Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / થેરીગાથા-અટ્ઠકથા • Therīgāthā-aṭṭhakathā

    ૫. ચિત્તાથેરીગાથાવણ્ણના

    5. Cittātherīgāthāvaṇṇanā

    કિઞ્ચાપિ ખોમ્હિ કિસિકાતિઆદિકા ચિત્તાય થેરિયા ગાથા. અયમ્પિ પુરિમબુદ્ધેસુ કતાધિકારા તત્થ તત્થ ભવે વિવટ્ટૂપનિસ્સયં કુસલં ઉપચિનન્તી ઇતો ચતુન્નવુતિકપ્પે ચન્દભાગાય નદિયા તીરે કિન્નરયોનિયં નિબ્બત્તિ. સા એકદિવસં એકં પચ્ચેકબુદ્ધં રુક્ખમૂલે નિસિન્નં દિસ્વા પસન્નમાનસા નળપુપ્ફેહિ પૂજં કત્વા વન્દિત્વા અઞ્જલિં પગ્ગહેત્વા પદક્ખિણં કત્વા પક્કામિ. સા તેન પુઞ્ઞકમ્મેન દેવમનુસ્સેસુ સંસરન્તી ઇમસ્મિં બુદ્ધુપ્પાદે રાજગહે ગહપતિમહાસાલકુલે નિબ્બત્તિત્વા વિઞ્ઞુતં પત્વા સત્થુ રાજગહપ્પવેસને પટિલદ્ધસદ્ધા પચ્છા મહાપજાપતિગોતમિયા સન્તિકે પબ્બજિત્વા મહલ્લિકાકાલે ગિજ્ઝકૂટપબ્બતં અભિરુહિત્વા સમણધમ્મં કરોન્તી વિપસ્સનં વડ્ઢેત્વા સહ પટિસમ્ભિદાહિ અરહત્તં પાપુણિ. તેન વુત્તં અપદાને

    Kiñcāpi khomhi kisikātiādikā cittāya theriyā gāthā. Ayampi purimabuddhesu katādhikārā tattha tattha bhave vivaṭṭūpanissayaṃ kusalaṃ upacinantī ito catunnavutikappe candabhāgāya nadiyā tīre kinnarayoniyaṃ nibbatti. Sā ekadivasaṃ ekaṃ paccekabuddhaṃ rukkhamūle nisinnaṃ disvā pasannamānasā naḷapupphehi pūjaṃ katvā vanditvā añjaliṃ paggahetvā padakkhiṇaṃ katvā pakkāmi. Sā tena puññakammena devamanussesu saṃsarantī imasmiṃ buddhuppāde rājagahe gahapatimahāsālakule nibbattitvā viññutaṃ patvā satthu rājagahappavesane paṭiladdhasaddhā pacchā mahāpajāpatigotamiyā santike pabbajitvā mahallikākāle gijjhakūṭapabbataṃ abhiruhitvā samaṇadhammaṃ karontī vipassanaṃ vaḍḍhetvā saha paṭisambhidāhi arahattaṃ pāpuṇi. Tena vuttaṃ apadāne

    ‘‘ચન્દભાગાનદીતીરે , અહોસિં કિન્નરી તદા;

    ‘‘Candabhāgānadītīre , ahosiṃ kinnarī tadā;

    અદ્દસં વિરજં બુદ્ધં, સયમ્ભું અપરાજિતં.

    Addasaṃ virajaṃ buddhaṃ, sayambhuṃ aparājitaṃ.

    ‘‘પસન્નચિત્તા સુમના, વેદજાતા કતઞ્જલી;

    ‘‘Pasannacittā sumanā, vedajātā katañjalī;

    નળમાલં ગહેત્વાન, સયમ્ભું અભિપૂજયિં.

    Naḷamālaṃ gahetvāna, sayambhuṃ abhipūjayiṃ.

    ‘‘તેન કમ્મેન સુકતેન, ચેતનાપણિધીહિ ચ;

    ‘‘Tena kammena sukatena, cetanāpaṇidhīhi ca;

    જહિત્વા કિન્નરીદેહં, અગચ્છિં તિદસં ગતિં.

    Jahitvā kinnarīdehaṃ, agacchiṃ tidasaṃ gatiṃ.

    ‘‘છત્તિંસદેવરાજૂનં, મહેસિત્તમકારયિં;

    ‘‘Chattiṃsadevarājūnaṃ, mahesittamakārayiṃ;

    દસન્નં ચક્કવત્તીનં, મહેસિત્તમકારયિં;

    Dasannaṃ cakkavattīnaṃ, mahesittamakārayiṃ;

    સંવેજેત્વાન મે ચિત્તં, પબ્બજિં અનગારિયં.

    Saṃvejetvāna me cittaṃ, pabbajiṃ anagāriyaṃ.

    ‘‘કિલેસા ઝાપિતા મય્હં, ભવા સબ્બે સમૂહતા;

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ, bhavā sabbe samūhatā;

    સબ્બાસવપરિક્ખીણા, નત્થિ દાનિ પુનબ્ભવો.

    Sabbāsavaparikkhīṇā, natthi dāni punabbhavo.

    ‘‘ચતુન્નવુતિતો કપ્પે, યં પુપ્ફમભિપૂજયિં;

    ‘‘Catunnavutito kappe, yaṃ pupphamabhipūjayiṃ;

    દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, પુપ્ફપૂજાયિદં ફલં.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, pupphapūjāyidaṃ phalaṃ.

    ‘‘કિલેસા ઝાપિતા મય્હં…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસન’’ન્તિ.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… kataṃ buddhassa sāsana’’nti.

    સા પન અરહત્તં પત્વા અત્તનો પટિપત્તિં પચ્ચવેક્ખિત્વા –

    Sā pana arahattaṃ patvā attano paṭipattiṃ paccavekkhitvā –

    ૨૭.

    27.

    ‘‘કિઞ્ચાપિ ખોમ્હિ કિસિકા, ગિલાના બાળ્હદુબ્બલા;

    ‘‘Kiñcāpi khomhi kisikā, gilānā bāḷhadubbalā;

    દણ્ડમોલુબ્ભ ગચ્છામિ, પબ્બતં અભિરૂહિય.

    Daṇḍamolubbha gacchāmi, pabbataṃ abhirūhiya.

    ૨૮.

    28.

    ‘‘સઙ્ઘાટિં નિક્ખિપિત્વાન, પત્તકઞ્ચ નિકુજ્જિય;

    ‘‘Saṅghāṭiṃ nikkhipitvāna, pattakañca nikujjiya;

    સેલે ખમ્ભેસિમત્તાનં, તમોખન્ધં પદાલિયા’’તિ. –

    Sele khambhesimattānaṃ, tamokhandhaṃ padāliyā’’ti. –

    ઇમા દ્વે ગાથા અભાસિ.

    Imā dve gāthā abhāsi.

    તત્થ કિઞ્ચાપિ ખોમ્હિ કિસિકાતિ યદિપિ અહં જરાજિણ્ણા અપ્પમંસલોહિતભાવેન કિસસરીરા અમ્હિ. ગિલાના બાળ્હદુબ્બલાતિ ધાત્વાદિવિકારેન ગિલાના, તેનેવ ગેલઞ્ઞેન અતિવિય દુબ્બલા. દણ્ડમોલુબ્ભ ગચ્છામીતિ યત્થ કત્થચિ ગચ્છન્તી કત્તરયટ્ઠિં આલમ્બિત્વાવ ગચ્છામિ. પબ્બતં અભિરૂહિયાતિ એવં ભૂતાપિ વિવેકકામતાય ગિજ્ઝકૂટપબ્બતં અભિરુહિત્વા.

    Tattha kiñcāpi khomhi kisikāti yadipi ahaṃ jarājiṇṇā appamaṃsalohitabhāvena kisasarīrā amhi. Gilānā bāḷhadubbalāti dhātvādivikārena gilānā, teneva gelaññena ativiya dubbalā. Daṇḍamolubbha gacchāmīti yattha katthaci gacchantī kattarayaṭṭhiṃ ālambitvāva gacchāmi. Pabbataṃ abhirūhiyāti evaṃ bhūtāpi vivekakāmatāya gijjhakūṭapabbataṃ abhiruhitvā.

    સઙ્ઘાટિં નિક્ખિપિત્વાનાતિ સન્તરુત્તરા એવ હુત્વા યથાસંહતં અંસે ઠપિતં સઙ્ઘાટિં હત્થપાસે ઠપેત્વા. પત્તકઞ્ચ નિકુજ્જિયાતિ મય્હં વલઞ્જનમત્તિકાપત્તં અધોમુખં કત્વા એકમન્તે ઠપેત્વા. સેલે ખમ્ભેસિમત્તાનં, તમોખન્ધં પદાલિયાતિ પબ્બતે નિસિન્ના ઇમિના દીઘેન અદ્ધુના અપદાલિતપુબ્બં મોહક્ખન્ધં પદાલેત્વા, તેનેવ ચ મોહક્ખન્ધપદાલનેન અત્તાનં અત્તભાવં ખમ્ભેસિં, મમ સન્તાનં આયતિં અનુપ્પત્તિધમ્મતાપાદનેન વિક્ખમ્ભેસિન્તિ અત્થો.

    Saṅghāṭiṃnikkhipitvānāti santaruttarā eva hutvā yathāsaṃhataṃ aṃse ṭhapitaṃ saṅghāṭiṃ hatthapāse ṭhapetvā. Pattakañca nikujjiyāti mayhaṃ valañjanamattikāpattaṃ adhomukhaṃ katvā ekamante ṭhapetvā. Sele khambhesimattānaṃ, tamokhandhaṃ padāliyāti pabbate nisinnā iminā dīghena addhunā apadālitapubbaṃ mohakkhandhaṃ padāletvā, teneva ca mohakkhandhapadālanena attānaṃ attabhāvaṃ khambhesiṃ, mama santānaṃ āyatiṃ anuppattidhammatāpādanena vikkhambhesinti attho.

    ચિત્તાથેરીગાથાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Cittātherīgāthāvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / થેરીગાથાપાળિ • Therīgāthāpāḷi / ૫. ચિત્તાથેરીગાથા • 5. Cittātherīgāthā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact