Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    514. ச²த்³த³ந்தஜாதகங் (4)

    514. Chaddantajātakaṃ (4)

    97.

    97.

    கிங் நு ஸோசஸினுச்சங்கி³, பண்டூ³ஸி வரவண்ணினி;

    Kiṃ nu socasinuccaṅgi, paṇḍūsi varavaṇṇini;

    மிலாயஸி விஸாலக்கி², மாலாவ பரிமத்³தி³தா.

    Milāyasi visālakkhi, mālāva parimadditā.

    98.

    98.

    தோ³ஹளோ மே மஹாராஜ, ஸுபினந்தேனுபஜ்ஜ²கா³ 1;

    Dohaḷo me mahārāja, supinantenupajjhagā 2;

    ந ஸோ ஸுலப⁴ரூபோவ, யாதி³ஸோ மம தோ³ஹளோ.

    Na so sulabharūpova, yādiso mama dohaḷo.

    99.

    99.

    யே கேசி மானுஸா காமா, இத⁴ லோகஸ்மி நந்த³னே;

    Ye keci mānusā kāmā, idha lokasmi nandane;

    ஸப்³பே³ தே பசுரா மய்ஹங், அஹங் தே த³ம்மி தோ³ஹளங்.

    Sabbe te pacurā mayhaṃ, ahaṃ te dammi dohaḷaṃ.

    100.

    100.

    லுத்³தா³ தே³வ ஸமாயந்து, யே கேசி விஜிதே தவ;

    Luddā deva samāyantu, ye keci vijite tava;

    ஏதேஸங் அஹமக்கி²ஸ்ஸங், யாதி³ஸோ மம தோ³ஹளோ.

    Etesaṃ ahamakkhissaṃ, yādiso mama dohaḷo.

    101.

    101.

    இமே தே லுத்³த³கா தே³வி, கதஹத்தா² விஸாரதா³;

    Ime te luddakā devi, katahatthā visāradā;

    வனஞ்ஞூ ச மிக³ஞ்ஞூ ச, மமத்தே² 3 சத்தஜீவிதா.

    Vanaññū ca migaññū ca, mamatthe 4 cattajīvitā.

    102.

    102.

    லுத்³த³புத்தா நிஸாமேத², யாவந்தெத்த² ஸமாக³தா;

    Luddaputtā nisāmetha, yāvantettha samāgatā;

    ச²ப்³பி³ஸாணங் க³ஜங் ஸேதங், அத்³த³ஸங் ஸுபினே அஹங்;

    Chabbisāṇaṃ gajaṃ setaṃ, addasaṃ supine ahaṃ;

    தஸ்ஸ த³ந்தேஹி மே அத்தோ², அலாபே⁴ நத்தி² ஜீவிதங்.

    Tassa dantehi me attho, alābhe natthi jīvitaṃ.

    103.

    103.

    ந நோ பிதூனங் ந பிதாமஹானங், தி³ட்டோ² ஸுதோ குஞ்ஜரோ ச²ப்³பி³ஸாணோ;

    Na no pitūnaṃ na pitāmahānaṃ, diṭṭho suto kuñjaro chabbisāṇo;

    யமத்³த³ஸா ஸுபினே ராஜபுத்தீ, அக்கா²ஹி நோ யாதி³ஸோ ஹத்தி²னாகோ³.

    Yamaddasā supine rājaputtī, akkhāhi no yādiso hatthināgo.

    104.

    104.

    தி³ஸா சதஸ்ஸோ விதி³ஸா சதஸ்ஸோ, உத்³த⁴ங் அதோ⁴ த³ஸ தி³ஸா இமாயோ;

    Disā catasso vidisā catasso, uddhaṃ adho dasa disā imāyo;

    கதமங் தி³ஸங் திட்ட²தி நாக³ராஜா, யமத்³த³ஸா ஸுபினே ச²ப்³பி³ஸாணங்.

    Katamaṃ disaṃ tiṭṭhati nāgarājā, yamaddasā supine chabbisāṇaṃ.

    105.

    105.

    இதோ உஜுங் உத்தரியங் தி³ஸாயங், அதிக்கம்ம ஸோ ஸத்தகி³ரீ ப்³ரஹந்தே;

    Ito ujuṃ uttariyaṃ disāyaṃ, atikkamma so sattagirī brahante;

    ஸுவண்ணபஸ்ஸோ நாம கி³ரீ உளாரோ, ஸுபுப்பி²தோ 5 கிம்புரிஸானுசிண்ணோ.

    Suvaṇṇapasso nāma girī uḷāro, supupphito 6 kimpurisānuciṇṇo.

    106.

    106.

    ஆருய்ஹ ஸேலங் ப⁴வனங் கின்னரானங், ஓலோகய பப்³ப³தபாத³மூலங்;

    Āruyha selaṃ bhavanaṃ kinnarānaṃ, olokaya pabbatapādamūlaṃ;

    அத² த³க்க²ஸீ மேக⁴ஸமானவண்ணங், நிக்³ரோத⁴ராஜங் அத² ஸஹஸ்ஸபாத³ங் 7.

    Atha dakkhasī meghasamānavaṇṇaṃ, nigrodharājaṃ atha sahassapādaṃ 8.

    107.

    107.

    தத்த²ச்ச²தீ குஞ்ஜரோ ச²ப்³பி³ஸாணோ, ஸப்³ப³ஸேதோ து³ப்பஸஹோ பரேபி⁴;

    Tatthacchatī kuñjaro chabbisāṇo, sabbaseto duppasaho parebhi;

    ரக்க²ந்தி நங் அட்ட²ஸஹஸ்ஸனாகா³, ஈஸாத³ந்தா வாதஜவப்பஹாரினோ.

    Rakkhanti naṃ aṭṭhasahassanāgā, īsādantā vātajavappahārino.

    108.

    108.

    திட்ட²ந்தி தே துமூலங் 9 பஸ்ஸஸந்தா, குப்பந்தி வாதஸ்ஸபி ஏரிதஸ்ஸ;

    Tiṭṭhanti te tumūlaṃ 10 passasantā, kuppanti vātassapi eritassa;

    மனுஸ்ஸபூ⁴தங் பன தத்த² தி³ஸ்வா, ப⁴ஸ்மங் கரெய்யுங் நாஸ்ஸ ரஜோபி தஸ்ஸ.

    Manussabhūtaṃ pana tattha disvā, bhasmaṃ kareyyuṃ nāssa rajopi tassa.

    109.

    109.

    ப³ஹூ ஹிமே ராஜகுலம்ஹி ஸந்தி, பிளந்த⁴னா ஜாதரூபஸ்ஸ தே³வீ;

    Bahū hime rājakulamhi santi, piḷandhanā jātarūpassa devī;

    முத்தாமணீவேளுரியாமயா ச, கிங் காஹஸி த³ந்தபிளந்த⁴னேன;

    Muttāmaṇīveḷuriyāmayā ca, kiṃ kāhasi dantapiḷandhanena;

    மாரேதுகாமா குஞ்ஜரங் ச²ப்³பி³ஸாணங், உதா³ஹு கா⁴தெஸ்ஸஸி லுத்³த³புத்தே.

    Māretukāmā kuñjaraṃ chabbisāṇaṃ, udāhu ghātessasi luddaputte.

    110.

    110.

    ஸா இஸ்ஸிதா து³க்கி²தா சஸ்மி லுத்³த³, உத்³த⁴ஞ்ச ஸுஸ்ஸாமி அனுஸ்ஸரந்தீ;

    Sā issitā dukkhitā casmi ludda, uddhañca sussāmi anussarantī;

    கரோஹி மே லுத்³த³க ஏதமத்த²ங், த³ஸ்ஸாமி தே கா³மவரானி பஞ்ச.

    Karohi me luddaka etamatthaṃ, dassāmi te gāmavarāni pañca.

    111.

    111.

    கத்த²ச்ச²தீ கத்த²முபேதி டா²னங், வீதி²ஸ்ஸ கா ந்ஹான 11 க³தஸ்ஸ ஹோதி;

    Katthacchatī katthamupeti ṭhānaṃ, vīthissa kā nhāna 12 gatassa hoti;

    கத²ஞ்ஹி ஸோ ந்ஹாயதி 13 நாக³ராஜா, கத²ங் விஜானேமு க³திங் க³ஜஸ்ஸ.

    Kathañhi so nhāyati 14 nāgarājā, kathaṃ vijānemu gatiṃ gajassa.

    112.

    112.

    தத்தே²வ ஸா பொக்க²ரணீ அதூ³ரே 15, ரம்மா ஸுதித்தா² ச மஹோதி³கா 16 ச;

    Tattheva sā pokkharaṇī adūre 17, rammā sutitthā ca mahodikā 18 ca;

    ஸம்புப்பி²தா ப⁴மரக³ணானுசிண்ணா 19, எத்த² ஹி ஸோ ந்ஹாயதி நாக³ராஜா.

    Sampupphitā bhamaragaṇānuciṇṇā 20, ettha hi so nhāyati nāgarājā.

    113.

    113.

    ஸீஸங் நஹாதுப்பல 21 மாலபா⁴ரீ, ஸப்³ப³ஸேதோ புண்ட³ரீகத்தசங்கீ³;

    Sīsaṃ nahātuppala 22 mālabhārī, sabbaseto puṇḍarīkattacaṅgī;

    ஆமோத³மானோ க³ச்ச²தி ஸன்னிகேதங், புரக்க²த்வா மஹேஸிங் ஸப்³ப³ப⁴த்³த³ங்.

    Āmodamāno gacchati sanniketaṃ, purakkhatvā mahesiṃ sabbabhaddaṃ.

    114.

    114.

    தத்தே²வ ஸோ உக்³க³ஹெத்வான வாக்யங், ஆதா³ய தூணிஞ்ச த⁴னுஞ்ச லுத்³தோ³;

    Tattheva so uggahetvāna vākyaṃ, ādāya tūṇiñca dhanuñca luddo;

    விதுரியதி 23 ஸத்தகி³ரீ ப்³ரஹந்தே, ஸுவண்ணபஸ்ஸங் நாம கி³ரிங் உளாரங்.

    Vituriyati 24 sattagirī brahante, suvaṇṇapassaṃ nāma giriṃ uḷāraṃ.

    115.

    115.

    ஆருய்ஹ ஸேலங் ப⁴வனங் கின்னரானங், ஓலோகயீ பப்³ப³தபாத³மூலங்;

    Āruyha selaṃ bhavanaṃ kinnarānaṃ, olokayī pabbatapādamūlaṃ;

    தத்த²த்³த³ஸா மேக⁴ஸமானவண்ணங், நிக்³ரோத⁴ராஜங் அட்ட²ஸஹஸ்ஸபாத³ங்.

    Tatthaddasā meghasamānavaṇṇaṃ, nigrodharājaṃ aṭṭhasahassapādaṃ.

    116.

    116.

    தத்த²த்³த³ஸா குஞ்ஜரங் ச²ப்³பி³ஸாணங், ஸப்³ப³ஸேதங் து³ப்பஸஹங் பரேபி⁴;

    Tatthaddasā kuñjaraṃ chabbisāṇaṃ, sabbasetaṃ duppasahaṃ parebhi;

    ரக்க²ந்தி நங் அட்ட²ஸஹஸ்ஸனாகா³, ஈஸாத³ந்தா வாதஜவப்பஹாரினோ.

    Rakkhanti naṃ aṭṭhasahassanāgā, īsādantā vātajavappahārino.

    117.

    117.

    தத்த²த்³த³ஸா பொக்க²ரணிங் அதூ³ரே, ரம்மங் ஸுதித்த²ஞ்ச மஹோதி³கஞ்ச;

    Tatthaddasā pokkharaṇiṃ adūre, rammaṃ sutitthañca mahodikañca;

    ஸம்புப்பி²தங் ப⁴மரக³ணானுசிண்ணங், யத்த² ஹி ஸோ ந்ஹாயதி நாக³ராஜா.

    Sampupphitaṃ bhamaragaṇānuciṇṇaṃ, yattha hi so nhāyati nāgarājā.

    118.

    118.

    தி³ஸ்வான நாக³ஸ்ஸ க³திங் டி²திஞ்ச, வீதி²ஸ்ஸ யா ந்ஹானக³தஸ்ஸ ஹோதி;

    Disvāna nāgassa gatiṃ ṭhitiñca, vīthissa yā nhānagatassa hoti;

    ஓபாதமாக³ச்சி² அனரியரூபோ, பயோஜிதோ சித்தவஸானுகா³ய.

    Opātamāgacchi anariyarūpo, payojito cittavasānugāya.

    119.

    119.

    க²ணித்வான காஸுங் ப²லகேஹி சா²த³யி, அத்தானமோதா⁴ய த⁴னுஞ்ச லுத்³தோ³;

    Khaṇitvāna kāsuṃ phalakehi chādayi, attānamodhāya dhanuñca luddo;

    பஸ்ஸாக³தங் புது²ஸல்லேன நாக³ங், ஸமப்பயீ து³க்கடகம்மகாரீ.

    Passāgataṃ puthusallena nāgaṃ, samappayī dukkaṭakammakārī.

    120.

    120.

    வித்³தோ⁴ ச நாகோ³ கோஞ்சமனாதி³ கோ⁴ரங், ஸப்³பே³ ச 25 நாகா³ நின்னது³ங் 26 கோ⁴ரரூபங்;

    Viddho ca nāgo koñcamanādi ghoraṃ, sabbe ca 27 nāgā ninnaduṃ 28 ghorarūpaṃ;

    திணஞ்ச கட்ட²ஞ்ச ரணங் 29 கரொந்தா, தா⁴விங்ஸு தே அட்ட²தி³ஸா ஸமந்ததோ.

    Tiṇañca kaṭṭhañca raṇaṃ 30 karontā, dhāviṃsu te aṭṭhadisā samantato.

    121.

    121.

    வதி⁴ஸ்ஸமேதந்தி 31 பராமஸந்தோ, காஸாவமத்³த³க்கி² த⁴ஜங் இஸீனங்;

    Vadhissametanti 32 parāmasanto, kāsāvamaddakkhi dhajaṃ isīnaṃ;

    து³க்கே²ன பு²ட்ட²ஸ்ஸுத³பாதி³ ஸஞ்ஞா, அரஹத்³த⁴ஜோ ஸப்³பி⁴ அவஜ்ஜ²ரூபோ.

    Dukkhena phuṭṭhassudapādi saññā, arahaddhajo sabbhi avajjharūpo.

    122.

    122.

    அனிக்கஸாவோ காஸாவங், யோ வத்த²ங் பரித³ஹிஸ்ஸதி 33;

    Anikkasāvo kāsāvaṃ, yo vatthaṃ paridahissati 34;

    அபேதோ த³மஸச்சேன, ந ஸோ காஸாவமரஹதி.

    Apeto damasaccena, na so kāsāvamarahati.

    123.

    123.

    யோ ச வந்தகஸாவஸ்ஸ, ஸீலேஸு ஸுஸமாஹிதோ;

    Yo ca vantakasāvassa, sīlesu susamāhito;

    உபேதோ த³மஸச்சேன, ஸ வே காஸாவமரஹதி.

    Upeto damasaccena, sa ve kāsāvamarahati.

    124.

    124.

    ஸமப்பிதோ புது²ஸல்லேன நாகோ³, அது³ட்ட²சித்தோ லுத்³த³கமஜ்ஜ²பா⁴ஸி;

    Samappito puthusallena nāgo, aduṭṭhacitto luddakamajjhabhāsi;

    கிமத்த²யங் கிஸ்ஸ வா ஸம்ம ஹேது, மமங் வதீ⁴ கஸ்ஸ வாயங் பயோகோ³.

    Kimatthayaṃ kissa vā samma hetu, mamaṃ vadhī kassa vāyaṃ payogo.

    125.

    125.

    காஸிஸ்ஸ ரஞ்ஞோ மஹேஸீ ப⁴த³ந்தே, ஸா பூஜிதா ராஜகுலே ஸுப⁴த்³தா³;

    Kāsissa rañño mahesī bhadante, sā pūjitā rājakule subhaddā;

    தங் அத்³த³ஸா ஸா ச மமங் அஸங்ஸி, த³ந்தேஹி அத்தோ²தி ச மங் 35 அவோச.

    Taṃ addasā sā ca mamaṃ asaṃsi, dantehi atthoti ca maṃ 36 avoca.

    126.

    126.

    ப³ஹூ ஹி மே த³ந்தயுகா³ உளாரா, யே மே பிதூனஞ்ச 37 பிதாமஹானங்;

    Bahū hi me dantayugā uḷārā, ye me pitūnañca 38 pitāmahānaṃ;

    ஜானாதி ஸா கோத⁴னா ராஜபுத்தீ, வத⁴த்தி²கா வேரமகாஸி பா³லா.

    Jānāti sā kodhanā rājaputtī, vadhatthikā veramakāsi bālā.

    127.

    127.

    உட்டே²ஹி த்வங் லுத்³த³ க²ரங் க³ஹெத்வா, த³ந்தே இமே சி²ந்த³ புரா மராமி;

    Uṭṭhehi tvaṃ ludda kharaṃ gahetvā, dante ime chinda purā marāmi;

    வஜ்ஜாஸி தங் கோத⁴னங் ராஜபுத்திங், ‘‘நாகோ³ ஹதோ ஹந்த³ இமஸ்ஸ த³ந்தா’’.

    Vajjāsi taṃ kodhanaṃ rājaputtiṃ, ‘‘nāgo hato handa imassa dantā’’.

    128.

    128.

    உட்டா²ய ஸோ லுத்³தோ³ க²ரங் க³ஹெத்வா, செ²த்வான த³ந்தானி க³ஜுத்தமஸ்ஸ;

    Uṭṭhāya so luddo kharaṃ gahetvā, chetvāna dantāni gajuttamassa;

    வக்³கூ³ ஸுபே⁴ அப்படிமே பத²ப்³யா, ஆதா³ய பக்காமி ததோ ஹி கி²ப்பங்.

    Vaggū subhe appaṭime pathabyā, ādāya pakkāmi tato hi khippaṃ.

    129.

    129.

    ப⁴யட்டிதா 39 நாக³வதே⁴ன அட்டா, யே தே நாகா³ அட்ட² தி³ஸா விதா⁴வுங்;

    Bhayaṭṭitā 40 nāgavadhena aṭṭā, ye te nāgā aṭṭha disā vidhāvuṃ;

    அதி³ஸ்வான 41 போஸங் க³ஜபச்சமித்தங், பச்சாக³முங் யேன ஸோ நாக³ராஜா.

    Adisvāna 42 posaṃ gajapaccamittaṃ, paccāgamuṃ yena so nāgarājā.

    130.

    130.

    தே தத்த² கந்தி³த்வா ரோதி³த்வான 43 நாகா³, ஸீஸே ஸகே பங்ஸுகங் ஓகிரித்வா;

    Te tattha kanditvā roditvāna 44 nāgā, sīse sake paṃsukaṃ okiritvā;

    அக³மங்ஸு தே ஸப்³பே³ ஸகங் நிகேதங், புரக்க²த்வா மஹேஸிங் ஸப்³ப³ப⁴த்³த³ங்.

    Agamaṃsu te sabbe sakaṃ niketaṃ, purakkhatvā mahesiṃ sabbabhaddaṃ.

    131.

    131.

    ஆதா³ய த³ந்தானி க³ஜுத்தமஸ்ஸ, வக்³கூ³ ஸுபே⁴ அப்படிமே பத²ப்³யா;

    Ādāya dantāni gajuttamassa, vaggū subhe appaṭime pathabyā;

    ஸுவண்ணராஜீஹி ஸமந்தமோத³ரே, ஸோ லுத்³த³கோ காஸிபுரங் உபாக³மி;

    Suvaṇṇarājīhi samantamodare, so luddako kāsipuraṃ upāgami;

    உபனேஸி ஸோ ராஜகஞ்ஞாய த³ந்தே, நாகோ³ ஹதோ ஹந்த³ இமஸ்ஸ த³ந்தா.

    Upanesi so rājakaññāya dante, nāgo hato handa imassa dantā.

    132.

    132.

    தி³ஸ்வான த³ந்தானி க³ஜுத்தமஸ்ஸ, ப⁴த்துப்பியஸ்ஸ புரிமாய ஜாதியா;

    Disvāna dantāni gajuttamassa, bhattuppiyassa purimāya jātiyā;

    தத்தே²வ தஸ்ஸா ஹத³யங் அபா²லி, தேனேவ ஸா காலமகாஸி பா³லா.

    Tattheva tassā hadayaṃ aphāli, teneva sā kālamakāsi bālā.

    133.

    133.

    ஸம்போ³தி⁴பத்தோ ஸ 45 மஹானுபா⁴வோ, ஸிதங் அகாஸி பரிஸாய மஜ்ஜே²;

    Sambodhipatto sa 46 mahānubhāvo, sitaṃ akāsi parisāya majjhe;

    புச்சி²ங்ஸு பி⁴க்கூ² ஸுவிமுத்தசித்தா, நாகாரணே பாதுகரொந்தி பு³த்³தா⁴.

    Pucchiṃsu bhikkhū suvimuttacittā, nākāraṇe pātukaronti buddhā.

    134.

    134.

    யமத்³த³ஸாத² த³ஹரிங் குமாரிங், காஸாயவத்த²ங் அனகா³ரியங் சரந்திங்;

    Yamaddasātha dahariṃ kumāriṃ, kāsāyavatthaṃ anagāriyaṃ carantiṃ;

    ஸா கோ² ததா³ ராஜகஞ்ஞா அஹோஸி, அஹங் ததா³ நாக³ராஜா அஹோஸிங்.

    Sā kho tadā rājakaññā ahosi, ahaṃ tadā nāgarājā ahosiṃ.

    135.

    135.

    ஆதா³ய த³ந்தானி க³ஜுத்தமஸ்ஸ, வக்³கூ³ ஸுபே⁴ அப்படிமே பத²ப்³யா;

    Ādāya dantāni gajuttamassa, vaggū subhe appaṭime pathabyā;

    யோ லுத்³த³கோ காஸிபுரங் உபாக³மி, ஸோ கோ² ததா³ தே³வத³த்தோ அஹோஸி.

    Yo luddako kāsipuraṃ upāgami, so kho tadā devadatto ahosi.

    136.

    136.

    அனாவஸூரங் சிரரத்தஸங்ஸிதங், உச்சாவசங் 47 சரிதமித³ங் புராணங்;

    Anāvasūraṃ cirarattasaṃsitaṃ, uccāvacaṃ 48 caritamidaṃ purāṇaṃ;

    வீதத்³த³ரோ வீதஸோகோ விஸல்லோ, ஸயங் அபி⁴ஞ்ஞாய அபா⁴ஸி பு³த்³தோ⁴.

    Vītaddaro vītasoko visallo, sayaṃ abhiññāya abhāsi buddho.

    137.

    137.

    அஹங் வோ தேன காலேன, அஹோஸிங் தத்த² பி⁴க்க²வோ;

    Ahaṃ vo tena kālena, ahosiṃ tattha bhikkhavo;

    நாக³ராஜா ததா³ ஹோமி 49, ஏவங் தா⁴ரேத² ஜாதகந்தி.

    Nāgarājā tadā homi 50, evaṃ dhāretha jātakanti.

    ச²த்³த³ந்தஜாதகங் சதுத்த²ங்.

    Chaddantajātakaṃ catutthaṃ.







    Footnotes:
    1. நு’பச்சகா³ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    2. nu’paccagā (sī. syā. pī.)
    3. மம தே (பீ॰)
    4. mama te (pī.)
    5. ஸம்புப்பி²தோ (ஸ்யா॰)
    6. sampupphito (syā.)
    7. போரங் (க॰)
    8. poraṃ (ka.)
    9. துமூல (ஸ்யா॰), பி⁴மூல (பீ॰ க॰)
    10. tumūla (syā.), bhimūla (pī. ka.)
    11. நஹான (ஸீ॰ பீ॰)
    12. nahāna (sī. pī.)
    13. நஹாயதி (ஸீ॰ பீ॰)
    14. nahāyati (sī. pī.)
    15. அவிதூ³ரே (ஸ்யா॰ க॰)
    16. மஹோத³கா (ஸ்யா॰ க॰)
    17. avidūre (syā. ka.)
    18. mahodakā (syā. ka.)
    19. கிண்ணா (கத்த²சி)
    20. kiṇṇā (katthaci)
    21. நஹாதோ உப்பல (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    22. nahāto uppala (sī. syā. pī.)
    23. விதுரிய ஸோ (ஸீ॰ அட்ட²॰)
    24. vituriya so (sī. aṭṭha.)
    25. ஸப்³பே³வ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    26. நின்னாது³ (ஸ்யா॰), நின்னாத³ங் (க॰)
    27. sabbeva (sī. syā. pī.)
    28. ninnādu (syā.), ninnādaṃ (ka.)
    29. சுண்ணங் (க॰ ஸீ॰ பீ॰)
    30. cuṇṇaṃ (ka. sī. pī.)
    31. வதி⁴ஸ்ஸமேனந்தி (ஸ்யா॰)
    32. vadhissamenanti (syā.)
    33. பரித³ஹெஸ்ஸதி (ஸீ॰ பீ॰), பரித⁴ஸ்ஸதி (கத்த²சி)
    34. paridahessati (sī. pī.), paridhassati (katthaci)
    35. அத்தோ²தி மமங் (ஸ்யா॰ க॰)
    36. atthoti mamaṃ (syā. ka.)
    37. பிதுன்னம்பி (பீ॰)
    38. pitunnampi (pī.)
    39. ப⁴யத்³தி³தா (ஸீ॰ பீ॰)
    40. bhayadditā (sī. pī.)
    41. அதி³ஸ்வ (ஸீ॰ பீ॰)
    42. adisva (sī. pī.)
    43. ரோதி³த்வ (ஸீ॰ பீ॰)
    44. roditva (sī. pī.)
    45. ச (ஸீ॰ ஸ்யா॰), வ (பீ॰)
    46. ca (sī. syā.), va (pī.)
    47. உசங் நீசங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    48. ucaṃ nīcaṃ (sī. syā. pī.)
    49. ஹோஸிங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    50. hosiṃ (sī. syā. pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [514] 4. ச²த்³த³ந்தஜாதகவண்ணனா • [514] 4. Chaddantajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact