Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સમ્મોહવિનોદની-અટ્ઠકથા • Sammohavinodanī-aṭṭhakathā |
(૬.) છક્કનિદ્દેસવણ્ણના
(6.) Chakkaniddesavaṇṇanā
૮૦૫. છબ્બિધેન ઞાણવત્થુનિદ્દેસે ઇદ્ધિવિધે ઞાણન્તિ ‘‘એકોપિ હુત્વા બહુધા હોતી’’તિઆદિનયપ્પવત્તે (દી॰ નિ॰ ૧.૪૮૪; પટિ॰ મ॰ ૧.૧૦૨) ઇદ્ધિવિધે ઞાણં. ઇમિના અવિતક્કાવિચારા ઉપેક્ખાસહગતા રૂપાવચરા બહુધાભાવાદિસાધિકા એકચિત્તક્ખણિકા અપ્પનાપઞ્ઞાવ કથિતા. સોતધાતુવિસુદ્ધિયા ઞાણન્તિ દૂરસન્તિકાદિભેદસદ્દારમ્મણાય દિબ્બસોતધાતુયા ઞાણં. ઇમિનાપિ અવિતક્કાવિચારા ઉપેક્ખાસહગતા રૂપાવચરા પકતિસોતવિસયાતીતસદ્દારમ્મણા એકચિત્તક્ખણિકા અપ્પનાપઞ્ઞાવ કથિતા. પરચિત્તે ઞાણન્તિ પરસત્તાનં ચિત્તપરિચ્છેદે ઞાણં. ઇમિનાપિ યથાવુત્તપ્પકારા પરેસં સરાગાદિચિત્તારમ્મણા એકચિત્તક્ખણિકા અપ્પનાપઞ્ઞાવ કથિતા. પુબ્બેનિવાસાનુસ્સતિયા ઞાણન્તિ પુબ્બેનિવાસાનુસ્સતિસમ્પયુત્તં ઞાણં. ઇમિનાપિ યથાવુત્તપ્પકારા પુબ્બે નિવુત્થક્ખન્ધાનુસ્સરણસતિસમ્પયુત્તા એકચિત્તક્ખણિકા અપ્પનાપઞ્ઞાવ કથિતા. સત્તાનં ચુતૂપપાતે ઞાણન્તિ સત્તાનં ચુતિયઞ્ચ ઉપપાતે ચ ઞાણં. ઇમિનાપિ યથાવુત્તપ્પકારા ચવનકઉપપજ્જનકાનં સત્તાનં વણ્ણધાતુઆરમ્મણા એકચિત્તક્ખણિકા અપ્પનાપઞ્ઞાવ કથિતા. આસવાનં ખયે ઞાણન્તિ સચ્ચપરિચ્છેદજાનનઞાણં. ઇદં લોકુત્તરમેવ. સેસાનિ લોકિયાનીતિ.
805. Chabbidhena ñāṇavatthuniddese iddhividhe ñāṇanti ‘‘ekopi hutvā bahudhā hotī’’tiādinayappavatte (dī. ni. 1.484; paṭi. ma. 1.102) iddhividhe ñāṇaṃ. Iminā avitakkāvicārā upekkhāsahagatā rūpāvacarā bahudhābhāvādisādhikā ekacittakkhaṇikā appanāpaññāva kathitā. Sotadhātuvisuddhiyā ñāṇanti dūrasantikādibhedasaddārammaṇāya dibbasotadhātuyā ñāṇaṃ. Imināpi avitakkāvicārā upekkhāsahagatā rūpāvacarā pakatisotavisayātītasaddārammaṇā ekacittakkhaṇikā appanāpaññāva kathitā. Paracitteñāṇanti parasattānaṃ cittaparicchede ñāṇaṃ. Imināpi yathāvuttappakārā paresaṃ sarāgādicittārammaṇā ekacittakkhaṇikā appanāpaññāva kathitā. Pubbenivāsānussatiyā ñāṇanti pubbenivāsānussatisampayuttaṃ ñāṇaṃ. Imināpi yathāvuttappakārā pubbe nivutthakkhandhānussaraṇasatisampayuttā ekacittakkhaṇikā appanāpaññāva kathitā. Sattānaṃ cutūpapāte ñāṇanti sattānaṃ cutiyañca upapāte ca ñāṇaṃ. Imināpi yathāvuttappakārā cavanakaupapajjanakānaṃ sattānaṃ vaṇṇadhātuārammaṇā ekacittakkhaṇikā appanāpaññāva kathitā. Āsavānaṃ khaye ñāṇanti saccaparicchedajānanañāṇaṃ. Idaṃ lokuttarameva. Sesāni lokiyānīti.
છક્કનિદ્દેસવણ્ણના.
Chakkaniddesavaṇṇanā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / અભિધમ્મપિટક • Abhidhammapiṭaka / વિભઙ્ગપાળિ • Vibhaṅgapāḷi / ૧૬. ઞાણવિભઙ્ગો • 16. Ñāṇavibhaṅgo
ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / વિભઙ્ગ-મૂલટીકા • Vibhaṅga-mūlaṭīkā / ૧૬. ઞાણવિભઙ્ગો • 16. Ñāṇavibhaṅgo
ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / વિભઙ્ગ-અનુટીકા • Vibhaṅga-anuṭīkā / ૧૬. ઞાણવિભઙ્ગો • 16. Ñāṇavibhaṅgo