Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā

    છન્દદાનાદિકથાવણ્ણના

    Chandadānādikathāvaṇṇanā

    ૧૬૫-૭. ‘‘છન્દં દત્વા ખણ્ડસીમં વા સીમન્તરિકં વા બહિસીમં વા ગન્ત્વા આગતો ભિક્ખુ કમ્મં ન કોપેતિ, તસ્મા ગમિકભિક્ખૂનં છન્દં ગણ્હિત્વા ખણ્ડસીમં બન્ધિત્વા પુન વિહારસીમં બન્ધિતું તેસં છન્દં ન ગણ્હન્તી’’તિ વદન્તિ. ‘‘મુહુત્તં એકમન્તં હોથા’’તિઆદિવચનતો યં કિઞ્ચિ ભિક્ખુકમ્મં ગહટ્ઠાદીસુ હત્થપાસગતેસુ ન વટ્ટતીતિ સિદ્ધં. નિસ્સીમન્તિ બહિસીમં. તસ્સ સમ્મુતિદાનકિચ્ચં નત્થીતિ તસ્મિં સતિપિ વટ્ટતીતિ અત્થો. આસનેન સહ ઉદકન્તિ અત્થો. પન્નરસોપીતિ અપિ-સદ્દો ચાતુદ્દસિં સમ્પિણ્ડેતિ, તેન વુત્તં મહાઅટ્ઠકથાયં ‘‘યદિ નો એત’’ન્તિ. ‘‘અજ્જ મે ઉપોસથો પન્નરસો’’તિ અધિટ્ઠાનં સદા ન કિઞ્ચિ, ન અઞ્ઞથાતિ એકે.

    165-7. ‘‘Chandaṃ datvā khaṇḍasīmaṃ vā sīmantarikaṃ vā bahisīmaṃ vā gantvā āgato bhikkhu kammaṃ na kopeti, tasmā gamikabhikkhūnaṃ chandaṃ gaṇhitvā khaṇḍasīmaṃ bandhitvā puna vihārasīmaṃ bandhituṃ tesaṃ chandaṃ na gaṇhantī’’ti vadanti. ‘‘Muhuttaṃ ekamantaṃ hothā’’tiādivacanato yaṃ kiñci bhikkhukammaṃ gahaṭṭhādīsu hatthapāsagatesu na vaṭṭatīti siddhaṃ. Nissīmanti bahisīmaṃ. Tassa sammutidānakiccaṃ natthīti tasmiṃ satipi vaṭṭatīti attho. Āsanena saha udakanti attho. Pannarasopīti api-saddo cātuddasiṃ sampiṇḍeti, tena vuttaṃ mahāaṭṭhakathāyaṃ ‘‘yadi no eta’’nti. ‘‘Ajja me uposatho pannaraso’’ti adhiṭṭhānaṃ sadā na kiñci, na aññathāti eke.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi
    ૮૮. છન્દદાનકથા • 88. Chandadānakathā
    ૮૯. ઞાતકાદિગ્ગહણકથા • 89. Ñātakādiggahaṇakathā
    ૯૦. ઉમ્મત્તકસમ્મુતિ • 90. Ummattakasammuti

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā / છન્દદાનકથા • Chandadānakathā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / છન્દદાનકથાવણ્ણના • Chandadānakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / છન્દદાનકથાદિવણ્ણના • Chandadānakathādivaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૮૮. છન્દદાનકથા • 88. Chandadānakathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact