Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā)

    ૮. છેત્વાવગ્ગો

    8. Chetvāvaggo

    ૧. છેત્વાસુત્તવણ્ણના

    1. Chetvāsuttavaṇṇanā

    ૭૧. વધિત્વાતિ હન્ત્વા વિનાસેત્વા. અપરિદય્હમાનત્તાતિ અપીળિયમાનત્તા. વિનટ્ઠદોમનસ્સત્તા ન સોચતિ ચેતોદુક્ખદુક્ખાભાવતો. વિસં નામ દુક્ખં અનિટ્ઠભાવતો, તસ્સ મૂલકારણં કોધો અનિટ્ઠફલત્તાતિ આહ ‘‘વિસમૂલસ્સાતિ દુક્ખવિપાકસ્સા’’તિ. અક્કુટ્ઠસ્સાતિ અક્કોસાપરાધસ્સ. અક્કોસપહારત્થસમ્બન્ધેન હિ ‘‘કુદ્ધસ્સા’’તિ ઉપયોગત્થે સમ્પદાનવચનં. સુખં ઉપ્પજ્જતિ કોધં નસ્સતિ. સુખુપ્પત્તિં સન્ધાય એસ કોધો ‘‘મધુરગ્ગો’’તિ વુત્તો, સુખાવસાનોતિ અત્થો.

    71.Vadhitvāti hantvā vināsetvā. Aparidayhamānattāti apīḷiyamānattā. Vinaṭṭhadomanassattā na socati cetodukkhadukkhābhāvato. Visaṃ nāma dukkhaṃ aniṭṭhabhāvato, tassa mūlakāraṇaṃ kodho aniṭṭhaphalattāti āha ‘‘visamūlassāti dukkhavipākassā’’ti. Akkuṭṭhassāti akkosāparādhassa. Akkosapahāratthasambandhena hi ‘‘kuddhassā’’ti upayogatthe sampadānavacanaṃ. Sukhaṃ uppajjati kodhaṃ nassati. Sukhuppattiṃ sandhāya esa kodho ‘‘madhuraggo’’ti vutto, sukhāvasānoti attho.

    છેત્વાસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Chetvāsuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૧. છેત્વાસુત્તં • 1. Chetvāsuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૧. છેત્વાસુત્તવણ્ણના • 1. Chetvāsuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact