Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā |
૫. ચીવરપટિગ્ગહણસિક્ખાપદવણ્ણના
5. Cīvarapaṭiggahaṇasikkhāpadavaṇṇanā
૫૦૮. પઞ્ચમે અપઞ્ઞત્તે સિક્ખાપદેતિ ગણમ્હા ઓહીયનસિક્ખાપદે (પાચિ॰ ૬૯૧-૬૯૨) અપઞ્ઞત્તે. કોટ્ઠાસસમ્પત્તીતિ કેસાદિપઞ્ચકોટ્ઠાસાનં કલ્યાણતા. હત્થતલેયેવ દસ્સેત્વાતિ હત્થતલતો સેસકાયસ્સ અદસ્સનં દીપેતિ.
508. Pañcame apaññatte sikkhāpadeti gaṇamhā ohīyanasikkhāpade (pāci. 691-692) apaññatte. Koṭṭhāsasampattīti kesādipañcakoṭṭhāsānaṃ kalyāṇatā. Hatthataleyeva dassetvāti hatthatalato sesakāyassa adassanaṃ dīpeti.
૫૧૦. વિહત્થતાયાતિ વિહતતાય, અમિસ્સિતતાય અપટિસરણતાયાતિ અત્થો. તેનાહ ‘‘સમભિતુન્નત્તા’’તિ, બ્યધિતત્તાતિ અત્થો. પરિવત્તેતબ્બં પરિવત્તં, તદેવ પારિવત્તકં, પરિવત્તેત્વા દિય્યમાનન્તિ અત્થો.
510.Vihatthatāyāti vihatatāya, amissitatāya apaṭisaraṇatāyāti attho. Tenāha ‘‘samabhitunnattā’’ti, byadhitattāti attho. Parivattetabbaṃ parivattaṃ, tadeva pārivattakaṃ, parivattetvā diyyamānanti attho.
પુરિમસિક્ખાપદે વિય ઇધ દ્વાદસહત્થો ઉપચારનિયમો નત્થીતિ આહ ‘‘ઉપચારં મુઞ્ચિત્વા’’તિ. અઞ્ઞત્ર પારિવત્તકાતિ યં અન્તમસો હરીટકખણ્ડમ્પિ દત્વા વા ‘‘દસ્સામી’’તિ આભોગં કત્વા વા પરિવત્તકં ગણ્હાતિ, તં ઠપેત્વા. ‘‘તં અચિત્તકભાવેન ન સમેતી’’તિ ઇમિના ઞાતિભાવાજાનનાદીસુ વિય ભિક્ખુનીભાવાજાનનાદિવસેનાપિ અચિત્તકતં પકાસેતિ.
Purimasikkhāpade viya idha dvādasahattho upacāraniyamo natthīti āha ‘‘upacāraṃ muñcitvā’’ti. Aññatra pārivattakāti yaṃ antamaso harīṭakakhaṇḍampi datvā vā ‘‘dassāmī’’ti ābhogaṃ katvā vā parivattakaṃ gaṇhāti, taṃ ṭhapetvā. ‘‘Taṃ acittakabhāvena na sametī’’ti iminā ñātibhāvājānanādīsu viya bhikkhunībhāvājānanādivasenāpi acittakataṃ pakāseti.
૫૧૩-૪. તિકઞ્ચ તં પાચિત્તિયઞ્ચાતિ તિકપાચિત્તિયં, પાચિત્તિયતિકન્તિ અત્થો. પત્તત્થવિકાદીતિ અનધિટ્ઠાનુપગં સન્ધાય વદતિ. કો પન વાદો પત્તત્થવિકાદીસૂતિ મહતિયાપિ તાવ ભિસિચ્છવિયા અનધિટ્ઠાનુપગત્તા અનાપત્તિ, વિકપ્પનુપગપચ્છિમપ્પમાણવિરહિતતાય અનધિટ્ઠાતબ્બેસુ કિમેવ વત્તબ્બન્તિ દસ્સેતિ. પત્તત્થવિકાદીનિ પન વિકપ્પનુપગપચ્છિમાનિ ગણ્હિતું ન વટ્ટતિ એવ. પટિગ્ગહણં કિરિયા, અપરિવત્તનં અકિરિયા. વિકપ્પનુપગચીવરતા, પારિવત્તકાભાવો, અઞ્ઞાતિકાય હત્થતો ગહણન્તિ ઇમાનેત્થ તીણિ અઙ્ગાનિ.
513-4. Tikañca taṃ pācittiyañcāti tikapācittiyaṃ, pācittiyatikanti attho. Pattatthavikādīti anadhiṭṭhānupagaṃ sandhāya vadati. Ko pana vādo pattatthavikādīsūti mahatiyāpi tāva bhisicchaviyā anadhiṭṭhānupagattā anāpatti, vikappanupagapacchimappamāṇavirahitatāya anadhiṭṭhātabbesu kimeva vattabbanti dasseti. Pattatthavikādīni pana vikappanupagapacchimāni gaṇhituṃ na vaṭṭati eva. Paṭiggahaṇaṃ kiriyā, aparivattanaṃ akiriyā. Vikappanupagacīvaratā, pārivattakābhāvo, aññātikāya hatthato gahaṇanti imānettha tīṇi aṅgāni.
ચીવરપટિગ્ગહણસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Cīvarapaṭiggahaṇasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૫. ચીવરપટિગ્ગહણસિક્ખાપદં • 5. Cīvarapaṭiggahaṇasikkhāpadaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૫. ચીવરપટિગ્ગહણસિક્ખાપદવણ્ણના • 5. Cīvarapaṭiggahaṇasikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ૫. ચીવરપટિગ્ગહણસિક્ખાપદવણ્ણના • 5. Cīvarapaṭiggahaṇasikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / ૫. ચીવરપટિગ્ગહણસિક્ખાપદવણ્ણના • 5. Cīvarapaṭiggahaṇasikkhāpadavaṇṇanā