Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    422. சேதியஜாதகங் (6)

    422. Cetiyajātakaṃ (6)

    45.

    45.

    த⁴ம்மோ ஹவே ஹதோ ஹந்தி, நாஹதோ ஹந்தி கிஞ்சனங் 1;

    Dhammo have hato hanti, nāhato hanti kiñcanaṃ 2;

    தஸ்மா ஹி த⁴ம்மங் ந ஹனே, மா த்வங் 3 த⁴ம்மோ ஹதோ ஹனி.

    Tasmā hi dhammaṃ na hane, mā tvaṃ 4 dhammo hato hani.

    46.

    46.

    அலிகங் பா⁴ஸமானஸ்ஸ, அபக்கமந்தி தே³வதா;

    Alikaṃ bhāsamānassa, apakkamanti devatā;

    பூதிகஞ்ச முக²ங் வாதி, ஸகட்டா²னா ச த⁴ங்ஸதி;

    Pūtikañca mukhaṃ vāti, sakaṭṭhānā ca dhaṃsati;

    யோ ஜானங் புச்சி²தோ பஞ்ஹங், அஞ்ஞதா² நங் வியாகரே.

    Yo jānaṃ pucchito pañhaṃ, aññathā naṃ viyākare.

    47.

    47.

    ஸசே ஹி ஸச்சங் ப⁴ணஸி, ஹோஹி ராஜ யதா² புரே;

    Sace hi saccaṃ bhaṇasi, hohi rāja yathā pure;

    முஸா சே பா⁴ஸஸே ராஜ, பூ⁴மியங் திட்ட² சேதிய.

    Musā ce bhāsase rāja, bhūmiyaṃ tiṭṭha cetiya.

    48.

    48.

    அகாலே வஸ்ஸதீ தஸ்ஸ, காலே தஸ்ஸ ந வஸ்ஸதி;

    Akāle vassatī tassa, kāle tassa na vassati;

    யோ ஜானங் புச்சி²தோ பஞ்ஹங், அஞ்ஞதா² நங் வியாகரே.

    Yo jānaṃ pucchito pañhaṃ, aññathā naṃ viyākare.

    49.

    49.

    ஸசே ஹி ஸச்சங் ப⁴ணஸி, ஹோஹி ராஜ யதா² புரே;

    Sace hi saccaṃ bhaṇasi, hohi rāja yathā pure;

    முஸா சே பா⁴ஸஸே ராஜ, பூ⁴மிங் பவிஸ சேதிய.

    Musā ce bhāsase rāja, bhūmiṃ pavisa cetiya.

    50.

    50.

    ஜிவ்ஹா தஸ்ஸ த்³விதா⁴ ஹோதி, உரக³ஸ்ஸேவ தி³ஸம்பதி;

    Jivhā tassa dvidhā hoti, uragasseva disampati;

    யோ ஜானங் புச்சி²தோ பஞ்ஹங், அஞ்ஞதா² நங் வியாகரே.

    Yo jānaṃ pucchito pañhaṃ, aññathā naṃ viyākare.

    51.

    51.

    ஸசே ஹி ஸச்சங் ப⁴ணஸி, ஹோஹி ராஜ யதா² புரே;

    Sace hi saccaṃ bhaṇasi, hohi rāja yathā pure;

    முஸா சே பா⁴ஸஸே ராஜ, பி⁴ய்யோ பவிஸ சேதிய.

    Musā ce bhāsase rāja, bhiyyo pavisa cetiya.

    52.

    52.

    ஜிவ்ஹா தஸ்ஸ ந ப⁴வதி, மச்ச²ஸ்ஸேவ தி³ஸம்பதி;

    Jivhā tassa na bhavati, macchasseva disampati;

    யோ ஜானங் புச்சி²தோ பஞ்ஹங், அஞ்ஞதா² நங் வியாகரே.

    Yo jānaṃ pucchito pañhaṃ, aññathā naṃ viyākare.

    53.

    53.

    ஸசே ஹி ஸச்சங் ப⁴ணஸி, ஹோஹி ராஜ யதா² புரே;

    Sace hi saccaṃ bhaṇasi, hohi rāja yathā pure;

    முஸா சே பா⁴ஸஸே ராஜ, பி⁴ய்யோ பவிஸ சேதிய.

    Musā ce bhāsase rāja, bhiyyo pavisa cetiya.

    54.

    54.

    தி²யோவ தஸ்ஸ ஜாயந்தி 5, ந புமா ஜாயரே குலே;

    Thiyova tassa jāyanti 6, na pumā jāyare kule;

    யோ ஜானங் புச்சி²தோ பஞ்ஹங், அஞ்ஞதா² நங் வியாகரே.

    Yo jānaṃ pucchito pañhaṃ, aññathā naṃ viyākare.

    55.

    55.

    ஸசே ஹி ஸச்சங் ப⁴ணஸி, ஹோஹி ராஜ யதா² புரே;

    Sace hi saccaṃ bhaṇasi, hohi rāja yathā pure;

    முஸா சே பா⁴ஸஸே ராஜ, பி⁴ய்யோ பவிஸ சேதிய.

    Musā ce bhāsase rāja, bhiyyo pavisa cetiya.

    56.

    56.

    புத்தா தஸ்ஸ ந ப⁴வந்தி, பக்கமந்தி தி³ஸோதி³ஸங்;

    Puttā tassa na bhavanti, pakkamanti disodisaṃ;

    யோ ஜானங் புச்சி²தோ பஞ்ஹங், அஞ்ஞதா² நங் வியாகரே.

    Yo jānaṃ pucchito pañhaṃ, aññathā naṃ viyākare.

    57.

    57.

    ஸசே ஹி ஸச்சங் ப⁴ணஸி, ஹோஹி ராஜ யதா² புரே;

    Sace hi saccaṃ bhaṇasi, hohi rāja yathā pure;

    முஸா சே பா⁴ஸஸே ராஜ, பி⁴ய்யோ பவிஸ சேதிய.

    Musā ce bhāsase rāja, bhiyyo pavisa cetiya.

    58.

    58.

    ஸ ராஜா இஸினா ஸத்தோ, அந்தலிக்க²சரோ புரே;

    Sa rājā isinā satto, antalikkhacaro pure;

    பாவெக்கி² பத²விங் சேச்சோ, ஹீனத்தோ பத்வ பரியாயங் 7.

    Pāvekkhi pathaviṃ cecco, hīnatto patva pariyāyaṃ 8.

    59.

    59.

    தஸ்மா ஹி ச²ந்தா³க³மனங், நப்பஸங்ஸந்தி பண்டி³தா;

    Tasmā hi chandāgamanaṃ, nappasaṃsanti paṇḍitā;

    அது³ட்ட²சித்தோ பா⁴ஸெய்ய, கி³ரங் ஸச்சூபஸங்ஹிதந்தி.

    Aduṭṭhacitto bhāseyya, giraṃ saccūpasaṃhitanti.

    சேதியஜாதகங் ச²ட்ட²ங்.

    Cetiyajātakaṃ chaṭṭhaṃ.







    Footnotes:
    1. கஞ்சினங் (பீ॰)
    2. kañcinaṃ (pī.)
    3. தங் (ஸ்யா॰ பீ॰)
    4. taṃ (syā. pī.)
    5. தி²யோ தஸ்ஸ பஜாயந்தி (க॰)
    6. thiyo tassa pajāyanti (ka.)
    7. அத்தபரியாயங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰), பத்தபரியாயங் (க॰ ஸீ॰ நிய்ய)
    8. attapariyāyaṃ (sī. syā.), pattapariyāyaṃ (ka. sī. niyya)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [422] 6. சேதியஜாதகவண்ணனா • [422] 6. Cetiyajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact