Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    498. சித்தஸம்பூ⁴தஜாதகங் (2)

    498. Cittasambhūtajātakaṃ (2)

    24.

    24.

    ஸப்³ப³ங் நரானங் ஸப²லங் ஸுசிண்ணங், ந கம்முனா கிஞ்சன மோக⁴மத்தி²;

    Sabbaṃ narānaṃ saphalaṃ suciṇṇaṃ, na kammunā kiñcana moghamatthi;

    பஸ்ஸாமி ஸம்பூ⁴தங் மஹானுபா⁴வங், ஸகம்முனா புஞ்ஞப²லூபபன்னங்.

    Passāmi sambhūtaṃ mahānubhāvaṃ, sakammunā puññaphalūpapannaṃ.

    25.

    25.

    ஸப்³ப³ங் நரானங் ஸப²லங் ஸுசிண்ணங், ந கம்முனா கிஞ்சன மோக⁴மத்தி²;

    Sabbaṃ narānaṃ saphalaṃ suciṇṇaṃ, na kammunā kiñcana moghamatthi;

    கச்சின்னு சித்தஸ்ஸபி ஏவமேவங், இத்³தோ⁴ மனோ தஸ்ஸ யதா²பி மய்ஹங்.

    Kaccinnu cittassapi evamevaṃ, iddho mano tassa yathāpi mayhaṃ.

    26.

    26.

    ஸப்³ப³ங் நரானங் ஸப²லங் ஸுசிண்ணங், ந கம்முனா கிஞ்சன மோக⁴மத்தி²;

    Sabbaṃ narānaṃ saphalaṃ suciṇṇaṃ, na kammunā kiñcana moghamatthi;

    சித்தம்பி ஜானாஹி 1 ததே²வ தே³வ, இத்³தோ⁴ மனோ தஸ்ஸ யதா²பி துய்ஹங்.

    Cittampi jānāhi 2 tatheva deva, iddho mano tassa yathāpi tuyhaṃ.

    27.

    27.

    ப⁴வங் நு சித்தோ ஸுதமஞ்ஞதோ தே, உதா³ஹு தே கோசி நங் ஏதத³க்கா²;

    Bhavaṃ nu citto sutamaññato te, udāhu te koci naṃ etadakkhā;

    கா³தா² ஸுகீ³தா ந மமத்தி² கங்கா², த³தா³மி தே கா³மவரங் ஸதஞ்ச.

    Gāthā sugītā na mamatthi kaṅkhā, dadāmi te gāmavaraṃ satañca.

    28.

    28.

    ந சாஹங் சித்தோ ஸுதமஞ்ஞதோ மே, இஸீ ச மே ஏதமத்த²ங் அஸங்ஸி;

    Na cāhaṃ citto sutamaññato me, isī ca me etamatthaṃ asaṃsi;

    ‘‘க³ந்த்வான ரஞ்ஞோ படிகா³ஹி 3 கா³த²ங், அபி தே வரங் அத்தமனோ த³தெ³ய்ய’’ 4.

    ‘‘Gantvāna rañño paṭigāhi 5 gāthaṃ, api te varaṃ attamano dadeyya’’ 6.

    29.

    29.

    யோஜெந்து வே ராஜரதே², ஸுகதே சித்தஸிப்³ப³னே;

    Yojentu ve rājarathe, sukate cittasibbane;

    கச்ச²ங் நாகா³னங் ப³ந்த⁴த², கீ³வெய்யங் படிமுஞ்சத².

    Kacchaṃ nāgānaṃ bandhatha, gīveyyaṃ paṭimuñcatha.

    30.

    30.

    ஆஹஞ்ஞந்து 7 பே⁴ரிமுதி³ங்க³ஸங்கே² 8, ஸீகா⁴னி யானானி ச யோஜயந்து;

    Āhaññantu 9 bherimudiṅgasaṅkhe 10, sīghāni yānāni ca yojayantu;

    அஜ்ஜேவஹங் அஸ்ஸமங் தங் க³மிஸ்ஸங், யத்தே²வ த³க்கி²ஸ்ஸமிஸிங் நிஸின்னங்.

    Ajjevahaṃ assamaṃ taṃ gamissaṃ, yattheva dakkhissamisiṃ nisinnaṃ.

    31.

    31.

    ஸுலத்³த⁴லாபோ⁴ வத மே அஹோஸி, கா³தா² ஸுகீ³தா பரிஸாய மஜ்ஜே²;

    Suladdhalābho vata me ahosi, gāthā sugītā parisāya majjhe;

    ஸ்வாஹங் இஸிங் ஸீலவதூபபன்னங், தி³ஸ்வா பதீதோ ஸுமனோஹமஸ்மி.

    Svāhaṃ isiṃ sīlavatūpapannaṃ, disvā patīto sumanohamasmi.

    32.

    32.

    ஆஸனங் உத³கங் பஜ்ஜங், படிக்³க³ண்ஹாது நோ ப⁴வங்;

    Āsanaṃ udakaṃ pajjaṃ, paṭiggaṇhātu no bhavaṃ;

    அக்³கே⁴ ப⁴வந்தங் புச்சா²ம, அக்³க⁴ங் குருது நோ ப⁴வங்.

    Agghe bhavantaṃ pucchāma, agghaṃ kurutu no bhavaṃ.

    33.

    33.

    ரம்மஞ்ச தே ஆவஸத²ங் கரொந்து, நாரீக³ணேஹி பரிசாரயஸ்ஸு;

    Rammañca te āvasathaṃ karontu, nārīgaṇehi paricārayassu;

    கரோஹி ஓகாஸமனுக்³க³ஹாய, உபோ⁴பி மங் இஸ்ஸரியங் கரோம.

    Karohi okāsamanuggahāya, ubhopi maṃ issariyaṃ karoma.

    34.

    34.

    தி³ஸ்வா ப²லங் து³ச்சரிதஸ்ஸ ராஜ, அதோ² ஸுசிண்ணஸ்ஸ மஹாவிபாகங்;

    Disvā phalaṃ duccaritassa rāja, atho suciṇṇassa mahāvipākaṃ;

    அத்தானமேவ படிஸங்யமிஸ்ஸங், ந பத்த²யே புத்த 11 பஸுங் த⁴னங் வா.

    Attānameva paṭisaṃyamissaṃ, na patthaye putta 12 pasuṃ dhanaṃ vā.

    35.

    35.

    த³ஸேவிமா வஸ்ஸத³ஸா, மச்சானங் இத⁴ ஜீவிதங்;

    Dasevimā vassadasā, maccānaṃ idha jīvitaṃ;

    அபத்தஞ்ஞேவ தங் ஓதி⁴ங், நளோ சி²ன்னோவ ஸுஸ்ஸதி.

    Apattaññeva taṃ odhiṃ, naḷo chinnova sussati.

    36.

    36.

    தத்த² கா நந்தி³ கா கி²ட்³டா³, கா ரதீ கா த⁴னேஸனா;

    Tattha kā nandi kā khiḍḍā, kā ratī kā dhanesanā;

    கிங் மே புத்தேஹி தா³ரேஹி, ராஜ முத்தொஸ்மி ப³ந்த⁴னா.

    Kiṃ me puttehi dārehi, rāja muttosmi bandhanā.

    37.

    37.

    ஸோஹங் ஏவங் பஜானாமி 13, மச்சு மே நப்பமஜ்ஜதி;

    Sohaṃ evaṃ pajānāmi 14, maccu me nappamajjati;

    அந்தகேனாதி⁴பன்னஸ்ஸ, கா ரதீ கா த⁴னேஸனா.

    Antakenādhipannassa, kā ratī kā dhanesanā.

    38.

    38.

    ஜாதி நரானங் அத⁴மா ஜனிந்த³, சண்டா³லயோனி த்³விபதா³கனிட்டா² 15;

    Jāti narānaṃ adhamā janinda, caṇḍālayoni dvipadākaniṭṭhā 16;

    ஸகேஹி கம்மேஹி ஸுபாபகேஹி, சண்டா³லக³ப்³பே⁴ 17 அவஸிம்ஹ புப்³பே³.

    Sakehi kammehi supāpakehi, caṇḍālagabbhe 18 avasimha pubbe.

    39.

    39.

    சண்டா³லாஹும்ஹ அவந்தீஸு, மிகா³ நேரஞ்ஜரங் பதி;

    Caṇḍālāhumha avantīsu, migā nerañjaraṃ pati;

    உக்குஸா நம்மதா³தீரே 19, த்யஜ்ஜ ப்³ராஹ்மணக²த்தியா.

    Ukkusā nammadātīre 20, tyajja brāhmaṇakhattiyā.

    40.

    40.

    உபனீயதி ஜீவிதமப்பமாயு, ஜரூபனீதஸ்ஸ ந ஸந்தி தாணா;

    Upanīyati jīvitamappamāyu, jarūpanītassa na santi tāṇā;

    கரோஹி பஞ்சால மமேத 21 வாக்யங், மாகாஸி கம்மானி து³க்கு²த்³ரயானி.

    Karohi pañcāla mameta 22 vākyaṃ, mākāsi kammāni dukkhudrayāni.

    41.

    41.

    உபனீயதி ஜீவிதமப்பமாயு, ஜரூபனீதஸ்ஸ ந ஸந்தி தாணா;

    Upanīyati jīvitamappamāyu, jarūpanītassa na santi tāṇā;

    கரோஹி பஞ்சால மமேத வாக்யங், மாகாஸி கம்மானி து³க்க²ப்ப²லானி.

    Karohi pañcāla mameta vākyaṃ, mākāsi kammāni dukkhapphalāni.

    42.

    42.

    உபனீயதி ஜீவிதமப்பமாயு, ஜரூபனீதஸ்ஸ ந ஸந்தி தாணா;

    Upanīyati jīvitamappamāyu, jarūpanītassa na santi tāṇā;

    கரோஹி பஞ்சால மமேத வாக்யங், மாகாஸி கம்மானி ரஜஸ்ஸிரானி.

    Karohi pañcāla mameta vākyaṃ, mākāsi kammāni rajassirāni.

    43.

    43.

    உபனீயதி ஜீவிதமப்பமாயு, வண்ணங் ஜரா ஹந்தி நரஸ்ஸ ஜிய்யதோ;

    Upanīyati jīvitamappamāyu, vaṇṇaṃ jarā hanti narassa jiyyato;

    கரோஹி பஞ்சால மமேத வாக்யங், மாகாஸி கம்மங் நிரயூபபத்தியா.

    Karohi pañcāla mameta vākyaṃ, mākāsi kammaṃ nirayūpapattiyā.

    44.

    44.

    அத்³தா⁴ ஹி ஸச்சங் வசனங் தவேதங், யதா² இஸீ பா⁴ஸஸி ஏவமேதங்;

    Addhā hi saccaṃ vacanaṃ tavetaṃ, yathā isī bhāsasi evametaṃ;

    காமா ச மே ஸந்தி அனப்பரூபா, தே து³ச்சஜா மாதி³ஸகேன பி⁴க்கு².

    Kāmā ca me santi anapparūpā, te duccajā mādisakena bhikkhu.

    45.

    45.

    நாகோ³ யதா² பங்கமஜ்ஜே² ப்³யஸன்னோ, பஸ்ஸங் த²லங் நாபி⁴ஸம்போ⁴தி க³ந்துங்;

    Nāgo yathā paṅkamajjhe byasanno, passaṃ thalaṃ nābhisambhoti gantuṃ;

    ஏவம்பஹங் 23 காமபங்கே ப்³யஸன்னோ, ந பி⁴க்கு²னோ மக்³க³மனுப்³ப³ஜாமி.

    Evampahaṃ 24 kāmapaṅke byasanno, na bhikkhuno maggamanubbajāmi.

    46.

    46.

    யதா²பி மாதா ச பிதா ச புத்தங், அனுஸாஸரே கிந்தி ஸுகீ² ப⁴வெய்ய;

    Yathāpi mātā ca pitā ca puttaṃ, anusāsare kinti sukhī bhaveyya;

    ஏவம்பி மங் த்வங் அனுஸாஸ ப⁴ந்தே, யதா² சிரங் 25 பேச்ச ஸுகீ² ப⁴வெய்யங்.

    Evampi maṃ tvaṃ anusāsa bhante, yathā ciraṃ 26 pecca sukhī bhaveyyaṃ.

    47.

    47.

    நோ சே துவங் உஸ்ஸஹஸே ஜனிந்த³, காமே இமே மானுஸகே பஹாதுங்;

    No ce tuvaṃ ussahase janinda, kāme ime mānusake pahātuṃ;

    த⁴ம்மிங் 27 ப³லிங் பட்ட²பயஸ்ஸு ராஜ, அத⁴ம்மகாரோ தவ 28 மாஹு ரட்டே².

    Dhammiṃ 29 baliṃ paṭṭhapayassu rāja, adhammakāro tava 30 māhu raṭṭhe.

    48.

    48.

    தூ³தா விதா⁴வந்து தி³ஸா சதஸ்ஸோ, நிமந்தகா ஸமணப்³ராஹ்மணானங்;

    Dūtā vidhāvantu disā catasso, nimantakā samaṇabrāhmaṇānaṃ;

    தே அன்னபானேன உபட்ட²ஹஸ்ஸு, வத்தே²ன ஸேனாஸனபச்சயேன ச.

    Te annapānena upaṭṭhahassu, vatthena senāsanapaccayena ca.

    49.

    49.

    அன்னேன பானேன பஸன்னசித்தோ, ஸந்தப்பய ஸமணப்³ராஹ்மணே ச;

    Annena pānena pasannacitto, santappaya samaṇabrāhmaṇe ca;

    த³த்வா ச பு⁴த்வா ச யதா²னுபா⁴வங், அனிந்தி³தோ ஸக்³க³முபேஹி 31 டா²னங்.

    Datvā ca bhutvā ca yathānubhāvaṃ, anindito saggamupehi 32 ṭhānaṃ.

    50.

    50.

    ஸசே ச தங் ராஜ மதோ³ ஸஹெய்ய, நாரீக³ணேஹி பரிசாரயந்தங்;

    Sace ca taṃ rāja mado saheyya, nārīgaṇehi paricārayantaṃ;

    இமமேவ கா³த²ங் மனஸீ கரோஹி, பா⁴ஸேஸி 33 சேனங் பரிஸாய மஜ்ஜே².

    Imameva gāthaṃ manasī karohi, bhāsesi 34 cenaṃ parisāya majjhe.

    51.

    51.

    அப்³போ⁴காஸஸயோ ஜந்து, வஜந்த்யா கீ²ரபாயிதோ;

    Abbhokāsasayo jantu, vajantyā khīrapāyito;

    பரிகிண்ணோ ஸுவானேஹி 35, ஸ்வாஜ்ஜ ராஜாதி வுச்சதீதி.

    Parikiṇṇo suvānehi 36, svājja rājāti vuccatīti.

    சித்தஸம்பூ⁴தஜாதகங் து³தியங்.

    Cittasambhūtajātakaṃ dutiyaṃ.







    Footnotes:
    1. சித்தங் விஜானாஹி (ஸீ॰ பீ॰)
    2. cittaṃ vijānāhi (sī. pī.)
    3. படிகா³யி (ஸ்யா॰ க॰), படிகா³ய (?)
    4. அபி நு தே வரங் அத்தமனோ த³தெ³ய்ய (ஸ்யா॰), அபி நு தே அத்தமனோ வரங் த³தே³ (க॰)
    5. paṭigāyi (syā. ka.), paṭigāya (?)
    6. api nu te varaṃ attamano dadeyya (syā.), api nu te attamano varaṃ dade (ka.)
    7. ஆஹஞ்ஞரே (ஸ்யா॰)
    8. ஸங்கா² (ஸ்யா॰)
    9. āhaññare (syā.)
    10. saṅkhā (syā.)
    11. புத்தங் (ஸீ॰ பீ॰)
    12. puttaṃ (sī. pī.)
    13. ஸோ அஹங் ஸுப்பஜானாமி (ஸீ॰ பீ॰)
    14. so ahaṃ suppajānāmi (sī. pī.)
    15. தி³பதா³கனிட்டா² (ஸீ॰ பீ॰)
    16. dipadākaniṭṭhā (sī. pī.)
    17. சண்டா³லிக³ப்³பே⁴ (ஸ்யா॰)
    18. caṇḍāligabbhe (syā.)
    19. ரம்மதா³தீரே (ஸ்யா॰ க॰)
    20. rammadātīre (syā. ka.)
    21. மமேவ (ஸ்யா॰ க॰)
    22. mameva (syā. ka.)
    23. ஏவமஹங் (ஸ்யா॰)
    24. evamahaṃ (syā.)
    25. யமாசரங் (ஸீ॰ பீ॰ க॰ அட்ட²॰)
    26. yamācaraṃ (sī. pī. ka. aṭṭha.)
    27. த⁴ம்மங் (ஸீ॰ பீ॰)
    28. அத⁴ம்மகாரோ ச தே (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    29. dhammaṃ (sī. pī.)
    30. adhammakāro ca te (sī. syā. pī.)
    31. முபேதி (பீ॰ க॰)
    32. mupeti (pī. ka.)
    33. பா⁴ஸேஹி (ஸ்யா॰ பீ॰ க॰)
    34. bhāsehi (syā. pī. ka.)
    35. ஸுபினேஹி (ஸீ॰ பீ॰)
    36. supinehi (sī. pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [498] 2. சித்தஸம்பூ⁴தஜாதகவண்ணனா • [498] 2. Cittasambhūtajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact