Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā |
[૫૧૪] ૪. છદ્દન્તજાતકવણ્ણના
[514] 4. Chaddantajātakavaṇṇanā
કિં નુ સોચસીતિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો એકં દહરભિક્ખુનિં આરબ્ભ કથેસિ. સા કિર સાવત્થિયં કુલધીતા ઘરાવાસે આદીનવં દિસ્વા સાસને પબ્બજિત્વા એકદિવસં ભિક્ખુનીહિ સદ્ધિં ધમ્મસવનાય ગન્ત્વા અલઙ્કતધમ્માસને નિસીદિત્વા ધમ્મં દેસેન્તસ્સ દસબલસ્સ અપરિમાણપુઞ્ઞપભાવાભિનિબ્બત્તં ઉત્તમરૂપસમ્પત્તિયુત્તં અત્તભાવં ઓલોકેત્વા ‘‘પરિચિણ્ણપુબ્બા નુ ખો મે ભવસ્મિં વિચરન્તિયા ઇમસ્સ મહાપુરિસસ્સ પાદપરિચારિકા’’તિ ચિન્તેસિ. અથસ્સા તઙ્ખણઞ્ઞેવ જાતિસ્સરઞાણં ઉપ્પજ્જિ – ‘‘છદ્દન્તવારણકાલે અહં ઇમસ્સ મહાપુરિસસ્સ પાદપરિચારિકા ભૂતપુબ્બા’’તિ. અથસ્સા સરન્તિયા મહન્તં પીતિપામોજ્જં ઉપ્પજ્જિ. સા પીતિવેગેન મહાહસિતં હસિત્વા પુન ચિન્તેસિ – ‘‘પાદપરિચારિકા નામ સામિકાનં હિતજ્ઝાસયા અપ્પકા, અહિતજ્ઝાસયાવ બહુતરા, હિતજ્ઝાસયા નુ ખો અહં ઇમસ્સ મહાપુરિસસ્સ અહોસિં, અહિતજ્ઝાસયા’’તિ. સા અનુસ્સરમાના ‘‘અહં અપ્પમત્તકં દોસં હદયે ઠપેત્વા વીસરતનસતિકં છદ્દન્તમહાગજિસ્સરં સોનુત્તરં નામ નેસાદં પેસેત્વા વિસપીતસલ્લેન વિજ્ઝાપેત્વા જીવિતક્ખયં પાપેસિ’’ન્તિ અદ્દસ. અથસ્સા સોકો ઉદપાદિ, હદયં ઉણ્હં અહોસિ, સોકં સન્ધારેતું અસક્કોન્તી અસ્સસિત્વા પસ્સસિત્વા મહાસદ્દેન પરોદિ. તં દિસ્વા સત્થા સિતં પાતુ કરિત્વા ‘‘કો નુ ખો, ભન્તે, હેતુ, કો પચ્ચયો સિતસ્સ પાતુકમ્માયા’’તિ ભિક્ખુસઙ્ઘેન પુટ્ઠો ‘‘ભિક્ખવે, અયં દહરભિક્ખુની પુબ્બે મયિ કતં અપરાધં સરિત્વા રોદતી’’તિ વત્વા અતીતં આહરિ.
Kiṃ nu socasīti idaṃ satthā jetavane viharanto ekaṃ daharabhikkhuniṃ ārabbha kathesi. Sā kira sāvatthiyaṃ kuladhītā gharāvāse ādīnavaṃ disvā sāsane pabbajitvā ekadivasaṃ bhikkhunīhi saddhiṃ dhammasavanāya gantvā alaṅkatadhammāsane nisīditvā dhammaṃ desentassa dasabalassa aparimāṇapuññapabhāvābhinibbattaṃ uttamarūpasampattiyuttaṃ attabhāvaṃ oloketvā ‘‘pariciṇṇapubbā nu kho me bhavasmiṃ vicarantiyā imassa mahāpurisassa pādaparicārikā’’ti cintesi. Athassā taṅkhaṇaññeva jātissarañāṇaṃ uppajji – ‘‘chaddantavāraṇakāle ahaṃ imassa mahāpurisassa pādaparicārikā bhūtapubbā’’ti. Athassā sarantiyā mahantaṃ pītipāmojjaṃ uppajji. Sā pītivegena mahāhasitaṃ hasitvā puna cintesi – ‘‘pādaparicārikā nāma sāmikānaṃ hitajjhāsayā appakā, ahitajjhāsayāva bahutarā, hitajjhāsayā nu kho ahaṃ imassa mahāpurisassa ahosiṃ, ahitajjhāsayā’’ti. Sā anussaramānā ‘‘ahaṃ appamattakaṃ dosaṃ hadaye ṭhapetvā vīsaratanasatikaṃ chaddantamahāgajissaraṃ sonuttaraṃ nāma nesādaṃ pesetvā visapītasallena vijjhāpetvā jīvitakkhayaṃ pāpesi’’nti addasa. Athassā soko udapādi, hadayaṃ uṇhaṃ ahosi, sokaṃ sandhāretuṃ asakkontī assasitvā passasitvā mahāsaddena parodi. Taṃ disvā satthā sitaṃ pātu karitvā ‘‘ko nu kho, bhante, hetu, ko paccayo sitassa pātukammāyā’’ti bhikkhusaṅghena puṭṭho ‘‘bhikkhave, ayaṃ daharabhikkhunī pubbe mayi kataṃ aparādhaṃ saritvā rodatī’’ti vatvā atītaṃ āhari.
અતીતે હિમવન્તપદેસે છદ્દન્તદહં ઉપનિસ્સાય અટ્ઠસહસ્સા હત્થિનાગા વસિંસુ ઇદ્ધિમન્તા વેહાસઙ્ગમા. તદા બોધિસત્તો જેટ્ઠકવારણસ્સ પુત્તો હુત્વા નિબ્બત્તિ, સો સબ્બસેતો અહોસિ રત્તમુખપાદો. સો અપરભાગે વુદ્ધિપ્પત્તો અટ્ઠાસીતિહત્થુબ્બેધો અહોસિ વીસરતનસતાયામો. અટ્ઠપણ્ણાસહત્થાય રજતદામસદિસાય સોણ્ડાય સમન્નાગતો. દન્તા પનસ્સ પરિક્ખેપતો પન્નરસહત્થા અહેસું દીઘતો તિંસહત્થા છબ્બણ્ણરંસીહિ સમન્નાગતા. સો અટ્ઠન્નં નાગસહસ્સાનં જેટ્ઠકો અહોસિ, પઞ્ચસતે પચ્ચેકબુદ્ધે પૂજેસિ. તસ્સ દ્વે અગ્ગમહેસિયો અહેસું – ચૂળસુભદ્દા, મહાસુભદ્દા ચાતિ. નાગરાજા અટ્ઠનાગસહસ્સપરિવારો કઞ્ચનગુહાયં વસતિ. સો પન છદ્દન્તદહો આયામતો ચ વિત્થારતો ચ પણ્ણાસયોજનો હોતિ. તસ્સ મજ્ઝે દ્વાદસયોજનપ્પમાણે ઠાને સેવાલો વા પણકં વા નત્થિ, મણિક્ખન્ધવણ્ણઉદકમેવ સન્તિટ્ઠતિ, તદનન્તરં યોજનવિત્થતં સુદ્ધં કલ્લહારવનં, તં ઉદકં પરિક્ખિપિત્વા ઠિતં, તદનન્તરં યોજનવિત્થતમેવ સુદ્ધં નીલુપ્પલવનં તં પરિક્ખિપિત્વા ઠિતં, તતો યોજનયોજનવિત્થતાનેવ રત્તુપ્પલસેતુપ્પલરત્તપદુમસેતપદુમકુમુદવનાનિ પુરિમં પુરિમં પરિક્ખિપિત્વા ઠિતાનિ. ઇમેસં પન સત્તન્નં વનાનં અનન્તરં સબ્બેસમ્પિ તેસં કલ્લહારાદિવનાનં વસેન ઓમિસ્સકવનં યોજનવિત્થતમેવ તાનિ પરિક્ખિપિત્વા ઠિતં. તદનન્તરં નાગાનં કટિપ્પમાણે ઉદકે યોજનવિત્થતમેવ રત્તસાલિવનં, તદનન્તરં ઉદકપરિયન્તે યોજનવિત્થતમેવ નીલપીતલોહિતઓદાતસુરભિસુખુમકુસુમસમાકિણ્ણં ખુદ્દકગચ્છવનં, ઇતિ ઇમાનિ દસ વનાનિ યોજનવિત્થતાનેવ. તતો ખુદ્દકરાજમાસમહારાજમાસમુગ્ગવનં, તદનન્તરં તિપુસએલાલુકલાબુકુમ્ભણ્ડવલ્લિવનાનિ, તતો પૂગરુક્ખપ્પમાણં ઉચ્છુવનં, તતો હત્થિદન્તપ્પમાણફલં કદલિવનં , તતો સાલવનં, તદનન્તરં ચાટિપ્પમાણફલં પનસવનં, તતો મધુરફલં ચિઞ્ચવનં, તતો અમ્બવનં, તતો કપિટ્ઠવનં, તતો ઓમિસ્સકો મહાવનસણ્ડો, તતો વેળુવનં, અયમસ્સ તસ્મિં કાલે સમ્પત્તિ. સંયુત્તટ્ઠકથાયં પન ઇદાનિ પવત્તમાનસમ્પત્તિયેવ કથિતા.
Atīte himavantapadese chaddantadahaṃ upanissāya aṭṭhasahassā hatthināgā vasiṃsu iddhimantā vehāsaṅgamā. Tadā bodhisatto jeṭṭhakavāraṇassa putto hutvā nibbatti, so sabbaseto ahosi rattamukhapādo. So aparabhāge vuddhippatto aṭṭhāsītihatthubbedho ahosi vīsaratanasatāyāmo. Aṭṭhapaṇṇāsahatthāya rajatadāmasadisāya soṇḍāya samannāgato. Dantā panassa parikkhepato pannarasahatthā ahesuṃ dīghato tiṃsahatthā chabbaṇṇaraṃsīhi samannāgatā. So aṭṭhannaṃ nāgasahassānaṃ jeṭṭhako ahosi, pañcasate paccekabuddhe pūjesi. Tassa dve aggamahesiyo ahesuṃ – cūḷasubhaddā, mahāsubhaddā cāti. Nāgarājā aṭṭhanāgasahassaparivāro kañcanaguhāyaṃ vasati. So pana chaddantadaho āyāmato ca vitthārato ca paṇṇāsayojano hoti. Tassa majjhe dvādasayojanappamāṇe ṭhāne sevālo vā paṇakaṃ vā natthi, maṇikkhandhavaṇṇaudakameva santiṭṭhati, tadanantaraṃ yojanavitthataṃ suddhaṃ kallahāravanaṃ, taṃ udakaṃ parikkhipitvā ṭhitaṃ, tadanantaraṃ yojanavitthatameva suddhaṃ nīluppalavanaṃ taṃ parikkhipitvā ṭhitaṃ, tato yojanayojanavitthatāneva rattuppalasetuppalarattapadumasetapadumakumudavanāni purimaṃ purimaṃ parikkhipitvā ṭhitāni. Imesaṃ pana sattannaṃ vanānaṃ anantaraṃ sabbesampi tesaṃ kallahārādivanānaṃ vasena omissakavanaṃ yojanavitthatameva tāni parikkhipitvā ṭhitaṃ. Tadanantaraṃ nāgānaṃ kaṭippamāṇe udake yojanavitthatameva rattasālivanaṃ, tadanantaraṃ udakapariyante yojanavitthatameva nīlapītalohitaodātasurabhisukhumakusumasamākiṇṇaṃ khuddakagacchavanaṃ, iti imāni dasa vanāni yojanavitthatāneva. Tato khuddakarājamāsamahārājamāsamuggavanaṃ, tadanantaraṃ tipusaelālukalābukumbhaṇḍavallivanāni, tato pūgarukkhappamāṇaṃ ucchuvanaṃ, tato hatthidantappamāṇaphalaṃ kadalivanaṃ , tato sālavanaṃ, tadanantaraṃ cāṭippamāṇaphalaṃ panasavanaṃ, tato madhuraphalaṃ ciñcavanaṃ, tato ambavanaṃ, tato kapiṭṭhavanaṃ, tato omissako mahāvanasaṇḍo, tato veḷuvanaṃ, ayamassa tasmiṃ kāle sampatti. Saṃyuttaṭṭhakathāyaṃ pana idāni pavattamānasampattiyeva kathitā.
વેળુવનં પન પરિક્ખિપિત્વા સત્ત પબ્બતા ઠિતા. તેસં બાહિરન્તતો પટ્ઠાય પઠમો ચૂળકાળપબ્બતો નામ, દુતિયો મહાકાળપબ્બતો નામ, તતો ઉદકપબ્બતો નામ, તતો ચન્દિમપસ્સપબ્બતો નામ, તતો સૂરિયપસ્સપબ્બતો નામ, તતો મણિપસ્સપબ્બતો નામ, સત્તમો સુવણ્ણપસ્સપબ્બતો નામ. સો ઉબ્બેધતો સત્તયોજનિકો છદ્દન્તદહં પરિક્ખિપિત્વા પત્તસ્સ મુખવટ્ટિ વિય ઠિતો. તસ્સ અબ્ભન્તરિમં પસ્સં સુવણ્ણવણ્ણં, તતો નિક્ખન્તેન ઓભાસેન છદ્દન્તદહો સમુગ્ગતબાલસૂરિયો વિય હોતિ. બાહિરપબ્બતેસુ પન એકો ઉબ્બેધતો છયોજનિકો, એકો પઞ્ચ, એકો ચત્તારિ, એકો તીણિ, એકો દ્વે, એકો યોજનિકો, એવં સત્તપબ્બતપરિક્ખિત્તસ્સ પન તસ્સ દહસ્સ પુબ્બુત્તરકણ્ણે ઉદકવાતપ્પહરણોકાસે મહાનિગ્રોધરુક્ખો અત્થિ. તસ્સ ખન્ધો પરિક્ખેપતો પઞ્ચયોજનિકો, ઉબ્બેધતો સત્તયોજનિકો, ચતૂસુ દિસાસુ ચતસ્સો સાખા છયોજનિકા, ઉદ્ધં ઉગ્ગતસાખાપિ છયોજનિકાવ, ઇતિ સો મૂલતો પટ્ઠાય ઉબ્બેધેન તેરસયોજનિકો, સાખાનં ઓરિમન્તતો યાવ પારિમન્તા દ્વાદસયોજનિકો, અટ્ઠહિ પારોહસહસ્સેહિ પટિમણ્ડિતો મુણ્ડમણિપબ્બતો વિય વિલાસમાનો તિટ્ઠતિ. છદ્દન્તદહસ્સ પન પચ્છિમદિસાભાગે સુવણ્ણપસ્સપબ્બતે દ્વાદસયોજનિકા કઞ્ચનગુહા તિટ્ઠતિ. છદ્દન્તો નામ નાગરાજા વસ્સારત્તે હેમન્તે અટ્ઠસહસ્સનાગપરિવુતો કઞ્ચનગુહાયં વસતિ. ગિમ્હકાલે ઉદકવાતં સમ્પટિચ્છમાનો મહાનિગ્રોધમૂલે પારોહન્તરે તિટ્ઠતી.
Veḷuvanaṃ pana parikkhipitvā satta pabbatā ṭhitā. Tesaṃ bāhirantato paṭṭhāya paṭhamo cūḷakāḷapabbato nāma, dutiyo mahākāḷapabbato nāma, tato udakapabbato nāma, tato candimapassapabbato nāma, tato sūriyapassapabbato nāma, tato maṇipassapabbato nāma, sattamo suvaṇṇapassapabbato nāma. So ubbedhato sattayojaniko chaddantadahaṃ parikkhipitvā pattassa mukhavaṭṭi viya ṭhito. Tassa abbhantarimaṃ passaṃ suvaṇṇavaṇṇaṃ, tato nikkhantena obhāsena chaddantadaho samuggatabālasūriyo viya hoti. Bāhirapabbatesu pana eko ubbedhato chayojaniko, eko pañca, eko cattāri, eko tīṇi, eko dve, eko yojaniko, evaṃ sattapabbataparikkhittassa pana tassa dahassa pubbuttarakaṇṇe udakavātappaharaṇokāse mahānigrodharukkho atthi. Tassa khandho parikkhepato pañcayojaniko, ubbedhato sattayojaniko, catūsu disāsu catasso sākhā chayojanikā, uddhaṃ uggatasākhāpi chayojanikāva, iti so mūlato paṭṭhāya ubbedhena terasayojaniko, sākhānaṃ orimantato yāva pārimantā dvādasayojaniko, aṭṭhahi pārohasahassehi paṭimaṇḍito muṇḍamaṇipabbato viya vilāsamāno tiṭṭhati. Chaddantadahassa pana pacchimadisābhāge suvaṇṇapassapabbate dvādasayojanikā kañcanaguhā tiṭṭhati. Chaddanto nāma nāgarājā vassāratte hemante aṭṭhasahassanāgaparivuto kañcanaguhāyaṃ vasati. Gimhakāle udakavātaṃ sampaṭicchamāno mahānigrodhamūle pārohantare tiṭṭhatī.
અથસ્સ એકદિવસં ‘‘મહાસાલવનં પુપ્ફિત’’ન્તિ તરુણનાગા આગન્ત્વા આરોચયિંસુ. સો સપરિવારો ‘‘સાલકીળં કીળિસ્સામી’’તિ સાલવનં ગન્ત્વા એકં સુપુપ્ફિતં સાલરુક્ખં કુમ્ભેન પહરિ. તદા ચૂળસુભદ્દા પટિવાતપસ્સે ઠિતા, તસ્સા સરીરે સુક્ખદણ્ડકમિસ્સકાનિ પુરાણપણ્ણાનિ ચેવ તમ્બકિપિલ્લિકાનિ ચ પતિંસુ. મહાસુભદ્દા અધોવાતપસ્સે ઠિતા, તસ્સા સરીરે પુપ્ફરેણુકિઞ્જક્ખપત્તાનિ પતિંસુ. ચૂળસુભદ્દા ‘‘અયં નાગરાજા અત્તનો પિયભરિયાય ઉપરિ પુપ્ફરેણુકિઞ્જક્ખપત્તાનિ પાતેસિ, મમ સરીરે સુક્ખદણ્ડકમિસ્સાનિ પુરાણપણ્ણાનિ ચેવ તમ્બકિપિલ્લિકાનિ ચ પાતેસિ, હોતુ, કાતબ્બં જાનિસ્સામી’’તિ મહાસત્તે વેરં બન્ધિ.
Athassa ekadivasaṃ ‘‘mahāsālavanaṃ pupphita’’nti taruṇanāgā āgantvā ārocayiṃsu. So saparivāro ‘‘sālakīḷaṃ kīḷissāmī’’ti sālavanaṃ gantvā ekaṃ supupphitaṃ sālarukkhaṃ kumbhena pahari. Tadā cūḷasubhaddā paṭivātapasse ṭhitā, tassā sarīre sukkhadaṇḍakamissakāni purāṇapaṇṇāni ceva tambakipillikāni ca patiṃsu. Mahāsubhaddā adhovātapasse ṭhitā, tassā sarīre pupphareṇukiñjakkhapattāni patiṃsu. Cūḷasubhaddā ‘‘ayaṃ nāgarājā attano piyabhariyāya upari pupphareṇukiñjakkhapattāni pātesi, mama sarīre sukkhadaṇḍakamissāni purāṇapaṇṇāni ceva tambakipillikāni ca pātesi, hotu, kātabbaṃ jānissāmī’’ti mahāsatte veraṃ bandhi.
અપરમ્પિ દિવસં નાગરાજા સપરિવારો ન્હાનત્થાય છદ્દન્તદહં ઓતરિ. અથ દ્વે તરુણનાગા સોણ્ડાહિ ઉસિરકલાપે ગહેત્વા કેલાસકૂટં મજ્જન્તા વિય ન્હાપેસું. તસ્મિં ન્હત્વા ઉત્તિણ્ણે દ્વે કરેણુયો ન્હાપેસું. તાપિ ઉત્તરિત્વા મહાસત્તસ્સ સન્તિકે અટ્ઠંસુ. તતો અટ્ઠસહસ્સનાગાસરં ઓતરિત્વા ઉદકકીળં કીળિત્વા સરતો નાનાપુપ્ફાનિ આહરિત્વા રજતથૂપં અલઙ્કરોન્તા વિય મહાસત્તં અલઙ્કરિત્વા પચ્છા દ્વે કરેણુયો અલઙ્કરિંસુ. અથેકો હત્થી સરે વિચરન્તો સત્તુદ્દયં નામ મહાપદુમં લભિત્વા આહરિત્વા મહાસત્તસ્સ અદાસિ. સો તં સોણ્ડાય ગહેત્વા રેણું કુમ્ભે ઓકિરિત્વા જેટ્ઠકાય મહાસુભદ્દાય અદાસિ. તં દિસ્વા ઇતરા ‘‘ઇદમ્પિ સત્તુદ્દયં મહાપદુમં અત્તનો પિયભરિયાય એવ અદાસિ, ન મય્હ’’ન્તિ પુનપિ તસ્મિં વેરં બન્ધિ.
Aparampi divasaṃ nāgarājā saparivāro nhānatthāya chaddantadahaṃ otari. Atha dve taruṇanāgā soṇḍāhi usirakalāpe gahetvā kelāsakūṭaṃ majjantā viya nhāpesuṃ. Tasmiṃ nhatvā uttiṇṇe dve kareṇuyo nhāpesuṃ. Tāpi uttaritvā mahāsattassa santike aṭṭhaṃsu. Tato aṭṭhasahassanāgāsaraṃ otaritvā udakakīḷaṃ kīḷitvā sarato nānāpupphāni āharitvā rajatathūpaṃ alaṅkarontā viya mahāsattaṃ alaṅkaritvā pacchā dve kareṇuyo alaṅkariṃsu. Atheko hatthī sare vicaranto sattuddayaṃ nāma mahāpadumaṃ labhitvā āharitvā mahāsattassa adāsi. So taṃ soṇḍāya gahetvā reṇuṃ kumbhe okiritvā jeṭṭhakāya mahāsubhaddāya adāsi. Taṃ disvā itarā ‘‘idampi sattuddayaṃ mahāpadumaṃ attano piyabhariyāya eva adāsi, na mayha’’nti punapi tasmiṃ veraṃ bandhi.
અથેકદિવસં બોધિસત્તે મધુરફલાનિ ચેવ ભિસમુળાલાનિ ચ પોક્ખરમધુના યોજેત્વા પઞ્ચસતે પચ્ચેકબુદ્ધે ભોજેન્તે ચૂળસુભદ્દા અત્તના લદ્ધફલાફલં પચ્ચેકબુદ્ધાનં દત્વા ‘‘ભન્તે, ઇતો ચવિત્વા મદ્દરાજકુલે નિબ્બત્તિત્વા સુભદ્દા નામ રાજકઞ્ઞા હુત્વા વયપ્પત્તા બારાણસિરઞ્ઞો અગ્ગમહેસિભાવં પત્વા તસ્સ પિયા મનાપા તં અત્તનો રુચિં કારેતું સમત્થા હુત્વા તસ્સ આચિક્ખિત્વા એકં લુદ્દકં પેસેત્વા ઇમં હત્થિં વિસપીતેન સલ્લેન વિજ્ઝાપેત્વા જીવિતક્ખયં પાપેત્વા છબ્બણ્ણરંસિં વિસ્સજ્જેન્તે યમકદન્તે આહરાપેતું સમત્થા હોમી’’તિ પત્થનં ઠપેસિ. સા તતો પટ્ઠાય ગોચરં અગ્ગહેત્વા સુસ્સિત્વા નચિરસ્સેવ કાલં કત્વા મદ્દરટ્ઠે રાજઅગ્ગમહેસિયા કુચ્છિમ્હિ નિબ્બત્તિ, સુભદ્દાતિસ્સા નામં કરિંસુ. અથ નં વયપ્પત્તં બારાણસિરઞ્ઞો અદંસુ. સા તસ્સ પિયા અહોસિ મનાપા, સોળસન્નં ઇત્થિસહસ્સાનં જેટ્ઠિકા હુત્વા જાતિસ્સરઞાણઞ્ચ પટિલભિ. સા ચિન્તેસિ – ‘‘સમિદ્ધા મે પત્થના, ઇદાનિ તસ્સ નાગસ્સ યમકદન્તે આહરાપેસ્સામી’’તિ. તતો સરીરં તેલેન મક્ખેત્વા કિલિટ્ઠવત્થં નિવાસેત્વા ગિલાનાકારં દસ્સેત્વા સિરિગબ્ભં પવિસિત્વા મઞ્ચકે નિપજ્જિ. રાજા ‘‘કુહિં સુભદ્દા’’તિ વત્વા ‘‘ગિલાના’’તિ સુત્વા સિરિગબ્ભં પવિસિત્વા મઞ્ચકે નિસીદિત્વા તસ્સા પિટ્ઠિં પરિમજ્જન્તો પઠમં ગાથમાહ –
Athekadivasaṃ bodhisatte madhuraphalāni ceva bhisamuḷālāni ca pokkharamadhunā yojetvā pañcasate paccekabuddhe bhojente cūḷasubhaddā attanā laddhaphalāphalaṃ paccekabuddhānaṃ datvā ‘‘bhante, ito cavitvā maddarājakule nibbattitvā subhaddā nāma rājakaññā hutvā vayappattā bārāṇasirañño aggamahesibhāvaṃ patvā tassa piyā manāpā taṃ attano ruciṃ kāretuṃ samatthā hutvā tassa ācikkhitvā ekaṃ luddakaṃ pesetvā imaṃ hatthiṃ visapītena sallena vijjhāpetvā jīvitakkhayaṃ pāpetvā chabbaṇṇaraṃsiṃ vissajjente yamakadante āharāpetuṃ samatthā homī’’ti patthanaṃ ṭhapesi. Sā tato paṭṭhāya gocaraṃ aggahetvā sussitvā nacirasseva kālaṃ katvā maddaraṭṭhe rājaaggamahesiyā kucchimhi nibbatti, subhaddātissā nāmaṃ kariṃsu. Atha naṃ vayappattaṃ bārāṇasirañño adaṃsu. Sā tassa piyā ahosi manāpā, soḷasannaṃ itthisahassānaṃ jeṭṭhikā hutvā jātissarañāṇañca paṭilabhi. Sā cintesi – ‘‘samiddhā me patthanā, idāni tassa nāgassa yamakadante āharāpessāmī’’ti. Tato sarīraṃ telena makkhetvā kiliṭṭhavatthaṃ nivāsetvā gilānākāraṃ dassetvā sirigabbhaṃ pavisitvā mañcake nipajji. Rājā ‘‘kuhiṃ subhaddā’’ti vatvā ‘‘gilānā’’ti sutvā sirigabbhaṃ pavisitvā mañcake nisīditvā tassā piṭṭhiṃ parimajjanto paṭhamaṃ gāthamāha –
૯૭.
97.
‘‘કિં નુ સોચસિનુચ્ચઙ્ગિ, પણ્ડૂસિ વરવણ્ણિનિ;
‘‘Kiṃ nu socasinuccaṅgi, paṇḍūsi varavaṇṇini;
મિલાયસિ વિસાલક્ખિ, માલાવ પરિમદ્દિતા’’તિ.
Milāyasi visālakkhi, mālāva parimadditā’’ti.
તત્થ અનુચ્ચઙ્ગીતિ કઞ્ચનસન્નિભસરીરે. માલાવ પરિમદ્દિતાતિ હત્થેહિ પરિમદ્દિતા પદુમમાલા વિય.
Tattha anuccaṅgīti kañcanasannibhasarīre. Mālāva parimadditāti hatthehi parimadditā padumamālā viya.
તં સુત્વા સા ઇતરં ગાથમાહ –
Taṃ sutvā sā itaraṃ gāthamāha –
૯૮.
98.
‘‘દોહળો મે મહારાજ, સુપિનન્તેનુપજ્ઝગા;
‘‘Dohaḷo me mahārāja, supinantenupajjhagā;
ન સો સુલભરૂપોવ, યાદિસો મમ દોહળો’’તિ.
Na so sulabharūpova, yādiso mama dohaḷo’’ti.
તત્થ ન સોતિ યાદિસો મમ સુપિનન્તેનુપજ્ઝગા સુપિને પસ્સન્તિયા મયા દિટ્ઠો દોહળો, સો સુલભરૂપો વિય ન હોતિ, દુલ્લભો સો, મય્હં પન તં અલભન્તિયા જીવિતં નત્થીતિ અવચ.
Tattha na soti yādiso mama supinantenupajjhagā supine passantiyā mayā diṭṭho dohaḷo, so sulabharūpo viya na hoti, dullabho so, mayhaṃ pana taṃ alabhantiyā jīvitaṃ natthīti avaca.
તં સુત્વા રાજા ગાથમાહ –
Taṃ sutvā rājā gāthamāha –
૯૯.
99.
‘‘યે કેચિ માનુસા કામા, ઇધ લોકમ્હિ નન્દને;
‘‘Ye keci mānusā kāmā, idha lokamhi nandane;
સબ્બે તે પચુરા મય્હં, અહં તે દમ્મિ દોહળ’’ન્તિ.
Sabbe te pacurā mayhaṃ, ahaṃ te dammi dohaḷa’’nti.
તત્થ પચુરાતિ બહૂ સુલભા.
Tattha pacurāti bahū sulabhā.
તં સુત્વા દેવી, ‘‘મહારાજ, દુલ્લભો મમ દોહળો, ન તં ઇદાનિ કથેમિ, યાવત્તકા પન તે વિજિતે લુદ્દા, તે સબ્બે સન્નિપાતેથ , તેસં મજ્ઝે કથેસ્સામી’’તિ દીપેન્તી અનન્તરં ગાથમાહ –
Taṃ sutvā devī, ‘‘mahārāja, dullabho mama dohaḷo, na taṃ idāni kathemi, yāvattakā pana te vijite luddā, te sabbe sannipātetha , tesaṃ majjhe kathessāmī’’ti dīpentī anantaraṃ gāthamāha –
૧૦૦.
100.
‘‘લુદ્દા દેવ સમાયન્તુ, યે કેચિ વિજિતે તવ;
‘‘Luddā deva samāyantu, ye keci vijite tava;
એતેસં અહમક્ખિસ્સં, યાદિસો મમ દોહળો’’તિ.
Etesaṃ ahamakkhissaṃ, yādiso mama dohaḷo’’ti.
રાજા ‘‘સાધૂ’’તિ સિરિગબ્ભા નિક્ખમિત્વા ‘‘યાવતિકા તિયોજનસતિકે કાસિકરટ્ઠે લુદ્દા, તેસં સન્નિપાતત્થાય ભેરિં ચરાપેથા’’તિ અમચ્ચે આણાપેસિ. તે તથા અકંસુ. નચિરસ્સેવ કાસિરટ્ઠવાસિનો લુદ્દા યથાબલં પણ્ણાકારં ગહેત્વા આગન્ત્વા આગતભાવં રઞ્ઞો આરોચાપેસું . તે સબ્બેપિ સટ્ઠિસહસ્સમત્તા અહેસું. રાજા તેસં આગતભાવં ઞત્વા વાતપાને ઠિતો હત્થં પસારેત્વા તેસં આગતભાવં દેવિયા કથેન્તો આહ –
Rājā ‘‘sādhū’’ti sirigabbhā nikkhamitvā ‘‘yāvatikā tiyojanasatike kāsikaraṭṭhe luddā, tesaṃ sannipātatthāya bheriṃ carāpethā’’ti amacce āṇāpesi. Te tathā akaṃsu. Nacirasseva kāsiraṭṭhavāsino luddā yathābalaṃ paṇṇākāraṃ gahetvā āgantvā āgatabhāvaṃ rañño ārocāpesuṃ . Te sabbepi saṭṭhisahassamattā ahesuṃ. Rājā tesaṃ āgatabhāvaṃ ñatvā vātapāne ṭhito hatthaṃ pasāretvā tesaṃ āgatabhāvaṃ deviyā kathento āha –
૧૦૧.
101.
‘‘ઇમે તે લુદ્દકા દેવિ, કતહત્થા વિસારદા;
‘‘Ime te luddakā devi, katahatthā visāradā;
વનઞ્ઞૂ ચ મિગઞ્ઞૂ ચ, મમત્થે ચત્તજીવિતા’’તિ.
Vanaññū ca migaññū ca, mamatthe cattajīvitā’’ti.
તત્થ ઇમે તેતિ યે ત્વં સન્નિપાતાપેસિ, ઇમે તે. કતહત્થાતિ વિજ્ઝનછેદનેસુ કતહત્થા કુસલા સુસિક્ખિતા. વિસારદાતિ નિબ્ભયા. વનઞ્ઞૂ ચ મિગઞ્ઞૂ ચાતિ વનાનિ ચ મિગે ચ જાનન્તિ. મમત્થેતિ સબ્બેપિ ચેતે મમત્થે ચત્તજીવિતા, યમહં ઇચ્છામિ, તં કરોન્તીતિ.
Tattha ime teti ye tvaṃ sannipātāpesi, ime te. Katahatthāti vijjhanachedanesu katahatthā kusalā susikkhitā. Visāradāti nibbhayā. Vanaññū ca migaññū cāti vanāni ca mige ca jānanti. Mamattheti sabbepi cete mamatthe cattajīvitā, yamahaṃ icchāmi, taṃ karontīti.
તં સુત્વા દેવી તે આમન્તેત્વા ઇતરં ગાથમાહ –
Taṃ sutvā devī te āmantetvā itaraṃ gāthamāha –
૧૦૨.
102.
‘‘લુદ્દપુત્તા નિસામેથ, યાવન્તેત્થ સમાગતા;
‘‘Luddaputtā nisāmetha, yāvantettha samāgatā;
છબ્બિસાણં ગજં સેતં, અદ્દસં સુપિને અહં;
Chabbisāṇaṃ gajaṃ setaṃ, addasaṃ supine ahaṃ;
તસ્સ દન્તેહિ મે અત્થો, અલાભે નત્થિ જીવિત’’ન્તિ.
Tassa dantehi me attho, alābhe natthi jīvita’’nti.
તત્થ નિસામેથાતિ સુણાથ. છબ્બિસાણન્તિ છબ્બણ્ણવિસાણં.
Tattha nisāmethāti suṇātha. Chabbisāṇanti chabbaṇṇavisāṇaṃ.
તં સુત્વા લુદ્દપુત્તા આહંસુ –
Taṃ sutvā luddaputtā āhaṃsu –
૧૦૩.
103.
‘‘ન નો પિતૂનં ન પિતામહાનં, દિટ્ઠો સુતો કુઞ્જરો છબ્બિસાણો;
‘‘Na no pitūnaṃ na pitāmahānaṃ, diṭṭho suto kuñjaro chabbisāṇo;
યમદ્દસા સુપિને રાજપુત્તી, અક્ખાહિ નો યાદિસો હત્થિનાગો’’તિ.
Yamaddasā supine rājaputtī, akkhāhi no yādiso hatthināgo’’ti.
તત્થ પિતૂનન્તિ કરણત્થે સામિવચનં. ઇદં વુત્તં હોતિ – દેવિ નેવ અમ્હાકં પિતૂહિ, ન પિતામહેહિ એવરૂપો કુઞ્જરો દિટ્ઠપુબ્બો, પગેવ અમ્હેહિ, તસ્મા અત્તના દિટ્ઠલક્ખણવસેન અક્ખાહિ નો, યાદિસો તયા દિટ્ઠો હત્થિનાગોતિ.
Tattha pitūnanti karaṇatthe sāmivacanaṃ. Idaṃ vuttaṃ hoti – devi neva amhākaṃ pitūhi, na pitāmahehi evarūpo kuñjaro diṭṭhapubbo, pageva amhehi, tasmā attanā diṭṭhalakkhaṇavasena akkhāhi no, yādiso tayā diṭṭho hatthināgoti.
અનન્તરગાથાપિ તેહેવ વુત્તા –
Anantaragāthāpi teheva vuttā –
૧૦૪.
104.
‘‘દિસા ચતસ્સો વિદિસા ચતસ્સો, ઉદ્ધં અધો દસ દિસા ઇમાયો;
‘‘Disā catasso vidisā catasso, uddhaṃ adho dasa disā imāyo;
કતમં દિસં તિટ્ઠતિ નાગરાજા, યમદ્દસા સુપિને છબ્બિસાણ’’ન્તિ.
Katamaṃ disaṃ tiṭṭhati nāgarājā, yamaddasā supine chabbisāṇa’’nti.
તત્થ દિસાતિ દિસાસુ. કતમન્તિ એતાસુ દિસાસુ કતમાય દિસાયાતિ.
Tattha disāti disāsu. Katamanti etāsu disāsu katamāya disāyāti.
એવં વુત્તે સુભદ્દા સબ્બે લુદ્દે ઓલોકેત્વા તેસં અન્તરે પત્થટપાદં ભત્તપુટસદિસજઙ્ઘં મહાજાણુકં મહાફાસુકં બહલમસ્સુતમ્બદાઠિકં નિબ્બિદ્ધપિઙ્ગલં દુસ્સણ્ઠાનં બીભચ્છં સબ્બેસં મત્થકમત્થકેન પઞ્ઞાયમાનં મહાસત્તસ્સ પુબ્બવેરિં સોનુત્તરં નામ નેસાદં દિસ્વા ‘‘એસ મમ વચનં કાતું સક્ખિસ્સતી’’તિ રાજાનં અનુજાનાપેત્વા તં આદાય સત્તભૂમિકપાસાદસ્સ ઉપરિમતલં આરુય્હ ઉત્તરસીહપઞ્જરં વિવરિત્વા ઉત્તરહિમવન્તાભિમુખં હત્થં પસારેત્વા ચતસ્સો ગાથા અભાસિ –
Evaṃ vutte subhaddā sabbe ludde oloketvā tesaṃ antare patthaṭapādaṃ bhattapuṭasadisajaṅghaṃ mahājāṇukaṃ mahāphāsukaṃ bahalamassutambadāṭhikaṃ nibbiddhapiṅgalaṃ dussaṇṭhānaṃ bībhacchaṃ sabbesaṃ matthakamatthakena paññāyamānaṃ mahāsattassa pubbaveriṃ sonuttaraṃ nāma nesādaṃ disvā ‘‘esa mama vacanaṃ kātuṃ sakkhissatī’’ti rājānaṃ anujānāpetvā taṃ ādāya sattabhūmikapāsādassa uparimatalaṃ āruyha uttarasīhapañjaraṃ vivaritvā uttarahimavantābhimukhaṃ hatthaṃ pasāretvā catasso gāthā abhāsi –
૧૦૫.
105.
‘‘ઇતો ઉજું ઉત્તરિયં દિસાયં, અતિક્કમ્મ સો સત્ત ગિરી બ્રહ્મન્તે;
‘‘Ito ujuṃ uttariyaṃ disāyaṃ, atikkamma so satta girī brahmante;
સુવણ્ણપસ્સો નામ ગિરી ઉળારો, સુપુપ્ફિતો કિમ્પુરિસાનુચિણ્ણો.
Suvaṇṇapasso nāma girī uḷāro, supupphito kimpurisānuciṇṇo.
૧૦૬.
106.
‘‘આરુય્હ સેલં ભવનં કિન્નરાનં, ઓલોકય પબ્બતપાદમૂલં;
‘‘Āruyha selaṃ bhavanaṃ kinnarānaṃ, olokaya pabbatapādamūlaṃ;
અથ દક્ખસી મેઘસમાનવણ્ણં, નિગ્રોધરાજં અટ્ઠસહસ્સપાદં.
Atha dakkhasī meghasamānavaṇṇaṃ, nigrodharājaṃ aṭṭhasahassapādaṃ.
૧૦૭.
107.
‘‘તત્થચ્છતી કુઞ્જરો છબ્બિસાણો, સબ્બસેતો દુપ્પસહો પરેભિ;
‘‘Tatthacchatī kuñjaro chabbisāṇo, sabbaseto duppasaho parebhi;
રક્ખન્તિ નં અટ્ઠસહસ્સનાગા, ઈસાદન્તા વાતજવપ્પહારિનો.
Rakkhanti naṃ aṭṭhasahassanāgā, īsādantā vātajavappahārino.
૧૦૮.
108.
‘‘તિટ્ઠન્તિ તે તુમૂલં પસ્સસન્તા, કુપ્પન્તિ વાતસ્સપિ એરિતસ્સ;
‘‘Tiṭṭhanti te tumūlaṃ passasantā, kuppanti vātassapi eritassa;
મનુસ્સભૂતં પન તત્થ દિસ્વા, ભસ્મં કરેય્યું નાસ્સ રજોપિ તસ્સા’’તિ.
Manussabhūtaṃ pana tattha disvā, bhasmaṃ kareyyuṃ nāssa rajopi tassā’’ti.
તત્થ ઇતોતિ ઇમમ્હા ઠાના. ઉત્તરિયન્તિ ઉત્તરાય. ઉળારોતિ મહા ઇતરેહિ છહિ પબ્બતેહિ ઉચ્ચતરો. ઓલોકયાતિ આલોકેય્યાસિ. તત્થચ્છતીતિ તસ્મિં નિગ્રોધમૂલે ગિમ્હસમયે ઉદકવાતં સમ્પટિચ્છન્તો તિટ્ઠતિ. દુપ્પસહોતિ અઞ્ઞે તં ઉપગન્ત્વા પસય્હકારં કાતું સમત્થા નામ નત્થીતિ દુપ્પસહો પરેભિ. ઈસાદન્તાતિ રથીસાય સમાનદન્તા. વાતજવપ્પહારિનોતિ વાતજવેન ગન્ત્વા પચ્ચામિત્તે પહરણસીલા એવરૂપા અટ્ઠસહસ્સનાગા નાગરાજાનં રક્ખન્તિ. તુમૂલન્તિ ભિંસનકં મહાસદ્દાનુબન્ધં અસ્સાસં મુઞ્ચન્તા તિટ્ઠન્તિ. એરિતસ્સાતિ વાતપહરિતસ્સ યં સદ્દાનુબન્ધં એરિતં ચલનં કમ્પનં, તસ્સપિ કુપ્પન્તિ, એવંફરુસા તે નાગા. નાસ્સાતિ તસ્સ નાસવાતેન વિદ્ધંસેત્વા ભસ્મં કતસ્સ તસ્સ રજોપિ ન ભવેય્યાતિ.
Tattha itoti imamhā ṭhānā. Uttariyanti uttarāya. Uḷāroti mahā itarehi chahi pabbatehi uccataro. Olokayāti ālokeyyāsi. Tatthacchatīti tasmiṃ nigrodhamūle gimhasamaye udakavātaṃ sampaṭicchanto tiṭṭhati. Duppasahoti aññe taṃ upagantvā pasayhakāraṃ kātuṃ samatthā nāma natthīti duppasaho parebhi. Īsādantāti rathīsāya samānadantā. Vātajavappahārinoti vātajavena gantvā paccāmitte paharaṇasīlā evarūpā aṭṭhasahassanāgā nāgarājānaṃ rakkhanti. Tumūlanti bhiṃsanakaṃ mahāsaddānubandhaṃ assāsaṃ muñcantā tiṭṭhanti. Eritassāti vātapaharitassa yaṃ saddānubandhaṃ eritaṃ calanaṃ kampanaṃ, tassapi kuppanti, evaṃpharusā te nāgā. Nāssāti tassa nāsavātena viddhaṃsetvā bhasmaṃ katassa tassa rajopi na bhaveyyāti.
તં સુત્વા સોનુત્તરો મરણભયભીતો આહ –
Taṃ sutvā sonuttaro maraṇabhayabhīto āha –
૧૦૯.
109.
‘‘બહૂ હિમે રાજકુલમ્હિ સન્તિ, પિળન્ધના જાતરૂપસ્સ દેવિ;
‘‘Bahū hime rājakulamhi santi, piḷandhanā jātarūpassa devi;
મુત્તા મણી વેળુરિયામયા ચ, કિં કાહસિ દન્તપિળન્ધનેન;
Muttā maṇī veḷuriyāmayā ca, kiṃ kāhasi dantapiḷandhanena;
મારેતુકામા કુઞ્જરં છબ્બિસાણં, ઉદાહુ ઘાતેસ્સસિ લુદ્દપુત્તે’’તિ.
Māretukāmā kuñjaraṃ chabbisāṇaṃ, udāhu ghātessasi luddaputte’’ti.
તત્થ પિળન્ધનાતિ આભરણાનિ. વેળુરિયામયાતિ વેળુરિયમયાનિ. ઘાતેસ્સસીતિ ઉદાહુ પિળન્ધનાપદેસેન લુદ્દપુત્તે ઘાતાપેતુકામાસીતિ પુચ્છતિ.
Tattha piḷandhanāti ābharaṇāni. Veḷuriyāmayāti veḷuriyamayāni. Ghātessasīti udāhu piḷandhanāpadesena luddaputte ghātāpetukāmāsīti pucchati.
તતો દેવી ગાથમાહ –
Tato devī gāthamāha –
૧૧૦.
110.
‘‘સા ઇસ્સિતા દુક્ખિતા ચસ્મિ લુદ્દ, ઉદ્ધઞ્ચ સુસ્સામિ અનુસ્સરન્તી;
‘‘Sā issitā dukkhitā casmi ludda, uddhañca sussāmi anussarantī;
કરોહિ મે લુદ્દક એતમત્થં, દસ્સામિ તે ગામવરાનિ પઞ્ચા’’તિ.
Karohi me luddaka etamatthaṃ, dassāmi te gāmavarāni pañcā’’ti.
તત્થ સાતિ સા અહં. અનુસ્સરન્તીતિ તેન વારણેન પુરે મયિ કતં વેરં અનુસ્સરમાના. દસ્સામિ તેતિ એતસ્મિં તે અત્થે નિપ્ફાદિતે સંવચ્છરે સતસહસ્સુટ્ઠાનકે પઞ્ચ ગામવરે દદામીતિ.
Tattha sāti sā ahaṃ. Anussarantīti tena vāraṇena pure mayi kataṃ veraṃ anussaramānā. Dassāmi teti etasmiṃ te atthe nipphādite saṃvacchare satasahassuṭṭhānake pañca gāmavare dadāmīti.
એવઞ્ચ પન વત્વા ‘‘સમ્મ લુદ્દપુત્ત અહં ‘એતં છદ્દન્તહત્થિં મારાપેત્વા યમકદન્તે આહરાપેતું સમત્થા હોમી’તિ પુબ્બે પચ્ચેકબુદ્ધાનં દાનં દત્વા પત્થનં પટ્ઠપેસિં, મયા સુપિનન્તેન દિટ્ઠં નામ નત્થિ, સા પન મયા પત્થિતપત્થના સમિજ્ઝિસ્સતિ, ત્વં ગચ્છન્તો મા ભાયી’’તિ તં સમસ્સાસેત્વા પેસેસિ. સો ‘‘સાધુ, અય્યે’’તિ તસ્સા વચનં સમ્પટિચ્છિત્વા ‘‘તેન હિ મે પાકટં કત્વા તસ્સ વસનટ્ઠાનં કથેહી’’તિ પુચ્છન્તો ઇમં ગાથમાહ –
Evañca pana vatvā ‘‘samma luddaputta ahaṃ ‘etaṃ chaddantahatthiṃ mārāpetvā yamakadante āharāpetuṃ samatthā homī’ti pubbe paccekabuddhānaṃ dānaṃ datvā patthanaṃ paṭṭhapesiṃ, mayā supinantena diṭṭhaṃ nāma natthi, sā pana mayā patthitapatthanā samijjhissati, tvaṃ gacchanto mā bhāyī’’ti taṃ samassāsetvā pesesi. So ‘‘sādhu, ayye’’ti tassā vacanaṃ sampaṭicchitvā ‘‘tena hi me pākaṭaṃ katvā tassa vasanaṭṭhānaṃ kathehī’’ti pucchanto imaṃ gāthamāha –
૧૧૧.
111.
‘‘કત્થચ્છતી કત્થ મુપેતિ ઠાનં, વીથિસ્સ કા ન્હાનગતસ્સ હોતિ;
‘‘Katthacchatī kattha mupeti ṭhānaṃ, vīthissa kā nhānagatassa hoti;
કથઞ્હિ સો ન્હાયતિ નાગરાજા, કથં વિજાનેમુ ગતિં ગજસ્સા’’તિ.
Kathañhi so nhāyati nāgarājā, kathaṃ vijānemu gatiṃ gajassā’’ti.
તત્થ કત્થચ્છતીતિ કત્થ વસતિ. કત્થ મુપેતીતિ કત્થ ઉપેતિ, કત્થ તિટ્ઠતીતિ અત્થો. વીથિસ્સ કાતિ તસ્સ ન્હાનગતસ્સ કા વીથિ હોતિ, કતરમગ્ગેન સો ગચ્છતિ. કથં વિજાનેમુ ગતિન્તિ તયા અકથિતે મયં કથં તસ્સ નાગરાજસ્સ ગતિં વિજાનિસ્સામ, તસ્મા કથેહિ નોતિ અત્થો.
Tattha katthacchatīti kattha vasati. Kattha mupetīti kattha upeti, kattha tiṭṭhatīti attho. Vīthissa kāti tassa nhānagatassa kā vīthi hoti, kataramaggena so gacchati. Kathaṃ vijānemu gatinti tayā akathite mayaṃ kathaṃ tassa nāgarājassa gatiṃ vijānissāma, tasmā kathehi noti attho.
તતો સા જાતિસ્સરઞાણેન પચ્ચક્ખતો દિટ્ઠટ્ઠાનં તસ્સ આચિક્ખન્તી દ્વે ગાથા અભાસિ –
Tato sā jātissarañāṇena paccakkhato diṭṭhaṭṭhānaṃ tassa ācikkhantī dve gāthā abhāsi –
૧૧૨.
112.
‘‘તત્થેવ સા પોક્ખરણી અદૂરે, રમ્મા સુતિત્થા ચ મહોદિકા ચ;
‘‘Tattheva sā pokkharaṇī adūre, rammā sutitthā ca mahodikā ca;
સમ્પુપ્ફિતા ભમરગણાનુચિણ્ણા, એત્થ હિ સો ન્હાયતિ નાગરાજા.
Sampupphitā bhamaragaṇānuciṇṇā, ettha hi so nhāyati nāgarājā.
૧૧૩.
113.
‘‘સીસં નહાતુપ્પલમાલભારી, સબ્બસેતો પુણ્ડરીકત્તચઙ્ગી;
‘‘Sīsaṃ nahātuppalamālabhārī, sabbaseto puṇḍarīkattacaṅgī;
આમોદમાનો ગચ્છતિ સન્નિકેતં, પુરક્ખત્વા મહેસિં સબ્બભદ્દ’’ન્તિ.
Āmodamāno gacchati sanniketaṃ, purakkhatvā mahesiṃ sabbabhadda’’nti.
તત્થ તત્થેવાતિ તસ્સ વસનટ્ઠાનેયેવ. પોક્ખરણીતિ છદ્દન્તદહં સન્ધાયાહ. સમ્પુપ્ફિતાતિ દુવિધેહિ કુમુદેહિ તિવિધેહિ ઉપ્પલેહિ પઞ્ચવણ્ણેહિ ચ પદુમેહિ સમન્તતો પુપ્ફિતા. એત્થ હિ સોતિ સો નાગરાજા એત્થ છદ્દન્તદહે ન્હાયતિ. ઉપ્પલમાલભારીતિ ઉપ્પલાદીનં જલજથલજાનં પુપ્ફાનં માલં ધારેન્તો. પુણ્ડરીકત્તચઙ્ગીતિ પુણ્ડરીકસદિસતચેન ઓદાતેન અઙ્ગેન સમન્નાગતો. આમોદમાનોતિ આમોદિતપમોદિતો. સન્નિકેતન્તિ અત્તનો વસનટ્ઠાનં. પુરક્ખત્વાતિ સબ્બભદ્દં નામ મહેસિં પુરતો કત્વા અટ્ઠહિ નાગસહસ્સેહિ પરિવુતો અત્તનો વસનટ્ઠાનં ગચ્છતીતિ.
Tattha tatthevāti tassa vasanaṭṭhāneyeva. Pokkharaṇīti chaddantadahaṃ sandhāyāha. Sampupphitāti duvidhehi kumudehi tividhehi uppalehi pañcavaṇṇehi ca padumehi samantato pupphitā. Ettha hi soti so nāgarājā ettha chaddantadahe nhāyati. Uppalamālabhārīti uppalādīnaṃ jalajathalajānaṃ pupphānaṃ mālaṃ dhārento. Puṇḍarīkattacaṅgīti puṇḍarīkasadisatacena odātena aṅgena samannāgato. Āmodamānoti āmoditapamodito. Sanniketanti attano vasanaṭṭhānaṃ. Purakkhatvāti sabbabhaddaṃ nāma mahesiṃ purato katvā aṭṭhahi nāgasahassehi parivuto attano vasanaṭṭhānaṃ gacchatīti.
તં સુત્વા સોનુત્તરો ‘‘સાધુ અય્યે, અહં તં વારણં મારેત્વા તસ્સ દન્તે આહરિસ્સામી’’તિ સમ્પટિચ્છિ. અથસ્સ સા તુટ્ઠા સહસ્સં દત્વા ‘‘ગેહં તાવ ગચ્છ, ઇતો સત્તાહચ્ચયેન તત્થ ગમિસ્સસી’’તિ તં ઉય્યોજેત્વા કમ્મારે પક્કોસાપેત્વા ‘‘તાતા અમ્હાકં વાસિફરસુ-કુદ્દાલ-નિખાદન-મુટ્ઠિકવેળુગુમ્બચ્છેદન-સત્થ-તિણલાયન-અસિલોહદણ્ડકકચખાણુક- અયસિઙ્ઘાટકેહિ અત્થો, સબ્બં સીઘં કત્વા આહરથા’’તિ આણાપેત્વા ચમ્મકારે પક્કોસાપેત્વા ‘‘તાતા અમ્હાકં કુમ્ભભારગાહિતં ચમ્મભસ્તં કાતું વટ્ટતિ, ચમ્મયોત્તવરત્તહત્થિપાદઉપાહનચમ્મછત્તેહિપિ નો અત્થો, સબ્બં સીઘં કત્વા આહરથા’’તિ આણાપેસિ. તે ઉભોપિ સબ્બાનિ તાનિ સીઘં કત્વા આહરિત્વા અદંસુ. સા તસ્સ પાથેય્યં સંવિદહિત્વા અરણિસહિતં આદિં કત્વા સબ્બં ઉપકરણઞ્ચ બદ્ધસત્તુમાદિં કત્વા પાથેય્યઞ્ચ ચમ્મભસ્તાયં પક્ખિપિ, તં સબ્બમ્પિ કુમ્ભભારમત્તં અહોસિ.
Taṃ sutvā sonuttaro ‘‘sādhu ayye, ahaṃ taṃ vāraṇaṃ māretvā tassa dante āharissāmī’’ti sampaṭicchi. Athassa sā tuṭṭhā sahassaṃ datvā ‘‘gehaṃ tāva gaccha, ito sattāhaccayena tattha gamissasī’’ti taṃ uyyojetvā kammāre pakkosāpetvā ‘‘tātā amhākaṃ vāsipharasu-kuddāla-nikhādana-muṭṭhikaveḷugumbacchedana-sattha-tiṇalāyana-asilohadaṇḍakakacakhāṇuka- ayasiṅghāṭakehi attho, sabbaṃ sīghaṃ katvā āharathā’’ti āṇāpetvā cammakāre pakkosāpetvā ‘‘tātā amhākaṃ kumbhabhāragāhitaṃ cammabhastaṃ kātuṃ vaṭṭati, cammayottavarattahatthipādaupāhanacammachattehipi no attho, sabbaṃ sīghaṃ katvā āharathā’’ti āṇāpesi. Te ubhopi sabbāni tāni sīghaṃ katvā āharitvā adaṃsu. Sā tassa pātheyyaṃ saṃvidahitvā araṇisahitaṃ ādiṃ katvā sabbaṃ upakaraṇañca baddhasattumādiṃ katvā pātheyyañca cammabhastāyaṃ pakkhipi, taṃ sabbampi kumbhabhāramattaṃ ahosi.
સોનુત્તરોપિ અત્તનો પરિવચ્છં કત્વા સત્તમે દિવસે આગન્ત્વા દેવિં વન્દિત્વા અટ્ઠાસિ. અથ નં સા ‘‘નિટ્ઠિતં તે સમ્મ સબ્બૂપકરણં, ઇમં તાવ પસિબ્બકં ગણ્હા’’તિ આહ. સો પન મહાથામો પઞ્ચન્નં હત્થીનં બલં ધારેતિ, તસ્મા તમ્બૂલપસિબ્બકં વિય ઉક્ખિપિત્વા ઉપકચ્છન્તરે ઠપેત્વા રિત્તહત્થો વિય અટ્ઠાસિ. સુભદ્દા લુદ્દસ્સ પુત્તદારાનં પરિબ્બયં દત્વા રઞ્ઞો આચિક્ખિત્વા સોનુત્તરં ઉય્યોજેસિ. સોપિ રાજાનઞ્ચ દેવિઞ્ચ વન્દિત્વા રાજનિવેસના ઓરુય્હ રથે ઠત્વા મહન્તેન પરિવારેન નગરા નિક્ખમિત્વા ગામનિગમજનપદપરમ્પરાય પચ્ચન્તં પત્વા જાનપદે નિવત્તેત્વા પચ્ચન્તવાસીહિ સદ્ધિં અરઞ્ઞં પવિસિત્વા મનુસ્સપથં અતિક્કમ્મ પચ્ચન્તવાસિનોપિ નિવત્તેત્વા એકકોવ ગચ્છન્તો તિંસયોજનં પત્વા પઠમં દબ્બગહનં કાસગહનં તિણગહનં તુલસિગહનં સરગહનં તિરિવચ્છગહનન્તિ છ ગહનાનિ, કણ્ટકવેળુગુમ્બગહનાનિ વેત્તગહનં ઓમિસ્સકગહનં નળગહનં સરગહનસદિસં ઉરગેનપિ દુબ્બિનિવિજ્ઝં ઘનવનગહનં રુક્ખગહનં વેળુગહનં અપરમ્પિ વેળુગુમ્બગહનં કલલગહનં ઉદકગહનં પબ્બતગહનન્તિ અટ્ઠારસ ગહનાનિ પટિપાટિયા પત્વા દબ્બગહનાદીનિ અસિતેન લાયિત્વા તુલસિગહનાદીનિ વેળુગુમ્બચ્છેદનસત્થેન છિન્દિત્વા રુક્ખે ફરસુના કોટ્ટેત્વા અતિમહન્તે રુક્ખે નિખાદનેન વિજ્ઝિત્વા મગ્ગં કરોન્તો વેળુવને નિસ્સેણિં કત્વા વેળુગુમ્બં આરુય્હ વેળું છિન્દિત્વા અપરસ્સ વેળુગુમ્બસ્સ ઉપરિ પાતેત્વા વેળુગુમ્બમત્થકેન ગન્ત્વા કલલગહને સુક્ખરુક્ખપદરં અત્થરિત્વા તેન ગન્ત્વા અપરં અત્થરિત્વા ઇતરં ઉક્ખિપિત્વા પુન પુરતો અત્થરન્તો તં અતિક્કમિત્વા ઉદકગહને દોણિં કત્વા તાય ઉદકગહનં તરિત્વા પબ્બતપાદે ઠત્વા અયસિઙ્ઘાટકં યોત્તેન બન્ધિત્વા ઉદ્ધં ખિપિત્વા પબ્બતે લગ્ગાપેત્વા યોત્તેનારુય્હ વજિરગ્ગેન લોહદણ્ડેન પબ્બતં વિજ્ઝિત્વા ખાણુકં કોટ્ટેત્વા તત્થ ઠત્વા સિઙ્ઘાટકં આકડ્ઢિત્વા પુન ઉપરિ લગ્ગાપેત્વા તત્થ ઠિતો ચમ્મયોત્તં ઓલમ્બેત્વા તં આદાય ઓતરિત્વા હેટ્ઠિમખાણુકે બન્ધિત્વા વામહત્થેન યોત્તં ગહેત્વા દક્ખિણહત્થેન મુગ્ગરં આદાય યોત્તં પહરિત્વા ખાણુકં નીહરિત્વા પુન અભિરુહતિ. એતેનુપાયેન પબ્બતમત્થકં અભિરુય્હ પરતો ઓતરન્તો પુરિમનયેનેવ પઠમં પબ્બતમત્થકે ખાણુકં કોટ્ટેત્વા ચમ્મપસિબ્બકે યોત્તં બન્ધિત્વા ખાણુકે વેઠેત્વા સયં અન્તોપસિબ્બકે નિસીદિત્વા મક્કટકાનં મક્કટસુત્તવિસ્સજ્જનાકારેન યોત્તં વિનિવેઠેન્તો ઓતરતિ. ચમ્મછત્તેન વાતં ગાહાપેત્વા સકુણો વિય ઓતરતીતિપિ વદન્તિયેવ.