Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā

    ૧૪. ચુદ્દસમનયો વિપ્પયુત્તેનસઙ્ગહિતાસઙ્ગહિતપદવણ્ણના

    14. Cuddasamanayo vippayuttenasaṅgahitāsaṅgahitapadavaṇṇanā

    ૪૫૬. ધમ્મસભાવમત્તત્તાતિ સભાવધમ્માનં ધમ્મમત્તત્તા અવત્થાવિસેસમત્તત્તા.

    456. Dhammasabhāvamattattāti sabhāvadhammānaṃ dhammamattattā avatthāvisesamattattā.

    સમુચ્છિજ્જતિ એતેનાતિ સમુચ્છેદો. સઙ્ગહાદિવિચારપરિનિટ્ઠાનભૂતો ચુદ્દસમનયો. તેનાહ ‘‘પરિયોસાને નયે’’તિ. વિસ્સજ્જેતબ્બધમ્મવિવિત્તા પુચ્છા મોઘપુચ્છા, સા તથાભૂતાપિ વિસ્સજ્જેતબ્બધમ્માભાવસ્સ ઞાપિકા હોતીતિ આહ ‘‘તેસં પુચ્છાય મોઘત્તા તે ન લબ્ભન્તી’’તિ. મોઘા પુચ્છા એતસ્સાતિ મોઘપુચ્છકો. અટ્ઠમો નયો તત્થ સબ્બપુચ્છાનં મોઘત્તા . તેન ચ સહાતિ તેન અટ્ઠમનયેન સદ્ધિં ઇમસ્મિં ઓસાનનયે અટ્ઠમનયે ચ ઓસાનનયે ચ એતે ધમ્માયતનાદયો સબ્બપ્પકારેન ન લબ્ભન્તિ. વિપ્પયોગસ્સપિ અભાવાતિ તત્થ કારણમાહ.

    Samucchijjati etenāti samucchedo. Saṅgahādivicārapariniṭṭhānabhūto cuddasamanayo. Tenāha ‘‘pariyosāne naye’’ti. Vissajjetabbadhammavivittā pucchā moghapucchā, sā tathābhūtāpi vissajjetabbadhammābhāvassa ñāpikā hotīti āha ‘‘tesaṃ pucchāya moghattā te na labbhantī’’ti. Moghā pucchā etassāti moghapucchako. Aṭṭhamo nayo tattha sabbapucchānaṃ moghattā . Tena ca sahāti tena aṭṭhamanayena saddhiṃ imasmiṃ osānanaye aṭṭhamanaye ca osānanaye ca ete dhammāyatanādayo sabbappakārena na labbhanti. Vippayogassapi abhāvāti tattha kāraṇamāha.

    ચુદ્દસમનયવિપ્પયુત્તેનસઙ્ગહિતાસઙ્ગહિતપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Cuddasamanayavippayuttenasaṅgahitāsaṅgahitapadavaṇṇanā niṭṭhitā.

    ધાતુકથાપકરણ-અનુટીકા સમત્તા.

    Dhātukathāpakaraṇa-anuṭīkā samattā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / અભિધમ્મપિટક • Abhidhammapiṭaka / ધાતુકથાપાળિ • Dhātukathāpāḷi / ૧૪. વિપ્પયુત્તેનસઙ્ગહિતાસઙ્ગહિતપદનિદ્દેસો • 14. Vippayuttenasaṅgahitāsaṅgahitapadaniddeso

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૧૪. ચુદ્દસમનયો વિપ્પયુત્તેનસઙ્ગહિતાસઙ્ગહિતપદવણ્ણના • 14. Cuddasamanayo vippayuttenasaṅgahitāsaṅgahitapadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / ૧૪. ચુદ્દસમનયો વિપ્પયુત્તેનસઙ્ગહિતાસઙ્ગહિતપદવણ્ણના • 14. Cuddasamanayo vippayuttenasaṅgahitāsaṅgahitapadavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact