Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    443. சூளபோ³தி⁴ஜாதகங் (5)

    443. Cūḷabodhijātakaṃ (5)

    49.

    49.

    யோ தே இமங் விஸாலக்கி²ங், பியங் ஸம்ஹிதபா⁴ஸினிங் 1;

    Yo te imaṃ visālakkhiṃ, piyaṃ samhitabhāsiniṃ 2;

    ஆதா³ய ப³லா க³ச்செ²ய்ய, கிங் நு கயிராஸி ப்³ராஹ்மண.

    Ādāya balā gaccheyya, kiṃ nu kayirāsi brāhmaṇa.

    50.

    50.

    உப்பஜ்ஜே 3 மே ந முச்செய்ய, ந மே முச்செய்ய ஜீவதோ;

    Uppajje 4 me na mucceyya, na me mucceyya jīvato;

    ரஜங்வ விபுலா வுட்டி², கி²ப்பமேவ நிவாரயே 5.

    Rajaṃva vipulā vuṭṭhi, khippameva nivāraye 6.

    51.

    51.

    யங் நு புப்³பே³ விகத்தி²த்தோ² 7, ப³லம்ஹிவ அபஸ்ஸிதோ;

    Yaṃ nu pubbe vikatthittho 8, balamhiva apassito;

    ஸ்வஜ்ஜ துண்ஹிகதோ 9 தா³னி, ஸங்கா⁴டிங் ஸிப்³ப³மச்ச²ஸி.

    Svajja tuṇhikato 10 dāni, saṅghāṭiṃ sibbamacchasi.

    52.

    52.

    உப்பஜ்ஜி மே ந முச்சித்த², ந மே முச்சித்த² ஜீவதோ;

    Uppajji me na muccittha, na me muccittha jīvato;

    ரஜங்வ விபுலா வுட்டி², கி²ப்பமேவ நிவாரயிங்.

    Rajaṃva vipulā vuṭṭhi, khippameva nivārayiṃ.

    53.

    53.

    கிங் தே உப்பஜ்ஜி நோ முச்சி, கிங் தே ந முச்சி ஜீவதோ;

    Kiṃ te uppajji no mucci, kiṃ te na mucci jīvato;

    ரஜங்வ விபுலா வுட்டி², கதமங் த்வங் நிவாரயி.

    Rajaṃva vipulā vuṭṭhi, katamaṃ tvaṃ nivārayi.

    54.

    54.

    யம்ஹி ஜாதே ந பஸ்ஸதி, அஜாதே ஸாது⁴ பஸ்ஸதி;

    Yamhi jāte na passati, ajāte sādhu passati;

    ஸோ மே உப்பஜ்ஜி நோ முச்சி, கோதோ⁴ து³ம்மேத⁴கோ³சரோ.

    So me uppajji no mucci, kodho dummedhagocaro.

    55.

    55.

    யேன ஜாதேன நந்த³ந்தி, அமித்தா து³க்க²மேஸினோ;

    Yena jātena nandanti, amittā dukkhamesino;

    ஸோ மே உப்பஜ்ஜி நோ முச்சி, கோதோ⁴ து³ம்மேத⁴கோ³சரோ.

    So me uppajji no mucci, kodho dummedhagocaro.

    56.

    56.

    யஸ்மிஞ்ச ஜாயமானம்ஹி, ஸத³த்த²ங் நாவபு³ஜ்ஜ²தி;

    Yasmiñca jāyamānamhi, sadatthaṃ nāvabujjhati;

    ஸோ மே உப்பஜ்ஜி நோ முச்சி, கோதோ⁴ து³ம்மேத⁴கோ³சரோ.

    So me uppajji no mucci, kodho dummedhagocaro.

    57.

    57.

    யேனாபி⁴பூ⁴தோ குஸலங் ஜஹாதி, பரக்கரே விபுலஞ்சாபி அத்த²ங்;

    Yenābhibhūto kusalaṃ jahāti, parakkare vipulañcāpi atthaṃ;

    ஸ பீ⁴மஸேனோ ப³லவா பமத்³தீ³, கோதோ⁴ மஹாராஜ ந மே அமுச்சத².

    Sa bhīmaseno balavā pamaddī, kodho mahārāja na me amuccatha.

    58.

    58.

    கட்ட²ஸ்மிங் மத்த²மானஸ்மிங் 11, பாவகோ நாம ஜாயதி;

    Kaṭṭhasmiṃ matthamānasmiṃ 12, pāvako nāma jāyati;

    தமேவ கட்ட²ங் ட³ஹதி, யஸ்மா ஸோ ஜாயதே கி³னி.

    Tameva kaṭṭhaṃ ḍahati, yasmā so jāyate gini.

    59.

    59.

    ஏவங் மந்த³ஸ்ஸ போஸஸ்ஸ, பா³லஸ்ஸ அவிஜானதோ;

    Evaṃ mandassa posassa, bālassa avijānato;

    ஸாரம்பா⁴ 13 ஜாயதே கோதோ⁴, ஸோபி தேனேவ ட³ய்ஹதி.

    Sārambhā 14 jāyate kodho, sopi teneva ḍayhati.

    60.

    60.

    அக்³கீ³வ திணகட்ட²ஸ்மிங், கோதோ⁴ யஸ்ஸ பவட்³ட⁴தி;

    Aggīva tiṇakaṭṭhasmiṃ, kodho yassa pavaḍḍhati;

    நிஹீயதி தஸ்ஸ யஸோ, காளபக்கே²வ சந்தி³மா.

    Nihīyati tassa yaso, kāḷapakkheva candimā.

    61.

    61.

    அனேதோ⁴ 15 தூ⁴மகேதூவ, கோதோ⁴ யஸ்ஸூபஸம்மதி;

    Anedho 16 dhūmaketūva, kodho yassūpasammati;

    ஆபூரதி தஸ்ஸ யஸோ, ஸுக்கபக்கே²வ சந்தி³மாதி.

    Āpūrati tassa yaso, sukkapakkheva candimāti.

    சூளபோ³தி⁴ஜாதகங் பஞ்சமங்.

    Cūḷabodhijātakaṃ pañcamaṃ.







    Footnotes:
    1. ஸம்மில்லபா⁴ஸினிங் (ஸீ॰ பீ॰), ஸம்மில்லஹாஸினிங் (ஸ்யா॰)
    2. sammillabhāsiniṃ (sī. pī.), sammillahāsiniṃ (syā.)
    3. உப்பஜ்ஜ (ஸீ॰ பீ॰)
    4. uppajja (sī. pī.)
    5. நிவாரயிங் (க॰)
    6. nivārayiṃ (ka.)
    7. விகத்தி²தோ (க॰ ஸீ॰ ஸ்யா॰ க॰)
    8. vikatthito (ka. sī. syā. ka.)
    9. துண்ஹிகதோ (ஸீ॰), துண்ஹிக்க²கோ (பீ॰)
    10. tuṇhikato (sī.), tuṇhikkhako (pī.)
    11. மந்த²மானஸ்மிங் (பீ॰), மத்³த³மானஸ்மிங் (க॰)
    12. manthamānasmiṃ (pī.), maddamānasmiṃ (ka.)
    13. ஸாரப்³பா⁴ (க॰)
    14. sārabbhā (ka.)
    15. அனிந்தோ⁴ (ஸீ॰ க॰), அனிந்தோ³ (ஸ்யா॰)
    16. anindho (sī. ka.), anindo (syā.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [443] 5. சூளபோ³தி⁴ஜாதகவண்ணனா • [443] 5. Cūḷabodhijātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact