Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā

    ૧૪. ચુદ્દસમનયો વિપ્પયુત્તેનસઙ્ગહિતાસઙ્ગહિતપદવણ્ણના

    14. Cuddasamanayo vippayuttenasaṅgahitāsaṅgahitapadavaṇṇanā

    ૪૫૬. ઇદાનિ વિપ્પયુત્તેનસઙ્ગહિતાસઙ્ગહિતપદં ભાજેતું રૂપક્ખન્ધેનાતિઆદિ આરદ્ધં. તત્થ યેસં પદાનં વિપ્પયોગો ન રુહતિ, તાનિ ઇમસ્મિં વારે ન ગહિતાનિ. કાનિ પન તાનીતિ? ધમ્માયતનાદીનિ. ધમ્માયતનસ્સ હિ ખન્ધાદીસુ એકેનાપિ વિપ્પયોગો ન રુહતિ. ધમ્મધાતુઆદીસુપિ એસેવ નયો. તેસં ઇદમુદ્દાનં –

    456. Idāni vippayuttenasaṅgahitāsaṅgahitapadaṃ bhājetuṃ rūpakkhandhenātiādi āraddhaṃ. Tattha yesaṃ padānaṃ vippayogo na ruhati, tāni imasmiṃ vāre na gahitāni. Kāni pana tānīti? Dhammāyatanādīni. Dhammāyatanassa hi khandhādīsu ekenāpi vippayogo na ruhati. Dhammadhātuādīsupi eseva nayo. Tesaṃ idamuddānaṃ –

    ‘‘ધમ્માયતનં ધમ્મધાતુ, જીવિતિન્દ્રિયમેવ ચ;

    ‘‘Dhammāyatanaṃ dhammadhātu, jīvitindriyameva ca;

    નામરૂપપદઞ્ચેવ, સળાયતનમેવ ચ.

    Nāmarūpapadañceva, saḷāyatanameva ca.

    ‘‘જાતિઆદિત્તયં એકં, પદં વીસતિમે તિકે;

    ‘‘Jātiādittayaṃ ekaṃ, padaṃ vīsatime tike;

    તિકાવસાનિકં એકં, સત્ત ચૂળન્તરે પદા.

    Tikāvasānikaṃ ekaṃ, satta cūḷantare padā.

    ‘‘દસેવ ગોચ્છકે હોન્તિ, મહન્તરમ્હિ ચુદ્દસ;

    ‘‘Daseva gocchake honti, mahantaramhi cuddasa;

    છ પદાનિ તતો ઉદ્ધં સબ્બાનિપિ સમાસતો;

    Cha padāni tato uddhaṃ sabbānipi samāsato;

    પદાનિ ચ ન લબ્ભન્તિ, ચત્તાલીસઞ્ચ સત્ત ચા’’તિ.

    Padāni ca na labbhanti, cattālīsañca satta cā’’ti.

    પરિયોસાને ચ – ધમ્માયતનં ધમ્મધાતૂતિ ગાથાપિ ઇમમેવત્થં દીપેતું વુત્તા. ઇમાનિ પન ઠપેત્વા સેસાનિ સબ્બાનિપિ લબ્ભન્તિ. તેસુ ખન્ધાદિવિભાગો વુત્તનયાનુસારેનેવ વેદિતબ્બોતિ.

    Pariyosāne ca – dhammāyatanaṃ dhammadhātūti gāthāpi imamevatthaṃ dīpetuṃ vuttā. Imāni pana ṭhapetvā sesāni sabbānipi labbhanti. Tesu khandhādivibhāgo vuttanayānusāreneva veditabboti.

    વિપ્પયુત્તેનસઙ્ગહિતાસઙ્ગહિતપદવણ્ણના.

    Vippayuttenasaṅgahitāsaṅgahitapadavaṇṇanā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / અભિધમ્મપિટક • Abhidhammapiṭaka / ધાતુકથાપાળિ • Dhātukathāpāḷi / ૧૪. વિપ્પયુત્તેનસઙ્ગહિતાસઙ્ગહિતપદનિદ્દેસો • 14. Vippayuttenasaṅgahitāsaṅgahitapadaniddeso

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / ૧૪. ચુદ્દસમનયો વિપ્પયુત્તેનસઙ્ગહિતાસઙ્ગહિતપદવણ્ણના • 14. Cuddasamanayo vippayuttenasaṅgahitāsaṅgahitapadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / ૧૪. ચુદ્દસમનયો વિપ્પયુત્તેનસઙ્ગહિતાસઙ્ગહિતપદવણ્ણના • 14. Cuddasamanayo vippayuttenasaṅgahitāsaṅgahitapadavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact