Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પરિવાર-અટ્ઠકથા • Parivāra-aṭṭhakathā

    છેદનકાદિવણ્ણના

    Chedanakādivaṇṇanā

    ૩૩૭. યસ્મા પન ‘‘યે ચ યાવતતિયકા’’તિ અયં પઞ્હો ‘‘એકાદસ યાવતતિયકા’’તિ એવં સઙ્ખાવસેન વિસ્સજ્જિતો, તસ્મા સઙ્ખાનુસન્ધિવસેનેવ ‘‘કતિ છેદનકાની’’તિઆદિકે અઞ્ઞે અન્તરાપઞ્હે પુચ્છિ. તેસં વિસ્સજ્જનત્થં ‘‘છ છેદનકાની’’તિઆદિ વુત્તં. તત્થ ‘‘એકં ભેદનકં, એકં ઉદ્દાલનકં, સોદસ જાનન્તિ પઞ્ઞત્તા’’તિ ઇદમેવ અપુબ્બં. સેસં મહાવગ્ગે વિભત્તમેવ. યં પનેતં અપુબ્બં તત્થ એકં ભેદનકન્તિ સૂચિઘરં. એકં ઉદ્દાલનકન્તિ તૂલોનદ્ધમઞ્ચપીઠં. સોદસાતિ સોળસ. જાનન્તિ પઞ્ઞત્તાતિ ‘‘જાન’’ન્તિ એવં વત્વા પઞ્ઞત્તા, તે એવં વેદિતબ્બા – ‘‘જાનં સઙ્ઘિકં લાભં પરિણતં અત્તનો પરિણામેય્ય, જાનં પુબ્બુપગતં ભિક્ખું અનુપખજ્જ નિસજ્જં કપ્પેય્ય, જાનં સપ્પાણકં ઉદકં તિણં વા મત્તિકં વા સિઞ્ચેય્ય વા સિઞ્ચાપેય્ય વા, જાનં ભિક્ખુનિપરિપાચિતં પિણ્ડપાતં ભુઞ્જેય્ય, જાનં આસાદનાપેક્ખો ભુત્તસ્મિં પાચિત્તિયં, જાનં સપ્પાણકં ઉદકં પરિભુઞ્જેય્ય, જાનં યથાધમ્મં નિહતાધિકરણં, જાનં દુટ્ઠુલ્લં આપત્તિં પટિચ્છાદેય્ય, જાનં ઊનવીસતિવસ્સં પુગ્ગલં ઉપસમ્પાદેય્ય, જાનં થેય્યસત્થેન સદ્ધિં, જાનં તથાવાદિના ભિક્ખુના અકતાનુધમ્મેન, જાનં તથાનાસિતં સમણુદ્દેસં, જાનં સઙ્ઘિકં લાભં પરિણતં પુગ્ગલસ્સ પરિણામેય્ય, જાનં પારાજિકં ધમ્મં અજ્ઝાપન્નં ભિક્ખુનિં નેવ અત્તના પટિચોદેય્ય, જાનં ચોરિં વજ્ઝં વિદિતં અનપલોકેત્વા, જાનં સભિક્ખુકં આરામં અનાપુચ્છા પવિસેય્યા’’તિ.

    337. Yasmā pana ‘‘ye ca yāvatatiyakā’’ti ayaṃ pañho ‘‘ekādasa yāvatatiyakā’’ti evaṃ saṅkhāvasena vissajjito, tasmā saṅkhānusandhivaseneva ‘‘kati chedanakānī’’tiādike aññe antarāpañhe pucchi. Tesaṃ vissajjanatthaṃ ‘‘cha chedanakānī’’tiādi vuttaṃ. Tattha ‘‘ekaṃ bhedanakaṃ, ekaṃ uddālanakaṃ, sodasa jānanti paññattā’’ti idameva apubbaṃ. Sesaṃ mahāvagge vibhattameva. Yaṃ panetaṃ apubbaṃ tattha ekaṃ bhedanakanti sūcigharaṃ. Ekaṃ uddālanakanti tūlonaddhamañcapīṭhaṃ. Sodasāti soḷasa. Jānanti paññattāti ‘‘jāna’’nti evaṃ vatvā paññattā, te evaṃ veditabbā – ‘‘jānaṃ saṅghikaṃ lābhaṃ pariṇataṃ attano pariṇāmeyya, jānaṃ pubbupagataṃ bhikkhuṃ anupakhajja nisajjaṃ kappeyya, jānaṃ sappāṇakaṃ udakaṃ tiṇaṃ vā mattikaṃ vā siñceyya vā siñcāpeyya vā, jānaṃ bhikkhuniparipācitaṃ piṇḍapātaṃ bhuñjeyya, jānaṃ āsādanāpekkho bhuttasmiṃ pācittiyaṃ, jānaṃ sappāṇakaṃ udakaṃ paribhuñjeyya, jānaṃ yathādhammaṃ nihatādhikaraṇaṃ, jānaṃ duṭṭhullaṃ āpattiṃ paṭicchādeyya, jānaṃ ūnavīsativassaṃ puggalaṃ upasampādeyya, jānaṃ theyyasatthena saddhiṃ, jānaṃ tathāvādinā bhikkhunā akatānudhammena, jānaṃ tathānāsitaṃ samaṇuddesaṃ, jānaṃ saṅghikaṃ lābhaṃ pariṇataṃ puggalassa pariṇāmeyya, jānaṃ pārājikaṃ dhammaṃ ajjhāpannaṃ bhikkhuniṃ neva attanā paṭicodeyya, jānaṃ coriṃ vajjhaṃ viditaṃ anapaloketvā, jānaṃ sabhikkhukaṃ ārāmaṃ anāpucchā paviseyyā’’ti.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / પરિવારપાળિ • Parivārapāḷi / ૩. છેદનકાદિ • 3. Chedanakādi

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / છેદનકાદિવણ્ણના • Chedanakādivaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / સત્તનગરેસુ પઞ્ઞત્તસિક્ખાપદવણ્ણના • Sattanagaresu paññattasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / છેદનકાદિવણ્ણના • Chedanakādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact