Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) |
૧૦. છપ્પાણકોપમસુત્તવણ્ણના
10. Chappāṇakopamasuttavaṇṇanā
૨૪૭. વણસરીરોતિ વણિતસરીરો. પક્કત્તાતિ કુથિતત્તા. સરદણ્ડેસુ સરસમઞ્ઞાતિ કણ્ડ-સદ્દો સરપરિયાયોતિ આહ – ‘‘સરવનન્તિ કણ્ડવન’’ન્તિ. અરુગત્તો…પે॰… વેદિતબ્બો ગુણસરીરસ્સ ખણ્ડછિદ્દસીલાદીહિ હેટ્ઠા મજ્ઝે ઉપરિભાગે ચ ભેદવિસમચ્છિન્નવિકારદોસત્તા. એત્થ કુસા ‘‘કણ્ટકા’’તિ અધિપ્પેતા કણ્ટકસદિસત્તા, કુસતિણાનં એવ વા વુત્તાકારપદેસો ‘‘કુસકણ્ટકો’’તિ વુત્તો.
247.Vaṇasarīroti vaṇitasarīro. Pakkattāti kuthitattā. Saradaṇḍesu sarasamaññāti kaṇḍa-saddo sarapariyāyoti āha – ‘‘saravananti kaṇḍavana’’nti. Arugatto…pe… veditabbo guṇasarīrassa khaṇḍachiddasīlādīhi heṭṭhā majjhe uparibhāge ca bhedavisamacchinnavikāradosattā. Ettha kusā ‘‘kaṇṭakā’’ti adhippetā kaṇṭakasadisattā, kusatiṇānaṃ eva vā vuttākārapadeso ‘‘kusakaṇṭako’’ti vutto.
ગામવાસીનં વિજ્ઝનટ્ઠેનાતિ નારહોવ હુત્વા તેસં કારાનં પટિગ્ગહણવસેન પીળનટ્ઠેન.
Gāmavāsīnaṃ vijjhanaṭṭhenāti nārahova hutvā tesaṃ kārānaṃ paṭiggahaṇavasena pīḷanaṭṭhena.
પક્ખિન્તિ હત્થિલિઙ્ગસકુણં. તસ્સ કિર હત્થિસોણ્ડસદિસં મુખં, તસ્મા ‘‘હત્થિસોણ્ડસકુણ’’ન્તિ વુત્તં. વિસ્સજ્જેય્યાતિ રજ્જુયા યથાબદ્ધં એવ વિસ્સજ્જેય્ય.
Pakkhinti hatthiliṅgasakuṇaṃ. Tassa kira hatthisoṇḍasadisaṃ mukhaṃ, tasmā ‘‘hatthisoṇḍasakuṇa’’nti vuttaṃ. Vissajjeyyāti rajjuyā yathābaddhaṃ eva vissajjeyya.
ભોગેહીતિ અત્તનો સરીરભોગેહિ. મણ્ડલં બન્ધિત્વાતિ યથા સરીરં મણ્ડલાકારેન તિટ્ઠતિ, એવં કત્વા. સુપિસ્સામીતિ નિદ્દં ઓક્કમિસ્સામિ. ડેતુકામોતિ ઉપ્પતિતુકામો. દિસા દિસન્તિ દિસતો દિસં.
Bhogehīti attano sarīrabhogehi. Maṇḍalaṃ bandhitvāti yathā sarīraṃ maṇḍalākārena tiṭṭhati, evaṃ katvā. Supissāmīti niddaṃ okkamissāmi. Ḍetukāmoti uppatitukāmo. Disā disanti disato disaṃ.
છ પાણકા વિય છ આયતનાનિ નાનજ્ઝાસયત્તા, નાનજ્ઝાસયતા ચ નેસં નાનાવિસયનિન્નતાય દટ્ઠબ્બા. દળ્હરજ્જુ વિય તણ્હા તેસં બન્ધનતો. મજ્ઝે ગણ્ઠિ વિય અવિજ્જા બન્ધનસ્સ દુબ્બિનિમ્મોચનહેતુતો. આરમ્મણં બલવં હોતિ મનુઞ્ઞભાવેન ચેવ તત્થ તણ્હાભિનિવેસસ્સ દળ્હભાવેન ચ.
Cha pāṇakā viya cha āyatanāni nānajjhāsayattā, nānajjhāsayatā ca nesaṃ nānāvisayaninnatāya daṭṭhabbā. Daḷharajju viya taṇhā tesaṃ bandhanato. Majjhe gaṇṭhi viya avijjā bandhanassa dubbinimmocanahetuto. Ārammaṇaṃ balavaṃ hoti manuññabhāvena ceva tattha taṇhābhinivesassa daḷhabhāvena ca.
સરિક્ખકેન વા ઉપમાય આહરણપક્ખે. અપ્પનાતિ સંસન્દના. પાળિયંયેવ અપ્પિતા ઉપમા ‘‘એવમેવ ખો’’તિઆદિના. રૂપચિત્તાદિવિસમનિન્નત્તા ચક્ખુસ્સ વિસમજ્ઝાસયતા. એસ નયો સેસેસુપિ.
Sarikkhakena vā upamāya āharaṇapakkhe. Appanāti saṃsandanā. Pāḷiyaṃyeva appitā upamā ‘‘evameva kho’’tiādinā. Rūpacittādivisamaninnattā cakkhussa visamajjhāsayatā. Esa nayo sesesupi.
કણ્ણચ્છિદ્દકૂપકેતિ કણ્ણચ્છિદ્દસઞ્ઞિતે આવાટે. તસ્સાતિ સોતસ્સ. પચ્ચયો હોતીતિ ઉપનિસ્સયો હોતિ તેન વિના સદ્દગ્ગહણસ્સ અભાવતો. ‘‘અજટાકાસોપિ વટ્ટતિ એવા’’તિ વત્વા તસ્સ પચ્ચયભાવં દસ્સેતું ‘‘અન્તોલેણસ્મિ’’ન્તિઆદિ વુત્તં. ધાતુપરમ્પરા ઘટ્ટેન્તોતિ ભૂતપરમ્પરાસઙ્ઘટ્ટેન્તો.
Kaṇṇacchiddakūpaketi kaṇṇacchiddasaññite āvāṭe. Tassāti sotassa. Paccayo hotīti upanissayo hoti tena vinā saddaggahaṇassa abhāvato. ‘‘Ajaṭākāsopi vaṭṭati evā’’ti vatvā tassa paccayabhāvaṃ dassetuṃ ‘‘antoleṇasmi’’ntiādi vuttaṃ. Dhātuparamparā ghaṭṭentoti bhūtaparamparāsaṅghaṭṭento.
એવં સન્તેતિ એવં ભૂતપરમ્પરાવસેન સદ્દે સોતપથમાગચ્છન્તે. સમ્પત્તગોચરતા હોતિ સોતસ્સ. ઘાનાદીનં વિય ‘‘દૂરે સદ્દો’’તિ જાનનં ન સમ્ભવેય્ય સમ્પત્તગાહિભાવતો. તથા તથા જાનનાકારો હોતિ મનોવિઞ્ઞાણસ્સ ગહણાકારવિસેસતો. સોતવિઞ્ઞાણપ્પવત્તિ પન ઉભયત્થ સમાનાવ. દૂરે ઠિતોપિ સદ્દો તાદિસે ઠાને પટિઘોસાદીનં પચ્ચયો હોતિ અયોકન્તો વિય અયોચલનસ્સાતિ દટ્ઠબ્બં. ધમ્મતાતિ ધમ્મસભાવો, સદ્દસ્સ સો સભાવોતિ અત્થો. તતો તતો સવનં હોતિ આકાસસઞ્ઞિતસ્સ ઉપનિસ્સયસ્સ લબ્ભનતો. યદિ પન સોતં સમ્પત્તગાહી સિયા, ચિત્તસમુટ્ઠાનસદ્દો સોતવિઞ્ઞાણસ્સ આરમ્મણપચ્ચયો ન સિયા. પટ્ઠાને ચ અવિસેસેન ‘‘સદ્દાયતનં સોતવિઞ્ઞાણસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો’’તિ વુત્તો, બહિદ્ધા ચ ચિત્તજસ્સ સદ્દસ્સ સમ્ભવો નત્થિ. અથ વા ચિત્તજો સદ્દો ધાતુપરમ્પરાય સોતપસાદં ઘટ્ટેતિ, ન સો ચિત્તજો સદ્દો, યો પરમ્પરાય પવત્તો. ઉતુજો હિ સો, તસ્મા યથુપ્પન્નો સદ્દો, તત્થ ઠિતોવ સોતપસાદસ્સ આપાથં આગચ્છતીતિ નિટ્ઠમેત્થ ગન્તબ્બં. તેન વુત્તં ‘‘અસમ્પત્તગોચરમેવેત’’ન્તિ.
Evaṃ santeti evaṃ bhūtaparamparāvasena sadde sotapathamāgacchante. Sampattagocaratā hoti sotassa. Ghānādīnaṃ viya ‘‘dūre saddo’’ti jānanaṃ na sambhaveyya sampattagāhibhāvato. Tathā tathā jānanākāro hoti manoviññāṇassa gahaṇākāravisesato. Sotaviññāṇappavatti pana ubhayattha samānāva. Dūre ṭhitopi saddo tādise ṭhāne paṭighosādīnaṃ paccayo hoti ayokanto viya ayocalanassāti daṭṭhabbaṃ. Dhammatāti dhammasabhāvo, saddassa so sabhāvoti attho. Tato tato savanaṃ hoti ākāsasaññitassa upanissayassa labbhanato. Yadi pana sotaṃ sampattagāhī siyā, cittasamuṭṭhānasaddo sotaviññāṇassa ārammaṇapaccayo na siyā. Paṭṭhāne ca avisesena ‘‘saddāyatanaṃ sotaviññāṇassa ārammaṇapaccayena paccayo’’ti vutto, bahiddhā ca cittajassa saddassa sambhavo natthi. Atha vā cittajo saddo dhātuparamparāya sotapasādaṃ ghaṭṭeti, na so cittajo saddo, yo paramparāya pavatto. Utujo hi so, tasmā yathuppanno saddo, tattha ṭhitova sotapasādassa āpāthaṃ āgacchatīti niṭṭhamettha gantabbaṃ. Tena vuttaṃ ‘‘asampattagocarameveta’’nti.
તદા એકગ્ગચિત્તતં આપજ્જતિ પરિસ્સયાનં અભાવતો. નાસચ્છિદ્દસઙ્ખાતઆકાસસન્નિસ્સયે વત્તનતો ઘાનં આકાસજ્ઝાસયં વુત્તં. વાતેન વિના ગન્ધગહણસ્સ અસમ્ભવતો વાતૂપનિસ્સયગન્ધગોચરં. તેનાહ ‘‘તથા હી’’તિઆદિ.
Tadā ekaggacittataṃ āpajjati parissayānaṃ abhāvato. Nāsacchiddasaṅkhātaākāsasannissaye vattanato ghānaṃ ākāsajjhāsayaṃ vuttaṃ. Vātena vinā gandhagahaṇassa asambhavato vātūpanissayagandhagocaraṃ. Tenāha ‘‘tathā hī’’tiādi.
ગામતો લદ્ધબ્બં આહારં ગામં, તન્નિન્નતાય ગામજ્ઝાસયતા વુત્તા. તથા હિ જીવિતનિમિત્તં રસો જીવિતં, તસ્મિં નિન્નતાય તં અવ્હાયતીતિ જિવ્હા. ન સક્કા ખેળેન અતેમિતસ્સ રસં જાનિતું, તસ્મા આપોસન્નિસ્સિતરસારમ્મણા જિવ્હાતિ.
Gāmato laddhabbaṃ āhāraṃ gāmaṃ, tanninnatāya gāmajjhāsayatā vuttā. Tathā hi jīvitanimittaṃ raso jīvitaṃ, tasmiṃ ninnatāya taṃ avhāyatīti jivhā. Na sakkā kheḷena atemitassa rasaṃ jānituṃ, tasmā āposannissitarasārammaṇā jivhāti.
આમકસુસાનતો બહિ. ઉપાદિણ્ણકજ્ઝાસયોતિ ઉપાદિણ્ણકનિન્નો. કાયપસાદસન્નિસ્સયભૂતાય પથવિયા ફોટ્ઠબ્બારમ્મણે ઘટિતે એવ તત્થ વિઞ્ઞાણુપ્પત્તિ, ન અઞ્ઞથાતિ વુત્તં ‘‘પથવીસન્નિસ્સિતફોટ્ઠબ્બારમ્મણો’’તિ. તથા હીતિઆદિ કાયસ્સ ઉપાદિણ્ણકજ્ઝાસયતાય સાધકં . અજ્ઝત્તિકબાહિરાતિ અજ્ઝત્તિકા બાહિરા વા. અસ્સાતિ કાયસ્સ. સુસન્થતસ્સાતિઆદિ તસ્સ પથવિયા પચ્ચયભાવદસ્સનં.
Āmakasusānato bahi. Upādiṇṇakajjhāsayoti upādiṇṇakaninno. Kāyapasādasannissayabhūtāya pathaviyā phoṭṭhabbārammaṇe ghaṭite eva tattha viññāṇuppatti, na aññathāti vuttaṃ ‘‘pathavīsannissitaphoṭṭhabbārammaṇo’’ti. Tathā hītiādi kāyassa upādiṇṇakajjhāsayatāya sādhakaṃ . Ajjhattikabāhirāti ajjhattikā bāhirā vā. Assāti kāyassa. Susanthatassātiādi tassa pathaviyā paccayabhāvadassanaṃ.
નાનજ્ઝાસયોતિ નાનારમ્મણનિન્નો. તેન મનસ્સ મક્કટસ્સ વિય અનવટ્ઠિતતં દસ્સેતિ. તેનાહ ‘‘દિટ્ઠપુબ્બેપી’’તિઆદિ. મૂલભવઙ્ગગ્ગહણેન પિટ્ઠિભવઙ્ગં નિવત્તેતિ. અસ્સાતિ મનસ્સ. એવં કિરિયમયં વિઞ્ઞાણં દટ્ઠબ્બં. નાનત્તન્તિ ભેદો.
Nānajjhāsayoti nānārammaṇaninno. Tena manassa makkaṭassa viya anavaṭṭhitataṃ dasseti. Tenāha ‘‘diṭṭhapubbepī’’tiādi. Mūlabhavaṅgaggahaṇena piṭṭhibhavaṅgaṃ nivatteti. Assāti manassa. Evaṃ kiriyamayaṃ viññāṇaṃ daṭṭhabbaṃ. Nānattanti bhedo.
યથારુચિપ્પવત્તિયા નિવારણવસેન બદ્ધાનં. નિબ્બિસેવનભાવન્તિ લોલતાસઙ્ખાતપરિપ્ફન્દસ્સ અભાવં. નાકડ્ઢતીતિ સવિસયે રૂપારમ્મણે ચિત્તસન્તાનં, તંસમઙ્ગિનં વા પુગ્ગલં નાકડ્ઢતિ. પુબ્બભાગવિપસ્સનાવ કથિતા આયતનમુખેન ‘‘એવઞ્હિ વો, ભિક્ખવે, સિક્ખિતબ્બ’’ન્તિ વુત્તત્તા.
Yathārucippavattiyā nivāraṇavasena baddhānaṃ. Nibbisevanabhāvanti lolatāsaṅkhātaparipphandassa abhāvaṃ. Nākaḍḍhatīti savisaye rūpārammaṇe cittasantānaṃ, taṃsamaṅginaṃ vā puggalaṃ nākaḍḍhati. Pubbabhāgavipassanāva kathitā āyatanamukhena ‘‘evañhi vo, bhikkhave, sikkhitabba’’nti vuttattā.
છપ્પાણકોપમસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Chappāṇakopamasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૧૦. છપ્પાણકોપમસુત્તં • 10. Chappāṇakopamasuttaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૧૦. છપ્પાણકોપમસુત્તવણ્ણના • 10. Chappāṇakopamasuttavaṇṇanā