ ઇમસ્મિં સુત્તે. એત્થ ચેતનાપકપ્પનાનં પવત્તનવસેન ધમ્મપરિચ્છેદો દસ્સિતોતિ ‘‘ચેતેતીતિ તેભૂમકકુસલાકુસલચેતના ગહિતા’’તિઆદિનયો ઇધેવ હોતીતિ દસ્સિતો. ચતસ્સોતિ પટિઘદ્વયમોહમૂલસમાગતા ચતસ્સો અકુસલચેતના. ચતૂસુ અકુસલચેતનાસૂતિ યથાવુત્તાસુ એવ ચતૂસુ અકુસલચેતનાસુ, ઇતરા પન ‘‘ન પકપ્પેતી’’તિ ઇમિના પટિક્ખેપેન નિવત્તાતિ. સુત્તે આગતં વારેત્વાતિ ‘‘નો ચ પકપ્પેતી’’તિ એવં પટિક્ખેપવસેન સુત્તે આગતં વજ્જેત્વા. ‘‘ન પકપ્પેતી’’તિ હિ ઇમિના અટ્ઠસુ લોભસહગતચિત્તેસુ સહજાતકોટિયા પવત્તઅનુસયો નિવત્તિતો તેસં ચિત્તાનં અપ્પવત્તનતો, તસ્મા તં ઠાનં ઠપેત્વાતિ અત્થો. પુરિમસદિસોવ પુરિમનયેસુ વુત્તનયેન ગહેતબ્બો ધમ્મપરિચ્છેદત્તા.

    Etthāti imasmiṃ sutte. Ettha cetanāpakappanānaṃ pavattanavasena dhammaparicchedo dassitoti ‘‘cetetīti tebhūmakakusalākusalacetanā gahitā’’tiādinayo idheva hotīti dassito. Catassoti paṭighadvayamohamūlasamāgatā catasso akusalacetanā. Catūsu akusalacetanāsūti yathāvuttāsu eva catūsu akusalacetanāsu, itarā pana ‘‘na pakappetī’’ti iminā paṭikkhepena nivattāti. Sutte āgataṃ vāretvāti ‘‘no ca pakappetī’’ti evaṃ paṭikkhepavasena sutte āgataṃ vajjetvā. ‘‘Na pakappetī’’ti hi iminā aṭṭhasu lobhasahagatacittesu sahajātakoṭiyā pavattaanusayo nivattito tesaṃ cittānaṃ appavattanato, tasmā taṃ ṭhānaṃ ṭhapetvāti attho. Purimasadisova purimanayesu vuttanayena gahetabbo dhammaparicchedattā.

    તદપ્પતિટ્ઠિતેતિ સમાસભાવતો વિભત્તિલોપો, સન્ધિવસેન દ-કારાગમો, તસ્સ અપ્પતિટ્ઠિતં તદપ્પતિટ્ઠિતં, તસ્મિં તદપ્પતિટ્ઠિતેતિ એવમેત્થ સમાસપદસિદ્ધિ દટ્ઠબ્બા. એત્થાતિ એતસ્મિં તતિયવારે અરહત્તમગ્ગસ્સ કિચ્ચં કથિતં સબ્બસો અનુસયનિબ્બત્તિભેદનતો. ખીણાસવસ્સ કિચ્ચકરણન્તિપિ વત્તું વટ્ટતિ સબ્બસો વેદનાદીનં પટિક્ખેપભાવતો. નવ લોકુત્તરધમ્માતિપિ વત્તું વટ્ટતિ મગ્ગપટિપાટિયા અનુસયસમુગ્ઘાટનતો મગ્ગાનન્તરાનિ ફલાનિ, તદુભયારમ્મણઞ્ચ નિબ્બાનન્તિ. વિઞ્ઞાણસ્સાતિ કમ્મવિઞ્ઞાણસ્સ. પુનબ્ભવસીસેન અનન્તરભવસઙ્ગહિતં નામરૂપં પટિસન્ધિવિઞ્ઞાણમેવ વા ગહિતન્તિ આહ ‘‘પુનબ્ભવસ્સ ચ અન્તરે એકો સન્ધી’’તિ. ભવજાતીનન્તિ એત્થ ‘‘દુતિયભવસ્સ તતિયભવે જાતિયા’’તિ એવં પરમ્પરવસેન ગહેતબ્બં. આયતિં પુનબ્ભવાભિનિબ્બત્તિગહણેન પન નાનન્તરિયતો કમ્મભવો ગહિતો, જાતિહેતુફલસિદ્ધિપેત્થ વુત્તા એવાતિ વેદિતબ્બં. એત્થ ચ ‘‘નો ચે, ભિક્ખવે, ચેતેતિ નો ચ પકપ્પેતિ, અથ ખો અનુસેતી’’તિ એવં ભગવતા દુતિયનયે પુબ્બભાગે ભવનિબ્બત્તકકુસલાકુસલાયૂહનં, પકપ્પનઞ્ચ વિનાપિ ભવેસુ દિટ્ઠાદીનવસ્સ યોગિનો અનુસયપચ્ચયા વિપસ્સનાચેતનાપિ પટિસન્ધિજનકા હોતીતિ દસ્સનત્થં કુસલાકુસલસ્સ અપ્પવત્તિ ચેપિ, તદા વિજ્જમાનતેભૂમકવિપાકાદિધમ્મેસુ અપ્પહીનકોટિયા અનુસયિતકિલેસપ્પચ્ચયા ભવવજ્જસ્સ કમ્મવિઞ્ઞાણસ્સ પતિટ્ઠિતતા હોતીતિ દસ્સનત્થઞ્ચ વુત્તો. ‘‘ન ચેતેતિ પકપ્પેતિ અનુસેતી’’તિ અયં નયો ન ગહિતો ચેતનં વિના પકપ્પનસ્સ અભાવતો.

    Tadappatiṭṭhiteti samāsabhāvato vibhattilopo, sandhivasena da-kārāgamo, tassa appatiṭṭhitaṃ tadappatiṭṭhitaṃ, tasmiṃ tadappatiṭṭhiteti evamettha samāsapadasiddhi daṭṭhabbā. Etthāti etasmiṃ tatiyavāre arahattamaggassa kiccaṃ kathitaṃ sabbaso anusayanibbattibhedanato. Khīṇāsavassa kiccakaraṇantipi vattuṃ vaṭṭati sabbaso vedanādīnaṃ paṭikkhepabhāvato. Nava lokuttaradhammātipi vattuṃ vaṭṭati maggapaṭipāṭiyā anusayasamugghāṭanato maggānantarāni phalāni, tadubhayārammaṇañca nibbānanti. Viññāṇassāti kammaviññāṇassa. Punabbhavasīsena anantarabhavasaṅgahitaṃ nāmarūpaṃ paṭisandhiviññāṇameva vā gahitanti āha ‘‘punabbhavassa ca antare eko sandhī’’ti. Bhavajātīnanti ettha ‘‘dutiyabhavassa tatiyabhave jātiyā’’ti evaṃ paramparavasena gahetabbaṃ. Āyatiṃ punabbhavābhinibbattigahaṇena pana nānantariyato kammabhavo gahito, jātihetuphalasiddhipettha vuttā evāti veditabbaṃ. Ettha ca ‘‘no ce, bhikkhave, ceteti no ca pakappeti, atha kho anusetī’’ti evaṃ bhagavatā dutiyanaye pubbabhāge bhavanibbattakakusalākusalāyūhanaṃ, pakappanañca vināpi bhavesu diṭṭhādīnavassa yogino anusayapaccayā vipassanācetanāpi paṭisandhijanakā hotīti dassanatthaṃ kusalākusalassa appavatti cepi, tadā vijjamānatebhūmakavipākādidhammesu appahīnakoṭiyā anusayitakilesappaccayā bhavavajjassa kammaviññāṇassa patiṭṭhitatā hotīti dassanatthañca vutto. ‘‘Na ceteti pakappeti anusetī’’ti ayaṃ nayo na gahito cetanaṃ vinā pakappanassa abhāvato.

    ચેતનાસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Cetanāsuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૮. ચેતનાસુત્તં • 8. Cetanāsuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૮. ચેતનાસુત્તવણ્ણના • 8. Cetanāsuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact